Carcassonne – Un Clasic

Ultima etapa a aventurii in tinuturile catare este reprezentata de glorioasa fortareata din Carcassonne, martora a Cruciadei Albingesiene. Zidurile masive care o inconjoara sigur va sunt familiare, mai ales daca ati vazut Robin Hood (1991) cu Kevin Costner. Dar cand te uiti la astfel de filme nu iti pui problema ca englezi nu au castelele asa.

DSC05956

Cum sa spun, sunt unele locuri care sunt luate din istorie, simti ca acolo a fost ceva important si te transpui deodata in acea epoca. Uite ca si aici simti acest lucru, dar lucrurile sunt mai complexe de atat. In sensul ca aceasta fortareata a fost reconstruita in sec. XIX de Viollet-le-Duc, un arhitect care a luptat mult pentru salvarea cetatii. Pana atunci, Carcassonne era cariera de piatra a locuitorilor din imprejurimi. Asa ca ce vedem astazi este un fel de creatie a arhitectului bazata pe documente, desene si ipoteze. Multi il considera un geniu, iar la fel de multi l-au criticat in timpul constructiei. Toti admit faptul ca autenticitatea poate fi cumva pusa la indoiala. Dar ce mai conteaza acum…

DSC05939

Sa revenim la inceputurile istoriei Carcassonniene. Se spune ca numele orasului vine de la doamna Carcas, o mica cucoana sarazina, adica araboaica din Vestul Europei. Asediata fiind cetatea, atunci stapanita de sarazini, doamna Carcas a intrebat slujitorii cate provizii mai au la dispozitie. Mai aveau doar un porc si ceva grane. I au dat porcului de mancare granele, iar apoi l-au aruncat peste ziduri in dreptul armatei invadatoare. Carol cel Mare si-a dat seama ca treaba e groasa si ca sarazinii au provizii multe daca au aruncat un porc, asa ca a decis intreruperea asediului. In acel moment, de fericire toate clopotele din oras au inceput sa bata. Francezii au exclamat atunci “Carcas sonne! “. Daca povestea va suna ireala, sa stiti ca e, se pare ca lady Carcas nu prea a avut treaba cu Carol cel Mare, dar povestile sunt frumoase si merita mentionate.

Aceasta zona din sudul Frantei a fost un fel de Dobrogea. Au trecut tot felul de stapanitori pe aici. Incepand cu volcii tectosagi (un popor celtic al carui nume nu este prea departe etimologic de cel de vlah), gali, romani, vizigoti, sarazini, spanioli si francezi. Dar dintre toate aceste influente, cam toata zona de Sud a Frantei ramane fidela modelului Roman. Atat de multe vestigii romane exista aici, Nimes fiind o asezare totalmente latina.

DSC05945-PANO

Pozitia cetatii Carcassonne o face extrem de importanta, ea pazind trecerea de la Marea Mediterana la Oceanul Atlantic. Multa vreme, aici a fost granita Regatului Francez cu Regatul de Aragon. Dupa 1600, cand granita a fost mutata la Pirinei, Carcassonne si a pierdut din importanta.

DSC06112

Ajungem acusica si la Cruciada Albingesiana. Dupa cum am spus si in articolele precedente, Papa impreuna cu Regatul Francez au pornit intr-o expeditie de pedepsire a catarilor si Contelui de Toulouse in 1209. Declicul a fost dat de asasinarea unui trimis al Papei de catre catari. Pretextul mai degraba, caci asa se intampla in cazul oricarei conflagratii mai importante. Trebuie un pretext, gen m-ai calcat pe pantof.

DSC06048
DSC06117

Cruciatii au pornit incet incet spre aceasta zona. Cand au ajuns in Beziers, au asediat orasul, iar mai apoi au masacrat toata populatia. Cand un comandant a intrebat ce vor face cu populatia in momentul in care au intrat in oras, trimisul papal, Arnaud Amalric a spus: Omorati-i pe toti! Dumnezeu ii va recunoaste pe ai sai!

DSC06093

Dupa Beziers, cruciatii au ajuns si la Carcassonne. Dupa un asediu nu foarte lung,  Raymond Roger, unul din liderii din zona, un ne-catar, a decis sa se predea cu conditia ca populatia sa nu fie ucisa. Populatia a scapat, dar doar daca iesea dezbracata din cetatea. Raymond Roger a fost bagat in inchisoare si probabil otravit in scurt timp. Carcassonne a fost preluat de Regatul Francez, iar zidurile au fost dublate si cetatea imbunatatita. Dupa un timp, regatul Francez a mai construit si alte cetati, numite Copiii lui Carcassonne, folosite pentru apararea granitelor de Regatul Spaniol. Dupa Carcassonne, campania a mai continuat cu succese in general de partea cruciatilor. In 1213, regele Petru II de Aragon, ruda cu contele de Toulouse, a decis sa treaca Pirineii si sa atace trupele lui Simon de Montfort, comandantul cruciatilor. Desi cei din rezistenta occitana i-au recomandat sa incerce o stagnare a ostilitatilor si sa astepte infometarea cavalerilor, el le-a spus ca este mare bo$$ asa ca a inceput ostilitatiile. Pana sa atace ei, Simon de Montfort a atacat brutal cu o mica trupa de cavalerie, a bulversat armata spaniola, superioara numerc, si l-a omorat si pe regele Petru II, ramas fara cal. Se spune ca regele strica pe campul de lupta, “Nu ma omorati, sunt Regele!”, dar tot a fost omorat. Astfel, Batalia de la Muret a fost ultima mare batalie a Cruciadei Albingesiene.

DSC06083

V-am povestit aceste lucruri pentru a vedea cat de interesanta este istoria in aceasta parte a Frantei si cum lucrurile atarna cateodata de un fir de ata. Ulterior, catarii au fost reconvertiti la crestinism, iar Inchizitia si-a adus si ea contributia in acest proces.

“Carcassonne reprezinta aceasta parte de istorie europeana in care sunt combinate politica si religia, mai multe natiuni si mai multe culturi. Tocmai de aceea, eu consider Carcassonne un loc universal, mai degraba decat frantuzesc.” Traian Panciu

Parcursul nostru in Carcassonne

Ajunsi in gara, am mers aproape 30 minute pana la intrarea in cetate. Chiar langa gara, puteti vedea o parte din Canal du Midi, acel imens proiect facut sa lege Marea Mediterana de Oceanul Atlantic. Desigur, nu e un canal mare, dar circula destul barci si barcute pe el.

DSC05936

Apoi am mers prin orasul de jos, Ville Basse sau Bastide Saint Louis, creat pe la 1247, cand dupa repetate incercari de recucerire a cetatii de catre rezistenta locala, regele Frantei le permite localnicilor sa se stabileasca in zona, dar un rau avea sa separe cele 2 asezari. Relatia dintre cele 2 localitati a fost si buna si rea de a lungul anilor. Odata cu sosirea protestantismului, Ville Basse devine protestant, dar Citadela (Cite de Carcassonne) ramane catolica. De altfel, Citadela reprezenta catolicismul si puterea regala, aristocratica, pe cand Ville Basse reprezenta burghezia si populatia normala. In 1800, cele 2 orase se unesc in sfarsit.

DSC06130 (1)

Ville Basse nu prea are mari obiective turistice, un orasel frantuzesc din piatra ca oricare altul. Desigur, are o catedrala, un muzeu, cateva fantani dragute, dar nimic care sa merite coborarea din tren daca Citadela nu ar fi existat.

Odata ajunsi in dreptul Citadelei, te minunezi si incepi sa faci poze. Apoi intri in interior, dupa ce ai trecut de cele doua randuri de ziduri si dai de un furnicar de oameni fiind unul din cele mai turistice locuri pe care mi-a fost dat sa le vad vreodata. Plin de restaurante, baruri, magazine de suveniruri. Orice doriti. Hoteluri chiar, poti dormi in Citadela. Eu zic ca merita. Cine stie ce catar apare pe strada noaptea si vine sa te converteasca la dreapta credinta locala?

Dupa ce te plimbi prin marea de oameni, ajungi la intrarea in Castel. Ca si cum, sediul Citadelei. Intrarea este gratuita pentru tinerii sub 26 ani din UE. Daca nu intri aici, nu te vei putea plimba pe zidurile cetatii.

DSC06025
DSC06022
DSC06023
DSC05981
DSC05983
DSC05996
DSC06019
DSC06018

Daca platesti bilet si intri, vei avea ocazia sa te plimbi prin cateva incaperi, sa intelegi mai multe despre procesul de restaurare a Citadelei si sa afli mai multe despre istoria locala. Dar defapt, merita sa te duci pentru a te bucura de privelistea de pe zidurile cetatii.

DSC06011
DSC06012
DSC06076
DSC06078
DSC05979
DSC05950

Pana la urma, ce pot sa spun mai multe despre Carcassonne. Nu pot spune ca m-am invartit prin fiecare coltisor. Nu, nu ai cum. Dar este relaxant sa haladuiesti pe ziduri sau in spatiul verde creat in santul interior de aparare.

Partea de Nord ca Citadelei poate fi accesata prin Porte Narbonnaise, de altfel si cea mai directa ruta, astfel ajungand mai repede la portiunea cea mai veche a Citadelei, care dateaza din perioada galo-romana. Se poate intra si prin alte porti fireste. Oricum intrati, tot o sa va invartiti peste tot asa ca stati linistiti.

DSC06027
DSC06101

Noi am obosit dupa atata plimbat. Ne rezervasem cam 5 ore pentru vizitatul Citadelei. Aveam trenul de Lyon programat asa ca nu mai puteam sta mult. Am plecat din Carcassonne satisfacuti, dar si infometati. Am gasit o super kebaberie pe o straduta laturalnica si am mancat  ce mancam de obicei de la arabii francezi. Desigur, in TGVul de Lyon.

P.S. Pentru cei care joaca board games sigur ati auzit de jocul Carcassonne !

Articole Excursie Sud Vestul Frantei

  1. Excursia in Sud Vestul Frantei. Traseu, sfaturi si buget.
  2. Bordeaux, un alt fel de Paris.
  3. Dune de Pillat
  4. Lourdes, cel mai vizitat loc de pelerinaj catolic din lume.
  5. Toulouse. Occitania
  6. Toulouse. Pe partea turistica
  7. Albi. Caramida si catari.
  8. Carcasonne, un clasic.

Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.

Spor la calatorit!

Spor la calatorit!

elefant.ro
Traian

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 comments