Ierusalim. Despre credință, multiculturalism și turism în Țara Sfântă

Se spune ca un calugar grec isi dorea tare mult sa ajunga la Ierusalim. Toata viata a strans bani pentru a ajunge si el sa se inchine la Sfântul Mormânt si sa paseasca prin locurile pe unde a trait si predicat Mântuitorul. Cum a iesit din mânăstire, un taran amarat si vai de el statea in drum si cersea bani dupa ce isi pierduse in urma unei napaste toata averea. Calugarul nu a avut ce face si i-a dat taranului banii stransi, astfel renuntand la visul sau de a ajunge in Ierusalim. Pe scurt, pe Hristos il putem gasi aproape de noi, oriunde, nu este nevoie sa mergem la Ierusalim.  

Nu am reusit sa mai gasesc aceasta pilda in varianta ei completa, povestita mult mai frumos si mai complet decat am reusit eu in randurile de mai sus. Povestirile duhovnicesti au un suflu universal si atemporal care pe mine ma incanta si imi fac inima sa tresara de emotie. Desigur ca mai aproape sunt de literatura religioasa crestin ortodoxa, dar asta nu inseamna ca scrierile islamice, budiste sau hinduse nu aduc Duhul Sfant asupra cititorului si il fac sa se intoarca la spiritualitatea dupa care tanjeste, caci altfel de ce ar mai citi astfel de texte. Sunt atatea alte lucruri interesante si mai usurele.  

Un pic despre locurile sfinte ale noastre si ale altora 

Pelerinajul la locurile sfinte nu este obligatoriu in traditia ortodoxa, dar este larg raspandit si la ortodocsi si la catolici. Nu capata conotatii de obligatie, precum pelerinajul la Mecca al musulmanilor.  

Domul Stancii

Fiecare musulman trebuie sa ajunga cel putin odata in viata la Mecca, cel mai sfant loc al Islamului. De ce este Mecca cel mai sfant loc pentru musulmani? Pai aici, se afla Kaaba, o structura patrata din piatra neagra considerata a fi fost construita de Profetul Avraam ( Abraham in engleza, Ibrahim in araba). In interior este o alta piatra neagra si mai veche despre care se spune ca ar fi fost primita de Avraam de la Arhanghelul Gabriel. Cu timpul, credintele idolatre au pus stapanire pe acest templu, dar venirea lui Mohammed a readus populatia pe drumul cel bun. Al 2-lea loc sfant pentru Islam este Medina, locul unde a locuit Mohammed, iar Ierusalimul ocupa locul 3. De ce este Ierusalimul sfant pentru musulmani? Deoarece de pe platoul unde se afla faimosul Dom al Stancii/ Dome of the Rock, Mohammed a plecat in importanta sa calatorie spre Rai, de unde s-a si intors si si-a continuat misiunea. 

Zidul Plangerii

Despre importanta Ierusalimului pentru evrei nu prea are rost sa zic multe, tocmai pentru ca nici eu nu stiu foarte multe in fara de faptul ca aici a fost Marele Templu construit de Solomon si ca Zidul de Vest unde se inchina evreii cand vin in pelerinaj in Israel este ramasita a templului initial. Si cum altfel, Ierusalimul este Lumina Lumii, cel mai important loc de pe planeta, locul in care Dumnezeu a lasat 9/10 din frumusetea lumii.  

Sfantul Mormant

 Ajungand si la ale noastre, ce poate fi mai sfant pentru crestinii din lumea intreaga decat orasul in care Iisus a murit, a fost rastignit si a inviat? Ce poate fi mai sfant decat Sfantul Mormant? Locul in care a fost condamnat, cruficicat, inmormantat si a inviat Iisus Hristos, unde se afla muntele Maslinilor, gradina Ghetsimani, locuri familiare crestinilor din lumea intreaga. Orice prunc stie ca la Betleem s-a nascut Hristos, Mesia chip luminos. Si pe langa toate aceste lucruri, in Biserica Sfantului Mormant, in fiecare an, se pogoara Lumina Sfanta care ajunge mai apoi in toate tarile crestine pentru a ne fi data noua tuturor in noaptea Invierii.   

Atmosfera din Ierusalim 

O experienta, intr-adevar, acest Israel si a sa minune, dar si a lumii intregi, Ierusalimul. Pana sa ajungem aici, un bun prieten ce locuia in Iordania a facut o mica vizita in tara vecina si a petrecut cateva zile in Tel Aviv, Ierusalim si Betleem. Nu a fost foarte impresionat, atmosfera de bazar, de haos si atitudinea cu care credinta si comertul mergeau mana in mana nu au fost pe placul sau. Este greu sa treci peste pelicula de la suprafata acestui oras in care vezi cum 3 religii au puncte de vedere diferite ale unor evenimente comune si cum din aceasta cauza am asistat la atatea razboaie, masacre si cate si mai cate. Si atunci te intrebi, ce este sfant in acest oras? Mai exista ceva sfant aici sau nu? Cum ar putea sa fie ceva sfant aici, un loc in care obiectivele religioase sunt pazite cu arma in mana, iar accesul se face dupa controale de securitate mai severe decat in aeroport.  

Eu as spune ca sfintenia acestui loc este pe masura credintei fiecaruia. In momentul in care te asezi in genunchi in fata Sfantului Mormant, intr-o incapere mica mica, atunci te poti gandi daca este ceva sfant aici, daca in acest loc chiar a fost inmormantat Iisus. Dar probabil ca atunci cand vei ajunge acolo nu te vei mai gandi la astfel de lucruri si vei fi un pic mai smerit. Si asta inseamna ca in locul acela este credinta. Si asta e tot ce conteaza. 


Ierusalimul vechi traieste de pe urma pelerinilor, de orice tip ar fi ei. La tot pasul intalnesti, ori grupuri mari de rusi sau români cu un preot in frunte, ori călugarite catolice, ori sud-americani plini de fervoare crestina, ori evrei ultra-ortodocsi ce poarta palari mari din blana si femei cu batic pe cap.  

Mie mi-a placut sa vad acest creuzet al omenirii care se strange in acest loc pe care cam toti il considera inceputul inceputurilor. Mi-a placut sa ii vad si pe evrei, dar si pe musulmani in locurile lor sfinte, pentru ca este o traire in sine sa ii vezi pe altii rugandu-se. Tot mai multi occidentali calatoresc in India, Asia de Sud-Est, iar apoi sunt impresionati de ritualurile pe care le fac zilnic hindusi sau budisti. Este natural, omul tanjeste dupa astfel de mostre de spiritualitate, chiar daca nu le practica. Am putea forta nota si a spune ca toti sunt acum, mai ales de cand cu Instagram si Facebook, niste mici Mircea Eliade care descopera si ne expun si noua tot soiul de traditii de pe te miri unde. Pana si eu urmaresc o americanca care umbla de vreo 2 ani prin India si Pakistan si documenteaza tot soiul de traditii si obiceiuri.   

Plecam in Ierusalim sa vedem Turul Italiei  

Se face ca pana acum 1 an si ceva, Medicinistii Calatori mersesera la mai multe monumente istorice si religioase ale altor religii decat la cele crestine si cu predilectie frecventate de crestini ortodocsii. Am fost la Lourdes in Franta, tot felul de temple budiste din Taiwan, moschei impresionante din Egipt, Turcia sau Iordania, am cutreierat ruinele templelor Angkor Wat din Cambodgia, Prambanan si Borobodur din Indonezia, dar in Israel nu ajunseseram inca. Nu facea parte din planurile noastre. O tara scumpa, cu multiple obiective de vizitat, o tara dificila oarecum din prisma conflictului care mocneste si care poate reizbucni oricand. O excursie organizata cu un preot/ghid si autocar care sa te plimbe de colo colo costa minim 500 Euro/persoana, astfel ca nu era inca de noi aceasta destinatie in vremea studentiei. Si poate inca nu eram suficient de atrasi, nu simteam o nevoia imperioasa de a vizita Ierusalimul. Nu eram precum calugarul din povestirea initiala.  

Deliclul s-a produs in primavara anului trecut cand intr-o doara ma uitam pe preturile biletelor de avion spre Tel Aviv in perioada cand incepea Turul Italiei la ciclism. Da, ati citit bine, Turul Italiei la ciclism in 2018 a pornit din Ierusalim, iar timp de 3 zile plutonul s-a plimbat prin Orientul Mijlociu. Prima etapa urma sa aibe loc intr-o zi de Vineri, exact cand ajungeam si noi acolo. Va spun ca am fost foarte fericiti sa-i vedem pe Froome, Nibali sau Dumoulin.

Biletele au fost cumparate repede, cam in 30 minute luasem decizia de a face un city break la Ierusalim. Plecam Vineri dimineata la prima ora, ne intorceam Luni dimineata. 3 zile si 3 nopti in Ierusalim. Bilete ieftine, Wizz Air, undeva pe la 300 lei dus-intors de persoana. Pomana.  

Iar acum vine momentul in care eu voi marturisi ca am mers la Ierusalim atunci in mare parte datorita Turului Italiei, dar drumul a devenit mult mai mult decat atat. Acest eveniment a fost picatura necesara pentru a ne imbarca spre Israel. Acum cand discutam despre acest articol, Andreea mi-a zis ca efectiv uitase ca noi am fost acolo pentru Turul Italiei. Ceea ce ni s-a impregnat adanc noua in minte a fost ceea ce am vizitat ca pelerini. Restul a fost frumos, dar doar parte din peisaj. 

Couchsurfing in Israel  

Odata biletele de avion rezervate, cazarea trebuia aranjata cumva. In inconstienta si spiritul nostru de austeritate si aventura (nu puteam scapa de obiceiuri atat de usor), ne-am gandit sa incercam sa gasim gazda folosind Couchsurfing. Nu am dat multe mesaje, parca 3, dar au fost date oamenilor cu care am considerat ca putem rezona. Repede am gasit cazare, dar doar pentru o seara din cele 3. Foarte bine, caci cazarea pentru celelalte 2 a costat cam 700 lei. Am stat la The Post Hostel Jerusalem, fix pe strada Jaffa, aorta Ierusalimului, la 5 minute de mers de zidurile orasului vechi, la 10 minute de Yehuda Market si la 10 minute de tramvai de autogara de unde luati autobuzul spre aeroportul din Tel Aviv. Pentru viitoarele excursii, puteti estima ca o cazare decenta in centrul orasului cu mic dejun, costa cam 1000 lei pentru 3 zile. Este mult, dar asa este in Israel. Turismul religios costa in Orientul Mijlociu.   

Strada jeffa. Pietonala. Trece doar tramvaiul.

Am avut sansa sa intalnim un cuplu tare, un cuplu de calatori avizi. Desigur, nu sunt israelieni din tata in fiu, este cam greu sa gasesti oameni pe aici cu stramosi care la 1900 locuiau in Palestina (in mintea mea, israelian inseamna cetatea al Israelului, iar evreu tine de etnie si religie, iar in acest caz se cam confunda). De altfel numarul de colonisti veniti din SUA este foarte mare. Dar si pana sa ajunga in SUA, au fugit de undeva, iar populatia evreiasca are mari tangente culturale cu Europa Centrala si de Est, lucru de care iti dai repede seama daca calatoresti un pic in Polonia, Cehia, dar si in anumite zone din Romania unde sinagogile s-au pastrat mai bine. Partea masculina a cuplului care ne-a gazduit avea chiar origini de prin Romania si vizitasera tara noastra. Ajungand Vineri seara la ei si plecand Sambata dimineata, am ajuns sa petrecem cu ei Sabatul. E mult spus ca l-am petrecut cu ei caci ei au plecat in oras cu niste prieteni in cursul serii, dar a 2-a zi ne-am simtit extraordinar alaturi de prietenii lor veniti la un mic dejun si o poveste. Oameni de peste tot, oameni ajunsi aici in cautarea unui nou inceput, oameni care cred in ideea de Israel, in ideea continuitatii evreiesti in Palestina si dornici sa invete ebraica, o limba care pana acum 150 ani era considerata o limba moarta. Din toate aceste puncte de vedere, trebuie sa le acordam tot respectul (daca o limba a fost reinviata, poate nu va fi greu nici ca limba aromana sa supravietuiasca). Dar vai, era sa uit ceva despre gazdele noastre. Aveau o pisica imensa, pe nume Capitanul Mao, un dictator agresiv cu cei din jur, iar prietenii lor au venit cu un ditamai cainele mare si alb. Nu va vor ajuta aceste informatii pe voi, viitori pelerini in Tara Sfanta, dar pentru noi sunt parte din calatorie si din amintirile noastre. 

Ce putem face noi aici? Ierusalim, Tel Aviv, tot Israelul?  

Acum ca v-am lamurit cu costurile minime necesare pentru o mica escapa in Israel unde puteti face turism religios, plaja la Mediterana si distractie in cluburile din Tel Aviv, sa trecem la cum este Israelul si ce face pelerinul crestin prin Tara Sfanta. 

Ierusalimul si Tel Aviv sunt prezentate foarte frumos si sclipicios in reclama repetata la disperare anul trecut pe Eurosport. Reclama este buna, tot respectul, iar melodia lui Boney M – Sunny a fost fredonata de mine in timpul plimbarilor printre stradutele inguste ale orasului vechi. 

Ierusalimul singur iti poate oferi 2-3 zile de vizitare, asta fara sa punem la socoteala si vizitarea Yad Vashem, muzeul ridicat in memoria Holocaustului.    

Despre Tel Aviv si alte regiuni ale tari nu avem ce sa va spunem.  

Am fost in schimb in Betleem, orasul nasterii Mantuitorului, dar Betleem este practic o suburbie a Ierusalimului, dar o suburbie la care ajungi dupa ce treci de zidul ce desparte Palestina/Cisiordania/West Bank de Israel. Betleem este un orasel simpatic, 100% arab, cu mancare ieftina si atmosfera relaxanta. 

Literatura turistico-religioasa puteti gasi oriunde, chiar si in limba romana

 Din documentarea prealabila, o excursie in Israel axata nu atat de mult pe pelerinaj crestin poate fi facuta foarte simplu pe cont propriu. Exista retele de autobuze foarte sigure si rapide, exista tururi care te duc la Marea Moarta si Ein Gedi, Nazaretul este in nordul tarii, Tel Aviv iti poate ocupa cateva zile bune de shopping, clubbing si plaja. Dar daca vrei sa ajungi la diverse schituri crestine, vechi manastiri, asezari biblice, Asezamantul Ortodox Român de la Ierihon, atunci vei avea nevoie de ceva taxi si transport personal. Sa inchiriezi o masina si sa intri cu ea pe teritoriul Palestinei pare usor mai complicat, asa ca pentru astfel de itinerarii sa mergi in cadrul unei excursii organizate este cea mai buna idee.  

Daca ar fi sa mai mergem iar in Israel si sa vizitam mai multe din sfera religioasa, atunci am merge cu un tur. Daca as merge pentru Tel Aviv si plimbari urbane, as merge pe cont propriu.  

Nu stim sa va recomandam cele mai bune restaurante si nici cluburile cele mai animate, dar stim ca nu de aceea ne cititi.  

Aspecte practice:  

  • Din aeroportul Tel Aviv exista autobuze (485) din ora in ora spre Ierusalim. Drumul dureaza o ora. Biletul costa 16 NIS. Circula 6 zile din 7, astfel ca nu circula de Vineri seara pana Sambata seara cand este Sabatul evreiesc.  
  • Puteti schimba valuta prin centrul orasului, dar fiti atenti la taxe ascunse cand schimbati in aeroport. Mai bine folositi cardul in aeroport.  
  • Nu am folosit taxiuri, nici Uber si nici Gett. Mai bine gasiti-va cazare aproape de centru caci ce luati pe mere dati pe pere.  
  • O sa va obisnuiti eventual la vederea tinerilor israelieni alaturi de un pistol-mitraliera care se perinda prin oras dupa ce isi termina tura. In Israel, armata este obligatorie pentru 3 ani, toata lumea, si baieti si fete. 
  • De la comercianti arabi din orasul vechi puteti cumpara la preturi bune.  
  • Aveti grija la monezi. NIS=1.2 RON. Shekelul israelian este prezent in circulatie si ca bancnote dar si ca monezi. Unele monezi de valoare mica ( subdiviziune ) arata ca monezile de 5 NIS. Noi ne-am certat 5 minute cu soferul unui autobuz care ducea spre Betleem. Noi credeam ca vor sa ne fraiereasca. Pana la urma, nu am platit, ei ne-au lasat in plata noastra caci au vazut ca suntem de pe alta planeta. Ne am simtit ca ultimii oameni cand am aflat ca defapt am calatorit fara sa platim.  
  • Una peste alta, Israelul este o tara sigura pana la proba contrarie. Adica, daca intr-o zi ai razboi si atentate, peste 2 saptamani, va fi pace si siguranta. Viceversa, cand iti rezervi biletele, totul este roz, dar nu stii ce poate aduce a 2a zi. La 2 saptamani dupa intoarcerea noastra, SUA au anuntat mutarea ambasadei la Ierusalim. Proteste soldate cu victime au avut loc in Gaza si Betleem. Asadar, calatoriile in Orientul Mijlociu se fac cu ochii la stiri. Oricum, intr-o excursie organizata, veti fi dusi doar in zonele sigure.  
Biserica Sfantului Mormant

Chiar daca va spunem in general ca destinatiile de care va povestim merita sa le vizitati, de aceasta data va spunem ca macar o data in viata ar fi bine sa ajungeti aici. Despre ce am vizitat in Ierusalim, in urmatoarele articole pe care le vom posta cu ocazia acestui Paste. Hristos a inviat! 



Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.

Spor la calatorit!

Spor la calatorit!

elefant.ro
Traian

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment