Toata lumea este fascinata de templele din Egipt sau cele din Grecia antica, inclusiv eu. Putini stiu insa ca in Malta se gasesc unele dintre cele mai vechi si mai fascinante temple din lume, templele megalitice. Sunt oameni care chiar au fost in Malta si nu au ajuns la aceste temple. Eu una as merge in arhipelag exclusiv pentru aceste locuri.
Apropo, un mic update. Am vizitat in 2019 cea mai veche constructie religioasa din lume la Gobekli Tepe in cadrul unei excursii epice de a lungul a 7000km prin Turcia.
In Malta se gasesc 11 temple megalitice preistorice din care 7 sunt considerate site-uri UNESCO si sunt denumite de catre ei ca fiind “cele mai vechi asezari din lume”. Templele dateaza undeva intre anii 5500 si 2500 inaintea erei noastre, fiind astfel mai vechi decat Stonehenge si chiar mai vechi decat piramidele din Egipt. Datarile au fost facute prin testari cu cabron radioactiv ale oaselor si resturilor de ceramica gasite in jurul templelor.
Exista mai multe temple care pot fi vizitate, cele mai importante sunt Ggantija ( Insula Gozo), Hagar Qim, Mnajdra, Ta Hagrat, Skorba si Tarxien.
Fiecare complex este o capodopera arhitecturala unica, martora a unei culturi preistorice cunoscute pentru realizarile arhitecturale si artistice. Ficare monument are un plan si o articulare a cladirilor diferita. Peretii sunt alcatuiti din blocuri masive de piatra asezate efectiv in picioare, numite “ortostati”.
Templele sunt alcatuite din acelasi calcar galben care face celebra Malta, ce alcatuieste fiecare casa si fiecare fortificatie definind astfel arhitectura acestui mic arhipelag. Oamenii din preistorie au folosit ceea ce aveau la indemana, ceea ce insula a oferit locuitorilor ei si nu i-a lasat la greu. I-a ajutat sa construiasca de a lungul timpului lucruri marete si durabile.
Noi am apucat sa vizitam doar templele Hagar Qim si Mnajdra, si asta doar pentru ca nu aveam resursele financiare necesare. Am ajuns si la templul Ggantija din Insula Gozo, dar cand am vazut ca biletele sunt tot 7,5 euro de persoana, ne-am pus pe trotuar, am oftat si am asteptat urmatorul autobuz. Pentru cei ce nu au citit articolele noastre anterioare, noi am ajuns in Malta in studentie cand ne intorceam spre Lyon, orasul in care faceam anul V de facultate si nu treceam prin cea mai prolifica perioada financiara.
Hagar Qim si Mnajdra
Templul de la Hagar Qim sta pe un platou extraordinar cu vedere la mare si la insula Fifla si se afla la 2 km de satul Qrendi. Autobuzul are statie chiar aici asa ca nu trebuie sa va faceti griji. Biletul de vizitare costa 7,5 euro pentru studenti, 10 euro pentru adulti, si include si templul adiacent, Mnajdra, aflat chiar aproape de raspantia ce cade direct in marea azurie. Peisajul de aici e magnific si nu e greu de inteles de ce au decis sa construiasca templul pe acest loc.
Templul de la Hagar Qim nu a fost niciodata complet acoperit de pamant, cele mai inalte pietre au fost expuse vantului si ploii chiar si in secolul XVIII si XIX cand acestea apar in picturile timpurii de atunci. Se poate vedea acest lucru si in aspectul diferitelor parti ale pietrelor, unele mai poroase si mai distruse, altele mai bine pastrate.
Foclorul maltez povesteste ca aceste temple au fost construite de catre giganti. O sa vedeti pietre la Hagar Qim cu dimensiuni de peste 5,2 m si pietre care cantaresc pana la 20 de tone.
Pietrele decorate pe care le veti gasi in acest templu stau marturie unei civilizatii preistorice extrem de dezvoltate. Chiar aici in templu veti vedea o gaura eliptica care se afla in aliniere cu Solistitiul de Vara, astfel ca la rasarit in prima zi de vara, razele soarelui trec prin gaura si lumineaza o anumita piatra a templului.
La inceputul turului veti trece printr-o camera unde va este prezentat un film cu istoria locului si veti putea pune mana efectiv pe niste pietre. Este un loc bine organizat astfel incat vizitatorul sa inteleaga in ce loc a ajuns.
Eu m-am simtit ca la piramidele din Egipt, doar ca acesta este un loc de care nici nu stiam, care nu apare in nici un documentar pe Discovery Channel, despre care mama si tata nu au stiut sa-mi zica cand eram mica, pentru ca nu stiau nici ei prea multe despre Malta cred.
Aceste temple reprezinta dupa mine cele mai importante locuri de vizitat in Malta.
Noi am ajuns la temple cu autobuzul, dupa ce am vizitat Rabat si Mdina, despre ele puteti citi aici.
Grota albastra
Cand am plecat de la temple am zis sa mai facem o ultima vizita si sa vedem Grota albastra de pe Insula Malta. Vazusem noi ca e o anumita statie unde trebuie sa coboram. Era insa destul de tarziu, autobuzele veneau greu, cam la 20 de minute, si in Malta exista o tampenie mare legata de autobuze. Daca treci de linia marcata pe jos langa sofer, autobuzul nu poate pleca si trebuie sa cobori. Asa ca cel mai bine este sa urci cat mai repede in autobuz. Am niste prietene care au fost galante si au lasat sa intre niste baieti si s-au trezit ca nu au putut sa mai urce ele. Si s-au trezit noaptea tarziu in Malta in mijlocul pustietatii si a trebuit sa cheme un taxi.
Bineinteles ca am patit-o si noi. Am coborat la statia unde scria ca este Grota Albastra, ne-am uitat prin jur, nu am vazut-o, eu m-am enervat si i-am zis lui Traian ca iau primul autobuz pentru ca vreau acasa. El se tot incapatana pentru ca asa e el, trebuia sa vada si locul asta. Pana la urma am castigat eu, si am fugit spre autobuzul in care tocmai urcau ultimii pasageri, dar bineinteles ca noi nu am mai incaput. Ne-am enervat amandoi atunci si am luat-o pe jos. Am urcat un deal teribil de inalt , am ras si am glumit in timp ce am mai mers cateva sute de metri, cand ne-am dat seama ca vedem magnifica Grota Albastra de sus.
Dupa am mers pana in primul orasel unde am intrebat de statia de autobuz si pana la urma ne-am urcat in unul care ne-a dus inapoi in Valleta la cazare. Aventuri de neuitat, ce putem spune.
Articole Malta
- Malta, insula cavalerilor. Intre Europa si Africa.
- Valleta, capitala cavalerilor de Malta.
- Mdina, Rabat si catacombele Sf. Pavel
- Templele megalitice din Malta. Printre cele mai vechi monumente din lume.
- Gozo, hoinarind prin a doua insula a Maltei
Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.
Lasă un comentariu