Metz in Lorraine. Partea 1: Pe muchia conflictelor franco-germane


Metz este un oras situat in N-E Frantei, aproape de tripla granita dintre Franta, Germania si Luxemburg. El este construit la confluenta raurilor Moselle si Seille, ceea ce face ca orasul sa fie destul de romantic pe alocuri.

Majoritatea cladirilor din centrul vechi al Metzului au o caracteristica foarte interesante, lucru pe care ni l-a spus si gazda noastra, si anume ca, sunt construite dintr-o piatra galbena numita “Pierre de Jaumont“.
 

Cum ajungem la Metz

Noi am ajuns la Metz pentru ca trebuia sa ne intoarcem acasa la Lyon. Am plecat din Luxembourg cu un tren care face fix 45 de minute. Dar costa, costa 16 euro(11 euro daca ai Carte Jeune). Un BlaBlaCar costa cam 4-5 euro daca reusesti sa te intalnesti cu individul.
Informativ, un tren TGV Paris – Metz te va costa cam 40 euro minim, doar daca il iei din timp. Daca nu, poti sa pui mai mult.

Dar merita sa vii cu trenul la Metz macar pentru a vedea …

Gara din Metz

Sau Gara Germana, dupa cum ii zic localnicii, este o cadire absolut impresionata si fascinanta construita in 1908.

Rolul ei a fost de a Germanifica orasul, iar pe langa asta, fiind destul de incapatoare, putea fi folosita pentru a transporta trupe de soldati foarte usor. Ideea principala a nemtilor era de a transporta soldati din Franta in Rusia in 24 ore.

Este si normal sa fie asa, deoarece e primul lucru care il vezi in oras. Acum se investeste in aeroporturi.

Ghiciti care era viitoarea noastra destinatie? Indiciul este in poza.

De ce am ajuns noi la Metz pana la urma?

Pe cand eu cautam solutii sa ne intoarcem acasa de la Brussels Charleroi si faceam cercetari pe internet, am descoperit acest oras si aceasta regiune. Era o oportunitate sa o vizitam pentru ca nu stii cand se mai iveste ocazia. Asa ca am deschis Couchsurfing si am cautat o gazda. Din fericire, imediat, am gasit o romanca care locuieste in Metz de ceva timp si cu foarte multa experienta in Couchsurfing. Ea a fost foarte bucuroasa sa ne primeasca, asa ca noua nu ne a mai ramas decat sa ajungem la Metz. Probabil ca daca ea nu ar fi fost, am fi zis sa nu mai ajungem la Metz si sa mergem direct acasa.

Experienta Couchsurfing in Metz a fost una foarte frumoasa, ne am simtit foarte bine, am povestit, dar cel mai fain a fost ca gazda noastra romanca stia mai multe lucruri despre Metz decat multi dintre francezi de pe acolo. Asa ca ne a facut un veritabil tur al orasului. Ce mai tinem minte despre oras, o sa va povestim si voua.

Metz este capitala provinciei Lorraine sau Lorena pe romaneste. Provincia Lorena si Alsacia(cea cu capitala la Strasburg) sunt cele doua provincii care in ultimele doua secole au fost subiectul unor conflicte intre Germania si Franta. Provincia Lorraine are pe Metz si Nancy ca orase importante, iar Provincia Alsacia pe Strasburg si Mulhouse.

Aceste doua provincii au un aer mixt. Nu sunt nici frantuzesti, nici nemtesti in totalitate. Se simte istoria zbuciumata si faptul ca au fost zone de granita. De exemplu, Metz este plin de cladiri care apartineau Armatei si institutiilor auxiliare armatei.

Ca sa va faceti o idee despre cat de importanta era aceasta zona din punct de vedere militar, ganditi va ca aici exista un Guvernator Militar. Un fel de Prefect insarcinat doar cu sarcini militare. Palatul lui exista si astazi, iar functia lui este onorifica. Palatul il puteti vedea in partea a2a a articolului nostru.

Despre istoria razboaielor pe foarte scurt

Pe scurt, dar foarte scurt,  in 1870, a avut loc Razboiul Franco Prusac, in care Franta pierde Alsacia si Lorena. Tratatul de Pace este semnat la Versailles, o umilinta pentru francezi.

In 1918, Franta recastiga Alsacia si Lorena, iar Tratatul de Pace este semnat tot la Versailles, ca o razbunare.

In perioada dintre razboaie, Franta consolideaza granita cu Germania, supranumita Linia Maginot.

Dar in 1940, nemtii ataca Franta prin Belgia, lasandu-i pe francezi cu ochii in soare si ocupa Parisul. Dupa razboi, francezi recastiga Alsacia si Lorena, care sunt pana astazi frantuzesti.

Si nu numai ca sunt frantuzesti, dar cei mai nationalisti si xenofobi francezi ii poti gasi numai aici. E patria lor.

Dar asta sa nu va impiedice sa vizitati Metz si Lorraine, dar mai ales sa cititi urmatorul articol despre ce alte frumuseti putem vedea in Metz.

elefant.ro
Traian

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment