Praga ziua III – O duminica frumoasa, dealul Petrin, Aleea de Aur si Cartierul evreiesc.

Dupa cum ati citit in articolele anterioare, Praga a fost destinatia noastra principala in turul Europei Centrale si de Est. Cititi totul despre prima zi aici, si despre a doua zi aici. A treia zi si ultima din cele petrecute in Praga inainte de urmatoarea destinatie, a fost una in care am incercat sa vedem ceea ce nu apucasem inca, lucrurile mai optionale la care poti ajunge atunci cand ai mai mult timp in Praga. Iata ce am vizitat noi.

A TREIA ZI

 

 

Am inceput ziua de duminica asa cum trebuie inceputa, cu liturghia la Biserica Romaneasca. Oamenii de acolo nestind cine suntem si fiind o comunitate mica, cand au auzit ca suntem calatori in drum spre casa, s-au intrecut in a ne da de pomana mancare. Mancare care de altfel a fost primita cu mare drag si din care, mere, banane si branza am mancat pana in ultima zi. Nu o priviti ca pe o mocangeala, ci a fost efectiv un dar de la Dumnezeu cu merinde de calatorie.

Dupa slujba, fiind chiar pe un deal aproape de palat dupa cum v-am m-ai povestit in articolele anterioare cand v-am spus totul despre acest loc deosebit, am pornit pe jos spre palat pe un drum foarte frumos.

Asa am ajuns si pe dealul Petrin, la 130 m desupra raului Valtava care este in intregime acoperit de parcuri, un loc foarte placut de plimbare pentru locuitorii din Praga. Aici am trecut pe langa Catedrala Sf. Lawrence, Turnul Petrin care seamana cu Turnul Eiffel in miniatura, Zidul Foamei prin care trece funicularul ce merge spre Orasul Mic, Gradina Rozelor si am trecut pe langa o poarta foarte frumoasa care apoi am aflat ca este o copie dupa o fosta poarta a Castelului Vysehrad si care adaposteste o atractie aflata din 1891 pe dealul Petrin, un muzeu de tip oglinda labirint.

Apoi tot mergand spre Palat, am vizitat si Manastirea Strahov, o manastire cu o istorie de peste 800 de ani.

Odata ajunsi la palat din nou, cu biletul valabil pentru inca o zi, am vizitat faimoasa “Alee de Aur”, parte a complexului castelului din Praga, o straduta ingusta cu case micute de inaltime, aflate una langa alta, care erau locuite de aparatori ai castelului, dar si de servitori incluzand aici si diversi mesteri.

In anii 1916-1917 casa nr. 22 a fost locuita de scriitorul Franz Kafka.

Dupa ce am terminat de vizitat in intregime castelul, am plecat inapoi spre Orasul Vechi.

Ne-am mai plimbat putin pe stradutele Orasului Mic.

Am trecut iar podul. Am avut parte de o avalansa frumoasa de pescarusi si am apreciat din nou frumusetea statuilor ce imprejmuiesc podul.

Si am decis sa vizitam cartierul evreiesc, aflat intre Orasul Vechi si raul Valtava, pe care inca nu apucasem sa il vedem. Numit si Josefov, istoria lui dateaza din secolul XIII. De-a lungul timpului evreii au fost fortati sa locuiasca doar in aceasta parte a orasului, iar alti emigranti evrei din alte tari li s-au alaturat treptat.

Cartierul include 6 sinagogi, printre care Sinagoga Spaniola , Sinagoga Veche-Noua ( este cea mai veche sinagoga din Europa centrala, datand din secolul XIII) , Sala de ceremonii evreiasca si Cimitirul vechi evreiesc.

Se spune ca Adolf Hitler a decis sa pastreze intact cartierul evreiesc din Praga ca un muzeul “ al unei rase extincte”.

Cartierul evreiesc este si locul de nastere a lui Franz Kafka.

Cand am terminat clasa a XI-a si am luat premiu, am primit o carte cadou. Mi se parea o carte ciudata atunci, despre un persoanj fictiv inspaimantator. Cartea se numea Golem scrisa de Gustav Meyrink. Acesta a trezit la viata in aceasta carte o legenda a ghettoului evreiesc din insasi Praga. Povestea spune ca un rabin, rabinul Low,  face un om de lut si ii da viata cu o formula secreta, acesta avand rolul de a proteja cartierul evreiesc. Creatura scapa insa de sub controlul celui care l-a facut. In romanul lui Meyrink acesta devine insa emblema unei lumi enigmatice, de neuitat. Aceasta carte va poate introduce  bine in atmosfera si legendele cartierului evreiesc din Praga.

Dupa ce ne-am obosit un pic si deja se facuse dupa-amiaza tarziu am decis sa revenim pentru o ultima vizita in Orasul Vechi, sa ne mai delectam putin privirea cu frumusetea cladirlor de aici si sa ne luam ramas bun. Am mancat si un wurst de la targ, ca sa ne revenim putin cu energia.

Si, ca in fiecare minunata zi pe care am petrecut-o in Praga, seara, prietenul nostru Ciprian ne-a dus intr-un nou loc deosebit. Un parc mare, superb, in centrul caruia dupa o lunga plimbare liniara ajungeai la un vechi castel, pe care am putut sa-l vedem in frumusetea lui la apus.

Am incheiat seara cu o cina superba, acasa la ei, cu sunculita si mancare romaneasca primita la pachet tocmai din Romania.

Cuvintele sunt prea putine ca sa exprimam zilele noastre in Praga si ce am trait acolo.

Dar ca sa inchei cu niste sentimente foarte reale, o sa va arat ce am postat live atunci cand eram in Praga.

“Praga, Cehia – Au trecut 3 zile de cand ne invartim in sus si in jos in acest fascinant oras. 3 zile atat de pline si de intense incat nu am apucat nici sa ne uitam pe poze. Experienta pe care am trait- o in acest oras este mult peste o simpla experienta turistica.

Si pricina acestui fapt este trairea minunata pe care am avut-o cu couchsurfingul. A fost ca o adevarata vizita la familie si nici de cum doar o simpla experienta de couchsufing. Minunatii romani pe care i-am cunoscut aici ne-au aratat cat de multe are de oferit un oras ca Praga pe langa tot acest centru turistic ticsit de turisti chiar si in luna Februarie. Ne-au aratat toate locurile ascunse pentru privelisti minunate si ne-au dat o bucatica din sufletul lor. Le multumim enorm.

Nu e de mirare de ce Praga este o atractie turistica de top. Orasul a scapat aproape nevatamat celui de al doilea razboi mondial. Zonele cu cladiri superbe se intind pe teritorii imense. Unde te uiti , ceva iti va fura ochii, si asta se continua pe ambele maluri ale raului Valtava.

In aceste prime poze am inclus piata orasului vechi, cu turnul si faimosul ceasornic, podul charles si diverse imagini simbolice ale orasului. Multe sunt de zis despre ele. Le vom scrie pe toate intr-un articol.

Maine dimineata pleacam mai departe. Somn usor!”

 

 

elefant.ro
Andreea

Medic Boli Infectioase
Calator
Mama lui Bebe T.

View stories

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *