In primele zile frumoase din luna martie 2021 am plecat intr-o scurta expeditie in apropiere de Bucuresti in zona Câmpulung Muscel. Am descoperit ca zona are foarte multe de oferit, mult mai multe decat ne imaginam. Avem des momente cand ne gandim, cum de nu am auzit de locul asta, de cabana x sau y. Ei bine de Muzeul Automobilului Romanesc auzisem de mult, si planul sa il vizitam are cel putin 1 an. Si auzisem de el nu doar datorita exponatelor deosebite, ocazie de a vedea atat noi cat si copilul exponate din glorioasa perioada de productie a automobilelor romanesti, dar si datorita proprietarului acestuia, aromânul Hagi Emil, un promotor activ al istoriei si traditiilor aromane, el organizand aici mai multe evenimente culturale in acest sens.
Daca vreti sa stiti mai multe detalii despre masinile expuse aici puteti accesa acest articol din Promotor (oameni care stiu cu adevarat despre ce vorbesc).
Am vazut zeci de vehicule deosebite, nu doar modele Dacia sau Aro.
Cand am ajuns la muzeu am intrat direct in cladirea principala caci voiam sa platim biletul. Negasind pe nimeni (era un domn care lucra la o masina in curtea din spate, reparand noua achizitie a muzeului, expusa si pe pagina de FB a lor), am decis sa sunam la numarul de telefon al muzeului. Am avut onoarea sa vorbim la telefon chiar cu domnul inginer Hagi Emil, proprietarul muzeului, care a si venit dupa putin timp la muzeu, si am avut o conversatie pe cinste. Ca idee, nu se plateste bilet, dar se poate dona dupa bunavointa fiecaruia.
Muzeul cuprinde si o expozitie interioara, cel putin la fel de interesanta precum cea din curte.
Muzeul interior ne-a imbiat la depanat amintiri, copilasul a fost fascinat de vechile jucarii, ar fi facut orice sa ajunga cu mainile pe ele.
Nefiind niste cunoscatori acerbi ai automobilisticii, desi tatal meu este un pasionat (aici vorbeste Andreea), nu am avut ocazia de a sta suficient timp alaturi de el de-a lungul timpului cat sa fur si eu din pasiunile lui. Am avut totusi niste sclipiri de entuziasm amandoi cand am vazut cateva automobile care se leaga de pasiunile noastre.
Ne-au fascinat in special masinile legate de pionieri ai calatoriilor in lumea larga, si aici vorbim in special de Expeditia TransAfricana desfasurata la inceputul anilor ’70 de un grup de cercetatori de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, care a parcurs 18.000 km pe continentul African la bordul a trei autovehicule printre care si un Aro M461. Masina este replica, dar este deosebita. In muzeul interior veti gasi imagini inedite cu aceasta expeditie. Mai mult informatii aici.
Sa va mai zic ca avem si noi un vis in spre a face asa ceva? O masina 4×4, corturi, noi. V-am spus ca ne-a placut cartea Oyibo, despre turul Africii pe motocicleta acelor 2 români… Stau si ma gandesc ca in jumatate de an facem amandoi 30 de ani, iar timpul trece. Dar totusi, nu stam nici un minut degeaba, macar stim ca suntem macar cu un pas inainte in fiecare zi, cu un articol nou scris, cu o experienta de calatorie pentru noi si copilul nostru. Construim treptat… azi ne-am luat bare transversale de masina si suporturi pentru biciclete (va povestim in curand intr-un articol despre Thule si partenerii lor de la Aleo Romania), iar in ultima calatorie am vizitat rapid diverse zone pentru a da startul in vara aceasta mai multor calatorii de explorare a muntilor nostri. Carti despre istorie, geografie si calatorit fac parte din biblioteca noastra si ne hranesc in timp ce stam acasa, precum Drumul Mătăsii de Peter Frankopan. Oricum ar fi viata noastra, scurta sau lunga, vreau ca in fiecare zi sa lucram la implinirea viselor noastre. Calatoriile, cariera si familia se pot face impreuna. Transmiterea valorilor si a idealurilor noastre se poata face si prin acest blog de calatorie si speram ca suntem utili si voua in acest mod.
Evident ca Pompierul TAI, baiatul nostru, a mers tintit la autospecialele de pompieri. Vedeti mai jos inspiratia pentru aceasta pasiune.
Am vazut si un afis cu filmul “Despre oameni si melci” vazut de noi in urma cu cativa ani, o comedie pe cinste. Desi in profunzime, arata felul in care a fost condusa tara in ultimii 30 ani. Puteti sa il urmariti si pe Netflix.
Muzeul nu se afla in centrul municipiului Campulung, ci un pic mai inspre marginea orasului, cum veniti dinspre Bucuresti. In apropiere se afla si Castrul Roman Jidova, un alt loc interesant.
Promovarea culturii aromâne se afla la loc de cinste in acest muzeu, de a lungul anilor aici au avut loc mai multe evenimente culturale, cu participare internationala.
In final, noi ne-am simtit foarte bine in acest loc. Ne bucura tare ca exista oameni pasionati ce duc mai departe diverse activitati si le aduc in atentia publicului larg, fie care este vorba de masini vechi, de cantece arhaice, timbre, sau orice… Probabil calea catre fericire consta in a ne urma pasiunile si a fi cine ne dorim cu adevarat sa fim. Daca asta inseamna sa aduni multe automobile ARO intr-o curte din Campulung, este foarte in regula. Daca faci si pe ceilalti oameni fericiti, atunci este perfect.
Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.
Suntei minunati! Multumesc pentru tot ce postati. Si eu am vizitat in februarie 2021 muzeul. Eram intr-o mica vacanta la Leresti si am mers si la Cimpulung-Muscel. Ma uimiti cu aceste calatorii si prezentarea povestii. Fiul vostru creste si voi ii oferiti cele mai frumoase experiente. Sa va traiasca, sa va bucurati pe mai departe de cele mai frumoase experiente de viata. Multa santate si bucurie. Fie ca sa fiti mereu fericiti!
Va multumim mult pentru frumoasele cuvinte! Ne bucura foarte tare ca ne apreciati!