Marrakech, Maroc

Am plecat in Maroc. 10 zile de calatorie, dintre care 7 in Maroc, una de traversare de pe un continent pe altul cu feribotul si doua in Spania. 7 zile in Maroc unde am facut un tur al tarii, al peisajelor, experientelor si oraselor. Un tur care nu a fost tocmai unul usor, de relaxare, dar a fost cel mai bun in a ne face o impresie reala si impresionanta a ceea ce are de oferit aceasta tara si in care am fost insotiti de baiatul nostru cel mare. Cand ai cateva zile “ca intre adulti aproape”, atunci profiti de ele, nu mergi sa stai pe sezlong. Am descoperit o tara cu un relief extrem de variabil si impresionant, foarte prietenoasa cu calatorii, perfecta pentru o tura cu motocicleta la prima ocazie.

Pare ca momentan Marocul este destinatia nr.1 in trending in Romania. Cred ca nu exista roman pasionat de călătorii sau om dornic de o destinatie exotica care nu a luat la ochi zborurile directe băgate de Wizz Air. Pleci din Bucuresti si 4h50 mai târziu ești in nebunia din Marrakech. Pentru noi Marocului a fost intotdeauna o destinație care ne-a făcut cu ochiul. De cele mai multe ori ne-au oprit insa zborurile ce trebuiau combinate în x luate câte y moduri, cateva idei preconcepute si apoi faptul ca nu prea se preta destinatia (sau mai degreaba genul de calatorii pe care vrem noi sa le facem) cu copiii care erau inca mici. Deja pe la 5-6 ani s-a mai schimbat situatia asa ca am putut macar pe copilul cel mare sa il luam cu noi. Am ajuns in momentul in care nu mai comenteaza nimeni ca mergem toata ziua pe jos sau stam cateva ore bune prin autobuze/trenuri/feribot mai ales cand ai timp de calitate 1 la 1 cu parintii.

Ne-am dedicat o zi intreaga orasului Marrakech. Am ajuns vineri seara pe la ora 21:00 intr-un aeroport nou, foarte frumos (pare recent renovat) si am decis sa luam transportul oferit de cazare direct la Riad. Am scos bani din ATM-ul de la aeroport ca sa fim siguri ca avem cash. Zilele urmatoare insa am gasit multe schimburi valutare la fel de bune si de-a lungul calatoriei am tot schimbat bani. De asemenea, am folosit direct si dolari sau euro la care am primit rest in dihrami fara nici o ezitare.

Fiind cu copilul si fiind seara in prima zi, am platit cei 30 euro pentru transportul care ne-a dus pana la usa riadului, 3 persoane. Ne cereau 20 euro daca ajungeam pana in ora 21:00, dar am depasit ora. Cu siguranta o poti face mai ieftin, iar Google Maps merge foarte bine si prin medina de aici ( in Fes nu e la fel), chiar daca ei iti zic ca nu e asa. Dupa ce ne-am luat si cartela SIM cu 10 euro si suficient internet, ne-am descurcat foarte usor si singuri prin oras (probabil poti lua SIM si din aeroport, dar noi nu aveam timp atunci). Ei o sa incerce sa iti aranjeze orice contra cost, si e ok daca ai nevoie, dar daca esti un calator cu experienta te poti descurca foarte ok si fara ajutorul. Depinde doar de tine. Nu e vorba ca esti zgarcit, ci doar efectiv nu ai nevoie de ajutor pentru orice.

Era deja ora 22:00 cand am ajuns la cazare (23:00 in Romania) dar nu ne-am incuiat repede in camera, ci am iesit sa mancam ceva de la tarabele din jurul cazarii.

Atmosfera de pe strada era asa electrizanta si noi ne simteam cumva foarte liberi, inca m-as fi dus pana in Piata Jemma el- Fnaa, doar ca era cam tarziu totusi si inca nu descifrasem orasul. Am decis totusi sa avem o experienta de inceput si am iesit sa cautam ceva de mancare aproape de riad. Am gasit la o taraba mica, la o doamna care se pregatea sa inchida, o ultima supa Hssoua (un fel de supa de gris) pe fundul vasului, in care am aruncat toate condimentele pe care ni le-a oferit si un fel de sandwich cu carne de pui, branza si ou, platind ceva modic pe toate. Diferentele dintre restaurantele pentru turisti si cele pentru localnici fiind cu cel putin un 0 in plus. Preturi de Spania, Franta, 10-15 euro un fel de mancare vs. de exemplu mancarea din piata de noapte din Jemaa El-Fnaa.

O zi intreaga in Marrakech nu este suficient. Stiam ca probabil va fi asa, dar noi nu am avut cum sa ne organizam altfel. Dar na, poti face oricand un citybreak aici pentru un pret corect. Cu siguranta ne vom intoarce. Oricum am simțit ca am făcut într-o zi cât în zece. Si nu, nu am fost la Jardin Majorelle caci am avut prea multe alte lucruri de vizitat. Aici e cu programare si inghesuiala, ca si la faimoasa Bacha Coffee din muzeul Dar El Bacha, dar aici merita clar sa vii pentru frumusetea muzeului mai ales. Dar oricum va recomandam si noi minim doua zile intregi pentru a vizita cum trebuie orașul.

Marrakech-ul este un oras mult, dar mult mai primitor decât ne așteptăm. Mult mai “o mie și una de nopți” decât orice alta destinație de acest gen pe care am văzut-o eu vreodată. Nu sunt obișnuită sa merg prin bazar ( și ce bazaruri) și sa nu fiu asaltata de vânzători. Nu sunt obișnuită sa fiu într-o tara cu acest decor și sa fie vremea plăcută și nu sufocanta, iar dimineața chiar rece de-a binelea. Deci DA pentru vizitatul Marocului în sezonul rece. Marrakech-ul este efectiv turist friendly, iar o mare parte din timp m-am simțit ca în secțiunea de la Disneyland cu Aladdin, ma refer aici la forma clădirilor și starea de placere vizuala și de relaxare pe care mi-a indus-o. Nu era nimeni care sa traga de mine sa intru undeva sau sa trebuiasca sa zic nu de o mie de ori.

Da, am fost in acelasi Marrakech ca toata lumea, știu ca sunt un milion de motociclete pe stradutele din medina, ca e haos din cauza lor, ca sunt și zone care nu arata extraordinar din perspectiva unui turist european nu foarte plimbat prin astfel de tari, dar din experienta mea de calatorii de acest fel este locul în care m-am simțit cel mai relaxat ca și turist. Tine din ce vad eu, mai ales de modul în care marocanii privesc turiștii străini, asa cum probabil își doresc și turistii sa fie priviți, nu ca pe niște saci de bani ambulanți, ci ca pe niste posibili clienti daca sunt tratati asa cum isi doresc. Spui ca nu vrei ceva, ei zic bine și te lasă în pace. Vrei sa negociezi, ok negociezi și poți obținut preturi foarte bune, daca nu ajungeti la un pret comun foarte bine, zambim si ne vedem de drum. Sigur posibil sa fie și câțiva puși pe rele, dar în orice locație sunt, iar de data asta noi nu am dat de ei. Trebuie doar sa nu fii naiv dar în general romanii nu prea sunt.

E plin internetul de filmulețe cu titluri senzaționale cum sunt oamenii hartuiti în piața Jemaa El-Fna. Da normal, dacă te duci și pui cobra pe tine sau maimuță cu pampers si îți faci poza și după nu vrei sa le dai bani, normal ca te hartuiesc. E foarte ușor sa te ții departe de astfel de situații, nu vine nimeni și îți pune șarpele pe tine. Iar standurile cu mâncare și atmosfera din acest loc, parte a patrimoniului mondial, sunt ceva fenomenal ce nu merita ratat. Dacă nu eram deja mâncați bine, nu ne opream doar la supa marocana (harira) și desert in piata de noapte.

Ne-am acomodat greu la faptul ca abia in jurul orei 10:00 se deschidea medina, practic ora 11:00 in Romania, noi fiind treziti pe la 07:00 de bebelus in mod uzual. La 08:30 abia rasarea soarele asa ca ii inteleg. Din fericire muzelee se deschid cam pe la ora 09:00

Istoria Marocului este pe scurt cam asa – fusese locuita de peste 2000 de ani de berberii indigeni atunci cand fenicienii au inceput sa colonizeze coasta Africii intre secolele VIII-VI i.h contruind orase precum faimosul oras-stat Cartagena. Intre secolul III i.h si anul 40 d.H teritoriul a fost anexat imperiului Roman. A fost apoi cucerit de vandali pentru a fi recucerit de catre Imperul Bizantin in secolul VI d.H. A fost cucerit de arabi abia in secolul VIII d.H., asa cum ne-a povestit si ghidul nostru din Fes, acestia aducand limba si religia musulmana in regiune. Dinastia Almoravida a condus in perioada 1060-1147, a urmat Dinastia Amohad si inca alte doua dinastii, Marinizii si Wattasid. Dinastia Saadiana a condus teritoriul in perioada 1549-1659 urmata de Dinastia Alawis care conduce si in ziua de astazi. Regele actual este Mohammed VI, iar capitala tarii este la Rabat. De ce este capitala la Rabat? Pentru ca tara se conduce de la coasta, acolo au loc afacerile. Limbile oficiale sunt araba si berbera. Daca intrebi wikipedia despre demografia tarii o sa ti spuna ca sunt 67% arabi si 31% berberi. Daca intrebi ghizii berberi din tur o sa ti povesteasca ca ei sunt 80% berberi si doar 20% arabi. O sa va povestim despre steagul berber si limba lor atunci cand ajungem la articolul despre calatoria de 3 zile inspre Sahara.

Ce am vizitat intr-o zi in Marrakech:

1. Madrasa Ben Youssef – toata lumea recomanda acest loc si pe buna dreptate. A fost candva cel mai mare colegiu islamic al Magrebului. Eu am fost fascinata de aceasta ahitectura islamica inca de cand am vizitat Andaluzia, Real Alcazar din Sevilla si Alhambra din Granada. A fost ceva incredibil pentru mine cand am vazut-o prima data in Spania. Bine ca nu am vazut Marocul prima data. Aici in Maroc, aceasta arta este la ea acasa, este exponential mai impresionanta. Dupa cum stiti si voi arta islamica este non-figurativa si se bazeaza pe trei elemente decorative clare, modelele geometrice – omniprezente, modelele florale si caligrafia Araba. Dupa ce am facut turul cu ghidul privat in Fes am inteles mult mai bine multe lucruri despre aceste medrese.

2. Muzeul Marrakech – cam scump pentru ce are de oferit, dar avand in vedere ca am iesit din medresa unde era o aglomeratie foarte mare si apoi am avut acest palat doar pentru noi, a meritat biletul de intrare.


3. Domul Almoravizilor – este singura ramasita arhitecturala din perioada almoravida, construita in 1125. Se vede foarte frumos si de afara.

Dupa am baut o cafea de specialitate la o cafenea coreana (stiu nu e foarte localnic/traditional/ce trebuie), dar ne-a dat o stare de bine si locul era foarte cool. Cafeaua a fost perfecta si ne-am mai incalzit putin si noi caci pana la ora 11:00-12:00 a fost cam frig in fiecare zi. Stiam ca asa va fi si plecasem destul de bine echipati de acasa, dar meritam putina caldura dupa un inceput “foarte matinal” conform standardelor locale.

Ne-am mai plimbat putin printre souk-uri.

4. Le Jardin Secret – O gradina veche de peste 400 de ani, datand din timpul dinastiei saadiene. O oaza de liniste si verdeata. Da, aici merita sa dati banii. Nu este foarte mare ca dimensiuni, dar merita sa stai pe o banca sub lamaii inverziti. De asemenea, privelistea de sus de la cantina este foarte frumoasa. Voiam si noi sa bem o cafea acolo, dar ne-am dat seama ca era foarte aglomerat, iar timpul de asteptare era foarte lung asa ca ne-am oprit in alta parte.

Am oprit apoi pentru cateva gustari la Henna Cafe – unde ne-am si facut henna naturala (este foarte aproape de muzeul Dar el Bacha si este un loc de caritate, banii stransi fiind apoi folositi pentru a hrani seara oamenii nevoiasi din cartier). Au diverse gustari bune, noi am incercat hummus, falafel, o salata si o omleta cu legume.

O sa gasiti la diferite preturi prin Maroc henna si mai ales henna mai inchisa la culoare cand insa este un tip de henna cu aditivi artificiali care pot da reactii adverse si iritatii cutanate. Va recomand sa faceti henna naturala si din locuri care garanteaza acest lucru, mai ales daca faceti si copiilor. A tinut cam 10 zile, pana ne-am intors acasa aproape deja disparuse.

5. Muzeul Dar el Bacha – Cea mai frumoasa cladire pe care am vazut-o in Marrakech. Un palat construit in 1910 si renovat, cu o curte impresionanta si detalii arhitecturale impresionante. Cafeneaua este full si programarile se fac cu 1h-2h inainte, primesti un bon si apoi revi. Evident ca noi nu am avut timp de asta ceva. Va las pe voi sa-mi spuneti daca merita.


6. Souk-urile principale (pietele unde vand ei diverse produse) – te plimbi mult pe aici, zona e foarte civilizata si ofera multe lucruri interesante pentru vanzare. Cele mai ieftine suveniruri le-am gasit insa pe marginile Pietei Jemaa el-Fnaa unde e competitia mare. Insa daca vrei sa cumperi ceva special atunci e de cautat prin souk-uri. Toate lucrurile de calitate vor costa bani. Negocierea e obligatorie. E destul de simplu, recomand sa incepeti preturi de la jumatate fata de ce va cer ei si apoi sa urcati pana la un pret la care va intelegeti. Nu are rost nici sa insistati cu preturi care nu reflecta calitatea produsului pe care il cumparati. Lucrurile adevarate vor costa bani. Este vorba de sute de ore de lucru, mai ales cand e vorba de covoarele berbere din lana de oaie/camila sau produse adevarate de pielarie. Ca sa va asigurati ca sunt obiecte de calitate puteti cumpara de la magazinele asociate vopsitoriei mare din Fes sau covoarele berbere direct din munti, unde sunt facute. Pe piele adevarata poti pune direct flacara de la bricheta si nu produce nici o modificare, iar lana lasa un fel de praf in urma atunci cand arde.

– Am trecut putin prin piata Jamaa el Fna – varianta de zi a pietei, care are doar standuri cu sucuri si clasicii imblanzitori de serpi. Nu suntem fani, maimute par triste si chinuite (tinute in lanturi si cu pampersi), de serpi nu stiu ce sa zic ( nu stiu cum arata un sarpe chinuit).

Am vizitat in schimb muzeul pietei, e foarte interesant. Sunt poze vechi cu piata, tablouri, filmele care s-au filmat aici. Seara ne-am distrat foarte mult aici in piata, dar am povestit putin mai tarziu.

Moscheea Koutubia – cea mai mare moschee din oras. Se spune ca turnul Giralda din Sevilla ar fi fost construit dupa modelul minaretului acestei moschei.

– Poarta Bab Aganou – una dintre cele mai cunoscute porti de intrare in medina.

Mormintele Saadiene – sunt practic un mausoleu al dinastiei Saadi, dateaza de la sfarsitul secolului XVI, dar au fost mult timp abandonate, fiind redescoperite in 1917. Merita intrarea caci gradina in sine este foarte frumoasa.


– Palatul El Badi – nu a mai ramas nimic aici decat o imensa esplanada cu gradini de portocali si ziduri imense. Ca si aspect este destul de impresionant, da bine in filmul Men in Black International cand accelereaza Chris Hemsworth motocicleta in pisicina de 90m a palatului. In 1696 sultanul a ordonata demolarea sa, o parte din materiale fiind folosite in orasul Meknes, capitala de atunci. Daca te-ai saturat deja sa dai cate 10 euro la fiecare intrare, poti considera ca este unul din obiectivele la care poti da skip. Depinde de preferintele tale, daca iti plac insa monumentele parasite, demolate de timp, e posibil sa iti doresti sa il vizitezi. Noi eram deja prea obositi si am decis sa alegem doar unul dintre palate, asa ca am fost la Bahia.

– Palatul Bahia – construit pe la mijlocul secolului XIX, este un palat frumos. Momentan se desfasoara renovari prin curte si este extrem de aglomerat. Iar ca frumusete nu prea se compara cu muzeul Dar el Bacha, dar nu regret ca am intrat si aici.

Cina la Caffe Clock – restaurant de expati/turisti, unde am mancat burger de camila. Mancarea este foarte buna dar si preturile sunt pe masura (asa de vestul Europei/Romania zilelor de azi). Restaurantul are locatii si in Fes si in Chefchaoen. Macar o data merita incercat.

– Distractia de noapte in Piata Jemaa el-Fnaa.

Nu o sa incep si eu ca si multi alti scriitori sa va explic cum haosul, mirosurile, agitatia se impletesc frumos si perfect intr-o atmosfera electrizanta aici in faimoasa piata UNESCO, parte Patrimoniului Oral si Intangibil al Umanitatii. O sa va zic doar ca seara nu trebuie sa va gaseasca in alta parte. Si mai bine veniti nemancati, caci aici mancati si bine si ieftin. Oferta e usor de descifrat. Initial ma gandeam ca ar fi frumos sa avem un tur ghidat, sa nu pierdem ceva interesant. Dar chiar este totul atat de turist friendly incat e imposibil sa nu te descurci.

Au asa, standuri cu supa marocana, standuri cu frigarui de n-spe mii de feluri, standuri cu carne de oaie gatita impecabil, standuri cu melci gatiti, standuri cu sucuri si standurile finale cu ceai si deserturi.

Noi veniti de la Caffe Clock, cu tristete, am putut manca doar supa si desert. Dar nu faceti si voi greseala noastra. Veniti si incercati tot. Dupa 7 zile in Maroc de mancat de peste tot, nici unul dintre noi nu a patit nimic digestiv, ne-am intors cu trusa medicala intacta. Distractia in piata incepe in jur de ora 18:00, pana atunci poti veni sa bei un suc si sa vezi tristele animalute tinute in lesa. Ca si distractie seara sunt si grupuri care canta diverse melodi traditionale, femei care fac henna etc.

Aici va prezint clasicul ceai marocan. Dulce, bun si plin de frunze de menta.

Cazare

Am hotarat din start ca dormim la cazari traditionale, riad-uri. Locuinte cu curte interioara si multe camere fara geam, dar cu acoperis, de obicei cu privelisti foarte frumoase. Singurul geam al camerei este spre gradina interioara, asta daca ai noroc. Noi am ales camere triple caci nu aveam chef de discutii, desi copilul doarme doar cu noi in pat chiar si acum. Traian insa nu se impaca deloc cu lipsa luminii naturale si cred ca l-am chinuit nitel zilele acestea, dar nu aveam cum sa nu incerc cateva cazari de acest fel.

In Marrakech am dormit la riadul – Maison Do – 150 euro – timp de 2 nopti. Am avut ghinion si am prins niste preturi mai mari probabil pentru ca era in perioada revelionului si cam toate cazarile bune erau ocupate. Nu am avut prea multe optiuni, iar aceasta parea una buna. Per total a fost decenta cazarea, camera frumoasa, baia foarte interesant decorata, micul dejun asa si asa. Data viitoare as schimba cazarea, dar in acelasi timp nici nu am neaparat multe sa le reprosez, ar putea baga macar un ou la micul dejun. In rest au fost comunicativi, ne-au ajutat cu transportul si am putut sa le cer sfaturile legate de tururile ce urma sa le facem.

Stati alaturi de noi, vacanta in Maroc continua cu niste super aventuri.

Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.

Spor la calatorit!

elefant.ro
Andreea

Medic Boli Infectioase
Calator
Mama lui Bebe T.

View stories

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *