Bordeaux, Dune de Pilat, Lourdes, Toulouse, Albi si Carcassonne. 5 zile. Pe scurt, o excursie in care am trecut prin regiuni frantuzesti incarcate de istorie. Aquitania, Pirinei si Tara Catarilor. Franta pe care o stim din Paris si de pe Valea Loirei nu mai exista. Tocmai de aceea, merita sa ajungi aici, mai ales ca in Aeroportul din Bordeaux miroase teribil de bine a vin. Chiar miroase, nu glumim. Probabil a spart cineva inainte sa aterizam noi o sticla…
Pe langa asta, vorbim de o parte a Frantei care inca nu este vizitata de clasicul turist roman. De aceea, noi am ales ca ultima noastra excursie majora din timpul bursei ERASMUS sa fie inspre Bordeaux. Aveam de ales intre Valea Loirei plus Normandia si aceasta excursie. Ne costa cam la fel. Dar apoi ne-am gandit ca e mult mai usor sa ajung din Bucuresti pe Valea Loirei decat in Sud Vestul Frantei. Nu exista zbor direct spre Bordeaux sau Toulouse (la ora scrierii articolului nu exista, dar Blue Air urma sa introduca acum zboruri), iar Wizz Air zboara destul de ieftin spre Paris Beauvais. Beauvais care este la o ora de Coasta Normanda unde au debarcat americanii in 1944. Deci Valea Loirei si Normandia pot sa ne mai astepte.
Asa ca am ales Bordeaux, Toulouse si compania. Sa facem un scurt rezumat al obiectivelor turistice din aceasta zona si cum a fost sa ne deplasam intre ele.
Bordeaux este unul din cele mai mari orase din Franta. A fost condus de englezii o perioada si are un oarecare aer englezesc. Bordeaux face parte din Regatul Francez de abia din timpul domniei lui Ludovic XIV. Este un oras cu personalitate, un oras studentesc, iar unii ii mai spun si Micul Paris. Despre Bordeaux am scris in acest articol, Bordeaux. Un alt fel de Paris.
Cum ajungem la Bordeaux? Din Lyon, existau 3 variante. Avion, tren si Blablacar. Avionul costa cam 30-40 euro daca il iei cu 2 saptamani inainte, trenul costa cam 40-50 Euro daca ai Carte Jeune, dar face cam 6 ore. Blablacar costa cam 40 euro si stai in masina pana amortesti. Asa ca am ales sa luam avionul, EasyJet. A costat 35 euro.
Aici doresc sa fac o mica paranteza. Ce este mai bun, avionul sau trenul? Depinde de destinatie pana la urma. Avionul face 1 ora de la decolare pana la aterizare, dar tot procesul imbarcarii, verificarii, ajunsul si plecatul de la aeroport, te duc lejer spre 6 ore. Trenul face tot cam atat, dar macar stai pe scaunul tau, te mai plimbi daca vrei, mai vezi un peisaj. Tot asa, sunt multe destinatii in Europa de Vest care sunt mult mai accesibile cu trenul decat cu avionul.
Odata ajunsi in Aeroportul din Bordeaux, am luat un autobuz spre oras care a costat doar 1,4 euro si care face cam 45 minute pana in Centru.
Unul din motivele pentru care am ajuns la Bordeaux a fost si Dune de Pilat, cea mai mare duna de nisip din Europa. Dune de Pilat este la malul Atlanticului. Un bilet de tren dus intors pana in Arcachon pentru adult costa 23 euro ( pentru cei cu Carte Jeune doar 12 euro ). Apoi, inca 2 euro dus intors autobuzul pana la Dune de Pilat.
Intrarea este gratuita la Dune de Pillat. Deci pentru 25 Euro Dus Intors, merita sa faceti o excursie de jumatate de zi. Noi am platit doar 16 euro cu Card Jeune. Puteti citi aici, experienta noastra la Dune de Pillat.
Dupa 2 nopti in Bordeaux, a trebuit sa plecam spre urmatoarea destinatie. Destinatie pe care ne-am ales-o pe parcurs. Nu, nu ne-am hotarat chiar ad hoc unde plecam, dar daca initial vroiam sa mergem direct spre Toulouse cu autostopul, am hotarat sa mai dam niste banuti si sa ajungem la Lourdes. De ce Lourdes? Andreea mi-a povestit despre Lourdes ca este unul din cele mai sfinte locuri din Europa pentru catolici, matusa ei fusese deja aici. O gramada de lume vine in pelerinaj la Lourdes.
Pe scurt, la Lourdes, Fecioara Maria s-a aratat de mai multe ori unui cioban. De atunci, lumea vine in numar mare sa se roage si au loc tot felul de minuni. Prima oara ni s-a parut ca va fi scump drumul pana acolo, dar cu 3 zile inainte am vazut pe siteul SNCF o reducere la Bordeaux – Lourdes cu TGV, biletul fiind numai 16,50 euro, pentru posesorii de Carte Jeune. Asa ca ne am zis sa plecam cu primul tren de dimineata la Lourdes si sa ajungem seara la Toulouse. Zis si facut, am ajuns pe la 11 in Lourdes. Pe la 17 am plecat. Timp suficient pentru o zi ploioasa la poalele Pirineilor. Dar a fost o zi in care ne-am simtit foarte bine. Locul chiar are un fel de magie. Nu am folosit cuvantul energie pentru ca e deja prea de tot, dar noi ne-am simtit bine. Iar drumul cu trenul din Lourdes in Toulouse de a lungul Pirineilor a fost o ocazie perfecta de a ne relaxa si a ne usca incaltamintea dupa ploaia continua din timpul pelerinajului. Noi am platit pe tren 12 Euro, pentru un adult ar costa cam 24 Euro. Despre Lourdes am scris aici.
A urmat Toulouse. Orasul total opus lui Bordeaux. Daca in capitala Aquitaniei lucrurile au o infatisare imperiala si pariziana, Toulouse este un oras occitan. Cine sunt occitani si de ce sudul Frantei este mai special si diferit, am povestit in primul articol despre Toulouse. Toulouse sau Tolosa ( limba occitana ) este supranumit si orasul Roz datorita cladirilor construite cu o caramida care ar avea o tenta roz. Mie mi s a parut ca tot despre portocaliu vorbim, dar mai bine mergeti si vedeti exact ce exista acolo.
Una peste alta, orasul este unic. Cladiri foarte vechi, muzee superbe, basilici din secolul 4. Avem si sediul Airbus pentru pasionati de avioane. Dar atentie, Centrul vechi te va face sa iti petreci cateva zile bune explorandu-l. Noi am avut o seara si inca jumatate de zi. Nu a fost de ajuns, dar a fost suficient cat sa ne bucuram de el. Asta si datorita gazdei de pe CS care locuia in mijlocul centrului vechi si am putut bea o bere pe acoperis si vedea tot orasul de sus. Da stim, suntem norocosi.
Ce urmeaza dupa Toulouse? Albi. Ce gasim acolo? Cea mai mare catedrala din Caramida din lume. Palatul Episcopului, numit si Palatul Berbie unde avem si Muzeul lui Toulouse Lautrec. Pe langa asta, privelistea de pe terasa Palatului, podul vechi de cateva secole de peste raul Tarn care este incredibil de fotogenic la apus, trebuie sa iti ofere ceva motive sa vii pana in Albi. Ah, am uitat sa spun, prin zona aceasta se spune ca au trait Catarii.
Cine sunt catarii? Pai o sa aflam mai multe despre ei cand ajungem in urmatoarea locatie. Pana una alta, daca nu ai masina, vei ajunge in Albi cu trenul. Un bilet dus intors Toulouse Albi costa 28 euro pentru adulti. Noi am platit 14 euro pentru ca aveam Carte Jeune. Din pacate, Albi este un fel de capat de linie, nu prea poti continua drumul spre alte destinatii decat daca ai masina, deci cam trebuie sa te intorci in Toulouse.
Asta am facut si noi in dimineata celei de a 5a zi a excursiei, ultima de altfel. Am plecat din Albi spre Toulouse, ca apoi sa luam trenul spre Carcassonne. Toulouse-Carcassonne costa 16 euro Dus pentru Adult. Desigur, puteti face o excursie de zi inspre Carcassonne din Toulouse. Va costa 32 euro Dus Intors. Si acum o sa intrebati? Merita? Ce vad la Carcassonne? Da, Merita!
Carcassonne este ceva ce merita vazut o data in viata. Impunator, magnific, epitete, metafore. Fortareata de la Carcassonne a fost considerata impenetrabila. Si nici nu a fost cucerita vreodata. Povestea ei este una lunga, cu bune si rele, vom povesti mai in detaliu ce am aflat despre. Cert este ca a fost cel mai turistic loc pe care l-am vizitat in Franta in afara de Paris. Plin de britanici ce au avion direct in Carcassonne cu Ryan Air. Asa ca chiar daca esti roman si locuiesti in Bucuresti, nu e greu sa faci o escala la Bruxelles sau Londra si apoi sa iei avion spre Carcassonne. Chiar acum am verificat (perioada de promotii RyanAir) si poti gasi pe la 100 euro Dus Intors. 4 Zboruri via Bruxelles. O suma buna pentru a ajunge in Sudul Frantei si a vizita o zona plina de istorie, o istorie mai mult intunecata decat vesela. Daca subiectul catari va suna cunoscut, aici este locul.
Am vizitat si Carcassonne. Ce facem acum? Mergem acasa caci trebuie sa fim la spital a 2a zi. Cu foarte mult noroc am cumparat un tren direct Carcassonne Lyon cu o zi inainte cu doar 30 euro. Acest pret l-am gasit pe aplicatia SNCF de pe telefon. La ghiseu nu gasesti acest pret si nici la automatele de bilete din gari. Desigur, faptul ca am avut Carte Jeune ne-a ajutat inca o data.
Asadar, ne-am incheiat ultima mare bucla prin Franta. Am vizitat o parte a Frantei pe care stiam ca ne va fi un pic mai greu sa o abordam cu alta ocazie. Si a meritat. Am vazut altceva. Un altfel de Franta. Carcotasii vor spune ca nici nu era Franta pana acum cateva secole si ca pana acum un secol limba franceza se folosea mai rar decat occitana, dar din pacate, asta este globalizarea. Pardon, francofonizarea, daca as putea spune asa.
Buget
Noi tinem o mica evidenta a cheltuielilor noastre in fiecare excursie. Dar ne-am gandit ca nu este foarte relevant sa scriem pe blog si cat a fost kebabul. In general, un kebab ( termen general pentru orice mananci de la prietenii arabo-francezi ) costa cam 5 euro. Dar mai important este sa vorbim despre transport si cazare. Acestea sunt lucrurile care fac ca bugetul nostru sa se duca in jos destul de repede. Per total, noi am cheltuit cam 250 Euro per pax in aceasta excursie. Prea mult am considerat noi atunci, dar doar ce ne venise bursa Erasmus din ultimele 6 luni, avem macar o scuza.
Noi am calatorit cu trenul in aceasta excursie. Din mai multe motive. Era rapid si aveam Carte Jeune. Asta inseamna ca plateam pe un drum cu trenul la fel cat as fi platit daca mergeam cu BlaBlaCar. Trenul are orar fix si pleaca din Gara care de obicei este in centru, in timp ce soferii de pe BlaBlaCar pleaca de unde vor ei si cand vor ei. Dar, daca nu aveti Carte Jeune si sunteti doar in vacanta in Franta, puteti calatori comfortabil si cu BlaBlaCar. Apropo, Carte Jeune costa 50 Euro si este valabil un an. Trebuie sa ai mai putin de 27 ani. Chiar daca nu ai Carte Jeune, primesti reducere de 25% daca selectezi optiunea ca esti tanar (<26) in momentul cumpararii biletului.
Asadar, noi am platit pe transport per pax in aceasta excursie:
- Lyon Bordeaux 35 Eur Avion Easy Jet .
- Bordeaux Dune de Pillat 16 Eur
- Bordeaux Lourdes 16 Eur
- Lourdes Toulouse 12 Eur
- Toulouse Albi 7 Eur
- Albi Carcassonne ( Via Toulouse ) 15 Eur
- Carcassonne Lyon 30 Eur
Total 130 Eur. Daca mai adaugam cateva bilete de autobuz sa zicem 135 Eur. Destul de scump pana la urma. Si am avut Carte Jeune. SNCF este intradevar o companie feroviara scumpa. Francezii de rand, nu cei care mananca in Vieux Ville in fiecare seara, se plang de pretul ridicat al trenului.
Stiu, daca inchiriati masina o sa spuneti ca este mai ieftin. Da, dar depinde. Daca ai sub 25 ani, trebuie sa platesti mai mult pentru ca se considera ca nu ai experienta. Apoi, trebuie sa mai platesti cateva asigurari pentru a fi sigur ca nu vei pierde garantia. Si trebuie sa mai iei in considerare faptul ca autostrada este scumpa. Dar foarte scumpa. Vei spune ca o iei pe drumuri nationale. De acord, e rustic si frumos. Vei face mai mult, dar va fi mai autentic. Vei vedea mai multi localnici si vei trai acel Joie de Vivre frantuzesc. Vei veni in Romania si vei spune ca este foarte frumos in Franta si ca vrei sa te muti acolo.
Cazare. Avand in vedere ca o camera la hotel este in jur de 40-50 euro daca gasesti o oferta buna, iar un pat intr-un hostel este 20 euro, va este clar ca nu prea avem ce sfaturi sa va dam. Dar putem sa va recomandam sa cautati si pe Airbnb.com, un fel de Couchsurfing pe bani. La fel cum BlaBlaCar este autostop pe bani, asa si Airbnb. Noi am fost la Couchsurfing in toate serile si am cunoscut oameni super interesanti. Ca mai tot timpul cand folosesti Couchsurfing.
Concluzii
Daca chiar doriti sa vedeti niste locuri frumoase si in care nu a fost jumatate din lista voastra de pe Instagram si Facebook, luati un zbor cu escala spre aceasta parte a Frantei. Chiar si spre Paris direct, iar apoi un TGV pana la Bordeaux. Face doar 3 ore si poate costa chiar si 35 Euro.
Iesiti din tipare si calatoriti! Mergeti spre aceea Franță necunoscută turistilor români!
Articole Sud-Vestul Frantei
- Excursia in Sud Vestul Frantei. Traseu, sfaturi si buget.
- Bordeaux, un alt fel de Paris.
- Dune de Pillat
- Lourdes, cel mai vizitat loc de pelerinaj catolic din lume.
- Toulouse. Occitania
- Toulouse. Pe partea turistica
- Albi. Caramida si catari.
- Carcasonne, un clasic.
Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.
[…] data povestea asta au trecut vreo 14 ani, am ajuns sa fiu Erasmus in Franta si Traian sa-mi propuna o excursie in sud-vestul Frantei. Intr-o zi imi spune “auzi uite e si un oras pe aici, se cheama Lourdes, dar e scump de […]
[…] ajuns in Albi cu trenul de Toulouse, in cadrul excursiei noastre prin Sud-Vestul Frantei in anul Erasmus la […]
[…] La Bordeaux am ajuns in 2015 in cadrul unui periplu prin Sud-Vestul Frantei. […]
[…] Ultima etapa a aventurii in tinuturile catare este reprezentata de glorioasa fortareata din Carcassonne, martora a Cruciadei Albingesiene. Zidurile masive care o inconjoara sigur va sunt familiare, mai ales daca ati vazut Robin Hood (1991) cu Kevin Costner. Dar cand te uiti la astfel de filme nu iti pui problema ca englezi nu au castelele asa. […]
[…] O excursie in Sud Vestul Frantei. Traseu, sfaturi si buget. […]