Muntele Olimp, vârful Mytikas 2917m. Cel mai înalt vârf din Grecia. Întâlnire cu zeii mitologiei elene.

Muntele Olimp a fascinat omenirea inca din antichitate, fiind insasi resedinta zeilor din mitologia elena. Unul dintre varfuri este numit chiar “tronul lui Zeus“. Este localizat la limita dintre regiunile grecesti Tesalia si Macedonia, cam la 80 km sud-vest de Salonic, in dreptul celebrei statiuni românesti Paralia Katerini. Muntele are 52 de varfuri, dar cel mai inalt dintre ele este Vf. Mytikas – 2917m, varful cu nr. 15 din Europa ca inaltime (pe 14 fiind chiar Vf. Musala).

Vara aceasta am decis ca vrem sa ascensionam cel mai inalt varf din Grecia, dupa ce vara trecuta am fost pe varful Musala din Bulgaria.

Asadar aveti deja numita destinatia noastra pentru acesta calatorie.

Privire de pe Varful Skala spre Varful Mytikas

Ca sa intelegeti, intreaga noastra calatorie a avut in total aproape 6 zile, totul fiind construit in jurul ascensiunii pe Muntele Olimp.

Traseul ales de noi, impartit in 2 zile, este cel mai frecvent practicat. Daca ai o forma fizica extrem de buna si nu ai mult timp la dispozitie poti face varful si intr-o singura zi, cu o plecare extrem de matinala. Noi va sugeram insa traseul ales de noi, cu escala la unul dintre refugii.

Noi am ales sa dormim o noapte la Refugiul A – Spilios Agapitos, rezervand cele 2 paturi pe email, cu plata in avans. Ei spun ca ora de check-in este maxim 20:00. Am fost putin stresati de asta caci teoretic traseul de la baza si pana la Refugiul A dureaza 3 ore, cam asa scrie pe toate articolele.

Prionia (1100m altitudine) – Refugiul A – Spilios Agapitos ( 2100m altitudine) – marcaj E4

Din Bucuresti si pana in Prionia de unde pleaca traseul sunt 10h, cam 800km.

Desi planul initial era sa plecam foarte de dimineata si sa venim direct din Romania si apoi sa urcam cele 3 ore pana la refugiu, am decis pana la urma sa plecam intr-o miercuri dupa munca si ne cazam noaptea in Zlatograd, Bulgaria. A doua zi am vizitat putin oraselul bulgar, am trecut o vama secundara spre Grecia si am mers spre Kavala, iar pe la ora 13:00 trebuia sa plecam spre Olimp ca sa fim cam pe la ora 16:00 pe traseu, insa nu am reusit sa ne tinem neaparat de program, asa ca am ajuns la plecare pe traseu pe la ora 17:45. Din fericire am facut 2h25 pana sus, si cu mica intarziere ne-am cazat pe la 20:30, fara probleme. Nu stiu cat de stricti sunt exact, caci un cuplu mai varstnic care a urcat cu greutate, au fost cazati si dupa ora 21:00 si au fost primiti de noi toti in aplauze. Probabil ca este un program orientativ, pentru a nu fi surprins noaptea pe munte.

Refugiul A – Spilios Agapitos

Atmosfera de la refugiu este una tipica, placuta, primitoare. Poate adaposti pana la 110 calatori, camerele sunt incalzite, mancare servesc cam pana la 21:00, bauturi pana la 21:30, iar dimineata deschid bucataria la ora 06:00. Preturile sunt foarte decente, salata greceasca costand cam 7 euro, cam la fel ca pe oriunde pe litoralul grecesc. Cazarea este 18 euro de persoana pe noapte, e bine sa ai sacul tau de dormit altfel inchiriezi lenjerie. Tot gunoiul adus pe munte trebuie dus de tine jos. Reguli simple de munte.

A doua zi dimineata ne-am trezit mai devreme decat ne asteptam, la 05:00 eram treji, am mancat niste paine cu pateu, pe la 05:30 deja deschisesera bucataria, am luat 2 oua fierte si ceai, iar la 06:07 deja eram pe traseu.

Cumva ne astepam sa plecam cu multi pe traseu, avand in vedere ca se anuntau ploi in jurul orei 12:00-13:00, am presspus ca multi vor sa ajunga din timp pe varf. Dar nu a fost asa, am fost printre primii care am plecat pe traseu, si printre primii pe varf.

Spilios Agapitos – Varful Skala (2h)

Soarele rasare din marea Egee

Peisajul pana in Varful Mytikas nu este neaparat spectaculos, daca excluzi felul fabulos in care muntele se pravaleste in mare.Varful in sine insa pare rupt din cu totul alta poveste, fortele naturii au construit astfel un turn suspendat la aproape 3000m inaltime.

  • Agapitos Skala 2h
  • Skala Mytikas și retur. 1h45.
  • Skala Agapitos 1h 30.
  • Agapitos Prionia 2h.
Capre negre matinale
In plan indepartat, parte din Mytikas

Practic urcarea este una non-tehnica pana la varful Skala, iar de acolo si pana pe varf este un traseu de escalada cotat cu 3 in scala YDS. Punctul in care si noi ne-am pus casca in cap si am ridicat nivelul de atentie la maxim.

Varful Skala – Varful Mytikas (dus-intors 1h45 min)

Mytikas in departare

Am facut traseul Spilios Agapitos- varful Skala ( 2886m) – traseul de 2h30-3, in 2h si deja la 8:00 eram acolo. Priveam spre maretia varfului Mytikas. Aici am lasat betele ca sa ne putem folosi mainile si ne-am pus casca in cap.

Varful Mytikas a fost cucerit abia in 1913.

Am coborat de pe Skala spre Mytikas pe traseul marcat cu sageti rosii, zona de inceput este una foarte dificila si expusa, mai ales ca se incepe cu o coborare pana intr-o sa, dar mai tarziu pe urcare a devenit mai usor. Sunt portiuni pe care ajungi sa le cobori in fund, desi apoi la urcare portiunea aceasta este una foarte placuta ca zona de escalada.

Urmeaza apoi urcarea pe o panta cam de 45 de grade, care nu este asa de speriat precum pare inital.

Am ajuns in primul varf care se vedea si am crezut ca asta este.

Apoi ne-am dat seama ca trebuie sa ajungem mult mai departe si efectiv traseul parea un hau imens. Dar am tras putin aer in piept, ne-am uitat mai bine si pana la urma am deslusit traseul.

In cele din urma am ajuns in varf. A fost de vis. Am facut 50 min pana in varf. Acolo ne-am intalnit cu un domn mai in varsta, grec, ghid pe munte, tocmai isi aducea clientul pe varf, asigurat in cabluri, cu toate cele. El a zis ca prefera culoarul Louki pentru ca isi asigura bine clientii, si nu prezinta zone expuse. ” I want to die on the mountain or in my home, not in jail”.

De la cabana ne-au spus ca se poate urca si fara echipament de escalada pe culoarul Louki, dar castile sunt recomandate. Din pacate a ramas pentru data viitoare. Am semnat in carte, am facut poze si am plecat caci se preconiza o alterare a vremii. Era abia ora 09:00, fiind super in program.

Traian ne-a scris numele in cartea varfului.

Ne-am intors tot pe la Skala pentru ca lasasem betele acolo. Daca le luam cu noi poate am fi tentat si noi la culoarul Louki, dar asa a fost sa fie. Skala – Mytikas si retur ne-a luat cam 1h45 cu tot cu pauza din varf.

Daca va intrebati de ce avem doar o casca, este pentru ca au fost cumparate in ultimul moment, si aveau doar 2 casti M, si barbatului din familie nu i s-au potrivit, fiind astfel returnata. Dar daca vreti puteti inchiria de la refugiu pentru 5 euro.

A urmat o coborare in care am deviat de pe traseu pe o portiune si ne-am cam tavalit pe pietre, asta ca sa tineti minte sa urmati mereu traseul, e mai bine. Am coborat, iar dupa 1h30 eram la refugiu.

La refugiu deja simteam ca am cam obosit, era cam 11:45, am mancat o salata, am baut un ceai si am plecat spre masina, urma sa conducem 5h spre alta destinatie dupa.

Ne-a luat 2h coborarea pana in Prionia, mult peste ce preconizam noi, dar la sfarsit abia ne mai puteam misca. O coborare de 2000m intr-o zi lasa urme. Eram praf.

O mica cascada foarte aproape de parcarea din Prionia.

Dar ne-am regrupat repede, caci in ziua asta aveam sa vedem rasaritul pe Muntele Olimp si apusul in insula Lefkada. Am mancat un gyros in Katerini, orasul aflat in apropierea faimoasei Paralia Katerini si am plecat la drum.


Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.

Spor la calatorit!

Spor la calatorit!

elefant.ro
Andreea

Medic Boli Infectioase
Calator
Mama lui Bebe T.

View stories

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment