La Bordeaux am ajuns in 2015 in cadrul unui periplu prin Sud-Vestul Frantei.
Cand eram mic, citeam cuvintele pe de-a intregu’. Adica Renault era Renault, nu Reno. Si mai multe cuvinte. Nu doar cele din franceza. Chiar si Hermione, personajul din Harry Potter. Pentru mine ea este Hermione, nu Hărmaion. De Bordeaux am auzit mai tarziu, cand deja m-am prins ca nu se poate citi chiar asa simplu, Bordeaux. Dar totusi. Cata risipa de litere. In loc sa spui Bordo. O buna prietena chiar mi-a spus ca toata treaba asta e din cauza taxarii la litere ce o practicau scribii in Evul Mediu. Nu stiu daca este adevarat, dar de dragul povestii sa spunem ca asa este.

La ce te gandesti cand spui Bordeaux? La vin desigur. Si nu orice fel de vin, ci din una din cele mai faimoase podgori din Franta, adica din lume, ce sa o mai lungim. Cate degustari de vin credeti ca am facut noi in pivnitele si cramele in orasul de pe malul fluviului Garonne? Nu prea multe. Dar am facut alte lucruri. Am vizitat orasul si am intalnit un român foarte tare, profesor de limba franceza, limba engleza, latina, istorie si filosofie la unul din cele mai tari licee din Bordeaux. Si am mai si dat o tura pana la Dune du Pilat sa vedem cele mai mari dune de nisip din Europa.

Noi am ajuns la Bordeaux intr-o dupa-amiaza sub amenintarea ploii. Ne-am invartit prin Centru, si ne-am obisnuit cu orasul. Cand a inceput sa ploua, am intrat intr-un Supermarche unde ne-am cumparat de ale gurii. Pui la rotisor, o sticla de vin, o sticla de supa tipic iberica Gaspacho, niste fructe si o bagheta. Ne-am pus pe baut/mancat acest delicios gaspacho asteptand ora intalnirii cu gazda noastra, Horia. Din fericire, ne-am intalnit repede cu el si nu am ramas pe drumuri.


Cum spuneam, Horia e genul acela de roman cu care ai tendinta sa te mandresti cand pleci peste hotare. Gen, uite ba ce fac românii nostri. Lucreaza, face treaba, este respectat de elevi, studenti si membrii comunitatii din care face parte. Dar tot asa, eu ii respect si pe cei care sunt zidari si fac munca de jos. Pentru ca toti muncesc si incearca sa fie buni in ceea ce fac. Horia ne-a mai povestit cate ceva despre Bordeaux si istoria Frantei, dar si despre sistemul educational francez. Care nu este asa de muc si sfârc bun cum crede lumea. Multi dintre elevi fac meditatii in particular. Avantajul este al profesorilor ca Horia care pot face ore suplimentare si isi ridica nivelul de trai.
Cateva date despre Bordeaux
Asadar, este al 5lea cel mai mare oras din Franta, supranumit si Perla Aquitaniei. Are 362 de Monumente Istorice, este depasit doar de Paris la capitolul acesta, iar centrul vechi este Patrimoniu UNESCO deoarece adaposteste nenumarate bijuterii arhitecturale ale secolului XVIII. Tot asa, ca fapt divers, orasul si intreaga zona au apartinut englezilor intre secolele 12 si 15. Orasul a fost anexat definitiv de catre Regatul Francez abia sub comanda lui Ludovic XIV (Regele Soare). Prin oras trece fluviul Garonne, cel mai mare din Sudul Vestul Frantei. Din cauza mareei, raul curge in ambele sensuri. Adica, noi nu vedem marea din Bordeaux, mai este un pic pana cand iese in mare (fara sa isi faca delta), prin estuarul Gironde. Dar asta nu impiedica ca directia de curgere a fluviului sa fie inversata chiar si pana la 120km in amonte. Cateodata poti vedea surferi care calaresc mareea… Noi n-am vazut, dar acestea sunt legendele. Ca poti face surf pe Garonne.

Alte lucruri interesante si bune de stiut cand ajungi aici sunt legate de asemanarea din Bordeaux si Paris. Cel putin si mie mi s-a parut ca ma aflu intr-un altfel de Paris. Explicatia este ca Bordeaux era un oras mai frumos ca Parisul acum 200 de ani, el inflorind in sec 18 datorita comertului cu sclavi din Africa. Bordeaux si Nancy, sunt primele orase din Franta care si-au inceput restructurarea urbanistica. Parisul era destul de medieval pe vremea aceea, asa ca Napoleon III a decis ca Parisul trebuie refacut, structurat si curatat de elemente inestetice. Baronul Haussmann, cel insarcinat cu renovararea Parisului, s-a folosit de Bordeaux ca inspiratie. Cine ar fi crezut ca Parisul nu e unic? Vorbim prostii, Parisul e unic. Chiar e. Dar voi sa nu va certati cu localnici pe acolo pe aceasta tema. Rivalitatea este mare intre cele 2 orase.

Sa vorbim si de vin. Doar un pic, nu ca nu mi-ar placea vinul, dar multe despre vinul din Bordeaux nu prea stiu. Si doar sa citez din Wikipedia ca sa ma dau destept nu prea merita. Spun doar ca aici se cultiva vin din secolul 1, ca a fost adus de catre romani, iar ca din secolul 8 regiunea este cunoscuta deja pentru vinurile sale. Dar sfatul meu este sa luati o masina si sa va plimbati prin regiune. Veti gasi acolo multi producatori independenti si merita sa incercati vinul lor. Daca doar mergi la Bordeaux, intri in supermarket, cumperi o sticla de 4 Euro si spui ca ai baut vin la Bordeaux, e cam fâs. Vinul frantuzesc de 4 Euro e un fel de Babanu sau Premiat, numai ca scrie in franceza pe eticheta.



Orasul este in cea mai mare parte dezvoltat pe partea stanga a fluviului. Pe partea dreapta s-a construit in general dupa ce a fost ocupat de francezi. Podul vechi care leaga cele 2 maluri se numeste Pont de Pierre. Podul de piatra. Initiativa construirii unui pod peste Garonne i-a apartinut lui Napoleon Bonaparte, dar podul a fost terminat dupa moartea sa, in 1822. Podul are 17 stalpi, exact cate litere are si numele Imparatului. Pana in 1965, a fost singurul pod peste fluviu. Tot pe partea stanga a fluviului gasim multe cluburi si baruri. Loc dragut de petrecut seara cu prietenii.


Aprope de pod gasim Place de la Bourse. Aici este plin de turisti care fac poze cu celebrul luciu de apa. Noi nu avem poze pe timp de seara in acest loc. Neaparat, dar neaparat trebuie sa revenim. In mijlocul pietei, initial, era statuia Regelui Soare. La Revolutia din 1789 a fost distrusa, iar de atunci le avem pe cele 3 Grații care ne incanta dintotdeauna. Tot in aceasta piata, este si Muzeul Vamilor (Musee National des Douanes). Nu am apucat sa-l vizitam caci se facuse tarziu.


Strada Sfintei Ecaterina ( Rue Sainte-Catherine ) este cea mai lunga strada pietonala din Europa. 1,2km. Shopping, McDonald’s, Starbucks, de toate pentru toti.



Place des Quinconces . Alt loc frumos, mai ales pentru cei care vin din Lyon si vor sa aibe un deja-vu. In Lyon, exista o statuie-fantana arteziana in Place Terreaux care este un fel de simbol al orasului. Avem o doamna care stapeneste 4 Cai. Multa vreme nu stiam ce este cu statuia din Lyon, dar intre timp am aflat ca Doamna este defapt Fluviul Garonne, iar cei 4 Cai sunt cei 4 mari afluenti ai sai. Alte surse spun ca defapt, Doamna ar fi Franta, iar cei 4 Cai, cele 4 mari fluvii ale Frantei ( Loire, Seine, Rhone si Garonne ). Luati-o cum vreti, statuia va fi ce vreti voi sa fie. De ce am povestit atat? Pai statuia din Lyon a fost initial comandata de cei din Bordeaux. Sculptorul ei nu este nimeni altul decat autorul Statuii Libertatii din New York. Problema este ca cei din Bordeaux au ramas fara bani, asa ca statuia a fost vanduta celor din Lyon.









Pana la urma, oamenii din Bordeaux s-au gandit ca ar trebui sa aibe si ei o statuie la fel ca in Lyon. Asa ca au facut nu una, ci doua. Mai mari si mai impodobite decat statuia lyoneza. Aceste statuii-fantanii arteziene le gasiti in aceasta piata. Mie mi-au placut in mod special. Spectacolul artezienelor este frumos, iar figurile monstrilor marini sunt deosebite. Merita sa le vedeti.
Tour Pey Berland. Turnul lui Pey Berland. Puteti urca in turn veti fi rasplatiti cu o priveliste asupra intregului oras. Intrarea este gratuita pentru cei sub 26 ani din UE. Turnul este situat langa Catedrala Sfantului Andrei, cea mai mare si importanta din oras. Tot in aceasta zona este si Palatul Rohan, actualul Hotel de Ville al orasului. Adica Primaria.






Muzeul Aquitaniei. Un muzeu de istorie si arheologie. L-am vizitat. Am platit cam 2 Euro, biletul pentru studenti. Merita si nu prea vizitat. Exista muzee mai bune in Franta. Dar este o idee buna sa il vizitezi daca vrei neaparat sa aprofundezi istoria orasului si a regiunii.


Catedrala St Michel este situata intr-un cartier arab. Merita mers pana acolo pentru a vedea contrastul intre lumea maghrebiana si o veche catedrala catolica. Cand am ajuns noi acolo, era si un Festival. Oricum, o zona destul de artistica.

La 10 minute de St Michel, este situata si Eglise Saint Croix, adica Biserica Sfintei Cruci. Mai veche decat celelalte, este construita in stil romanic. Dar cea mai veche biserica din Bordeaux este Basilica of Saint-Seurin, construita in sec 6. Aici nu am ajuns, dar in interior sunt ramasitele unor membrii din dinastia Merovingiana.

Gara din Bordeaux. O minunatie. Sigur veti trece pe aici, caci nu aveti alta solutie pentru a ajunge la Dune du Pilat.


In oras veti gasi mai multe porti de intrare in vechiul oras. Toate sunt frumoase, dar unele mai frumoase decat celelalte. Nu trebuie decat sa va plimbati cu harta de la Tourist Info si sa le gasiti. Dar cele mai frumoase sunt Grosse Cloche si Porte Cailhau.






Prin oras veti descoperi marcaje referitoare la drumul catre Santiago de Compostela. Pelerini francezi trec prin Bordeaux in acest pelerinaj.

Institutul de Medicina Militara. A fost inchis in urma nu cu mult timp. Acum, singurul institut ramas este cel din Lyon.
Bordeaux a fost un oras care ne-a placut. Este deosebit. Poate ar fi trebuit sa stam mai mult pentru a-l simti pe de-a intregul. Sa bem mai multe sticle de vin in Place de la Bourse si sa ne plimbam cu bicicletele de-a lungul fluviului. Nu-i nimic! O sa facem asta cand ne intoarcem.

Articole Excursie Sud Vestul Frantei
- Excursia in Sud Vestul Frantei. Traseu, sfaturi si buget.
- Bordeaux, un alt fel de Paris.
- Dune de Pillat
- Lourdes, cel mai vizitat loc de pelerinaj catolic din lume.
- Toulouse. Occitania
- Toulouse. Pe partea turistica
- Albi. Caramida si catari.
- Carcasonne, un clasic.
Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.
[…] Bordeaux este unul din cele mai mari orase din Franta. A fost condus de englezii o perioada si are un oarecare aer englezesc. Bordeaux face parte din Regatul Francez de abia din timpul domniei lui Ludovic XIV. Este un oras cu personalitate, un oras studentesc, iar unii ii mai spun si Micul Paris. Despre Bordeaux am scris in acest articol, Bordeaux. Un alt fel de Paris. […]