Auschwitz. O incursiune.

Pentru comemorarea Holocaustului si nu numai, pentru ca nu numai holocaustul indreptat impotriva evreilor, dar si orice forma de genocid etnic, religios sau cultural merita reamintite celor care nu le-au trait. In mare parte este despre incercarea de a nu mai repeta istoria. Dar probabil ca asta se va mai intampla pentru ca natura umana, mai ales in perioade sumbre și sub conduceri greșite, poate implica o latura intunecata marcata de o dorinta macabra de a omori pe ceilalti, mai ales pe cei care sunt diferiti. Indiferent de culoare, rasa, religie sau formatia de fotbal favorita.

Nu sunt multe de comentat despre Auschwitz. Toti stim ce s-a intamplat in acest loc tragic. Majoritatea dintre noi stim povestile din documentarele de pe Discovery, iar unii au urmarit filmul Lista lui Schindler și nu numai.

Dar de ce sa vii in acest loc? Chiar asa, vrei sa te incarci negativ? Pai, pentru a constientiza cu adevarat dimensiunea acestei tragedii. Sunt mult fotografii pe care nu pot sufleteste si nu este etic sa le postez, le veti vedea cu ochii si sufletul vostru acolo.

Auschwitz este foarte aproape de Cracovia, considerat de unii cel mai frumos oras polonez. Tocmai de aceea, cum si la masa gusturile trebuie amestecate, poti amesteca frumosul din Cracovia cu sumbrul din lagar pentru a te bucura mai mult de unele libertati pe care astazi le iei de a gata. Berea din terasa aceea draguta din Kazimierz va avea un gust mai bun cand te vei fi intors dupa o zi de lagar.

Dar poate nu este acesta cel mai bun motiv pentru a da o tura in fostul lagar nazist, simbolul genocidului din lumea intreaga. Putine locuri sunt atat de faimoase ca acesta, dar poate ar mai merita mentionata Cambodgia din timpul Khmerilor rosii cu celebra scoala din Phnom Pehn din care au supravietuit o mana de oameni sau masacrul din Rwanda. Dar daca ne chinuim un pic, tot mai gasim locuri in care oamenii au fost macelariti fara motiv. Si la noi in tara ( inchisorile comuniste ) si langa tara noastra ( Fantana Alba, Ucraina, 1940 ), gulagul sovietic, Holodomorul, marea foamete din Ucraina din perioada interbelica, nenumaratele conflicte din Orientul Mijlociu acompaniate de dictaturiile de rigoare. Etcetera etcetera din pacate.

Cum ajungi si cum intri in complexul Auschwitz

Sa ajungi la Auschwitz este relativ simplu. Simplu si cu bani multi, dar sinsimplu si cu bani putini. Sunt multe companii care ofera tururi din centrul Cracoviei, te iau cu microbuzul, te intorc cu microbuzul. Sau poti merge cu un microbuz de la autogara pana in localitate, iar soferul te va lasa chiar in fata lagarului. Deci cam aceeasi treaba. Diferenta este ca tururile organizate iti vor oferi turul mic in Auschwitz de 3 ore, dar vei plati in total chiar mai mult decat platesti la fata locului pentru turul de studiu ales de noi de aproximativ 6-7 ore. Altfel, eu consider ca merita sa va organizati independent excursia. Puteti vizita complexul si fara ghid, gratuit, dar nu cred ca ar merita prea tare.

Daca aveti masina personala, cu atat mai bine. Atentie, Oswiecim este numele localitatii, Auschwitz este numele nemtesc.

Este necesar sa va rezervati din timp calatoria in Auschwitz, site-ul lor este foarte bine organizat si ar trebui sa faceti acest lucru cu destul timp inainte. Noi nu am mai putut prinde locuri la tura de 3 ore, toate fiind ocupate cu o zi inainte pe site, asa ca am fost nevoiti sa rezervam la tura de studiu de 6-7 ore. A fost cel mai bine asa, chiar va recomandam, avand o experienta completa a tot ceea ce a insemnat acest lagar pentru istoria Europei si a omenirii.

Pentru o mai buna organizare, va recomand din tot sufletul sa intrati pe site-ul oficial si sa cititi cam tot ceea ce mentioneaza ei pe acolo. Sunt bine organizati si puteti plati direct online fara stres.

Complexul Auschwitz 1

Turul nostru a inceput la ora 9, 9 si un pic. Afara era un cer intunecat, insotit de o ploaie mocaneasca care a dominat toata ziua, iar trupa de aproximativ 15 de oameni care urma sa ia parte la tur astepta cuminte sa intre in complex in fata portii cu celebrul “Arbeit Macht Frei”. Ghida noastra a fost foarte profesionista pe durata intregului tur, cerandu-ne sa respectam acest loc si sa avem o atitudine decenta. De asemenea, si ea isi luase o figura grava, solemna, pentru a incerca sa transmita mai bine atmosfera locului.

Prima parte a turului ne am invartit prin lagarul Auschwitz 1, aici fiind initial o cazarma a polonezilor. In cladiri sunt multe camere care au exponate si panouri informative. Exponatele variaza de la obiectele rezchitionate, la parul femeilor tuns odata ce au ajuns in lagar, pana la cutiile golite de pulberea cu care se efectua gazarea. Unele camere sunt cu adevarat greu de suportat …

Tot aici am vizitat si prima camera de gazare si incinerare. Acestea erau micute, de la inceputul razboiului. In ultimii ani, s-a construit lagarul Auschiwtz II – Birkenau, mult mai mare si care beneficia de mai multe camere de gazare si crematoare pentru a face fata cerintelor regimului de la Berlin.

Diferenta dintre Auschwitz si Birkenau era ca daca din Auschwitz ai putea spune ca mai aveai o sansa sa iesi, ori evadand, ori fiind eliberat, cand ajungeai la Birkenau, in acel peisaj dezolant, cu un peron cu 2 linii de tren, și in jur, numai baraci.… De altfel, din Birkenau sunt acele poze faimoase cu trenul care ajungea pe un peron…

Cladirile din Birkenau sunt destul de sinistre pe dinafara, nici nu era nevoie sa intri in ele, dar ghida ne-a introdus totusi intr-o singura cladire, unde oamenii stateau pe 2 randuri de priciuri unul deasupra ceiluilalt, singura sursa de lumina fiind prin crapaturile lasate de scandurile care formau peretii. Un alt loc sufocant din care simteai ca trebuie sa iesi cat mai repede.

Continuam drumul in partea din spate a complexului Birkenau, acolo unde erau crematoarele, multe dintre ele distruse ( ori in urma unor revolte ale detinutilor , ori in urma sosirii aliatilor, ori de catre nazisti pentru a ascunde crimele comise ). Langa crematoare, erau gropile unde era aruncata cenusa, iar noi suntem rugati frumos sa nu pasim in anumite zone caci acolo ar fi fost ramasitele celor incinerati.

Finalul turei ne gaseste langa un monument ridicat in onoarea celor ucisi aici, cu mai multe placute scrise in limba tuturor natiilor ce au trecut prin lagar, printre care se observa si placuta in limba romana.


Da, Auschwitz este un loc sinistru. Un loc sinistru, organizat bine, care te transpune in acele vremuri chit ca vrei sau nu. Imi doresc ca si neamul romanesc sa invete ceva de la neamul evreiesc si anume ca istoria si eroii neamului trebuie cinstiti, iar memoria lor aparata. Cinste lor!

Daca nu reusiti sa ajungeti la Auschwitz, pentru trairi si invataminte din aceeasi sfera, inchisoarea detinutilor politici de la Sighetul Marmatiei este un loc pe care fiecare roman ar trebui sa-l viziteze cat mai urgent si pentru a intelege ca cine uita istoria este condamnat sa o repete!

Ceva optimist la final

Articolul acesta este scris la 3 ani si ceva de la vizitare. Revista Historia din luna Mai 2018 prezinta un articol despre un ofiter polonez care voluntar s-a lasat prins de nemti pentru a fi introdus in lagar si a putea crea o miscare de rezistenta, dar si sa informeze lumea din afara despre dimensiunile crimelor petrecute aici. Astfel, el a supravietuit 3 ani in lagarul nazist, organizand un nucleu de cativa detinuti si reusind sa trimita rapoarte in afara catre Rezistenta Poloneza. Pana la urma a evadat, dar actiunile lui au ajutat de a lungul razboiului detinuti din Auschwitz, reusind sa mobilizeze populatia din Oswiecim pentru a ii ajuta pe cei pusi la munca fortata cu alimente, haine si medicamente. Capitanul Witold Pilecki este astazi Erou National in Polonia, iar numeroase scoli poarta numele sau. A fost ucis de comunisti la cativa ani dupa terminarea razboiului.

De asemenea pe Netflix a aparut recent un film lansat in 2018, Fotograful din Mauthasen, un alt lagar nazist aflat in apropierea orasului Linz din Austria. Un alt film care povesteste despre acele timpuri.

Asa ca, vizitati Auschwitz, vizitati inchisoarea de la Sighet!

elefant.ro
Traian

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *