Umezeala din aer ne apasă cu greutate in timp ce străbatem cu rucsacul stradutele din Taipei in cautarea autogarii. Gandul ca urma sa avem parte de o experienta diferita pentru noi, intalnita doar in povestiile altor oameni, ne face sa tremuram de emotie. Urmeaza sa strabatem in stil backpacker micuta insula, sa stam la cort pe malul marii, sa admiram templele numeroase si sa ne contopim cu modul de viata al acestui popor fantastic.
Republic of China
In anul 2013, dupa ce terminasem anul 3 de facultate, am plecat in cadrul stagiilor IFMSA in Taiwan. La capatul pamantului. Despre Taiwan nu se stiu prea multe nici azi, iar atunci nici atat. Putini mai fusesera in stagiu acolo, nici Facebookul, nici Instagramul nu erau atat de dezvoltate atunci incat sa stim ce face oricine in orice moment (cum s-ar spune, lumea nu se lauda atat de mult pe vremea aceea). A fost o decizie spontana de a merge acolo, o nebunie, dar lucrurile s-au asezat cum trebuie, am aranjat si cu transportul, si la inceputul lui august 2013 am aterizat intr-o atmosfera mega umeda in Taipei, capitala Taiwanului, sau Republica Chineza (Republic of China).
Republic of China, acesta este numele oficial al Taiwanului, asta vrand sa spuna ca atunci cand comunistii prindeau avant in China continentala, toti sustinatorii unui regim democratic si a liderului Chiang Kai Shek si-au luat talpasita, banii, comorile si mare parte din monumentalele opere de arta chinezesti refugiandu-se in micuta insula Formosa. Pentru noi, cetatenii romani, Taiwanul nu exista oficial, nu avem Ambasada in Taipei, asadar, el face parte din Republica Populara Chineza, nefiind recunoscut de foarte multe tari. Partea proasta este ca atunci cand veti fi vizitat si Taiwanul si China, ele se cam considera aceeasi tara, deci nu adaugati 2 pe raboj, dar diferenta este foarte mare intre ele. Dar mai multe despre cum se numara tarile, a scris un blogger foarte tare din Irlanda, Johnny Ward, care a vizitat cam tot din punct de vedere oficial, dar recupereaza si multe din tarile si teritoriile aflate la limita legalitatii. Unii spun ca ar merita sa numeri doar tarile pe care tara ta le recunoaste oficial, astfel ca si Kosovo se va pune tot ca Serbia, Transnistria ca Moldova etc.
Long story short, Taiwanul – Republic of China este locul in care chinezii cu valori democratice neafectati de lungii ani de comunism infernal, iar China – People Republic of China, este locul in care revolutia socialista a schimbat pentru totdeauna un popor, lucru reflectat in felul in care ii desconsidera taiwanezi pe chinezi, tratandu-i cu un puternic aer de superioritate.
Practic, Taiwanul isi vede singur de ale sale, dar este din ce in ce mai speriat de influenta Beijingului in regiune, de suprematia navala in Marea Chinei de Sud Est si de pasivitatea aliatilor, americanii avand nevoie de China, iar China nu trebuie suparata chiar atat de tare. Cert este ca, independenta Taiwanului pe termen lung poate fi pusa sub semnul intrebarii…
O pauza scurta de la activitatea din spital
Si cum eram noi in Taiwan, pe stagiu de Ginecologie-Obstretica in spitalul din cadrul complexului Facultatii de Medicina Militara din Taipei, ne-am decis sa mergem la final de saptamana in Sudul Insulei cu rucsacul in spate, saci de dormit, un cort imprumutat de la colegii taiwanezi si –un alt cliseu- mult entuziasm.
Contextul era urmatorul: Organizatia Nationala a Studentilor Medicinisti Taiwanezi a pregatit o excursie pentru toti strainii care erau in stagiu IFMSA, asa ca urma sa ne reunim vreo 50 de strainezi, in Kaohsiung, al 2lea cel mai mare oras din Taiwan, in sudul Insulei, pentru a merge in excursie in punctul cel mai sudic al Taiwanului, pe o plaja mare, larga minunata, unde urma sa ne distram si sa vedem lucruri extraordinare. Excursia lor dura doar 2 zile, cazati fiind o singura noapte in Kenting, minunata statiune taiwaneza, perla litoralului. Noi ne-am zis ca merita sa vizitam si alte locuri din insula, nu doar ce ne ofera comitetul de primire, asa ca am alocat inca 3 zile acestei perioade, pentru a putea sa vizitam si Tainan, vechea capitala a insulei cu multe temple mai mult sau mai putin vechi, Kaohsiung, unde urma sa stam o dupa amiaza si o dimineata in plus fata de colegii care ajungeau direct acolo, urma sa vizitam Insula de corali Liuqiu Island, iar apoi urma sa ajungem in Hualien unde aveam sa strabatem Taroko Gorge, astfel dand roata insula si facand ocolul complet in sensul invers acelor de ceasornic.
Cam acesta era planul. Logistica era cat de cat in regula. Cort, saci de dormit si un rucsac mai mare am primit de la colegi taiwanezi, bilete de autobuz si tren urma sa luam la fata locului, iar treaba cu cazarea era aproape aranjata, dar despre asta vorbim mai incolo… Asa ca haideti spre Tainan, prima localitate in care poposim.
Tainan
Va oferim spre lectura un articol de Willy For Food destul de comprehensiv despre Tainan.
Reteaua de transport public este bine dezvoltata in Taiwan, cu trenuri, autobuze si trenuri rapide tip TGV. Noi am ales pentru calatoria spre Tainan un autobuz care a facut cam 3-4 ore. Cu trenul rapid am fi ajuns acolo intr-o ora, lucru care i-a cam intrigat pe colegii taiwanezi: “cum adica sa iei autobuzul si sa faci atat, cand ai tren rapid ?” . Evident la noi pe vremea aceea era o problema de costuri.
Ajungem pe la pranz in Tainan si incet incet o luam spre zonele turistice. De ce am tinut sa ajungem si in acest orasel? Este cel mai vechi oras, prima capitala a insulei, important centru al coloniasmului olandez si este impanzit de temple budiste si taoiste. Suna foarte bine pentru un popas de cateva ore…
Stiti care este problema cand scrii despre ceva ce ai vazut acum 7 ani? Nu prea mai stii ce ai vizitat. Trebuie sa te uiti pe poze, sa iti reconstruiesti mental traseul. Asa ca incepand sa scriu acest articol, a trebuit sa investighez un pic, sa stiu si eu ce scriu. Dar apoi m-am intrebat, merita sa va povestesc foarte multe detalii despre cel mai vechi templu al lui Confucius din Taiwan? Mai degraba va arat cateva poze superbe, povestesc despre cum ne-a prins clasica ploaie zilnica, am mers descaltat prin oras pana mi-am cumparat niste papuci de plastic ( nici nu se merita sa ai altceva ) , apoi am mancat la un local stradal ceva bun si am zambit cam toata ziua simtindu-ne foarte bine in aceste locuri.
Tainan mi se pare genul de oras provincial, cu multa istorie, in care poti sta o zi sau doua si sa iti incarci bateriile, doar plimbandu-te pe stradute, descoperind pietele stradale si mancarea traditionala, magazinele cu suveniruri si o gama larga de ceaiuri si bauturi racoritoare specifice asiaticilor, incepand evident cu Bubble Tea. Aveti pe blog un articol intreg despre ce sa mancati in Taiwan. Atmosfera ca in Tainan am mai intalnit in Malaca, vechiul oras colonial din Malaezia, sau Nara, orasul caprioarelor din Japonia, fiind un fel de Sighisoara pana la urma.
Obiectivele turistice din Tainan se afla in 2 zone, Anping, adica langa coasta, unde gasim vechiul fort olandez Anping / Zeelandia si zona centrala unde gasim vechile temple si Turnurile Chihkan, construite pe locul vechiul Fort Providentia. Noi nu am fost decat in centru, iar in complexul turnurilor Chihkan nu am intrat caci doream sa economisim bani, asa ca am facut o poza din zona turnichetilor. De asemenea, gradina de langa Koxinga Shrine este foarte frumoasa, acest Koxinga fiind cel ce a cucerit forturile invingandu-i pe olandezi.
Kaohsiung
Va oferim spre lectura un articol de la Willy for Food destul de comprehensiv despre Kaohsiung, cel mai mare port al tarii, unul din cele mai mari porturi de containere din lume, si in general un oras mult mai relaxat decat restul oraselor de frunte din Formosa. Mai pe scurt, The Culture Trip ne ofera o lista rapida cu ce e de facut pe aici
Din Tainan, urma sa plecam spre Kaohsiung, unde aveam sa stam pentru o noapte la colegul nostru medicinist, Jonathan Tseng, pe care l-am cunoscut in Bucuresti in timp ce el venise sa faca o luna de practica de vara intr-un spital bucurestean in urma cu un an. Jonathan nu este numele lui adevarat. Asa este la chinezi, isi iau nume englezesti la ora de engleza. Partea interesanta face ca am urmat sa dormim intr-o cazarma militara, in acel moment Jonathan fiind incadrat ca medic la un spital militar. Cumva a vorbit el si ne-a cazat in caminul lor si ne-a dat niste paturi suprapuse dintr-o camera mare mare in care mai dormeau cativa doctori militari. Lumea se uita la noi ca la urs, dar a fost super distractiv.
Din Tainan in Kaohsiung am luat un tren local care a facut mai mult decat ar fi facut TGVul taiwanez, dar intr-o ora si ceva am ajuns cu bine si am avut timp sa ne plimbam si prin centrul orasului pentru a gusta bucate traditionale la celebrele night-marketuri, pasiunea noastra in luna petrecuta in Taiwan.
Daca as face un top al tarilor in care m-as intoarce, Taiwan este de departe pe primul loc, si tot pe primul loc in ceea ce priveste o posibila emigrare.
Daca tot eram in principalul port al tarii, am zis ca aici merita sa mancam si mai mult peste si fructe de mare decat o faceam in Taipei. Si asa am tot stat si gustat tot felul de preparate, care mai de care. Oricum, unele bune, altele mai putin, seara incheindu-se cu o plimbare inspre zona portuara, incantati fiind de canalele frumos luminate ale orasului. Despre Kaohsiung am ramas cu impresia ca nu l-am vizitat cum trebuie si ca ar mai fi meritat cel putin o noapte. Dar mai aveam inca jumatate de zi, caci intalnirea cu grupul pentru plecarea in excursie urma sa fie in jurul orei 13.
Dis-de-dimineata, plecam cu avant spre cea mai turistica zona a Kaohsiungului, asa numitul Lotus Pond, adica in romana, ceva intre Lacul Lotus, Iazul Lotus sau Balta Lotus. Aceasta intindere de apa este artificiala, iar in jurul ei se afla numeroase temple, care mai de care mai frumoase, mai speciale, mai fotografiabile. Ca celebritate, se distanteaza Pagoda Tigrului si Pagoda Dragonului, practic niste turnuri ce se afla in apa, iar ca sa ajungi la ele trebuie sa treci prin gura animalelor mentionate mai sus. Dragilor, Kitschul s-a inventat aici, doar ce credeati. Plimbarea prin acest parc impanzit de temple si obiective turistice poate dura cateva ore ce vor trece repede, caci desi unele lucruri sunt stridente, in acelasi timp, este multa calmitate si relaxare in acest loc.
Povestea continua in partea a 2a din Prin Taiwan cu rucsacul!
- Ce am aflat in Taiwan
- Top 10 – Street food in Taiwan + 10 Bonusuri
- Insula de coral Little Liuqiu – Taiwan
- Snow Mountain – La 3886 de metri in Taiwan
- Parcul National Yangmingshan – Excursie de 1 zi din Taipei, Taiwan
- Prin Taiwan cu rucsacul (I). Tainan si Kaohsiung.
- Prin Taiwan cu rucsacul (II). Kenting, Insula de Corali, rafting si o vizita ratata la Taroko Gorge. Va urma…
Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.
[…] de crestini ortodocsii. Am fost la Lourdes in Franta, tot felul de temple budiste din Taiwan, moschei impresionante din Egipt, Turcia sau Iordania, am cutreierat ruinele […]