Cand am spus parintilor ca vom ajunge in Cambodgia in timpul calatoriei noastre prin Asia din vara anului 2015, putin spus ca s-au uitat chioras la noi. „Chiar asa mergeti acolo? Nu stiti ce a fost acolo?” Cumva stiam, vazusem un documentar cu cativa ani in urma despre khmerii rosii si atrocitatile comise de Pol Pot si acolitii sai, dar primul lucru la care te gandesti cand auzi Cambodgia este impresionantul complex arheologic de la Angkor Wat.


Angkor Wat este in top 10 destinatii turistice din aceasta lume minunata care momentan este blocata de Coronavirusul vietii (SARS-COV2 pe numele lui stiintific). Cand am calatorit prin Asia in 2015 cu ocazia unui stagiu de 30 zile intr-un spital din Indonezia, am ales ca la dus si intors sa mai oprim si prin alte tari din zona. Astfel ca drumul la dus a trecut prin Dubai, Filipine, Singapore, Malaezia, iar cel de intoarcere a trecut prin Cambodgia, Thailanda, Suedia si Letonia. In unele locuri am stat mai mult, Filipine 5 zile, dar in rest, mai mult am hopait. Probabil vom reveni in multe din acele locuri, dar atunci asa a fost cel mai dragut sa ne facem traseu, cel mai bine din punct de vedere economic si cel mai distractiv. Oricum, urma sa stam 30 zile in Indonezia, asa ca vom fi avut timp sa aprofundam cultura macar a unei tari. Stim, acum este la moda sa mergi intr-un loc si sa stai acolo sa te scufunzi in cultura, traditiile si tot ce tine de tara aceea, dar in ceea ce priveste Cambodgia, 3 zile au fost exact ce trebuie. 1 zi in Pnhom Penh, 1 zi in care am plecat din Pnhom Penh si am apucat sa vedem in Angkor Wat apusul, iar ultima zi, o zi full in Ankgor Wat. Poate cand vom merge la Medicii fara frontiere vom aprofunda si mai mult…
Textul scris de noi in 2015.
Am ajuns și aici. A 6a țară din această expediție. Ce am descoperit aici?
Inițial, te aștepți ca aici totul să fie ieftin și să mananci bine cu 1 dolar. Uite ca nu e așa. Nu spun ca e scump, dar nu mai ești în Java. Nici pe departe.
Cambodgia este celebra pentru 2 lucruri. Angkor Wat și Khmeri Rosii. Din fericire, Phnom Penh îți ofera din ambele. Ai un Muzeu Național plin de artefacte de la Angkor Wat, ai un Palat Regal destul de impresionant și autentic și mai ai și un Muzeu al Genocidului amplasat chiar în închisoarea din care au scăpat doar 7 oameni în timpul regimului lui Pol Pot din anii 70. Un fel de Sighet. Pentru cine nu a fost la Sighet, să meargă.
Acum în 2015, Phnom Penh este o capitală care merge bine. Curatenie, ordine și siguranță.
Transportul se face numai cu Tuk Tukul, iar monedă oficială este dolarul american. Oarecum, totul pare facut să ușureze viata, dar și buzunarul turistului.
Un oraș care este pe o direcție bună dacă te gândești un pic unde era acum câțiva ani. Merită trecut pe aici cu siguranță.
Cambodia este o tara micuta din Indochina ce a avut o perioada de apogeu cultural si teritorial in timpul Imperiul Khmer, apoi s-a aflat cam 100 ani sub ocupatie franceza, iar dupa ce francezii au plecat, golul lasat a fost umplut in cele din urma de una din cele mai mari tragedii ale secolului, dictatura khmerilor rosii si genocidul creat de ei ce a ucis cam 10% din populatie. Astfel ca turistul modern are cam 2 lucruri de vizitat in Cambodia. Angkor Wat si mostenirea maiestuoasa a regatului khmer, si mostenirea dezastruoasa a khmerilor rosii, punctele principale de atractie fiind scoala-inchisoare-muzeu Tuol Sleng, locul din care au scapat doar 12 aomeni, si Campurile Uciderii – Killing Fields, la marginea orasului, unde un ghid iti poveste emotionant ce s-a intamplat aici (se pare ca pamantul prin care calci este plin de oase ale oamenilor omorati aici). Instagrammerul clasic cam asa viziteaza Cambodia azi. Instagrammerul cu veleitati de calator, mai merge si pe litoral, mai exploreaza si zona din jurul lacului Tonle Sap de langa Siem Reap. Mai face 2-3 Instastory cu localnicele ce gatesc o placintica speciala in timp ce 10 copii se agita in jur.

Desigur, sunt multe alte locuri vizitabile in Cambodgia. Pana la urma, cultura si mediul total diferit de cel de acasa te fac sa fii intr-o continua descoperire. Dar daca nu mai esti tanar student ce nu are probleme de timp, iar a preda limbi straine sau a zabovi 3 saptamani intr-o coliba pare a fi o activitate interesanta, ai avea ce face si vedea si aici.
Am aterizat in Pnhom Penh pe la 10 dimineata, ne-am luat repede viza care a costat 30 dolari americani(in 2015), apoi am facut un grup mai mare cu alti turisti si am impartit un taxi pana la hostelul rezervat de noi- Top Banana Guesthouse, situat intr-un fel de centru al orasului, o zona cu destul de multe hosteluri si hoteluri, aflata la distanta de mers de Palatul Regal, Muzeul Civilizatiei Khmere si faleza fluviul Mekong. Mekong acesta este mare mare fluviu, el se varsa in Marea Chinei de Sud Est prin delta Mekongului, aflata pe teritoriul Vietnamului. La o adica, din Pnhom Penh faci cam 3 ore pana in Ho Chi Min (fostul Saigon) cu un autobuz.
Ne-am lasat lucrurile la hostel, apoi am cautat sa mancam ceva si sa scoatem bani. Era foarte necesar sa scoatem bani caci nu mai aveam la noi cash de nici o culoare. Nu am reusit sa scoatem bani imediat langa hostel, nu am gasit bancomate pe strada aleator, dar am gasit pana la urma in marketuri, gen Mega Image / 7 Eleven. Nu a mers de vreo 3 ori pana cand am gasit un magazin unde am reusit sa scoatem bani. Ne-a stresat rau de tot partea asta, fara bani eram anihilati.
Legat de bani. Partea buna este ca aici moneda de baza este dolarul, iar la el ti se da rest in bani lor. Cu banii lor nu poti face nimic nicaieri, iti raman ca suvenir. 1 Dolar = 4000 Riali cambodgieni.


Ce merita vizitat in Phnom Penh?
Palatul Regal si Muzeul de Arheologie
Muzeul Genocidul Tuol Sleng si Killing Fields
Urme ale colonialismului francez (Central Market si diverse cladiri imprastiate)
Probabil 1 zi este suficienta.
Vizitam lucruri frumoase. Muzeul National, Templul Wat Phnom si Palatul Regal.
Eram curiosi ce tara va castiga titlul de cea mai saracacioasa, poluata si cu un standard al vietii mai redus din excursia asiatica, Cambodgia, Filipine sau Indonezia. La prima vedere, orasul este un pic mai aerisit ca un oras clasic indonezian. Pare si curatel, chiar decent. Oprim sa mancam la un fel de fast food cu specific american unde bagam cartofi prajiti si alte lucruri vestice de care ne era cam dor, iar de acolo plecam la drum spre obiectivele turistice. Cum Palatul Regal este inchis momentan, vizitam Muzeul National al Cambodgiei unde ne minunam privind operele lasate de vechii khmeri. Ne-am relaxat un pic aici si am intrat in atmosfera frumosului. Eram intr-un loc in care nu mai auzeam claxoane, si nu ma stresa nimeni sa ma duca cu tuk-tukul lui.




Cum vizita la muzeu s-a terminat, cat sa dureze, ne-am vazut iarasi in strada, inconjurati de claxoane, tuk-tuk si bum-bum. Ne-am decis sa vizitam Wat Phnom, un templu vechi budist al orasului, construit pe o colina undeva relativ mai departe pentru piciorusele noastre obosite. Asa ca se face ca reusim sa tocmim un fel de taxi motocicleta sau probabil nici atata, efectiv o ocazie, iar domnul acela ne ia pe amandoi pe motoscarta lui, fara casca, fara nimic, iar in 5 minute ajungem la destinatie. Am dat 1 sau 2 dolari pe distractia asta, dar ne-a adus mai repede. El a fost fericit, noi la fel ca am supravietuit si am trecut la vizitat istoricul templu.

La templu, ca la templu. Stupe, statui d’ale lui Buddha, lumanari, betisoare parfumate. Era greu dupa atata Asia sa ne mai emotionam la temple colorate. Ctitorul acestui temple a fost Lady Penh, cea considerata intemeietoarea orasului.
De la templu luam un alt mijloc de transport privat catre Palatul Regal. Tuk-tukul ne lasa pe faleza, unde prindem cateva poze cu calugarii budisti ce se fataiau de colo colo. Dupa atata Asia, aici a fost primul loc unde am vazut budisti in stare pura. Pai unde sa vedem? Filipine este a crestinilor, Malaezia si Singapore predominant musulmani, hindusi si ceva chinezi, Indonezia cu musulmani, Bali cu hindusi.



Calugarii s-au dus in treaba lor, iar noi am intrat in Palatul Regal. Biletul la intrare se plateste in moneda locala, iar daca cursul era de 1 dolar 4000 si ceva riali, la ei trebuia sa platesti la un curs foarte prost, cred ca era cam 3500, sau chiar 3000. Era o jegmaneala pe fata, caci chiar nu aveai de unde si de ce sa faci rost de atatia riali, nimeni nu ii foloseste. Era un smen incredibil, toata lumea facea bani din treaba asta, cred ca si Ministrul Turismului.
Palatul Regal din Pnhom Penh a fost construit in secolul XIX cand regele Norodom a mutat capitala aici, pe malul Mekongului. Cu sute de ani in urma ea fusese in regiunea Ankgor, dar dupa ce thailandezii i-au agresat, epicentrul politic s-a mutat mai la sud, ultima oprire fiind Phnom Penh. Sunt locuri frumoase de vizitat si facut poze cu specific asiatic, este pavilionul regal, alte cateva pagode speciale, lucruri specifice si frumoase ale acestui popor cu o soarta tragica in ultima suta de ani.



Russian Market sau de ce sa nu te iei tot timpul dupa sfaturile calatorilor occidentali
Dupa vizita relaxanta de aici, a trebuit sa ne miscam si sa luam o decizie. Defapt, decizia cred ca o luasem mai devreme, dar am tot oscilat intre a vizita Central Market, constructie colonialista frantuzeasca, si Russian Market, o piata laudata de toata lumea. Am stat, am analizat, ne-am gandit, ne am uitat pe Lonely Planet, toti laudau Russian Market. Bustling, hectic, vibrant, toate lozincile pe care le stim cu totii din literatura de travel anglofona. Gata, mergem la Russian Market, ca aici e autentic, e cu cambodgieni, e adevarat.



Ajungem la Russian Market dupa un drum mai lung cu un alt Tuk Tuk. Cand vad Russian Marketul imi pica fata. Ce ai facut nenica? Ce e asta? Am zis ca m-am intors acasa si sunt la Galeriile Soveja din Constanta sau in bazarul Gorbaciov. Clasicul complex de magazine-cutii, gri, cu tot felul de marfuri aduse in camione ce trec cu multa spaga controalele de frontiera, cu vanzatoare triste si obosite, dar care negociaza dur cele 5 replici invatate „Not good for me Sir”, „I loose money”, „Please Sir”, „Discount” si clasicul „Handmade”.
Daca tot am ajuns aici, hai sa vedem ce gasim. Asa ca Andreea cumpara o statueta cu o dansatoare khmera ce isi gaseste si azi loc in vitrina noastra, iar la iesire oprim la standul stradal al unei doamne ce facea niste sandivsuri bune cu paine alba, europeana, si am stat un pic aici sa ne odihnim si sa ne hranim. Apoi am plecam pe jos catre fosta inchisoare S-21, ce astazi adaposteste Muzeul Genocidului Tuol Sleng.
Fosta inchisoare S-21. Muzeul Genocidului Tuol Sleng
Acest loc este un fel de Auschwitz, Sighet, Pitesti si orice doriti dumneavoastra in materie de genocid si tortura. Vizitarea intregului complex este o experienta ce nu poate fi uitata curand. Nu este usor sa te duci de colo in colo in camere in care sunt pastrate urmele violentei practicate aici de khmerii rosii cu scopul de a elibera tara de elementele burgheze, capitaliste si tradatoare de neam si tara. Legenda spune ca daca aveai ochelari in Cambodgia intre 1975 si 1979 erai condamnat la moarte.
20000 oameni au fost inchisi aici si ucisi, spunande ca doar 12 au scapat cu viata din inchisoare. Date recente arata ca sunt cateva sute cei ce au fost eliberati. Felul in care era organizata inchisoarea si ancheta ducea in mod inevitabil la recunoasterea oricarei fapte de care ai fi fost acuzat. Chiar exista si un panou pentru toti prizonierii cu reguli pe care ei trebuie sa le respecte. Il voi atasa mai jos in limba engleza.
1. You must answer accordingly to my question. Don’t turn them away. 2. Don’t try to hide the facts by making pretexts this and that, you are strictly prohibited to contest me. 3. Don’t be a fool for you are a chap who dare to thwart the revolution. 4. You must immediately answer my questions without wasting time to reflect. 5. Don’t tell me either about your immoralities or the essence of the revolution. 6. While getting lashes or electrification you must not cry at all. 7. Do nothing, sit still and wait for my orders. If there is no order, keep quiet. When I ask you to do something, you must do it right away without protesting. 8. Don’t make pretext about Kampuchea Krom in order to hide your secret or traitor. 9. If you don’t follow all the above rules, you shall get many lashes of electric wire. 10. If you disobey any point of my regulations you shall get either ten lashes or five shocks of electric discharge.
Mai jos am atasat traseul nostru de mers pe jos de la Russian Market la Muzeul Genocidului, iar apoi la cazare




Am plecat printre ultimii din complex, iar la iesire era un domn ce vindea o carte, el afirmand ca este unul din supravietuitori. Parea cat de cat autentic totul, asa ca m-am dus si i-am strans mana, emotionat fiind de faptul ca si noi avem atatia oameni ce au murit in inchisorile comuniste. Cartea nu am cumparat-o.
Spre casa, am oprit la o cafenea draguta si lucioasa si fancy, in contrast teribil cu mizeria si cenusiul din jur, unde am baut un Bubble Tea exact ca in Taiwan, iar apoi am ajuns imediat acasa. Se facuse noapte si eram obositi tare. Dupa o cina la un local plin de localnici aflat in apropiere, ne-am dus la culcare unde am adormit cu greu din cauza galagiei de pe strada. Top Banana Guesthouse se numeste hostelul.

Pnom Penh este aproape un oras provincial. Ai motive sa opresti aici, dar nu veti gasi metropola asiatica multa visata. Din contra, poate contactul prima data cu Asia de Sud Est si cultura sa ar fi bine sa nu se intample in capitala Cambodgiei, sunt atatea alte locuri mai tourist friendly. Dar este un loc important pentru tranzitarea Indochinei si totusi, trebuie vazut pentru a intelege ce inseamna Cambodgia de astazi, nu doar universul turistic creat la Siem Reap pentru a primi valul imens de turisti ce ajunge la Angkor Wat.
- Cum am ajuns sa plecam 50 de zile in Asia de Sud Est. Traseu, avioane, vize, buget, sfaturi.
- Impresii sincere din Asia.
- Dubai (I).
- Dubai (II).
- Supravietuind Manilei, Filipine. Partea 1. Singurul oras in care nu m-as mai intoarce niciodata.
- Drumul Manila – Banaue, introducere în povestea teraselor de orez din muntii Ifugao, Filipine, a 8-a minune a lumii
- Despre Banaue și cultura oamenilor din cordiliera filipineză
- Batad, Filipine – Satucul izolat la care visam
- Bontoc si legenda vanatorilor de capete. Drumul spre Sagada. Filipine.
- Sagada și sicriele suspendate din munții Cordilierei Filipineze
- Baguio si drumul inapoi spre Manila
- Manila, Filipine. Partea 2. Până la urmă vizităm ceva?
- Singapore. O gradinta botanica impresionanta si o sarbatoare nationala.
- Pnhom Penh, capitala Cambodgiei. Sinistra moștenire a khmerilor roșii, budiști naturali și Palatul Regal.
- O zi petrecuta in Angkor, Cambodgia. Partea I – Istorie si Angkor Thom.
- O lună în Malang, Indonezia. 2015
Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.
[…] in aeroportul din Kuala Lumpur, dupa care am ajuns in capitala. Totul despre Phnom Phen aveti aici. Din Phnom Phen am plecat cu un microbuz spre Siam Reap, 6 ore, nu ne mai amintim cat a costat, deci […]