O zi la Strasbourg in Alsacia

petit france

Drumul vietii m-a adus si la Strasbourg, capitala Alsaciei, cealalta regiune franceza cu aer germanic, dupa Lorena/Lorraine, unde vizitasem Metz si Nancy. Am stat in Strasbourg 5 ore, dar 5 ore in care am colindat Centrul Istoric intensiv. Cu toate ca aveam dupa mine un troller greu(va voi explica de ce), m-am bucurat de oras si de surprizele pe care mi le-a oferit.  Desi nu am vizitat muzee, am vazut principalele atractii si ne-am pierdut printre stradutele mici si inguste ale orasului vechi si ne-am bucurat de privelistea oferite de canalele care inconjoara orasul vechi.

De ce aveam un troller dupa mine?  Si cum de am ajuns la Strasbourg?

opera strasbourg

Pai ca sa o luam de inceput, cu cateva zile in urma, Mircea, un bun prieten si medicinist calator de asemenea, a venit in Franta sa ma viziteze. Ne-am intalnit la Paris unde am vizitat cateva zile, apoi am ajuns la Lyon, iar apoi am plecat impreuna spre Germania, mai exact spre Freiburg, unde lucreaza tatal lui, unde urma sa stam cateva zile. Cum am ajuns la Strasbourg? Pai cea mai buna optiune din punct de vedere financiar era sa luam un BlaBlaCar pana la Strasbourg, iar apoi sa vina sora lui sa ne ia din Strasbourg, care este la mai putin de o ora distanta de Freiburg.

Povestea trollerului este ca Mircea dorea sa isi cumpere un troller pentru ca nu mai avea loc de hainele cumparate la Primark(daca vii la Paris si nu mergi la Primark degeaba ai venit, vorbesc serios), iar eu doream sa trimit anumite lucruri pentru ai mei acasa. Urma sa facem ceva de genul pachet Bucuresti-Constanta.  Nu, nu am trimis borcane si chiloti murdari, ci alte suveniruri pentru ai mei.

Uite ca asa, am ajuns sa vizitez acest Strasbourg, fara Andreea, dar cu Mircea, si ne-a placut orasul foarte tare. Acum sa vedem cum ajungem aici si ce vizitam?

Cum ajungem aici?

Pai depinde unde suntem. Strasbourg este la 10 minute de mers pe jos de Germania, ai trecut Rhinul si esti in Germania si apoi Guten Tag. Dar sa zicem ca esti in Lyon, cum am fost noi. Ne-a costat un BlaBlaCar 30 euro. Poti gasi si mai scump, rar mai ieftin. Trenul luat din timp poate costa cam la fel, altfel 60 euro.

gara strasbourg

Paris – Strasbourg cu TGV poate costa tot vreo 30 euro luat din timp si poate face 2-3 ore. O solutie buna.

Din Germania, cele mai apropiate mari orase sunt Freiburg si Stutgart. Preturile variaza mult in functie de modalitatea de transport. Trenul e mai scump ca autobuzul(Meinfernbus.de), dar BlaBlaCar este cel mai ieftin.

Euro Aeroportul Basel Mulhouse Freiburg este localizat in Franta langa Mulhouse, langa tripla granita Franta-Germania-Elvetia. De acolo puteti lua trenul spre Strasbourg(1h) si puteti ajunge foarte repede. Pe acest aeroport zboara Wizz Air de la Bucuresti si Cluj Napoca din cate cunosc eu. Poti gasi preturi undeva pe la 30 euro, asa ca va urez Zbor Placut.

Acum ca am ajuns si la Strasbourg, sa vedem ce vizitam.

 Ce vizitam

harta medievala strasbourg

Strasbourgul este un oras ale carui atractii turistice sunt localizate toate intr-o insula (Grand Ile) incercuita de raul(L’Ill) care strabate orasul. Acolo este orasul vechi si acolo se intampla totul. Din aceasta cauza plimbarile pe malul raului sunt foarte romantice, iar privelistea este foarte frumoasa din cauza numeroaselor poduri si podulete care traverseaza raul. Raul nu este lat, ba din contra, ceea ce a facut posibila amplasarea a numeroase poduri de legatura.

poduri strasbourg

Odata ajunsi la Gara, o veti lua spre aceasta zona. Pe strada care uneste Gara cu orasul vechi, veti gasi foarte multe buticuri fast food cu specific maghrebian, dar si turcesc. Apropierea de Germania isi spune cuvantul, asa ca puteti manca Doner Kebab in liniste de la prietenii nostri, turcii.

Odata ajunsi in centru, incepe cu adevarat vizitarea orasului. Eu va voi prezenta orasul si circuitul care merita facut, dar va va fi de foarte mare ajutor harta de la Info Point care costa 1,5 euro. Este furt pe fata, dar e foarte bine facuta. Norocul meu este ca am primit gratis aceasta harta la un targ de turism din Luxembourg. Oricum, harta merita.

prioritate biciclete
Pietonii au prioritate in fata bicicletelor, iar bicicletele in fata masinilor. In Germania, bicicleta este atotputernica, ea are prioritate peste tot.

Inca un mic pont, din cauza faptului ca Strasbourg este langa Germania, nu exista gratuitatea pentru studentii sub 26 de ani pe care o gasiti in Paris, Lyon, Marsilia sau alte orase. Asa ca, orice vrei sa vizitezi, platesti. Cam 3-4 euro.

Deci sa incepem cu cel mai important punct din orice oras.

Catedrala 

Constructia ei a inceput in 1277. In alta parte am gasit ca vechea cripta dateaza din jurul aniilor 1000. Frumoasa si impresionanta. Decorul de pe fatada este foarte bogat si migalos, iar turnul de 142 de metri a fost terminat in 1439. A fost cel mai inalt din toata crestinatatea pana in sec. XIX.

fatada catedrala strasbourg
orologiu astronomic

Interiorul este frumos avand un vitraliu superb chiar la intrare. Pe langa asta, punctul forte este Orologiul Astronomic.Un ceas superb, care masoara tot ce vrei si ce nu vrei. Dar o vizita aici nu e completa decat daca ajungi la ora 12 30, cand Cei 12 Apostoli defileaza in jurul lui Iisus. Deci IMPORTANT, Strasbourg-Catedrala-Orologiu-12:00.

orologiu astronomic
20150217_133230

Iar daca sunteti pasionati foarte mult de arta bisericeasca catolica, puteti vizita Muzeul Operelor din Notre Dame. Este langa Catedrala si ajungeti imediat.

maison kamerzell
Casa Kamerzell

Plecam din Catedrala si incepem sa descoperim orasul. Chiar vis a vis de Catedrala este INFO POINT-ul Turistic. In aceeasi piateta, veti vedea Casa Kamerzell. Este considerata cea mai frumoasa casa din Strasbourg si a fost construita incepand cu sec. XV. Vara merita sa va rasfatati cu un capuccino la terasa care apartine de acest edificiu.

Palatul Rohan
Palatul Rohan

Imediat langa Catedrala, gasiti Palatul Rohan. Veti remarca imediat ca stilul cladirii nu se aseamana deloc cu stilul alsacian. Este o bucatia de arhitectura tipic franceza. Aici a fost resedinta lui Napoleon I care era foarte iubit de populatia alsaciana. Camerele sunt construite in interior dupa modelul celor de la Versailles, iar acum adaposteste Muzeul de arte decorative, Muzeul de arte frumoase si Muzeul arheologic.

strazi in strasbourg
Atmosfera pe strazile din Strasbourg

De la Palatul Rohan puteti pleca spre Muzeul Alsacian. Este tot in zona si puteti afla mai multe despre cultura alsaciana si despre particularitatile acestei zone. Alsacienii nu sunt nici francezi, nici nemti. Ei sunt alsacieni. Dupa cum am scris in articolele despre Metz, ei au tot fost plimbati intre Franta si Germania. Momentan sunt in Franta. Merita venit pentru a descoperi cultura si traditiile acestei zone.

Mica Franta / Petit France
Mica Franta / Petit France

Apoi mergeti spre Petit France sau Mica Franta. Toata stereotipurile despre Alsacia le veti regasi aici. Acele case superbe din cartile postale sunt fotografiate aici. O zona pitoreasca care isi merita faima. Dar multi nu stim de ce se numeste Mica Franta. Nu din patriotism, ba din contra. De fapt am gasit doua variante pentru a a justifica acest nume.

  • Acolo in zona ar fi trait un doctor francez care era mic de inaltime si cumva asa s-a ajuns de la Micul Francez la Mica Franta.
  • Alta varianta, care pare mai credibila, este ca acolo era spitalul pentru bolnavii de sifilis. Iar in germana, sifilisul era Boala Franceza.
Maison Tanners
Maison Tanners

Oricum ar fi, in aceasta zona erau localizate macelariile si atelierele de tabacit piele, cea mai faimoasa casa din zona fiind Casa Tanners, un fel de casa Tabacarului.

Barajul Vauban
Barajul Vauban

Dupa ce treceti de Petit France, veti vedea Les Ponts Couverts(Podurile Acoperite – Turnurile de pe poduri aveau tigla pe acoperis, de aici le vine numele) si Barajul Vauban. Treaba cu Barajul Vauban era foarte interesanta, asa ca in timpul unui asediu ei au oprit fluxul de apa si zona din amonte s-a inundat. In felul acesta, au scapat de asediatori.

statuia Gutenberg
Statuia lui Gutenberg

Ce mai merita sa vedeti prin Strasbourg. Am uitat sa mentionez Piata Gutenberg, unde este statuia celui care a inventat tiparul, Gutenberg. Daca ajungeti la Lyon, puteti vizita Muzeul Imprimeriei. Foarte interesant, explica atat de bine inca oricine poate intelege cam care era tehnica la vremea acea si dezvoltarea ei de a lungul anilor.

Piata Kleber
Piata Kleber

Piata Kleber este o alta zona frumoasa plina de shopping si targuri. Galeriile Lafayette sunt tot aici. Kleber a fost unul din generalii lui Napoleon care si a gasit sfarsitul in Egipt.

Kleber, Generalul lui Napoleon
Kleber, Generalul lui Napoleon
Europtimist
Europtimist

Piata Republicii se afla in afara Centrului Istoric si  adaposteste 5 cladiri impresionante printre care Biblioteca Universitara, Teatrul si Primaria.

Piata Republicii
Piata Republicii
Primaria
Primaria

Mai pun si alte poze din Strasbourg cu cladiri care mi-au placut mult.

Liceu din Strasbourg
Liceu din Strasbourg
Pe stradute
Pe stradute

Asadar, am terminat cu Strasbourgul istoric si dupa un drum de 20 minute cu masina in care ne pierdem in multitudinea de sensuri unice si obligatoriu la stanga ori dreapta, ajungem in Zona Institutiilor Europene. Parlamentul European, Consiliul Europei si Palatul Drepturilor Omului.

turnul-babel-strasbourg

Eu imi doream foarte mult sa vad Parlamentul European a carui arhitectura este inspirata de Turnul Babel. Destul de mult simbolism conspirationist si aici, dar despre asta putem vorbi alta data. Am facut poze in fata Consiliului Europei apoi am plecat spre Freiburg. In 10 minute am trecut Rhinul si ne aflam in Germania.

Consiliul Europei
Consiliul Europei

Guten Tag.

Urmeaza articolul despre Freiburg, Muntii Padurea Neagra.

Auf Wiedersehen

Kamerzell si Catedrala
Kamerzell si Catedrala

Spor la calatorit!

elefant.ro
Traian

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments