Piramidele din Giza – Povești de spus la nepoți

Egiptul a fost prima tara vizitata de noi impreuna, de fapt astfel s-au nascut Medicinistii Calatori, direct in Egipt, nicidecum usor cu vreo tara europeana, ci brusc intr-o mare socanta de islamism. Nu a fost cea mai placuta luna pentru momentul acela al vietii noastre, dar a fost plina de adevarate minuni arhitecturale ale lumii, o adevarata experinta de viata cu urcusuri si coborasuri. Daca am fi mers acum, bineinteles, ar fi fost cu totul alta poveste, am fi avut alta experienta in a privi lucrurile si calatoriile. Dar asa a fost sa fie, sa avem 19 ani si sa fim total naivi in ale calatoritului. Cu cat trece timpul vad luna aceasta ca pe o adevarata experienta de viata.


Primul contact cu piramidele din Giza a fost direct din avion. Eram in Turkish Airlines-ul nostru venit de la Istanbul ce plana acum asupra orasului Cairo luand niste curbe ametitoare. La una dintre ele in timp ce ne inclinam la 90 de grade apare in fata ochilor nostrii Minunea. Vedem o mare de zgarie nori si in spatele lor niste piramide imense , aproape cat blocurile. Erau piramidele acelea pe care le vazusem de cand eram mica la televizor, pe Discovery, in toate emisiunile despre civilizatia egipteana si faraoni. Mereu le vedeam intr-o mare de desert si deci niciodata nu mi-as fi inchipuit ca de fapt ele sunt chiar langa orasul Cairo.

Ca sa va faceti o idee, poza de pe internet.

Si nu doar atat, exista chiar o statie de metrou care te duce pana la ele, in Giza, care este parte a metropolei Cairo. Conform Wikitravel (o foarte buna sursa de informare pentru orice calator) linia de metrou 2 ajunge din Cairo pana la statia de metrou El-Giza unde trebuie sa coborati, iar de aici mai sunt cativa km pana la Piramide. Pe aceasta distanta puteti lua autobuzele 900 sau 997, dar cel mai bine luati un taxi. Nu uitati ca in metroul din Egipt ca si in metroul din alte tari musulmane exista vagoane speciale doar pentru femei unde nu pot intra barbatii, precum si vagoane mixte. Un articol interesant despre transportul in Cairo si cum puteti ajunge la Piramide aveti aici.

Situatia politico sociala din 2011

Noi am fost in Egipt in vara anului 2011, o perioada tulbure in Egipt. Trecusera cam 3-4 luni de la revolutie si caderea dictatorului Mubarak, iar in tara era guvernare militara, adica armata controla tara. Piata Taksim nu era locul unde voiai sa fii ca turist. Tancuri erau la fiecare intersectie si militarii inarmati erau la ordinea zilei pentru noi. Acesta este motivul pentru care am fost bine protejati si tinuti departe de orice pericol de Asociatia Studentilor la Medicina din Cairo de la Universitatea Ain-Shams. Nu ieseam din perimetrul spitalului decat in masini cu acestia, iar excursiile erau doar cu masina angajata pentru noi. Eu eram cazata in incinta spitalului alaturi de celelalte fete, iar toti baietii erau la unul dintre studenti acasa. Fiind in anul 1 si fara prea multe cunostinte medicale, am fost repartizata pe Emergency Medicine, unde eram non-stop protejati de un militar inarmat, iar la un moment dat s-a decis ca noi sa plecam pe sectia de chirurgie ca sa nu mai fim expusi nici unui risc. Pentru ca acolo veneau oameni impuscati, taiati, accidentati, lucruri pe care nu prea le vezi la ordine zilei la noi. Asa ca a fost o experinta nou-nouta atat pe plan medical, cat si turistic.

Ce voiam sa va explic de fapt era ca am ajuns aici cu masina si nu cu metroul. Am fost insa o singura data cu metroul cand am fost sa vizitam cartierul crestin copt alaturi de un coleg egiptean de la UMF Carol Davila. Dar Traian a mai plecat pe cont propriu de cateva ori cu metroul, iar totul a fost safe chiar si in acea perioada. Acum nu cred ca mai sunt probleme ca in perioada aceea.


Vise frumoase cu care am venit de acasa

Piramidele au fost prima destinatie la care visam cand am aflat ca plec in Egipt. Nu ma asteptam insa ca atunci cand o sa ajung acolo o sa fiu atat de toropita de caldura si ca o sa vreau sa fiu oriunde altundeva. Eram la inceputul lunii August si cred ca ajunseseram aici pe la ora 2 dupa-amiaza, cand nici in augustul din Romania nu vrei sa fii afara in bataia soarelui.

Va recomand 100% sa aveti apa la voi, maneci si pantaloni lungi. Nu exista ceva mai racoros decat material lung de bumbac care sa va protejeze de contactul direct cu razele soarelui. Ochelari de soare, si eventual crema de protectie cu SPF mai mare, dar ideea este sa te acoperi cum trebuie.

Piramidele de la Giza

Egiptenii antici traiau pe bogata si fertila vale a fluviului Nil, care curge din Africa Centrala si pana in Marea Mediterana in Nordul Africii. Astfel ca in jur de 3000 IHr a luat nastere aceasta mareata civilizatie pe malurile fluviului care a dainuit timp de aproape 3000 de ani si a fost guvernata de 31 de dinastii de faraoni. Bineinteles, faraonii erau considerati a fi zei pe pamant, iar unii faraoni au fost inmormantati, dupa cum bine stiti, in piramide.

Complexul de la Giza cuprinde cele 3 piramide cunoscute ca si Marile Piramide de la Giza precum si masiva scupltura a Sfinxului.

Cea mai mare dintre piramide este piramida lui Cheops (Khufu) , considerata a fi una din cele 7 minuni ale lumii, cea mai veche dintre toate, cat si singura care s-a pastrat dintre ele. A fost cea mai inalta constructie a lumii pana in secolul XIV cand a fost construita catedrala din Lincoln, Anglia. Se crede ca avea inital o inaltime de 146,5 m, dar cu timpul a mai pierdut 10m. Se credea ca a fost construita de sclavi, dar nu este adevarat, a fost construita de 100.000 de oameni care au lucrat timp de 3 luni pe an in perioada de inundatii a Nilului atunci cand acestia nu isi puteau lucra pamanturile si majoritatea nu aveau unde lucra, dupa cum ne povestete Herodot. A fost construita pe o perioada de 10-20 de ani in jurul anilor 2500 BC si intr-adevar este impresionanta! Fiecare fata a piramidei este indreptata catre un punct cardinal.

Echipa de studenti medicinisti.

Ceea ce vedem astazi este constructia centrala a piramidei, ea fiind inital acoperita de pietre din calcar pe care erau si inscriptionate metodele de constructie a piramidei. Unele se mai pot vedea la baza piramidei. Majoritatea s-au erodat si au fost apoi folosite la alte constructii, lasand astfel piramida asa cum o vedem noi astazi, mai cheala in partea de jos.


Sunt 3 mari camere cunoscute in marea piramida. Pe care le-am vizitat si noi. Sunt goale si nepictate, dar complet prezervate cum erau initial aveam sa vedem in Valea Regilor.

Piramida a fost construita ca monument mortuar pentru faronul Khufu din ce-a de a patra dinastie de faraoni. Complexul mai cuprinde piramida lui Khrafe si piramida Menkaure. In complex mai sunt cateva cimitire, un oras de muncitori si diverse alte mici atractii.

Piramida lui Khrafe, care a fost fiul lui Khufu, pare putin mai inalta, dar este o iluzie, deoarece este construita pe un teren mai inalt. Khrafe este si cel care a construit Marele Sfinx cu o dimensiune de 73m lungime si 20m inaltime. Acesta reprezinta pe Ra-Harakhte, Zeul Soare, dar fata sfinxului reprezinta un portret al lui Khrafe.

Sfinxul

Exista diverse teorii cu privire la Sfinx, dar aceasta este cea mai plauzibila in lumina descoperirilor. Sfinxul s-a deteriorat in timp si a suferit mai multe reparatii, au existat perioade cand a fost acoperit in mare parte de nisip, sunt povesti care spun ca a fost mutilat de Sultanul Mohammed an-Nasir la 1300 AD sau ca nasul a cazut ca urmare a loviturilor tunurilor soldatilor lui Napoleon, desi exista surse mult mai vechi privind lipsa nasului decat epoca lui Napoleon.

A treia piramida apartine fiului lui Khrafe, Menkaura, dar care este jumatate din piramida bunicului sau. Construita in jur de 2532-2503 BC.

Desi constructia de piramide in Egipt a continuat pana la sfarsitul Vechiului Regat Egiptean, piramidele de la Giza nu au fost niciodata intrecute in inaltime si maiestrie. Sunt cunoscute peste 100 de piramide in total in Egipt.

Si cam asta este povestea lor. La fata locului aveti placerea sa va plimbati printre cele 3 piramide, sa faceti poze atat cu ele cat si cu Sfinxul, si de asemenea puteti face o excursie cu camila pe langa piramide, o poza deja clasica, dar pe care multi dintre voi se poate sa o doreasca.

Poza clasica cu camila

Cu egiptenii e simplu, totul se invarte in jurul bacsisului. Daca esti din Romania ai mai auzit de acest concept, in schimb daca vii din tarile din Vest poti sa ramai putin consternat. Oricum aici bacsisiul este ridicat la nivel de obiectiv national, orice ai face ca turist trebuie sa lasi neaparat bacsis. Deci desi o sa negociezi un pret cu cel care are camila si pe care obligatoriu trebuie sa-l setezi de la inceput pentru ca altfel te duce cu zaharelul, apoi tot iti va cere bacsis pe tot parcursul drumului. Adica sa nu crezi ca o sa ai parte de un drum linistit cu poze. Ah, si sa nu ti treaca prin cap sa-i dai lui camera pentru o sa ti-o ia si nu ti-o mai da inapoi pana nu ii dai bacsisi. Nu stiu cum sa o spun, dar sunt mai rai ca unii dintre cetatenii de etnie ce joaca alba neagra la Notre Dame sau in fata la Big Ben. Nu vreau sa par rasista sau ceva, dar acesta este adevarul. Degeaba am incercat noi sa-i dam o moneda de 50 de bani ca tot nemultumit era.

Bine ca am avut prieteni care ne-au facut poze dragute. Aveti grija cand va urcati pe camila si mai ales cand coborati, nu e de gluma. O data ce lasa tot corpul pe fata si indoaie picioarele poti foarte usor sa zbori de pe ea. Urcatul si coboratul e mai dificil decat pe un elefant, nu glumesc. Dar in rest e simpatic, o experienta draguta.

Oricum pe langa bacsis, sportul national e sa va fugareasca copiii peste tot, care vor sa va vanda scarabei si bratari, dar fiti cool si relaxati si refuzati. Nu o sa cedeze, dar nu are rost sa te enervezi, ci doar sa accepti ca acesta este felul lor de a fi. Na, este experienta locului.

Si nu va lasati fraieriti, pentru ca sunteti din Romania si noi chiar suntem descurcareti.


Povestile noastre din Egipt sunt multe, multe si promit sa le continui in curand. Am mai scris un articol despre Rasaritul la Muntele Sinai.

Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.

Spor la calatorit!

Spor la calatorit!

elefant.ro
Andreea

Medic Boli Infectioase
Calator
Mama lui Bebe T.

View stories

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment