Daca nu ai citit primul articol despre Georgia, il poti citi aici: Georgia din Caucaz.
Svaneti is NOT Georgia. Aceasta este motto-ul locuitorilor din Svaneti.
Pentru mine, Svaneti, nu inseamna o regiunea indepartata din Caucaz in care ajungi dupa 9 ore de drum sau in care peisajele concureaza cu Alpii. Svaneti imi va ramane in memorie datorita oamenilor pe care i-am cunoscut in acel proiect si cu care am avut sansa de a trai timp de 6 zile. Anumite momente nu se uita si nu se traiesc alta data, la alta varsta, in alt context. Nu poti citi Jules Verne la 30 ani. Nu poti pleca de la serviciul tau de doctor respectabil la 35 ani cand ai si un copil acasa, doar ca sa te duci sa stai o saptamana cu diversi necunoscuti din diferite tari. Asta o putem face acum, cand timpul are rabdare cu noi. Inca are.
De aceea, pentru mine Svaneti este locul unde am facut niste prietenii si am gasit oameni care mi au oferit o noua perspectiva asupra unor ideei. Mai buna, mai rea, nu conteaza. Dar am vazut alti oameni. Cu alte ideei. Si asta este tot ce conteaza.

Desigur ca si Svaneti are meritul sau. In locul acela indepartat, departe de tot ce inseamna casa si protectie pentru fiecare, noi eram sinceri unii cu altul. Nu aveam de ce sa ne prefacem respectuosi unii cu altii. Spuneam ce credem. Era pacat sa stam doar 6 zile impreuna si sa ne mintim. In felul acesta, toti am avut de castigat.

Legat de fiecare persoana pe care am cunoscut-o, ar fi multe de zis. Dar nu e aici locul sa povestesc despre cum era x sau y. Ce este cert, este ca oamenii acestia m-au imbogatit intr-un fel sau altul.
Svaneti este o zona din nordul tarii, inconjurata de munti, la granita cu Rusia, capitala ei find Mestia. Este o zona renumita pentru frumusetea ei neimblanzita si pentru locuitorii ei care sunt foarte mandrii de faptul ca ei sunt Svaneti si nu georgeni. Tot din gura lor auzi vorbe ca si “Svaneti nu e Georgia”, “Svaneti the Best” si lucruri de acest fel, iar melodia din filmul Nasul o poti auzi destul de des pe post de sonerie de apel.
![]() |
Satul Ushguli, cea mai inalta asezare locuita permanent din Europa |
De ce sunt ei atat mandrii ei? Ei zic ca Svaneti nu a fost cucerit niciodata. Asta datorita spiritului lor de luptatori si la fel de bine, datorita turnurilor de aparare care sunt prin toata zona. In caz de conflicte, oamenii se refugiau in turnuri si se aparau. De altfel, ca sa ajungi in aceasta zona trebuia sa iti expui armata multor pericole, ambuscade, caderi de pietre si altele.
1. Fa-ti asigurare de calatorie. Nu costa mult. Noi am dat pe 10 zile in afara UE cam 60 lei/persoana. Ingrijirile medicale costa foarte mult. Mai ales cand vine vorba de interventii chirurgicale. Se spune ca grecul nostru ar fi platit cam 2000 Euro.
2. Ai grija ce faci, unde si cu cine. Nu e o idee buna sa te plimbi baut printr-un orasel din Caucaz la 2 noaptea.
3. Lumea este un loc sigur. Daca nu intri tu singur in probleme si le eviti, ai sanse mult mai mici sa patesti ce a patit colegul nostru.
Dupa eveniment, noi am fost putin speriati. Dar nu aveam de ce. Dar era cam socant sa stii ca unul dintre noi era in drum spre cel mai apropiat spital, la 5 ore de mers cu masina.
![]() |
Politia din Mestia. Cea mai mare cladire din oras. |
Societatea in Georgia este in general polarizata, femei cu femei, si barbati cu barbati, dar aici in Mestia, lucrurile erau si mai si. Nu vezi femei in carciuma din sat. Barbatii stau, discuta, mananca, beau mult. Barbatii sunt puternici si atotstiutori. Femeile nu se vad si nu isi fac simtita prezenta, dar probabil ca fara ele, totul s-ar ruina. Barbatii stiu si ei asta si isi respecta femeile in cadrul familiei. Dar prezenta femeii in spatiul public este redusa. E o societate traditionala si poate ca inca e bine asa din anumite puncte de vedere. E mult de discutat pe aceasta tema, probabil unele persoane de sex feminin din Europa sunt revoltate de acest mod de a privi lucrurile.
Svaneti ste o zona greu accesibila, drumul cu microbuzul din Tbilisi dureaza 10 ore. Microbuzul merge vreo 3 ore printr un peisaj superb, un fel de Transfagarasan. Drumul din Tbilisi pana aici a fost chinuitor. Dupa cum am povestit in primul articol despre Georgia, traficul este haotic si daca vii din UE ai impresia ca o sa mori. Avionul este si el o optiune dar orarul este haotic si costa de 3 ori mai mult(dar e totusi putin), deci este o idee foarte buna daca reusiti sa faceti asta. Aeroportul este foarte frumos, este nou construit, face parte din campania de modernizare si atragere a turistilor in zona. Pista este cam scurta si se spune ca este unul din cele mai periculoase aeroporturi din lume.
Am gasit chiar si un articol updatat la zi care ne explica cum e cel mai simplu sa ajungem cu avionul in Mestia. Mi se pare de departe cea mai buna solutie. 25 Euro pentru un zbor de 2 ore in loc sa mergi pe soselele din Georgia 10 ore pentru 8-10 Euro
Din punct de vedere turistic, Mestia incearca sa se ridice incet incet. Un Tourist Info care este destul de echipat cu pliante, harti si personal care vorbeste in engleza.Acolo am aflat informati despre Muzeul din Mestia, Muntele Zuruldi si Ghetarul Chalaadi. Despre ele si ce am facut pe acolo vom povesti in curand.
„Suliko„
nume masculin şi feminin, în traducere „suflet„
un vechi cântec din Georgia /1895/
https://www.youtube.com/watch?v=-jcDXDHoNGs#sthash.HZVJdRo1.dpuf
1.
Căutam mormântul iubitei
Inima în piept mă durea:
-„Unde să te caut, draga mea,
Scumpul meu odor, Suliko ? „/ 2 ori
2.
Mai departe tot mergând
Eu zării un trandafir:
-„Unde este al ei mormânt ?
Scumpul meu odor, Suliko „/ 2 ori
3.
Pe-o crenguţă tot cânta,
O privighetoare așa:
-„Noi știm unde este ea –
Scumpul tău odor, Suliko„ / 2 ori
4.
Ambii cu speranţă mi-au spus:
-„Tu priveşte tot mai sus:
Acolo-i în stele pe cer
Scumpul tău odor, Suliko„ ! / 2 ori
[…] drumul de intoarcere spre casa din zona muntoasa Mestia pe care Traian a descris-o intr-un articol precedent, am decis sa fim diferiti de restul grupului cu care am petrecut o saptamana acolo in proiectul […]