Noi am ajuns la Viena deja de 2 ori. Prima data in Februarie 2014. Atunci ne intorceam de la un proiect european in Slovacia, unde am decis ca la dus mergem pe ruta Bucuresti-Budapesta-Nitra, iar intoarcerea via Nitra-Bratislava-Viena-Bucuresti. Mai multe despre restul oraselor din acest traseu si despre excursia aceea intr-un alt articol, acum vom vorbi putin despre superbul oras Viena. Oras pe care am avut din nou posibilitatea sa-l vedem in acest an in drum spre Salzburg, avand parte de o furtuna de zapada ce s-a intins de-a lungul intregii zile, asa ca am avut ocazia sa facem activitati “indoor” – cum ar fi sa vedem in sfarsit muzeul Belvedere si pe Gustav Klimt, cat si sa mergem la un spectacol la Opera Vieneza low-cost. Deci majoritatea pozelor de afara sunt de anul trecut.
Despre cum sa ajungem la Viena ieftin din Bucuresti v-am povestit aici : La Viena cu Trenul Dacia
Opinii valabile in anul 2015, dar aplicabile oarecum si astazi.
Prima data cand am intrat in Viena a fost dinspre Slovacia intr-un autobuz si chiar inca de la trecerea granitei am simtit cum totul in jur se schimba brusc. Practic simti ca intrii intr-o tara bogata, si mai ales cand ajungi in Viena simtit ca totul este absolut megaloman construit. Toate cladirile sunt imense, nu doar una, doua, zece, totul este la scara exponentiala. De exemplu cand am vazut prima data catedrala Stephandom am ramas absolut impresionanta, desi in acest an cand am revazut-o dupa ce vazusem deja Catedrala din Sevilia, Sagrada Familia, Domul din Milano si Domul din Florenta parca nu mi s-a mai parut atat de mare, dar am considerat-o in continuare superba.
Viena, marea capitala a Austriei, este al doilea oras ca marime din lume vorbitor de limba germana dupa Berlin. Desi germana pe care o vorbesc austriecii este destul de diferita de germana din Germania, putem discuta atat de un anumit accent cat si de cuvinte total diferite.
Anul acesta ne-a cazat un rezident pe cardiologie in primul an, pe care l-am cunoscut prin pagina de Facebook Meds Hosts Meds si care ne-a spus ca daca el vrea poate sa vorbeasca si germana cat sa-l inteleaga germanii daca e nevoie, dar mai bine nu, depinde exclusiv de persoanele cu care are de a face si mai ales la spital. Am putut observa oricum o stare de “tensiune” intre austrieci si germani care este nu de ieri, dar cumva amuzanta, glumele din austria fiind cel mai frecvent despre germani si vice-versa. In Berlin am cunoscut un geman care ne-a zis ca austriecii sunt cei infumurati si se cred cei mai buni in tot, dar ca doar la un lucru sunt buni si anume la sariturile cu schiurile (ceea ce nimeni nu poate nega). Si bineinteles, austriecii pe care i-am cunoscut cu acelasi pareri privind germanii cum ca ei i-ar privii ca pe niste “tarani” si ca ei s-ar crede cei mai buni. Eh, dezbaterea este lunga si le lasam lor placerea de a o continua. Noi doar suntem aici sa observam si sa cunoastem oameni de peste tot, sa le aflam credintele si ideile si sa ne facem o impresie despre lume.
Prima data cand am ajuns in Viena ne-am cazat la un baiat Alex, pe care Traian il cunoscuse print-o interferenta a destinului in urma cu doar 2 saptamani in trenul Bucuresti-Constanta in timp ce baiatul se plimba cu o prietena romanca care ii arata tara. Traian a inceput sa vorbeasca cu ei si asa cand au ajuns la Constanta, el i-a spus lui Traian ca oricand are nevoie ne poate caza la el. Dar nici noi si nici el nu ne inchipuiam ca lucrul acesta se va intampla asa repede. A fost foarte frumos la el, locuia impreuna cu mai multi colegi de apartament intr-o locuinta veche, frumoasa, cam rece, dar ne-a facut de mancare si am vorbit pana tarziu, asta dupa ce ne-a facut turul orasului in seara cand am ajuns.
Ce pot sa zic, acestea sunt unele din cele mai frumoase momente cand calatoresti, sa stai acasa la cineva. Sunt locuri in care persoana iti aminteste de oras mai mult ca orasul in sine, cum ar fi pentru noi Mia de la Nurenberg din ultima calatorie.
Revenind. Pe la 1529, otomanii in frunte cu Suleiman I Magnificul au asediat prima data orasul fara a reusi sa-l cucereasca pentru ca apoi in 1683 sa fie asediat inca odata de armata otomana in frunte cu Kara Mustafa. Dar Viena este cunoscuta pentru reusita de a ramane necucerita de otomani dupa 2 asedii , odata ce armata otomana a fost invinsa definitiv in” Batalia de la Viena”. Au venit apoi momente de crestere prospera arhitectuala a orasului si vremuri linistite pana cand Napoleon a asediat de 2 ori orasul in 1805 si 1809 , dar dupa ultima infrangere a lui Napoleon de la Leipzig, Congresul de la Viena a restabilit ordinea in Europa. Dupa revolutia din 1848 inspirata de cea franceza, s-a inceput demolarea vechilor fortificatii si constructia Ringstrasse-ului. Asasinarea mostenitorului tronului austro-ungar a fost pretextul inceputului primului razboi mondial in 1914, iar odata cu sfarsitul razboiului in 1918 si infrangerea suferita, imperiul Austro-Ungar s-a dizolvat. In al 2-lea Razboi Mondial, orasul a fost bombardat si multe cladiri au fost afectate. Dar in ziua de azi Viena este un oras superb cu multe ramasite ale lungii sale istorii, asa ca avem multe de vizitat. Putine date din istoria orasului pe care urmeaza sa-l vezi iti pot schimba total modul in care simti orasul, asa ca intodeauna daca aveti ocazia nu ratati muzeul de istorie al orasului, oricare ar fi acesta.
Ce vizitam
Unul dintre primele locuri de vizitat este Ringstrasse – este un drum ce incercuieste Innere Stadt, centrul orasului si care merge de-a lungul celor mai impresionate cladiri din oras. A fost construita in secolul 19 pentru a inlocui vechile ziduri ale orasului. De-a lungul ei cladirile ce ne-au impresionat pe noi au fost:
1. Opera din Viena – este una dintre cele mai importante case de opera din lume, cat si cea mai faimoasa. Viena mai este supranumita si Orasul Muzicii, Christoph Willibald Gluck, Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Johannes Brahms, Anton Bruckner si altii au lucrat la Viena, iar Antonio Vivaldi a murit aici. Si noi am zis ca nu putem sa ratam o asa ocazie de a vedea o piesa aici asa ca am scris si un articol despre cum poti vedea un spectacol low-cost la opera vieneza aici : Cum-sa-mergi-la-spectacol-la-opera-din-Viena-Low-Cost
2. Cladirea Parlamentului Austiac – numit si Palatul Epstein, o cladire clar inspirata din arhitectura greceasca in stil neoclasic. In fata cladirii se afla o statuie a zeitei Atena – Zeita Intelepciunii
3. Rathaus (Primaria) este una dintre cele mai impresionante cladiri pe care am vazut-o vreodata. Si mai ales ca am vazut-o prima data noaptea, luminata, aratand mai magnific decat orice castel Disney. M-a fascinat complet, ma simteam ca intr-un basm.
Si mai ales ca in februarie in fiecare an aici in fata primariei este instalat un magnific patinoar, cel mai mare pe care l-am vazut vreodata si super palpitant, cu semne de circulatie si ocupand un intreg parc cu alei. De altfel si un pic cam scump pentru un buget de studenti stransi la buzunar, dar data viitoare nu l-as rata. Anul acesta in ianuarie cand am ajuns iar, inca nu-l instalasera. Data viitoare! Mereu trebuie sa mai lasi cate ceva nevazut sau nefacut ca sa te poti intoarce.
4. Universitatea din Viena este o cladire foarte frumoasa construita pe la 1880 . Universitatea a fost fondata in 1365 de catre Rudolph al IV-lea din dinastia de Hasburg fiind una din cele mai vechi universitati din Europa. Noi am intrat direct inauntru si ne-am plimbat pe culoarele universitatii uitandu-ne la frumusetea salilor de curs, culoare, cat si la studentii stresati ce tocmai se pregateau sa intre la examen.
Am facut multe poze in excursia asta dar iata ca facand articolul mi-am dat seama ca toate pozele mele s-au pierdut odata cu telefonul meu care a fost distrus la putin timp dupa intoarcere, desi eu stiam ca le-am salvate pe undeva. iata ca defapt nu mai exista si am doar pozele acestea care le pusesem pe facebook atunci, Dar si atat este bine, ramane sa va plimbati voi si sa descoperiti cu ochii vostri frumoasa cladire a universitatii.
5. Muzeul de Istorie Naturala si Muzeul de Istorie a Artei – construite pentru colectiile imperiale, sunt 2 cladiri in oglinda, impresionante.
6. Palatul Hofburg – este fostul palat imperial de iarna, Schonbrunn fiind palatul imperial de vara. Momentan este si Palatul Prezidential. Palatul a gazduit de-a lungul timpului unii dintre cei mai puternicii oameni din istoria Europei si Austriei. Palatul adaposteste 3 muzee – Muzeul Sisi ( imparateasca Elisabeta) , Apartamentele Imperiale si Colectia imperiala de Argintarie. Noi inca nu am intrat, data viitoare.
Mergand mai departe si urmand chiar traseul din pozele anterioare, veti ajunge la principala strada Kaerntnerstrasse – clasica strada plina de magazine faimoase luxoase pe care obligatoriu o are orice oras. Mergand tot inainte veti ajunge si la ununl din cele mai faimoase obiective ale Vienei:
STEPHANDOM
Faimoasa Catedrala a Sfantului Stefan din Viena, sta pe ruinele a doua alte catedrale anterioare si a fost terminata in anul 1160. Este cea mai importanta cladire religioasa din Viena si resedinta arhiepiscopului, aici avand loc multe evenimente din istoria orasului. Catedrala este intr-adevar frumoasa, avem o poza de anul trecut cat si cateva de anul acesta, neputand rezista sa nu-i mai facem o vizita.
PALATUL BELVEDERE
Este un complex istoric superb alcatuit din 2 cladiri – Upper Belvedere si Lower Belvedere dupa cum veti vedea si cand cumparati biletele. Cele 2 cladiri se afla intr-un superb parc (dar asta cand vii vara, iarna ti-l poti doar imagina), ce cuprinde imensa fantana-lac care se afla in fata cladirii mari cat si intinsul parc dintre cele 2 cladiri. Noi am ajuns doar iarna si de 2 ori. Si arata cam asa :
Palatul a fost construit ca resedinta de vara pentru printul Eugen de Savoy in acea perioada de intensa expansiune arhitecturala cand Viena era Capitala Imperiala si casa Dinastiei de Habsurg. Printul Eugen de Savoia a fost unul dintre cei mai de succes comandanti militari din istoria Europei, sub comanda lui Viena a dus faimoasele razboaie impotriva Imperiului Otoman si a rezistat celui de al 2lea asediu.
Complexul s-a numit Gardenpalais pana in 1752 cand pe contractul de vanzare a fost numit Belvedere. Noi prima cand am ajuns aici nu am intrat sa vizitam muzeul, pretul de 11 euro cu reducere de student ni se parea un pic cam usturator, desi eu visam foarte mult sa vad colectia de tablouri ale lui Gustav Klimt care se afla aici. Norocul mi-a suras a doua oara cand am ajuns si l-am convins si pe Traian sa intram. Practic la fiecare vizita pe care o sa o facem in Viena o sa mai vizitam cate un muzeu. Pic cu pic.
Ca sa intrii in amandoua cladirile costa 16,50 euro de student si este gratis daca ai sub 18 ani, din pacate noi am trecut de ceva vreme de varsta asta. Noi am intrat doar in Upper Belvedere care contine cea mai importanta colectia de arta austriaca din evul mediu pana in prezent, cat si arta internationala. Aici e Gustav Klimt! Pretul este de 11,5 euro pentru studenti.
In Lower Belvedere puteti vedea camerele de stat in care au fost gazduite familile regale care au fugit dupa Revolutia Franceza cat si alti oaspeti de onoare. Puteti vizita si grajdurile regale cat si muzeul de comori medievale. Aici biletul separat e 8,5 euro pentru student. Dar daca stiti sigur ca vreti sa mergeti luati-le combinate cu 16,5 euro. Muzeul de Arta a fost superb, mie mi-a placut la nebunie, mai ales tablourile lui Klimt ce m-au fascinat.
PALATUL SCHONBRUNN
Fosta resedinta de vara imperiala si una dintre cele mai mari atractii ale Vienei. Este o cladire in still rococo cu peste 1441 de camere. Din nou, vizitati vara! Pana si numele palatului inseamna – frumoasa primavara – adica macar primavara. Noi am ajuns iarna si arata cam asa:
Istoria palatului cat si a gradinilor lui se intind pe peste 300 de ani si reflecta gusturile si aspiratiile monarhilor de Habsburg.
Franz Joseph, imparatul cu domnia cea mai lunga din istoria Austriei, s-a nascut aici si a petrecut o mare parte din viata lui, chiar murind in acest loc la varsta de 86 de ani in 21 noiembrie 1916. Pe langa imensa cladire, complexul Schonbrunn cuprinde : Palmenhaus ( casa de palmieri), Wustenhaus (sera cu expozitie botanica de plante din desert), Wagenburg (expozitie de calesti si masini folosite de casa imperiala) si multe alte gradini si monumente si statui.
Sunt sigura ca in lumina minunata a verii si a vietii care renaste este un rai pe pamant si nu voi renunta la ideea de a ajunge acolo intr-o vara. Intrarea in palat costa 14,5 euro pentru adulti – turul mare cu 40 de camere si 11,5 euro – turul imperial cu doar 22 de camere. Pe site scrie ca si gradinile costa, nu foarte mult, dar cred ca vara merita. Noi iarna am intrat asa de curiozitate si ne-am plimbat. Din pacate, pozele nu mai sunt, dar amintirile sunt nemuritoare.
KUNST HAUS WIEN
Iata un loc care nu trebuie ratat. Aici pictorul Friedensreich Hundertwasse ( 1928 – 2000) a creat niste cladiri impresionante, dar in alt sens decat al opulentei Viene. Casele modificate de pictor cu elemente neregulate de sticla, metal, caramida, lemn si ceramica colorata dau cradirilor un caracter feeric. Noi am ajuns la Hundertwasserhaus, iar la baza cladirii se afla o cafenea ( Kunst and Cafe) unde pe langa suveniruri frumoase si alte diverse lucruri puteti bea un ceai in timp ce urmariti un film in care insusi pictorul vorbeste despre ideile lui, cladirile lui, facand practic un tur impreuna cu el prin interiorul uneia din aceste case decorate de artist. Noi am ratat momentul, voiam sa facem asta, dar ne-am dat seama ca nu mai avem timp sa urmarim filmul pana la sfarsit fiind un pic pe fuga. Filmuletul dureaza cam 30 minute, iar un ceai sau cafea te ajung in jur de 3-4 euro, nici nu e atat de scump.
Tot plimbandu-te prin zona o sa vezi multe cladiri fascinante, merita absolut sa te pierzi prin aceasta zona. Se ajunge acolo usor cu tramvaiul 1 care te lasa fix in fata cladirilor. Pe langa acest loc artistul a mai creat si alte cladiri in diverse alte locuri si orase.
In KunstHaus am inteles ca este chiar si un muzeu in care sunt expuse operele artistului, noi nu am stiut de el atunci, dar il puteti voi vizita si sa ne spuneti cum a fost.
DUNAREA
Noi am vrut neaparat sa vedem dunarea pentru ca eram intr-o calatorie in care am vazut 3 dintre capitalele prin care trece Dunarea. Aici la Viena o gasiti in afara zonei centrale a orasului si nu pot spune ca aveti prea multe de vazut la ea nefiind prea amenajata.
Alte locuri pe care noi nu am apucat sa le vizitam dar am auzit ca merita vazute sunt:
- Gradina zoologica – cea mai veche din lume.
- Marea roata = Riesenrad si parcul de distractii Prater – un parc de distractie cu o istorie lunga fiind inaugurat pe la 1900.
- Muzeul Albertina – detine cea mai vasta si mai valoroasa coletie de desene, schite grafice ale lui Gustav Klimt, Durer, Moent, Picasso, Baselitz etc.
[…] cat si timpul petrecut in Viena. Mai multe despre ce poti vizita si face in Viena aici – Vienna-orasul-muzicii-istoriei-si-artei.html Deci data viitoare cand ajungeti pe aici nu ezitati si mergeti la un […]
Super interesant!Ce tema grafica ati folosit?