Singură pe Drumul Mătăsii. In jurul Mării Negre – Sabina Fati. Istorie, geopolitica si un pic de calatorit.

Daca iti doresti o carte tip jurnal in care calatorul sa iti povesteasca trairi interioare si emotii puternice in timp ce vreo frunza de aievea cade linistita in iarba, nu ai nimerit prea bine. Cartile Sabinei Fati sunt niste carti reale, bune de avut in biblioteca, dar la limita dintre travel books si carti de geopolitica si propaganda liberala pro-vestica.

Singura pe Drumul Matasii ne prezinta drumul unei femei singure din Beijing pana la Istanbul, folosindu-se doar de mijloace de transport terestre si de vize turistice. Fara viza de jurnalism, mai incognito. Mai simplu astfel, deoarece a trecut prin tari cu regimuri mai mult mai mai putin totalitare, conduse cu mana forte de catre liderii pe langa care de alde Putin sau Erdogan chiar par niste baietii simpatici. China, Kyrghistan, Kazakhstan, Tadjikistan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Azerbaidjan, Georgia si Turcia.

Coloana vertebrala a acestei carti, dar si a Asiei, este reprezentata de Drumul Matasii, acest drum virtual in ziua de azi, dar destul de palpabil prin urmele lasate in cultura si civilizatiile Asiei Centrale si a istoriei umanitatii in general. Uite ca acest drum virtual se tot incearca de a fi readus la viata de catre chinezi, dar nu este atat de simplu,caci sunt multe tarisoare pe drum, fiecare cu problemele si interesele ei. Pe langa aceasta, mai este si Rusia, acest mare urs care nu prea lasa din mana ce a inhatat, dar si puterile Vestice care au intrat si ele in acest dans al resurselor energetice. Pentru ca tot ceea ce conteaza este legate de resursele energetice. Ai gaze si petrol? Reusesti sa le vinzi bine? Esti bine pozitionat geografic? Bravo, ai un viitor! Daca nu, atunci va trebui sa dansezi si sa alegi cu cine te dai.

Astfel ca Sabina Fati face o foarte buna analiza a Drumului Matasii din secolul XXI si a viitorului apropiat. O ajuta si relatiile ei, cunostiintele de peste tot cu care a putut sa discute si sa prezinte un tablou cat mai amplu, dar pictat totusi intr-un ton usor pro-vest.

Ocolul Marii Negre in 90 zile. Sapte tari, opt granite si o lovitura de stat in prime-time.

Backpackeri dinainte de 1990 ar fi dorit cu siguranta sa faca si aceasta ruta. Era foarte simplu, 4 tari delimitau Marea Neagra. URSS, Turcia, Bulgaria si Romania. Acum este greu. A aparut Ucraina, dar mai apoi Ucrainei I s-a luat Crimea, a inceput Razboiul in Donbas si nu se mai poate trece pe la Mariupol inspre Rusia. Mai incolo inspre Est, Abkhazia s-a separat de Georgia in anii ‘90 si este imposibil sa treci Caucazul prin Abkhazia, asa ca trebuie iarasi sa ocolesti sute de kilometri. Cu toate acestea, Sabina Fati a facut aceste lucruri, si ne arata o Mare Neagra destul de agitata. Cel care o agita este Putin si in mai mica masura Erdogan, cel putin in viziunea autoarei. Eu nu pot sa contrazic aceste lucruri, pentru ca eu nu am pregatire in politica externa, geopolitica si nici macar istorie. Dar pentru ca sunt medic, imi permit sa spun ca diabetul nu apare doar pentru ca pacientul mananca multe dulciuri. Sunt mai multe lucruri care duc acolo si este bine sa privim lucrurile in ansamblul lor.

Puteti gasi cartile Sabinei Fati la urmatoarele linkuri. Se pare ca Singura pe Drumul Matasii este la Carturesti, iar In jurul Marii Negre apare la Elefant.

Daca nu ai fost foarte pasionat de situatia geopolitica actuala pana acum, cartile acestea sunt perfecte. Ai ocazia sa vezi cam dupa ce reguli se desfasoara viata in tarile aflate la est de tarisoara noastra. Sa intelegi de ce istoria ne influenteaza vietile si ni le va mai influenta multa vreme. Cartile ei sunt binevenite in contextul in care politica externa nu prea este populara in jurnalele de stiri romanesti, indiferent de ce culoare politica vorbim sau de publicul tinta. Dar merita si un pic de lectura suplimentara apoi, pentru ca un om informat corect este cel care are mai multe surse.

Ce spune Traian despre viata din Iran este diferit de ce spune Sabina Fati. Poate ambii au dreptate, dar poate ca nu.

Am spus mai devreme cateva cuvinte despre propaganda. Intr-adevar, eu am simtit o propaganda pro-vestica in aceaste carti, poate si mai pregnanta in cea de doua calatorie, cea in jurul Marii Negre, intr-un univers destul de acaparat de Rusia lui Putin si Turcia lui Erdogan. Autoarea ne explica intr-un mod aproape convingator de ce anume este rau asa, ajutandu-se de talentul literar si jurnalistic. Cumva nu iti spune ca ei sunt rai, dar pentru ca totusi cartea este publicata la Humanitas in colectia Memorii Jurnale, rigoarea unui raport geopolitic dispare, asa ca interpretarile sunt la locul lor. Iar legat de interpretari, sa nu mai spun ca pana si Romania din cel de al 2lea Razboi Mondial devine un stat aproape malefic care in momentul recuceririi Basarabiei, distrugand vietiile sarmanilor etnici rusi din Buceag. Aici, autoarea intra un pic in linia presei oficioase rusesti care considera Romania un stat imperialist care a facut mult rau si care doreste sa refaca granitele de dinainte de 1940.

Ca o paralela, am cumparat mai demult o carte de la un anticariat in care un francez, comunist ca orientare, prezinta realitatiile coloniilor din Indochina si felul in care erau exploatatii saracii localnici de catre imperialisti. Tonul este cam acelasi. S-a schimbat vectorul, atata tot.

Eu va recomand aceste carti. Va recomand sa le cumparati chiar, si sa le pastrati in biblioteca pentru ca ne arata o parte a lumii la care nu avem acces atat de usor, iar bloggeri clasici de calatorie nu aprofundeaza subiectele tratate de Sabina Fati. Aceasta carte nu te va invata cum sa iei autobuzul din Dushanbe spre Tashkent, ci iti va arata ca viata e complexa si are multe aspecte, si ca de ce nu, iarna nu e ca vara.

elefant.ro
Traian

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *