Albi. Caramida si catari.

Incursiunea noastra in tinutul vechilor catari nu putea avea loc fara o vizita in Albi. Desi se pare ca toate povestea cu catari si legatura cu acest oras este putin cam subreda, toata lumea numeste Albi “Orasul Catarilor”. Se pare insa ca nu ar fi asa, cel putin dupa ceea ce am aflat noi de la gazda noastra de la Couchsurfing. Dar sa incepem de la inceput…

DSC05656

Am ajuns in Albi cu trenul de Toulouse, in cadrul excursiei noastre prin Sud-Vestul Frantei in anul Erasmus in Lyon.

Cand am ajuns in mica gara din Albi, primul lucru pe care l-am facut a fost sa ne schimbam biletul de tren de intors spre Lyon. Cumparasem cu o saptamana biletul cu un pret, dar in dimineata aceea, am gasit pe aplicatia mobila a SNCF un bilet mai ieftin pe acelasi tren. Asa ca de ce nu mai salvam cativa euro pentru un kebab? Apropo, instalati-va de pe Google Play aplicatia SNCF pentru a gasi cele mai bune preturi. 

Catari

As vrea sa povestesc cate ceva despre acesti catari, numiti si albingezi. Pe scurt, ei au fost un fel de secta care a prosperat in sudul Frantei intre secolele 12 si 13. Au prosperat atat de mult incat Vaticanul ajunsese sa piarda controlul total al acelor zone. Este si vina Vaticanului, cunoscute fiind excesele clerului catolic.

DSC05663
DSC05664

Dar de ce erau catarii atat de rai? Defapt, ei se doreau puri, originea cuvantului in greaca insemnand ceva de genul “pur”. Credinta lor este bazata pe un dualism absolut. Astfel ca Dumnezeu a creat binele si sufletele oamenilor, iar diavolul a creat lumea materiala si rautatea din aceasta lume. Asa ca ei considerau ca aceasta viata era un fel de iad, prin care toti trebuiau sa treaca. Considerau ca Dumnezeul Vechiului Testament nu este acelasi cu cel din Noul testament. Deasemenea, credeau si in reincarnare. Iisus, ca și Fecioara Maria, e doar un spirit cu infățișare umană. Prin urmare, Iisus nu suferă pe cruce, nu moare și nu învie, iar păcatele omenirii nu sunt răscumpărate prin sacrificiul Fiului lui Dumnezeu.

Mai sunt multe de spus, catarii considerau casatoria un lucru rau, al acestei lumi si promovau abstinenta. Cu toate acestea, unii teologi catari au ajuns sa spuna ca daca casatoria nu se solda cu copii, sexul era permis.

Va dati seama ca nebunia aceasta nu a durat foarte mult. Dar cum politica si religia sunt mana in mana, Parisul dorea o slabire a nobililor vasali din Sud. Asadar, Parisul si Vaticanul au planuit o cruciada, denumita Cruciadala Albingesiana (1208-1249), in urma caruia au cam distrus rezistenta catara. Nu imediat, dar cam in 50 de ani catarii ajunsesera sa fie o raritate. Despre aceasta cruciada o sa povestesc mai multe in articolul viitor, cand vom ajunge la Carcassonne, celebra fortareata.

Caramida. Brick. Portocaliu.

Cam asta gasim in Albi. Dupa ce am mers cam 15 minute pe jos de la gara, am ajuns intr-un punct in care ne-a aparut in un mare monstru rosiatic, fabricat din ghici ce, caramida, dar atat de mare incat deschizi gura de uimire. De altfel asa este si promovat acest obiectiv turistic, Catedrala din Albi, ca “Cea mai mare constructie de caramida din lume”. Dupa cum spuneam si in articolul despre Toulouse, constructiile acestea din caramida au un talent de a se ridica din pamant de parca nici nu ar fi construite de om, ci doar ar fi o evolutie a mediului inconjurator.

DSC05668
DSC05672
DSC05678
DSC05688
DSC05703

Catedrala din Albi este construit in stil gotic mediteranean, sau stil gotic sudist. Din ce am inteles eu, inainte de Cruciada Albingesiana, era deja construita o biserica, dar catolici au decis construirea unei Catedrale si mai impunatoare, iar aspectul de fortareata este special creat pentru ca populatia sa stie cine trebuie ascultat.

DSC05708
DSC05712
DSC05716

Fortareata, nefortareata, catedrala este frumoasa. Si merita vazuta, atat pe interior cat si pe exterior. Este de altfel una dintre cele mai frumoase catedrale pe care le-am vazut. Interiorul este ceva cu adevarat special. Exista si o anumita parte din catedrala care poate fi vizitata doar cu bilet. Noi nu am intrat acolo.

Palatul episcopal Berbie

Dupa cum puteti banui, dupa razboiul cu catarii, biserica catolica s-a pus pe restabilirea ordinii in zona. Asa ca sediul episcopului a fost construit in a 2-a jumatate a secolului XIII, inainte de Palatul Papal de la Avignon. O adevarata fortareata, foarte bine pastrata, iar astazi adaposteste Muzeul Toulouse-Lautrec.

Dar poate motivul pentru care merita sa ajungeti aici, este privelistea asupra raului Tarn si gradina din curte. Nu sunt eu cel mai potrivit de construit epitete si metafore in care sa proslavesc gradina, dar mi-ar fi placut sa invat pentru rezi acolo.

DSC05754
DSC05766
DSC05790
DSC05801

Toulouse Lautrec este unul din cetatenii de onoare din Albi. A avut o viata interesanta, el fiind de mic afectat de probleme de sanatate. Astfel ca la o varsta frageda isi rupe ambele oase femurale,  iar la varsta adulta va ajunge sa masoare in inaltime doar 152cm.

DSC05724
DSC05728
DSC05730
DSC05735

El a fost destul de atras de viata de noapte si de reprezentarea vietii prostituatelor din Paris si a cautat in schimb transmiterea umanitatii lucratoarelor din acest domeniu. In muzeul din Albi veti gasi destule ipostaze ale femeilor din viata pictorului.

Pont Viex

Nu-i asa ca v-ati saturat de atatea poduri vechi? Fiecare oras din Franta are un pod vechi. Partea faina cu podurile vechi este ca sunt tare fotogenice. Pentru Pont Viex este recomandat sa treceti si pe partea cealalta a orasului. Noi am prins niste poze superbe la apus. Si acesta e construit acum 1000 de ani…

DSC05867
DSC05897
DSC05905
DSC05926

Colegiala Saint Salvi

Cea mai veche biserica din oras, situata chiar in centrul orasului vechi. Are o curte frumoasa si intima. Este o combinatie intre stil romanic si gotic. In stilul romanic puteti vedea piatra, iar in stilul gotic predomina caramida.

DSC05840
DSC05842
DSC05844

In rest, orasul are destule parti in care te poti plimba si descoperi locuri deosebite.

Albi este in opinia noastra orasul perfect pentru o excursie de o zi.

Alte cadre din oras…

DSC05808
DSC05811
DSC05812
DSC05813
DSC05821
DSC05836
DSC05843
DSC05908
DSC05911
DSC05923
DSC05924
DSC05929

Couchsurfing

DSC05931

Noi am dormit in Albi la o frantuzoaica. Noi de fiecare data suntem recunoscatori celor care ne primesc la Couchsurfing. Nu mai stiu cum se numeste frantuzoaica noastra, cert este ca ea este reprezentarea a tot ceea ce nu vrem noi de la viata noastra. Si anume sa fim singuri pe la 35 ani si sa avem o casa murdara. Am mai dormit intr-o singura casa mai murdara la CS. Un francez in Besancon, dar macar era barbat. Poate nu este frumos sa discutam acum despre cat de curat este la CS, dar stiti cum e, lucrurile acestea spun multe si despre oameni si cultura locala.

Am stat in seara aceea cu ea si ne-am scremut sa purtam o discutie. Dupa ce am facut un popcorn la microunde si am baut un ceai, ne-am pregatit de culcare.


A 2a zi, am plecat de dimineata. N-am mai apucat sa mai dam o tura prin oras si ne-am dus direct la Gara. Am luat trenul de Toulouse, iar la Toulouse, dupa o scurta asteptare, am plecat spre Carcassonne sa vedem ultimul puzzle din epopeea catara.

Articole Excursie Sud Vestul Frantei

  1. Excursia in Sud Vestul Frantei. Traseu, sfaturi si buget.
  2. Bordeaux, un alt fel de Paris.
  3. Dune de Pillat
  4. Lourdes, cel mai vizitat loc de pelerinaj catolic din lume.
  5. Toulouse. Occitania
  6. Toulouse. Pe partea turistica
  7. Albi. Caramida si catari.
  8. Carcasonne, un clasic.

Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.

Spor la calatorit!

Spor la calatorit!

elefant.ro
Traian

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment