Cum am ajuns sa plecam 50 de zile in Asia de Sud-Est. Traseu, avioane, vize, buget, sfaturi.

Sa plecam in Asia in vara anului 2015 a fost o surpriza pentru multa lume, dar si pentru noi. Cumva, nu a fost neaparat visul nostru sa facem o excursie prin mai multe tari asiatice si sa facem acest tip de backpacking hardcore. Sau poate ca ne doream sa vedem si noi Thailanda, Cambodgia, Indonezia si alte locuri exotice, dar ne gandeam ca sunt departe si ca nu prea se pupa cu programul nostru si cu buzunarul nostru. Cand auzeam despre studenti care au plecat cu SCOPE/SCORE in Indonezia, spuneam: Bravo lor!

11902499_891439580948425_3254107014916685602_n

In toamna anului 2014, cand eram in Lyon, Franta, am luat decizia sa plecam la Bucuresti pentru o saptamana ca sa participam la Examenul de Stagii. Altfel nu am fi putut sa ne alegem ce stagii vrem si am fi ramas la redistribuire unde am fi putut prinde sau nu. Andreea voia sa plece in Thailanda, iar eu voiam sa plec in Iran. Da, in IRAN-Republica Islamica Iran. Era visul meu.

Ne cumparam biletele de avion pe care nu am dat mult, Geneva Bucuresti 25 Euro ( Wizz Air ), Bucuresti -Bruxelles Charleroi 13 Euro ( Ryan Air ). Cu ocazia acestei mini vacante, am ajuns sa vizitam si Luxemburgul, dar si Metz si Nancy, 2 orase din nord-estul Frantei. Cel mai mult ne-a costat trenul din Nancy la Lyon. Am dat 40 Euro. A fost vina noastra deoarece nu le am cumparat din timp si nici nu ne-am uitat dupa BlaBlaCar. Defapt, initial noi voiam sa facem autostopul din Metz la Lyon. Autostopul nu a mers, am luat un tren pana la Nancy(40 de minute) ca sa vizitam orasul si apoi am luat tren spre casa. Trebuia si noi sa ajungem la stagiu in Lyon. Ne invoisem deja prea mult. Per total, distractia asta ne-a costat cam 150 Euro cu totul. Dar am si vizitat cate ceva, si ne-am intors si cu 2 stagii SCOPE/SCORE.

Revenind la competitia pentru stagii. Eu voiam Iran. Andreea oscila intre Turcia si Thailanda. Pana la urma s-a hotarat pentru Thailanda, dar surpriza. Thailanda s-a dat prima, iar Andreea era a10 pe lista. Nu-i nimic, asa a fost sa fie.

Decizii

Andreea ia decizia sa plece in Indonezia. O suna pe Theodora, o colega care plecase si ea in Indonezia cu 2 ani in urma si care ne-a ajutat mult si cu informatii despre Lyon, caci fusese si ea Erasmus in Franta. Ea ii spune ca este cea mai fraiera daca nu se duce. Asa ca Andreea ia Indonezia SCOPE. Adica va lucra in spital, cel mai probabil pe departamentul de boli tropicale. Visul Andreei.

Eu eram al 40lea. Nimeni nu se inghesuia la Iran. Eram foarte bucuros si eram plin de emotii cu gandul la ce urma sa ma astepte. Cand mai erau 2 persoane inaintea mea, Georgiana, prietena lui Mircea (cel cu care am fost la Chisinau), spune ” ia uite, mai e un stagiu pe SCORE in Indonezia” . In momentul acela, mi-a cazut lumea in cap. Ce facem? CE FACEM? CE FAC? Ma duc in Iran? Sau mergem impreuna in Indonezia? AOLEU. Eram super stresat. Nu intelegeam ce se intampla in jur.

Imi vine randul. Traian, ce alegi? ma intreaba Adelaida, o buna prietena, dar si responsabila cu impartirea stagiilor in acea seara. Traian habar nu avea. Voiam in Iran. In acelasi timp si ideea plecari in cuplu prin Asia suna interesant. Auzisem de Air Asia si zboruri ieftine. Era atractiv. In acelasi timp, nu voiam sa fiu iar pe SCORE, sa fac cercetare. Care cercetare defapt nu exista, caci nu au infrastructura si urma sa pierd timpul. Si ma mai enerva ceva la stagiile acestea in care plecam in cuplu. Lumea nu este atat de prietenoasa cu cuplurile. Cuplul e cuplu. Se inteleg bine, stiu ce vor, au amandoi aceeasi parere. E greu sa ii influentezi. De flirturi si coțăieli nu se pune problema. Asadar, in proiectele de acest fel este mai greu sa fii cu prietenul/prietena. Nu pentru ca nu poti ”sa te bucuri de viata”. Nu asta este ideea. Doar ca legaturile de prietenie (strict de prietenie) se fac mai greu. Cel putin asa am avut eu impresia in Egipt si Taiwan. Iar in Spania, cand eu am fost in Barcelona si Andreea in Sevilla, situatia mi s-a parut diferita. Desigur, tot ce se poate, si oamenii conteaza. Si pana la urma, s-a dovedit ca oamenii conteaza. In Indonezia, toti studentii erau hardcore. Chiar am fost o echipa. 

Asa ca, decide-te Traiane. Ce faci? Te duci in aventura asiatica cu Andreea, dar suporti un stagiu SCORE sau te duci in Iran sigurel, dar poti rata aventura vietii cu iubita ta? Am ales Indonezia. Cu ceva regret atunci. Doamne, cat voiam sa merg in Iran sa descopar vechiul Imperiu Persan! Il citisem pe Imperator, pe Diaconescu Radu si pe Timotei Rad care calatorisera acolo si stiam ca merita. De ce sa mint… eram usor suparat pe Andreea ca nu mai puteam sa merg in Iran. Asa a fost. Capitol incheiat. Viata s-a dus in directia in care s-a dus si este cel mai bine asa.

Plecam in Indonezia

Acum ca ne decisesem sa plecam in Indonezia, trebuia sa analizam ce facem. Stiam ca vom face stagiul in luna August. Dar cum plecam? Mergem direct sau facem ceva low-cost prin mai multe tari la dus si la intors? Eu deja luasem decizia. Nu aveam sa ma duc pana acolo fara sa ma bucur din plin de experienta asiatica. Daca ne intrebati cu ce bani, stiam ca vor veni bani din bursa Erasmus pe la sfarsitul sederii in Franta si ca vom calatori cu ei. Problema este ca nu am avut bani sa cumparam bilete de avion pana la sfarsitul lui Mai. Dar tot am reusit sa zburam ieftin. Iata cum!

11924968_893967067362343_3473475543768230707_n

Prin ianuarie, primesc o notificare de pe un grup de Facebook : Nomads. A life of cheap travel…blablabla. Oferta suna ceva de genul, 100 Euro din Praga in Sidney. Pe parcurs, zburai din Dubai in Manila cu 20 Euro. Cu Cebu Pacific. Cea mai mare companie Low Cost din Filipine. Eu stiam ca pana in Dubai avem Wizz Air si ca vom plati putin, iar din Manila avem Air Asia si atatea low costuri care ne pot duce unde vrem noi. Asa ca am platit 20 Euro. Nu a mers din prima. Se vandusera biletele pe prima data pe care am ales-o. Peste cateva ore incercam alte zile, iar de data asta ne-a mers. Asa ca, prin Ianuarie 2015, ne-am cumparat bilete la 20 Euro din Dubai catre Manila pe data de 26 Iulie 2015. Fie ce o fi! Asa ne-am spus atunci! Si daca nu mai mergem pe ruta asta sau nu mergem deloc, nu-i nimic. Am pierdut 20 Euro.

Pana prin Mai-Iunie nu am mai cumparat nici un bilet pentru ca nu aveam bani. De abia ne ajungeau sa traim in Lyon si sa mai facem o excursie ceva.  Dar in tot acest timp, m-am tot informat despre rutele din Asia, pe unde este cel mai bine sa calatoresti, unde sunt vizele cel mai accesibile si tot felul de lucruri utile calatoritului. Am avut multe idei in cap. De la Sri Lanka pana la Nepal si escala in Beijing sau Vietnam. Pana la urma, a ramas un singur traseu. Cel mai convenabil financiar, turistic, dar si logistic. Pe care vi-l vom prezenta in continuare.

11882352_883668971725486_8975942357466181480_o

Cam asa am ajuns noi sa cutreieram Asia de Sud Est timp de aproape 50 de zile. Niste lucruri s-au potrivit si s-au aranjat ca noi sa facem acest lucru impreuna. 

Daca pana acuma am povestit despre cum am ajuns sa plecam in Asia, gratie stagiului in Indonezia si despre biletul nebun cu Cebu Pacific ( 20 Euro din Dubai spre Manilla ), sa vedem si care a fost traseul ulterior si de ce am ajuns sa punem piciorul in mare parte din tarile din Asia de Sud Est.

Asadar, o vom lua cronologic. Traseul nostru era planuit in linii mari cam cu o luna inainte de plecare. Aveam toate biletele de avion cumparate.

TRASEUL IN LINII MARI

1.  25 Iulie. Ora 14. ( Sambata ). Bucuresti – Dubai. Wizz Air. 80 Euro. Ajungem in Dubai pe la 8-9 seara.

2.  26 Iulie. Ora 23. ( Duminica ). Dubai – Manila ( Filipine ). Cebu Pacific. 20 Euro. Ajungem in Manila pe la pranz.

3. 1 August. Ora 10. ( Sambata ). Manila – Singapore. JetStar. 50 Euro.

3′. 2 August Dimineata devreme. Urma sa trecem in Malaezia pe la granita terestra, iar apoi cu autobuzul  ( 3h ) spre Malaka ( oras colonial portughez ). Seara urma sa luam autobuz ( 2h ) spre Kuala Lumpur.

4. 4 August. Ora 6. ( Marti ).  Kuala Lumpur – Surabaya ( la 2h de Malang,  Insula Java, Indonezia ). Air Asia. 50 Euro

Asadar, urma sa stam o luna in Indonezia. Bali urma sa fie vizitat in timpul acestei luni. Alti colegi din stagiu IMFSA au ales sa plece inspre casa din Bali. Noi am lasat Templele Borobodur si Prambanan pe final.

5. 1 Septembrie. Ora 16. ( Marti ). Yogyakarta ( centrul cultural al Insulei Java ) – Kuala Lumpur. Air Asia. 40 Euro.

6. 2 Septembrie. Ora 6. Kuala Lumpur – Phnom Penh ( Cambodgia ). Air Asia. 40 Euro.

7. 5 Septembrie Dimineata. Trebuia sa plecam cu un autobuz spre granita Cambodgiei cu Thailanda, iar apoi tren. Ar fi durat vreo 8 ore pana in Bangkok cu totul si ar fi costat 10 Euro. Nu am mai mers asa, deoarece era posibil sa nu primi Visa On Arrival la acel punct de trecere a frontierei. Asa ca, am plecat cu Air Asia pe dupa-amiaza. Siem Reap – Bangkok DMK. 90 Euro.

8. 9 Septembrie. Ora 9. Bangkok – Stockholm. Norwegian Air. 180 Euro. Am ajuns in Stockholm pe dupa-amiaza.

9. 10 Septembrie. Ora 15. Stockholm – Riga. Vizita timp de 4 ore in Riga. Ora 23. Riga – Bucuresti. Air Baltic. 90 Euro

Total. 640 Euro. 10 Zboruri.  9 Tari. Emiratele Arabe Unite. Filipine. Singapore. Malaezia. Indonezia. Cambodgia. Thailanda. Suedia. Letonia. 49 zile.

Mentiuni.

  • Daca nu ar fi fost avionul din Siem Reap in Bangkok si am fi avut viza de Thailanda luata din timp, ar fi costat cu 90 Euro mai putin. Daca nu ar fi exista nici o viza de Thailanda, am fi avut in plus 120 Euro in buzunare.
  • Desigur ca ar fi fost frumos sa stam mai mult timp in unele locuri. Dar nu suntem nici nomazi, nici nomazi digitali. Suntem studenti la medicina (mai precis eram) si scopul nostru era sa ajungem in Indonezia ca timp de 3 saptamani sa avem un schimb de experienta cu colegii din Malang. Am avut 10 zile inainte si 10 zile dupa stagiul din Indonezia in care sa ne plimbam un pic prin Asia.

VACCINURI

Noi ne-am revaccinat pentru Hepatita B cand am plecat in Taiwan pentru ca aveam un titru mic de anticorpi protectori in urma vaccinarii din copilarie. Ne-a costat 110 lei Engerix B pe atunci.

Eram in Franta cand ne pregateam pentru calatoria in Asia. Tot in Franta ne-am si vaccinat. Ne-am cumparat un vaccin combinat Tyavax ( Hepatita A si Febra Tifoida ) cu 60 Euro. Am avut si trimitere pentru vaccin de la doctorii francezi. Vaccinul ni l-au facut asistentele din spital.

Daca ati implinit 24 de ani este bine sa va revaccinati DT (difterie si tetanos), vaccin care trebuie refacut din 10 in 10 ani.

VIZE

Indonezia. Viza costa 30 Dolari. Valabila 30 zile. Putea fi prelungita. Acum exista posibilitatea de a primi viza gratuit pentru 30 zile ( fara posibilitate de a fi prelungita ) cu conditia de a intra prin cateva puncte de frontiera, dar si cu obligatia de a iesi tot prin unul din aceleasi puncte de frontiera. Mai multe informatii pe siteul MAE.

Cambodgia. Viza costa 30 Dolari. Valabila 30 zile. Poate fi prelungita. Poate fi cumparata la orice punct de intrare in tara. Poate fi luata si Online si te scuteste de o grija atunci cand intri pe la puncte de frontiera terestre. Daca ajungi la Aeroport in Phnom Penh sau Siem Reap, lucrurile sunt cat de cat civilizate, fara coruptie. Dar daca intri in Cambodgia prin Thailanda, toti spun ca aceea granita este un haos. Asa ca informati-va bine inainte. Aveti nevoie si de o poza cand intrati in Cambodgia, dar o puteti face si acolo.

Thailanda. Traian (adica eu, cel ce scrie) s-a bazat pe mult prea multe articole ale bloggerilor straini care spuneau ca au intrat fara nici o problema in Thailanda. Visa Free. Cam pe 10 August, Traian află de la Ivan ca nu e asa si cand citeste siteul MAE referitor la Thailanda i se cam taie picioarele. Viza On Arrival pentru 15 zile ( VOA ) costa cam 1000 Bahti ( 30 Euro ) in 2015. Acum cica ar fi 2000 bahti. Conditiile de intrare in Thailanda sunt oricum cam nasoale, in sensul ca daca ar sta sa verifice tot, ar fi oribil. Sa zicem ca bilet de iesire din tara e normal sa ai, dar ei vor sa ai si 10000 bahti CASH de persoana, sa ai fotografie la tine 4×6, sa ai bilet de iesire din tara. Asadar, ne-a costat 30 Euro.

Dubai, Filipine, Singapore si Malaezia nu sunt probleme, se intra cu pasaportul, dar ca sfat de viitor verificati tot timpul, nu aveti incredere in gigeii care scriu articole pe blogurile lor.

FACEREA DRUMULUI

Ca sa va spunem sincer, nu a fost tinta noastra principala sa facem turul Asiei. Nu voiam acest lucru. S-a intamplat natural, sau mai degraba spus, de vina a fost Cebu Pacific.

Dupa cumpararea biletului spre Filipine, m-am tot informat ce putem face in continuare. Logic, urma sa ajungem in Dubai cu Wizz Air. Dupa multe angoase si discutii, am ajuns sa cumparam biletul pe data de 25. Mai era o varianta sa mergem in Oman 3 zile si sa ajungem pe 21 in Emirate. Dar am zis ca e cald si nu merita sa ne chinuim.

Biletul era pe data de 26 Iulie pe la ora 11 noaptea. Urma sa ajungem in Manilla pe la pranz, pe 27. Cumva, teoretic, pe 1 trebuia sa fim in Malang ( Estul insulei Java ), Indonezia. 1 august cadea intr-o zi de Sambata. Deci nu avea rost sa fim acolo. Am zis sa ajungem si noi ca oameni pe 4, adica Marti. Asa ca aveam cam 8 zile in total intre ajunsul in Manila si sosirea in Indonezia.

Am stat si am dezbatut mult ce sa facem. Era pacat sa ajungi in Filipine si sa nu mergi in Boracay sau in Palawan/El Nido. Cele mai frumoase plaje si lagune erau acolo. Dar nu am mers acolo de frica unui uragan care ne-ar fi intarziat avioanele si am fi ramas undeva prin Filipine obligandu-ne sa ne refacem traseul si sa dam si mai multi bani.

Asa ca am decis sa vizitam zona muntoasa din Filipine si sa vedem celebrele campuri de orez si mai multe din cultura filipineza. Andreea a scris deja articolele despre Filipine. Dupa ce am hotarat ca vom vizita timp de 5 zile insula principala din Filipine, am luat avion spre Singapore, un oras stat, unde eram convinsi ca mai mult de o zi nu aveam ce face acolo. Urmatoarea zi plecam spre Johor Bahru, orasul malaezian de granita, unde urma sa luam imediat un autobuz spre Malaka, bijuteria colonialista la jumatatea drumului inspre Kuala Lumpur.

O zi in Kuala Lumpur era de ajuns, asa ca ca am reusit in 3 zile sa inghesuim 2 mari metropole si un mic oras colonial. Nu zic nu, ai putea sa stai 2 saptamani in Singapore si KL, iar Malaka este un orasel extraordinar. Dar nu acesta era obiectivul.

Plecarea spre casa, dupa stagiul din Asia, a fost pusa sub semnul intrebarii mai multa vreme. Ne gandeam sa mergem prin Sri Lanka, sau prin Nepal, sau chiar China. Dar zborul Bangkok Stockholm cu 170 Euro a fost ceva prea bun. Si abia apoi am inceput sa cumparam si biletele spre Cambodgia… . In final, din Stockholm puteam merge la Malmo si apoi la Bucuresti, dar cu tot cu tren si avion, ajungem cu 10-20 Euro mai putin decat varianta Air Baltic prin Riga. Mai ales ca scapam de stresul bagajului care trebuia carat de noi. Si faceam si o mica vizita in Riga.

Mai aveam o varianta la un moment dat, inainte de Norwegian Air. Cu Vietnam Airlines si Air France. Din Kuala Lumpur via Hanoi spre Paris, 270 Euro. Dar noi voiam si Cambodgia,

Asadar, la dus, punctul cel mai important a fost Dubai-Manila, iar la intors, Bangkok-Stockholm. Recomand ca in fiecare calatorie de acest fel sa aveti un traseu in acest fel, sa ochiti cea ma buna oferta, iar apoi construiti de acolo.

Multe din vacantele noastre au urmat acest model. Mai mult oportunitatile si mai putin destinatiile in sine. Nu prea ne-am cramponat tare de ideea de a vizita un anumit loc. Desigur, era pacat sa ajung in Indonezia si sa nu merg in Bali, dar nu am tinut sa ajung sa vad si varanii de Komodo. Ar fi inseamnat inca 3 zile pierdute pe drum si vreo 200 dolari. Cateodata nu ai timp si bani pentru toate lucrurile.

Concluzie

Concluzia este ca ne-am agitat mult pentru excursia aceasta in Asia. Timpul scurt, dar si dorintele noastre au facut dificila gasirea unui traseu ideal. A fost obositor la intoarcere, nu mai aveam entuziasmul acela din Filipine, poate si sederea prelungita in Indonezia ne-a obosit. La dus nu am simtit oboseala sau faptul ca suntem pe fuga, ne placea asta, era partea palpitanta. La intoarcere, voiam sa ma odihnesc mai mult si sa o iau mai incet.

Dar nu regret nimic din ce am facut si tot ceea ce am vazut acolo m-a ajutat sa fiu un alt om. Au fost lucruri frumoase, unele mai putin frumoase, dar atunci a fost momentul pentru realizarea unei astfel de calatorii.


Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.

Spor la calatorit!

Spor la calatorit!

elefant.ro
Traian

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments