Mukibooks – O carticica care face drumul cu cel mic sa treaca mult mai repede

Înainte de a pleca în marea noastra călătorie, am intrat în posesia unui Mukibooks. La bagajele noastre s-a adaugat deci și Rucsacul Interactiv Mukibooks cu ale sale activități. S-a dovedit însă a fi unul dintre bagajele acelea indispensabile, pe care esti fericit să le cari dupa tine cam pe oriunde te-ai duce.

La vârsta de 11 luni, stiu acum că Bebe T. are multa energie și atentie distributivă, dar fără a se putea concentra cu adevarat un timp mai îndelungat pe o anumită jucarie/activitate. Însă atunci când există scurte momente în care rămâne într-adevar atent la o jucarie/activitate trebuie ca aceasta sa îl atragă cu adevarat. Daca nu, trece mai departe la altceva nou.

Este într-o continuă descoperire și redescoperire odată cu evoluția sa, vrea sa fie provocat, vrea să fie entuziasmat, vrea să gandească și să învețe. Voi nu ați fi la fel la vârsta asta? Cum e să vezi pentru prima data ceva? Totul este nou, este extraordinar. Imi arata totul cu degetul si exclama, ce bucurie mai mare? Și pentru mine și pentru el. Și câte lucruri noi și frumoase sunt în lumea asta. A trecut de la ronțăirea jucăriilor ( deși încă mai face și asta) la aprecierea acelor jucării cu adevărat interactive.

Despre jucarii interactive…

Exista mai multe moduri prin care o jucarie poate fi interactiva, și va povestesc exact experiența mea cu cel mic. Înainte sa-l am pe el în viața mea, aveam alte idei despre ce jucarii le plac copiilor, mai ales celor mici și foarte mici.

O jucarie poate fi interactivă prin faptul că scoate sunete sau aprinde lumini, atunci cand este atinsă. In general atracția lui față de acest tip de jucării nu este de lunga durată, se bucură dar apoi se plictisește. Asta este foarte posibil să fie la varsta aceasta și mai apoi să le aprecieze mult mai mult. Avem un un cățeluș care cântă, o buburuza care cântă, un pian care cântă etc. ii plac in sensul ca se joaca putin cu ele, zambeste, dar nu mai mult de 4-5 minute. Apreciază mai mult as spune acum instrumentele muzicale pentru cei mici pe care le poate face singur sa scoata sunete ( avem un pomisor cu clopotel, zornaitoare diverse pe care le agita si scot sunete), cărțile cu sunete de animale ( dar doar acompaniat de mami ) sau mai simplu ciocnirea jucariilor intre ele sau de masa de sticla…

O jucarie mai poate fi interactivă prin modul în care este concepută, fiind alcatuită din mecanisme care pot fi mișcate de copil astfel încât el să înțeleagă fenomenul de cauză-efect. În ultima perioadă este foarte pasionat de astfel de jucarii. Îi plac mecanismele, îi place sa rotească rotița de la mouse, să deschidă ușile de la dulapuri, să învârtă o mică bucățică de plastic care atârnă de la oglinda Montessori de pe perete și să miște carticelele slide-and-see etc.

Întorcându-ne la cărticica Mukibooks, aceasta este una din jucariile ce fac parte din ultima categorie. Ceea ce ne propun ei, sunt o serie de jocuri/activități, ce pot fi folosite diferit in functie de nivelul de dezvoltare și întelegere al copilului, toate stranse într-o carte sau într-un rucsac interactiv, foarte usor de transportat oriunde avem nevoie de ele.

Marea cutie de jucarii și 7000 km prin Turcia

Marea cutie de jucarii cu care am plecat în lunga noastra călătorie în Turcia, poate fi restrânsă pentru o calatorie mai scurtă, să zicem cu avionul sau cu mașina, pentru cateva zile, doar la acest rucsac. Sau de ce nu, poate fi utila si pentru o simpla iesire in vizita sau la restaurant.

Când am planuit noi această mare călătorie, ne-am dat seama că avem nevoie de jucării/activități care să il provoace pe Bebe T. și să il țină ocupat în destul de lunga perioada în care vom fi pe drum. Cei 7000 de km prin Turcia în masina au însemnat și somn din partea celui mic, dar și timp petrecut distrându-ne împreună. Timpul lui petrecut în masină a fost unul de interacțiune continuă și constantă între unul dintre noi și el. Am tot făcut cu schimbul, pentru moral și diversitate. Nu am stat niciodata noi în față și el singur în spate. Singurele momente când el sta singur în spate sunt atunci când trebuie să conduc eu și suntem doar noi doi și nu am altă opțiune. Atunci folosesc foarte mult oglinda prin care il vad și muzica din masina, pentru a cânta și interactiona verbal, în limita păstrării atenției cuvenite la drum.

Activitatea lui pe mașină a fost o provocare pentru mine, o misiune. Am conceput înainte de plecare la drum, o cutie mare, care a fost umplută cu diverse activități noi, încă necunoscute lui, prin care am încercat să îl învăț lucuri noi și să vedem la ce nivel am mai ajuns acum. Am luat activități catalogate pentru vârsta lui, dar și lucruri considerate a fi pentru cei mai mari. Nu știam cum va reacționa la ele, așa e cu cei mici, totul este o descoperire constantă, uneori și redescoperire, un lucru care nu-i atragea devenind iar la modă. Evoluția este treaptată, dar cumva imprevizibilă. Nu știi cand va face ceva pentru prima data, fiecare copil este unic.

Cred sincer ca faptul de a avea un copil, este parte din pregătirea mea profesionala ca și medic ce lucrează cu copiii. V-am mai povestit, nu sunt rezident pediatru, dar sunt rezident în specialitatea Boli Infecțioase, deco practic sunt un infecționist pediatru, lucrând de acum încolo, sper eu, doar pe secții de copii. Astfel copilul meu propriu si personal, mi-a arătat câte lucruri nu le întelegeam la pacienții mei pana acum ( nu partea medicala, ci partea psihlogica) și simt sincer cat de mult m-a schimbat nu doar ca om, ci si ca medic. Un medic trebuie sa vadă și să înțeleagă copilul, dar și parintele. Examenul clinic și anamneza ( relatarea bolii) sunt de multe ori suficiente pentru un diagnostic corect.

Revenind, printre toate aceste jucării, am avut și rucascul interactiv de la Mukibooks, și in acest articol ma voi focusa de acum încolo pe el, pentru ca aș vrea sa vă povestesc ce a funcționat pentru noi și ce nu, și de ce il recomandăm.

De ce Mukibooks

În primul rând am ales Mukibooks pentru că se încadrează în categoria de jucarii pe care noi le considerăm foarte potrivite pentru copilul nostru. Dar el este cel care a dat verdictul final, nu noi. Indiferent de ce crezi tu ca parinte, conteaza ce simte copilul.

Ne-a placut Mukibooks pentru ca este interactivă, colorată, diversă, poate evolua odata cu copilul. Este silentioasă, neatragând atenția prin sunete puternice, ci prin provocarea copilului la a gandi și a face. Ne putem juca împreună cu ea, dar și individual.

Noi am optat pentru rucascul interactiv, care este inscriptionat cu numele celui mic. Cand va mai creste un pic și va înțelege, va fi foarte fericit și mândru să plece singur la plimbare cu el.

Cărticica noastra este cea cu 6 activități și momentan este suficientă. Nu știam ce ii va placea si ce nu. Îmi dau seama încă de pe acum, de faptul că cu cât va crește cu atât va vedea activitățile în mod diferit. Eu nu le pot cataloga pentru 6 luni,11 luni sau 2 ani, cred că se va juca cu ele diferit cu cât abilitățile și întelegerea lui vor evolua. Pentru a te putea orienta mai bine, familia care crează Mukibooks are notat în dreptul fiecarei activități, pe site, vârsta pentru care este cea mai potrivită, dar și explicații despre cum poate fi folosită fiecare activitate diferit în funcție de vârsta copilului. Oricum ei știu cel mai bine, nu doar pentru că o creează, dar sunt singură că opera lor este studiu-caz pe cei 2 copilași ai familiei care s-au jucat la rândul lor cu aceste activități și acum ajută și ei la crearea acestei minunății hand-made.

Pe parcursul călătoriei am folosit foarte mult cărticica pe mașină, dupa cum puteti vedea și in acest video.

Dar am folosit-o și atunci cand eram la cazare, în timpul lui liber de zburdat prin camera/loc de joacă. Dupa ce explora toata camera se intorcea și spre jucariile care ii plac. Avem aici o poza din Mardin, Turcia. La restaurant nu am folosit-o niciodata, pentru ca nu am fi vrut sa ajunga ca si hainutele lui, haina și ziua.

Activitățile Mukibooks:

Iată cum am vazut noi cele 6 activitati diferite, la vârsta biologică de 11 luni ale lui Bebe T.

O sa incep cu cele 2 preferate ale lui:

  1. Set de 2 activități: Alungă ploaia și deschide fermoarele curcubeului (+6 luni)
    Descrierea lor spune asa – Creat pentru bebelușii care sunt fascinați să deschidă și să închidă fermoare. De asemenea, ei învață despre soare, ploaie, nori și mai târziu, vor putea experimenta aceste fenomene ale naturii în viața reală. Ce spune Bebe T. – Activitatea cu ploaia i-a plăcut cel mai mult, a tras in sus si în jos după cum puteți vedea în video, mărgeluțele pe post de picături de ploaie, a tras de soare și de nori și s-a amuzat teribil. Activitatea cu curcubeul și fermoarele nu l-a interesat atât de mult inițial. Eu i-am arătat cum se deschid, i-am explicat toate culorile, dar nu am reușit să-l conving să tragă de ele. După câteva zile însa m-am trezit că trage în sus și în jos de ele în timp ce statea pe covor si eu nu eram atentă. Deci treptat ne-a acaparat și această activitate.

2. Joc de Memory si “Găsește perechea” cu animale de la fermă (+6 luni)
Descrierea lor – Acest joc dezvoltă abilitatea de a învăța și de a reține informații, îmbunătățește concentrarea, și este versatil, potrivindu-se pentru toate vârstele, chiar și pentru bebeluși, cărora le place sa lipească la nesfârșit animăluțele de suprafața de tip velcro a paginii. După vârsta de 1 an, poate fi folosit pentru a identifica perechile de animale și mai târziu, ca un joc de memorie clasic, întorcând toate pătratele pentru a ghici unde sunt animalele-pereche. Ce spune Bebe T. – Pot sa zic că acestă activitate a fost preferatul lui. După cum se vede în video, la vârsta asta a lipit și a dezlipit pătrățelele în continuu. Eu ii mulțumeam pentru că mi le înmâna, le număram, îi spuneam ce animale sunt pe ele și cum face fiecare. A fost tare încântat și este în continuare când le vede.

Mukibooks Turcia Medicinistii Calatori from Traian Panciu on Vimeo.

3. Căsuța puzzle cu 3 părți ( +6 luni)
Descrierea lor – Un puzzle simplu format din 3 părți ca tu și copilul tău să vă distrați încercând să formați o căsuța colorată. Aceasta este căsuța fluturașului mobil, care zboară și apoi se întoarce, ghidat de mânuțele îndemânatice ale copilului. Ce spune Bebe T. – și pe acesta l-a lipit și l-a deslipit formând tot felul de construcții împreuna cu tati din cele 3 forme. Fluturasul înca nu-l bagă în seama, dar sunt sigura ca o va face în curând.

4. Familia mea – aceasta este o activitate foarte drăgută. Practic trebuie sa pui poza cu mami si tati ( sau bunicul/bunica etc.) și el să reacționeze când le vede. Din păcate înca nu am reușit să facem rost poze cu noi doi și să o folosim ca atare. Pana una alta Bebe T. învarte de zor la roată.

5. Pomul cu mere – În această activitate poți alege merele după culoare, se lipesc și se dezlipesc și pot fi puse în coșul lor. Bebe T. le-a tot lipit și dezlipit dar înca nu este foarte pasionat de ele. Să vedem ce se v-a mai întampla pe viitor.

Despre materiale

Cartea după cum puteți vedea este una textila, senzorială, creată din fetru. Un material, moale, plăcut, perfect pentru a crea jucării pentru cei mici. Este extrem de atent lucrată, va puteți da seama și din pozele de mai sus. Să creezi un astfel de obiect implică multă muncă. O știu pe cont propriu și asta doar pentru că am încercat la un moment dat înainte sa se nască cel mic, să-i scriu numele din litere de fetru umplute. Am reușit dar mi-a luat foarte mult timp, timp liber pe care nu o să-l mai am niciodată.

Singurul dezavantaj al fetrului este faptul ca se poate scamoșa. De exemplu ghiozdănelul la căt l-am plimbat peste tot deja a începu sa se scămoseze. Poate fi însa oricând aranjat, dacă îl pigulești un pic.

Astfel carticica merita pe deplin cumparata de la Mukibooks, o afacere de familie, cu o echipa extrem de dedicată și foarte muncitoare.

Despre siguranța jucăriilor

SIGURANȚA ȘI CALITATEA

Ca și medic am văzut mult întâmplări neplăcute în gărzi, în care copii au ajuns să înghită diverse părți din jucării sau au fost răniți cu bucăți de plastic de proasta calitate. Asa ca am apreciat mult acest paragraf de pe site-ul lor.

  • Depunem mult efort pentru a coase (nu lipim NICIODATA) fiecare piesă din fiecare carte, așa încât să nu existe pericolul ruperii sau detașării accidentale.
  • Toate materialele sunt netoxice și pot fi puse in gură.
  • Toate produsele sunt testate la sucursala din Romania a unui laborator cu renume internațional, și acreditate în funcție de vârsta menționată în descrierea fiecărei activități.

Asta pentru ca de prea multe ori, doar pentru a lua mai multe jucarii, unii parinti fac compromisuri la jucăriile din plastic de exemplu dar nu numai, de proasta calitate care pot duce foarte ușor la rănirea celui mic. De multe ori mai bine investești într-o singura jucarie mai bună, decât in multe proaste.

Noi am pațit-o, nu cu o jucarie, ci cu o olită de plastic în formă de scăunel. Am vrut sa luam un produs românesc, l-au luat bunicii direct de la fabrica. Produsul nu a fost testat dacă pot rani sau nu copilul, dacă are colțuri ascuțite sau nu. Era o olița, nu ne-am gândit să verificăm fiecare părticică ( vina noastră) . I-am oferit-o să se joace cu ea ca să invațăm treptat, treptat, statul la olița. De față cu noi, tot jucându-se și plimbând olița dintr-o parte în alta, a alunecat, și olița s-a ridicat cu picioarele în sus și efectiv unul dintre picioarele de plastic, neșlefuite corespunzător, l-a zgâriat în jurul ochiului. Avea o zgârietură de tipul piraților din cărti, care au trecut prin lupte grele. Lasând gluma la o parte a fost extrem de periculos, iar olița aceea nu a mai avut loc la noi în casă. Am avut grijă de atunci ca alegem ceea ce trebuie. Si nu este o fița, ci realitatea cruntă. Multe jucării ajung fără testare pe piață și sunt cumpărate și oferite micuților noștri.

Preferam sa dam un ban în plus, pentru un produs de calitate.

Să susținem oricând un produs romanesc, de calitate.

Sa susținem o afacere mai mică, dar serioasă și implicată decât producția în masa.

Descrierea lor spune tot :

” Suntem o afacere de familie creată pentru și împreună cu copiii noștri minunați, Ilinca și Jacob. În călătoria noastră ca părinți, ne-am dorit întotdeauna să le fim alături în nevoia lor de a fi independenți, și să le oferim spațiul și uneltele necesare pentru a reuși. Fiecare carte senzorială Mukibook este o modalitate de a face asta, pentru noi si pentru alte familii ca noi. “

Asa am ales noi Mukibooks. Și aceasta este experiența noastră cu ea.

O recomandam cu drag!

elefant.ro
Andreea

Medic Boli Infectioase
Calator
Mama lui Bebe T.

View stories

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *