Exista un motiv important pentru care am plecat in aceasta calatorie in Macedonia, Albania si Grecia, o calatorie pe care o planuiam de mult si pe care o asteptam cu emotie. Mai presus de o vacanta, a fost o calatorie in care am cautat radacini si istoria unui neam.
Imi doresc ca acest articol sa fie despre traseu si cum am ajuns sa plecam, ca un punct de plecare spre ceea ce imi doresc sa scriu ulterior. In aceasta directie am postat si linkurile catre postarile de pe Facebook de acum 2 ani.
Balcani sunt apetisanti pentru calatorii secolului XXI. Un teritoriu interesant, cu de toate, multe popoare, multe religii, razboaie recente, politica complicata, mancare in stil oriental, ce mai, se inghesuie backpackeri occidentali prin fostele tari iugoslave. De la turism organizat si cu obiective importante pe plan mondial, la locuri frumoase si ascunse aflate departe de locurile frecventate de turismul de masa “aceste hidden gem sau off the beaten pack”, tarile din fosta Iugoslavie, Albania, Bulgaria dar si partea continentala a Greciei ofera un amalgam de emotii si trairi.
AROMẤN, -Ă, aromâni, -e, s. m., adj. 1. S. m. Persoană care face parte dintr-o ramură a poporului român, care trăiește în sudul Peninsulei Balcanice (prin Epir și Macedonia). 2. Adj. Care aparține aromânilor (1), privitor la aromâni; aromânesc. ♦ (Substantivat, f.) Idiomul aromânilor [Var.: armấn, -ă, s. m. și f., adj.] – Din armân (moștenit din lat. romanus), modificat după român.
Problematica numelui oficial al aromanilor este una destul de complexa. In prima parte a secolului XX, erau denumitii macedoneni/macedoromani. Cuvantul machidon a aparut in acest fel. In zilele noastre, multi militeaza pentru folosirea numele de armân ( precum isi spun aromanii in limba aromana ). Cu toate acestea, aceasta forma nu este acceptata de DEX si Academia Romana.
Daca pentru multi oameni, Balcani inseamna lucrurile descrise mai sus, pentru mine, a ajunge in locurile unde stramosii mei au locuit, au muncit si au murit a fost cel mai insemnat lucru. Dupa tată, eu sunt aromân, iar strabunicii mei paterni s-au nascut in vechea Macedonie ( azi acele locuri se afla in Republica Elenă – Grecia ). Se face că de ceva timp ma gandeam “cum ar fi sa vizitez si eu acele locuri, sa pot sa vorbesc in aromana cu acei cativa vorbitori ai acestei frumoase limbi rămași acolo”.
Lucrurile se intampla totusi daca astepti si iti doresti cu adevarat. Iar daca tot am plecat, de ce sa nu plecam si impreuna cu parintii mei. Ce putea fi mai frumos de a merge impreuna cu tatal meu in aceste locuri. Iata ca in 2017, la inceputul verii, am avut parte si de aceasta frumoasa calatorie in familie.
Un articol interesant de pe Historia
Originea aromânilor este disputată, dar un punct de acord între toți istoricii, etnologii, lingviștii și filologii este că ei descind, ca și dacoromânii, meglenoromânii și istroromânii, din protoromâni. Matilda Caragiu Marioțeanu a formulat următoarea definiție: Aromânii sunt dintotdeauna sud-dunăreni. Ei sunt continuatorii populațiilor sud-est-europene romanizate (traci, iliri, greci, macedoneni) sau colonizate de romani, în timp ce T. J. Winnifrith nu șovăia să afirme că: “…dacă vrem să vorbim despre aromâni (vlahi), trebuie să începem cu Olimpia și Filip ai Macedoniei”.
Alte excursii in Balcani
- Calatorie de suflet in Balcani pe urmele aromânilor. Traseu si planificare. 2017
- Excursie cu scop științific prin Balcani cu Bebe T. (2019) – Serbia, Bosnia, Croatia, Slovenia si un strop de Italia si Ungaria.
- Bulgaria spectaculoasa intr-o zi. Calaretul din Madara – simbolul Bulgariei, arhitectura sovietica epica, morminte tracice si manastiri UNESCO. 2020
- 4 zile de evadare în Thasos și Bulgaria în Iunie 2020, cand Grecia abia se deschisese. Fără testări. Pe la Makaza
- 7 zile în 6 țări. Balkan Trip 2021. Macedonia de Nord, Albania, Muntenegru, Croația, Serbia, Bulgaria.
Planificare si traseu
Noi am tot planificat excursia de 6 zile prin Balcani de multa vreme, inca de cand am vazut ca avem 5 zile libere legate in Iunie cu ocazia zilei Copilului si a Rusaliilor. I-am corupt si parintii mei la aceasta nebunie de 1500 km in 5 zile prin Bulgaria, Republica Macedonia de Nord, Albania si Grecia in cautarea tinuturilor stramosesti. Am tot organizat, nu va spun cate n-am facut, am mers cu Matizul la mecanic pentru a vedea daca este apt de a pleca in siguranta la drum, ce sa mai, mai aveam putin si ne faceam si vaccinuri.
Traseul initial era cam asa. A se nota ca am plecat direct de la spital, in jurul orei 16. In total 6 zile, mai degraba 5 1/2 cu urmatoarele opriri pentru innoptare.
- Sofia
- Lacul Ohrid via Crusova/Krushevo
- Metsovo(gr.) / Aminciu(aro.) via Moscopole-Albania
- Paralia Katerini via Meteora si Livezi
- Naoussa via Salonic si Edessa
Din cauza unor probleme tehnice/legale, nu am mai plecat cu Matizul, asa ca ne-am dus la Constanta si am plecat cu masina parintilor, o masina nepregatita in totalitate de un astfel de drum. Dar hei, ce puteam face. Toata vacanta depinde de un mijloc de transport in comun. Asa ca pe la ora 18, noi plecam din Constanta spre Veliko Tarnovo, abandonand ideea de a ajunge pana la Sofia in prima seara. In continuare am reusit sa ne tinem de drum, desi eram cam rupti de oboseala dupa ce am condus 700km pe drumuri de munte intre Veliko Tarnovo si Ohrid intr-o masina fara aer conditionat.
Alegerea oraselor in care am dormit a depins de interesul acordat locului, costului unei nopti de cazare, dar si de distanta care urma sa fie parcursa zilnic. De aceea, sederea in Paralia Katerini nu prea avea ce sa caute in itinerariul nostru, caci noi nu venisem la plaja, dar in contextul excursiei noastre, a fost cea mai buna varianta tinand cont de punctele enumerate mai sus.
Postări Facebook de acum 2 ani si traseul din Google Maps
Ultima zi a fost ziua plecarii spre casa. 770 km pe care i-am facut in multe ore, dar in acelasi timp nu ne grabea nimeni. A fost un drum frumos spre casa, timp in care am apucat sa ne gandim la ce am trait si cate locuri frumoase am vazut.
Distractia insa nu se terminase inca. Ajunsi la Ruse ( prima oara in viata, nu stiam cam cat mai e pana la pod ), vedem o coada imensa, iar noi de abia vedeam Dunarea in departare. Norocul a fost ca ne-am blocat chiar inainte de o bretea de drum pe care destule masini ieseau si mergeau in necunoscut. Neavand date mobile pe telefon, nu aveam habar daca e bine sau nu pe unde o ia toata lumea, dar am zis ca hai si noi. Dupa 15 minute de mers pe drumuri pline de gropi si cu balarii pe alaturi, ajungem intr-un girator chiar in dreptul podului. Aici mai asteptam jumatate de ora pana sa trecem, caci noua, celor ce veneam de pe aceea scurtatura, nu ne dadeau drumul prea des. Oricum, ajunsi acasa citeam la stiri cum coada de la Pod Ruse Giurgiu este de 4 ore la intrarea in tara.
Impresii pe scurt la final de periplu Balcanic.
Dupa ce am ajuns in aceste locuri, ne-am propus sa revenim cat mai curand si sa punem mana pe telefoane si sa incercam sa dam de rudele noastre ramase la inceputul secolului XX in Grecia, acei Pantzios din Naoussa de care ne-a povestit gazda noastra. Se fac 2 ani de atunci si inca nu ne-am agitat foarte tare in aceasta directie.
O calatorie de acest fel, initiatica de a dreptul, merita facuta de oricine are rude sau origini prin afara tarii. Ba mai mult, ar trebui facute de oricine are rude oriunde, caci revederea cu unele rude pe care nu le-ai vazut niciodata iti poate produce cateva surprize foarte placute. Lumea are nevoie sa se regaseasca si sa isi afle originile, sa aibe radacini.
Despre radacini a fost vorba si aici in acest periplu balcanic al nostru. Nu e vorba ca le-am cautat activ, dar in definitiv, eu sunt un balcanic, iar o calatorie in acele locuri prin care stramosii mei si oamenii care vorbeau aceeasi limba s-au nascut, au trait si au murit mi-a facut placere, m-a incarcat cu ceva special.
Sunt eu un bun aroman? Cu siguranta ca nu, nu vorbesc foarte bine, nu cunosc toate traditiile, sunt multe lucruri pe care nu le fac cum trebuie, care mi se pot imputa si sa mi se spuna “de ce vorbesti tu acum despre aromânii/armâni, nu ai dreptul, faci propaganda româneasca/elinească”. Cu toate aceste riscuri, imi doresc sa scriu despre asta, pentru ca daca macar o familie de prin Constanta, Tulcea, Calarasi, Ialomita sau Bucuresti se va urca in masina si va pleca la drum spre aceste locuri, atunci scopul meu a fost atins si ceva bun tot am facut.
“Exista un motiv important pentru care am plecat in aceasta calatorie in Macedonia, Albania si Grecia, o calatorie pe care o planuiam de mult si pe care o asteptam cu emotie.
Text scris pe Facebook acum 2 ani.
Mai presus de o vacanta, a fost o calatorie in care am cautat radacini si istoria unui neam.
Am vrut sa vedem locurile in care au trait aromanii si in care inca mai traiesc. Tatal meu ( aici vorbind Traian) este aroman, toti bunicii lui fiind nascuti in vechea provincie istorica Macedonia, astazi parte a statului grec. De aici si denumirea de macedoneni sau machidoni cu care au fost botezati la sosirea lor in Romania interbelica.”
De viitor
- In articolele viitoare imi voi dori sa povestesc mai multe despre fiecare din locurile prin care am poposit, iar in articolele in care era vorba in mare parte despre mostenirea aromanilor in Balcani sa insist in aceasta directie (Crusova, Ohrid, Moscopole, Metsovo/Aminciu, Edessa, Naousa).
- Nu am insistat in acest articol foarte multe despre aromani, ce sunt ei, ce vor, de unde vin si unde se duc. Nu e momentul acum, dar daca v-am deschis apetitul, Wikipedia poate fi un punct de pornire.
- Daca doriti sa imi scrieti un mesaj privitor la acest subiect, de la opinii la critici, o puteti face cu mare drag in sectiunea de comentari, sau imi puteti scrie un mail pe adresa traian@medicinistii-calatori.ro
Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.
[…] Calatorie de suflet in Balcani pe urmele aromânilor. Traseu si planificare. […]
[…] Calatorie de suflet in Balcani pe urmele aromânilor. Traseu si planificare. […]
[…] Calatorie de suflet in Balcani pe urmele aromânilor. Traseu si planificare. […]
[…] Calatorie de suflet in Balcani pe urmele aromânilor. Traseu si planificare. […]
[…] Calatorie de suflet in Balcani pe urmele aromânilor. Traseu si planificare. […]
[…] Calatorie de suflet in Balcani pe urmele aromânilor. Traseu si planificare. […]
[…] Calatorie de suflet in Balcani pe urmele aromânilor. Traseu si planificare. […]