Praga I – Despre cum am ajuns low-cost in Praga și prima zi în oraș

Praga este , de fapt si de drept, sa-i spunem pe nume, destinatia noastra principala in turul Europei centrale si de est. In primul rand, cand ne-am gandit la Praga, ne-am ridicat intrebarea care sta in gandurile multor calalatori care viseaza la acest oras, cum ajungem ieftin aici? Am avut astfel in vedere ca in ceea ce priveste oferta aviatica, orasul nu face parte din destinatiile ieftine ale Europei, ce putin cu plecare din Romania. In schimb orasul Nuremberg face. Asa ca am compus un plan frumos prin care sa ajungem prima data in Nuremberg din Bucuresti cu un zbor Wizz Air, pret 15 euro si apoi cu un autobuz Flixbus, luat din timp bineinteles, cu doar 10 euro si 4 ore pana in capitala Cehiei.

Deci da, am platit doar  25 euro ca sa ajungem din Bucuresti la Praga, cel mai mic pret pe care l-am putut gasi si cu aceasta ocazie am revizitat si Nuremberg-ul. Despre Nuremberg va recomand articolele noastre deja publicate, Nurenber cel medieval si Nurenberg cel nazist, este un oras superb,  reconstruit asa cum era pe vremuri.

De ce am vrut sa vizitam Praga? Ei bine nu cred ca mai e nevoie sa raspundem la intrebarea asta. Dupa toate tarile si orasele vizitate de noi, si toata faima de care are parte acest oras, era clar ca trebuia sa ajungem si aici, macar sa ne facem si noi o impresie, sa va recomandam sau nu. E clar ca Praga este o destinatie tare ravnita din Europa si am vrut si noi sa vedem de ce. Orasul cunoscut ca fiind unul dintre cele mai carismatice, colorate si frumoase orase din Europa, fosta capitala istorica a Boemiei, si-a castigat renumele de oras de vis.

Noi am decis sa ajungem aici iarna, asta si pentru ca este mai putin aglomerat avand in vedere ca milioane de oameni viziteaza acest oras an de an. Si vreau sa va zic ca si in lunile de iarna centrul istoric era destul de aglomerat. Nu stiu sa spun insa cum poate fi in lunile de vara, perioada generala de vacanta, cred ca aglomeratia de atunci mai poate rupe intr-adevar din farmecul locului. Din fericire, orasul are mult mai multe de oferit decat centrul istoric. Si din fericire pentru noi, cele 3 zile petrecute in Praga s-au dovedit pline de experiente. Si asta doar datorita romanilor la care am stat in Praga. Niste oameni extraordinari. De fapt aceasta a fost calatoria in care am stat in fiecare oras la couchsurfing, o vacanta de 10 zile si 6 orase a parut ca dureaza o eternitate doar pentru ca am cunoscut atatia oameni interesanti si atatea orase diferite incat a parut ca a trecut o eternitate pana ce ne-am intors acasa. Am fost cu avionul, trenul, autobuze si chiar si cu autostopul. O experienta completa.

Dar haideti sa aprofundam Praga mai bine. Sa va povestim despre itinerariul noastru si minunatele zile petrecute aici.

PRIMA ZI

In prima zi, inca de cand am ajuns, prima grija a fost sa ne intalnim cu gazdele noastre. Am ajuns initial la locul de munca al fratelui lui Ciprian , gazda noastra de pe couchsurfing. Dupa ce ne-am cunoscut un pic si ne-am bucurat de intrevedere, ne-am lasat bagajele la el si am plecat sa ne plimbam pana cand avea sa termine el programul de munca si sa mergem acasa la ei. Inainte de a pleca ne-a dat cateva tipsuri despre ce putem vizita, locuri care ies din ghidurile turistice, locuri pe care le poti descoperi doar de la oameni care locuiesc aici, mai ales cand ai putin timp la dispozitie. Una dintre partile magice ale Couchsurfing-ului este tocmai aceasta sansa de a te impreteni cu cineva care numeste acest oras “casa”, de exemplu si  eu ador sa plimb oameni prin Bucuresti. Am avut astfel parte de un concentrat de Praga in 3 zile cu numeroase locuri magice vazute pe langa ceea ce ofera ghidul turistic. Dar sa o luam de la primul si pana la ultimul.

Primul obectiv pe care l-am vizitat a fost chiar langa locul lui de munca, cum am trecut raul Valtava am si ajung la o superba catedrala aflata pe deal in afara zonei turistice, numita Vysehrad. Defapt nu este doar o catedrala, este o fosta cetate dupa cum ii spune si numele in ceha “cetatea de sus”. Este un fort istoric constuit in secolul X, care contine Basilica Sf. Petru si Pavel, cimitirul Vysehrad de care si auzisem de altfel pentru ca contine mormintele multor oameni cehi faimosi, precum si una dintre cele mai vechi cladiri din Praga, Rotonda Sfantului Martin.

Ne-am plimbat ceva timp pe aici, am vizitat si Basilica si apoi am plecat incet, incet spre centru.

Pe drum cladirile au inceput sa se transforme incet, devenind din ce in ce mai frumoase.

Pe la mijlocul drumului am zarit si “Casa Dansanta”  ( sau casa Fred si Ginger, dupa numele celor 2 mari artisti si dansatori Fred Asteire si Ginger Rogers )  , construita in 1992. Aceasta a inceput sa fie un simbol al orasului dupa ce initial oameni considerau ca nu se potriveste in peisajul arhitectural Baroc, Gotic si Art Nouveau al cladirilor din Praga. Casa a fost construita pe un loc foarte important in istoria orasului. In acest loc se afla o cladire ce a fost distrusa in timpul bombardamentului orasului Praga de catre SUA din 1945. Cladirea reprezinta o combinatie de static si dinamic ( ying si yang) ce are rolul de a simboliza trecerea Cehoslovaciei de la un regim comunist la unul democratic.

Dupa ce am trecut de Casa Dansanta deja toate cladirele au inceut sa ne fascineze si ne-am dat seama ca intradevar am ajuns intr-un oras deosebit.

Inainte sa ajungem pe stradutele ce duc spre Piata Orasului Vechi ne-am oprit putin sa admiram faimosul pod Charles cu ale lui statui si sa ne uitam la frumoasa panorama a Castelului din Praga ce se vedea in zare. Stiam ca o sa pastram partea asta pentru a doua zi si entuziasmul crestea cu fiecare loc nou descoperit.

Piata Orasului Vechi este una dintre cele mai frumoase piete din Europa. Este foarte mare si cand am ajuns noi si plina de tarabe care te momeau cu fel de fel de mirosuri. Am inceput vizita cu Biserica gotica Tyn, care a fost biserica principala a acestei parti a orasului inca din secolul XIV. Ce a fost minunat este ca atunci cand am intrat inauntru am prins un superb concert de orga.

Dupa ce ne-am inclazit putin corpul si mintea am iesit iarasi sa ne plimbam.  Asa am descoperit Memorialul lui Jan Hus construit in 1915 pentru a comemora 500 de ani de la martiratul lui Jan Hus.  Acesta a fost un reformantor religios ceh care a fost ars pe rug pentru credinta sa. Moartea lui a dus la inceperea razboaielor Husite.

Am vazut primaria, construita in stil gotico-renascentista, compusa din mai multe cladiri si avand bineinteles pe peretele sudic , atractia principala a pietii, Ceasul Medieval Astronomic. Ceasul a fost construit in sec. XV, fiind al treilea cel mai vechi din lume si singurul care mai este inca  in functiune.

Cadranul dublu al acestuia indica pe langa ora si miscarea planetelor si a soarelui. Ora de ora ceasul desfasoara un mic spectacol unic, “Drumul apostolilor”, figurile apostolilor cat si alte figuri printre care si “moartea” anunta schimbarea orei.  Primaria poate fi vizitata si pe interior. Intr-adevar este unul dintre cele mai frumoase Ceasuri astronomice vazute de noi. Printre cele mai frumoase le numaram si pe cel din Munchen, Germania si cel din Besancon, Franta.

Dupa ce am gustat un pic din frumusetea orasului, asa la prima vedere, am luat-o din nou pe stradute spre pod si apoi tiptil, tipitil inapoi spre locul de unde plecasem.

Am fi crezut poate ca aceasta a fost prima zi, asa usor de acomodare. Dar mare ne va fi surpriza in acea seara. Dupa ce am ajuns acasa la gazda noastra,  si i-am cunoscut pe toti cei din casa, care imediat ne-au facut sa ne simtim ca acasa la noi, am mai stat la discutii, ne-am povestit viata si povestile. Cand ne gandeam ca urmeaza sa ne culcam in curand, Ciprian impreuna cu un prieten de al lui s-au gandit sa nu ne incheiem inca noaptea si ne-au intrebat daca vrem sa vizitam ceva deosebit, tarziu in noapte. Nu ne-am gandit de doua ori si am acceptat.

In noaptea aceea aveam sa vedem ceva superb, si neasteptat. Biserica romaneasca din Praga, o superba capodopera de bisericuta sculptata din lemn, localizata pe unul din dealurile orasului. Dar nu pe oricare, ci pe cel de pe care poti observa o panorama superba atat a  castelului cat si a orasului. Nu am cuvinte sa descriu frumusetea locului si in nici un caz nu l-am fi gasit pe nici un ghid turistic. Asa s-a incheiat prima zi.

 

elefant.ro
Andreea

Medic Boli Infectioase
Calator
Mama lui Bebe T.

View stories

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment