O metropola moderna, o capitala adevarata, Madridul inspira sufletul adevarat al Spaniei. Atractii culturale, parcuri superbe, bulevarde largi si limba spaniola, cam asta ar fi definitia pe scurt, dar haideti sa va detaliez.
Sincera sa fiu, imi este tare drag orasul asta si dupa Sevilla este orasul meu preferat din Spania. Sevilla este greu de batut pentru ca am locuit acolo 1 luna si pentru ca abia astept sa ma intorc si sa mai stau si pentru ca Andaluzia este Spania traditionala sau cel putin imaginea mea despre Spania. Dar, cu toate acestea, Madridul are acea stare de capitala, de loc unde se intampla lucrurile importante din tara, unde gasesti cele mai impresionante muzee si cladiri, unde vezi istoria unei tari. Pentru mine Barcelona este altceva, este un oras superb intr-adevar, dar dupa toata calatoriile mele in aceasta tara, acolo e Catalonia, iar la Madrid e Spania, si asta cred si marea majoritate a cetatenilor.
Scriu acest articol pentru ca maine plec iar la Madrid, pentru a 3-a oara, si sper sa ma mai reintorc ori de cat ori este posibil. Aud de multe ori oameni care spun ca daca au vazut deja un oras prefera sa nu se mai intoarca si prefera sa viziteze un altul nou decat sa-l revada pe acela. Dar eu am atat de multe orase pe care imi doresc mult sa le revad, sa ma plimb pe strazile lor, sa le revad muzele, monumentele si viata de zi cu zi. Madrid este unul dintre ele.
Dar sa va spun povestea mea de dragoste cu Madridul. Acum o sa fie a doua oara cand ma voi plimba singura prin el. Prima data am ajuns acum 3 ani in drum spre stagiul meu in Sevilla. Eram pentru prima data in Spania.
Era de mult visul meu sa ajung in aceasta tara, mai ales datoria limbii spaniole care m-a urmarit in copilarie. Stiti ca noi suntem generatia telenovelelor, dar nu pentru ca am fi avut noi o pasiune pentru ele, ci pentru ca atunci pe vremea lor, cand erau populare, eram fix la varsta la care ne petreceam mai toate zilele la bunica cat timp parintii noastri erau la munca, si mai toate bunicile se uitau la ele. A mea se uita si acum, numai ca acum la moda sunt cele turcesti.
Pe langa asta, mama mea vorbeste spaniola si ii place foarte mult, in copilarie a incercat de mai multe ori sa ma invete si s-a prins cate ceva de mine. Intr-o zi cand o sa strang mai multi bani o sa o iau cu mine in Spania intr-o vacanta.
Singurica la Madrid
Pana una alta, in anul 4 de facultate am prins stagiul SCOPE in Spania, voiam un oras traditional asa ca am ales Sevilla si nu am gresit de loc. Drumul l-am facut cu Wizz Air care si acum are bilete la preturi foarte bune spre Madrid. Eram eu si balena albastra, ghiozdanul meu imens, nu am avut niciodata probleme sa trec cu el ca bagaj de mana.
Vorbisem cu o alta colega de stagiu din Rusia care ajungea cam la aceasi ora cu mine, sa ne vedem la aeroport in Madrid si sa petrecem amandoua o zi descoperind Madrid-ul. A doua zi seara aveam drum spre Sevilla, ea cu avion-ul si eu cu tren-ul din Gara Atocha.
Varianta cu trenul sau autobuzul este cea mai buna ca sa ajungeti in Sevilla. Trenul este mai scump, dar si mult mai rapid, cu 50 euro in 2 ore cu 270 km/h in TGV-ul Spaniol sunteti in Sevilla. Daca insa vreti sa economisiti bani atunci un bilet de 20 euro si 6 ore de drum cu autobuzele ALSA este ceea ce va trebuie.
M-am intalnit cu colega mea dupa cateva peripetii, mai ales ca eu aterizam in terminalul 1 cu Wizz Air si ea in cu totul alt terminal de unde venea ea din Kazan. Cum bineinteles nu aveam telefon si nici nu eram prea sigura cum arata ea, a trebuie sa ma descurc. Am intrebat si am intrebat , pana am gasit un autobuz care mergea gratis spre terminalul ei si culmea e ca ne-am recunoscut imediat una pe alta.
Am luat metroul si am plecat spre cazarea pe care ne-o rezervasem. Era undeva prin centru pozitiona, asa ca tare si minunata ne-a fost uimirea atunci cand am iesit din metrou direct pe Grand Via. Am ramas muta.
Era minunat. Zarva acea mare, cladirile imense cu reclame ca in New York m-au fascinat in acel moment. Faptul ca am cerut niste indicatii in engleza si mi s-a raspuns in spaniola si am inteles absolut fiecare cuvintel mi-a dat asa o bucurie interioara de nedescris. Rusoaica mea nu inelegea de ce inteleg limba asta ciudata.
I-am spus povestea mea in acea noapte si a doua zi am ajuns impreuna sa vizitam toate atractiile turistice importante ale Madridului.
Iar plecarea din Gara Atocha a fost perfecta, va povestesc in curand de ce.
Asta a fost prima vizita, a doua a fost acum 2 luni cand am fost pentru prima data cu Traian. Si el a mai ajuns la Madrid tot asa singurel si tot atunci cand a venit sa ma vada pe mine si Andaluzia, cand eu eram in Sevilla.
De data asta am gasit niste bilelete foarte ieftine si am plecat in primul nostru city-break din viata de proaspat angajati. A fost minunat, pe langa revederea frumosului oras Madrid, am vizitat si oraselele Toledo si Segovia, dar despre ele intr-un alt articol.
A 3-a oara de data asta, semnifica pentru mine un moment minunat, primul meu congres european. Si chiar daca nu o sa apuc sa vizitez prea mult, doar plimbarea in acest oras superb, revederea cu profesorul cu care am lucrat in Sevilla la stagiul care defapt m-a facut sa aleg aceasta specialitate, va fi una minunata.
Dar pana una alta, sa va povestesc de ce iubesc acest oras.
Ce vizitam:
Museo National del Prado
Nu am cum sa nu incep cu Muzeul Prado. Este obiectivul numarul unul al orasului Madrid si cel care pe mine m-a impresionat cel mai mult. As fi platit cat era nevoie ca sa intru aici, dar spre suprinderea mea era gratuit pentru studentii din Uniunea Europeana.
Este dupa cum puteti sa va dati seama, cel mai important muzeu de arta al Spaniei si contine una dintre cele mai frumoase colectii de arta din lume, parte din fosta colectie regala spaniola. Contine numeroase tablouri celebre ale lui Fracisco de Goya, Hieronymus Bosch, El Greco, Peter Paul Rubens, Titian, Diego Velasquez.
Muzeul este imens, contine in jur de 7600 de picturi, 8200 schite si 1000 sculpturi, rivalizand fara probleme cu Luvrul.
Cladirea este imensa fiind intinsa pe 3 etaje ce adapostesc peste 100 de camere.
Aveti nevoie de minim 2-3 ore ca sa parcurgeti intreaga suprafata.
O sa primiti o harta cu diverse trasee pe care le puteti urma, inclusiv una care va va duce la cele mai importante tablouri.
Cel mai cunoscut tablou este ” Las Meninas” de Velsaquez, datand din 1656. Pictura ilustreaza o camera din Real Alcazar, o fortareata care se afla pe vremuri in locul actual al Palatului Regal din Madrid. Actiunea se petrece pe vremea regelui Filip al IV-lea si intruchipeaza pe micuta Margareta Theresa inconjurata de suita ei, iar in spatele lor pe insasi pictorul lucrand la o panza, iar in oglinda se pot vedea parintii copilului, regele si regina. Un tablou foarte frumos, pe care il stiam si pe care mi-a facut mare placere sa-l vad in viata reala.
Dar sa nu uitam si de “Annunciation” de Fra Angelico, “Iisus spaland picioarele discipolilor” de Tintoretto, ” Coborarea de pe cruce” de Rogier van der Weyden, ” Visul lui Iacob” de Jose de Ribera, ” 3 Mai” de Goya, ” Imaculata conceptie” de Murillo, “Autoportret” al lui Durer de care va povesteam in articolul de Nurnberg, “Parnassus” de Poussin.
Si alt tablou care pe mine m-a impresionat, intins pe un perete intreg, “Executia generalului Torrijos si companionilor lui pe plaja din Malaga” de Antonio Gisebert Perez, despre el v-am povestit mai multe in articolul despre Malaga.
In spatele muzeului se afla Biserica San Jeronimo el Real unde puteti vizita o colectie importanta de picturi religioase din secolul 17.
Palacio Real de Madrid
Palatul este resedinta oficiala a familiei regale din Spania, dar este folosit in prezent doar pentru evenimente oficiale, familia regala a regelui Felipe al VI-lea locuind la mult mai modestul Palat Zarzuela. Palatul se afla pe locul unei foste fortarete ” Real Alcazar de Madrid” construita in secolul 9 de Muhammad I al Cordobei, fiind o fortareata din perioada musulmana a Spaniei. Dupa ce a ars in 1734 regele Filip al V-lea a decis construirea aici a unui palat, constructie care a durat 17 ani. Regele Charles al III-lea a fost primul care a inceput sa locuiasca in cladire in anul 1764.
Este cel mai mare palat regal din Europa ca si suprafata.
Pe fata sudica a palatului se afla ” Plaza de la Armeria” iar vizavi este frumoasa “Catedrala Alumena” . Atunci cand capitala Spaniei s-a mutat din Toledo la Madrid, in 1561, noua capitala nu avea o catedrala. Toate celelalte orase mari din Spania aveau catedrale vechi, cu traditie, asfel construirea uneia dintre cele mai mari catedrale din Europa a devenit o prioritate pentru madrileni. Constructia a inceput abia in 1879, find oprita in perioada Razboiului Civil Spaniol si reluata in 1950, fiind finalizata abia in 1993.
Pe partea estica a palatului se afla ” Plaza del Oriente”, un parc rectangular care face legatura cu Teatrul din Madrid ( Teatro Real ). Aici puteti vedea insiruirea de statui intitulata ” Regii gotici”, ce fac parte dintr-o serie de statui dedicate Monarhilor Spaniei ce aveau sa decoreze Palatul Regal. Dar deoarece erau prea grele si nu au putut fi pozitionate pe balustrada acoperisului palatului, au fost lasate la sol.
Pe partea nordica a palatului se afla Gradinile Sabatini cu un aspect tipic francez, simetric, ducand cu gandul la gradinile Versaille-ului. Gradinile au fost deschise publicului inca din 1973 de catre Regele Juan Carlos I , asa ca va puteti bucura de o superba plimbare aici.
Si pentru ca mai avem o parte, cea vestica, aici va puteti plimba in gradinile Campo del Moro.
Din cateva am vazut, palatul poate fi partial vizitat, personal inca nu am intrat asa ca nu va pot spune exact parerea mea, dar stiu ca puteti vedea o expozitie impresionanta de armuri din diverse epoci cu peste 3000 de exponate, apartamentele regelui Charles al III-lea, diverse tablouri ale lui Velasques, Goya, Rubens, El Greco, Caravaggio. Deci ar merita o vizita.
Plaza Mayor
Este piata centrala din Madrid si trebuie sa spun ca nimic nu se compara cu o cafea servita aici in piata Mayor. Aflata aproape de Plaza del Sol, este o piata rectangulara inconjurata de cladiri rezidentiale din care 253 de balcoane privesc spre ea.
In perioada inchizitiei aici erau efectute executiile. Dar acum au loc numeroase evenimente de care va puteti bucura.
Parcul Buen Retiro
Sau simplu, El Retiro, este cel mai frumos parc din Madrid. Atunci cand l-am vazut in Iulie era in apogeul frumusetii si sper ca pozele mele au putut capta asta. Vreau sa va spun ca nici in Februarie anul acesta nu m-a dezamagit.
Parcul a apartinut monarhiei spaniole pana la sfarsitul secolului 19 cand a devenit parc public.
Cand o sa va plimbati prin parc o sa gasiti mai multe puncte de atractie printre care Lacul din Retiro ( Estanque del Retiro) unde va puteti plimba cu barca sau Palatul de Cristal, un pavilion de sticla inspirat din Palatul de Cristal din Londra. Cele doua au fost construite in 1887 pentru Expozitiile Insulelor Filipineze, in palatul de cristal fiind initial adapostite flori indigene din arhipelag.
Grand Via
Strada principala din Madrid, cunoscuta si ca Broadway-ul spaniol, merita neaparat o vizita. Este cunoscuta ca strada care nu doarme si este plina de magazine, teatre si mai ales opere de arta arhitecturale care o sa va fure privirea.
Aceasta strada principala avea nevoie de cladiri frumoase, potrivite maretiei ei, asa au aparut Edificio Metropolis, Edificio Grassy, Edificio Telefonica si cea care mi-a sarit in ochi de la prima vedere si pe care ani de zile am numit-o Cladirea Schweppes, si care se numeste defapt Edificio Carrion.
Plaza de Espana
La capatul vestic al Grand Viei o sa ajungeti in Plaza de Espana.
Aici puteti sa vedeti monumentul ridicat in cinstea lui Miguel de Cervantes Saavedra ce include o statuie de bronz intruchipand-ul pe faimosul Don Quixote si pe companionul sau, Sancho Panza. In spatele cladirii este un o cladire uriasa impresionanta care mi-a luat ochii la prima vizita, Edificio Espana.
Piata este legata de tabloul de care va povesteam, ” 3 Mai” de Francisco de Goya, fiind locul unde trupele franceze executau prizonieri in rascoala madrilenilor de pe 2 Mai 1808 impotriva trupelor franceze ce ocupasera orasul. Rascoala a pornit Razboiul Peninsular.
Templul Debod
Este un templu antic egiptean construit in secolul 2 inainte de Hristos, primit cadoul de la Statul Egiptean in 1968 pentru a multumi ajutorului primit de la spanioli in salvarea Templului Abu Simbel. Totul se petrecea in circumstantele construirii barajului de la Aswan, despre care o sa va mai povestesc in articolul despre croaziera pe Nil de la Aswan la Luxor.
Puerta del Sol
Cred ca este cel mai aglomerat loc din Madrid si este considerata ca fiind km 0 al strazilor radiare ale Madridului.
Este un loc propice de unde sa iesiti de la metrou si sa incepeti sa vizitati orasul. Puerta de Sol este una dintre portile zidului care inconjurau orasul in secolul 15. Numele vine de la soarele decorativ care se afla pe poarta.
Piata a fost dintotdeauna un important loc de intalnire asa cum este si astazi.
Aici se afla si statuia ursului cu copacul de capsuni ( el Oso y el Madroño) simbolul vechi al orasului.
Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía
Un alt muzeu vedeta, dupa Prado, si un alt muzeu gratuit pentru studenti.
Se afla chiar langa gara Atocha la capatul sudic a ceea ce se numeste triunghiul de aur al artei din Madrid ( ce mai include Museo del Prado si Museo Thyssen-Bornemisza).
Este un muzeu de arta moderna ce cuprinde opere din secolul 20 printre care cele mai importante apartin lui Pablo Picasso si lui Salvador Dali.
Museo Thyssen-Bornemisza
Sau simplu Thyssen, cuprinde “gap”-ul dintre perioadele operelor etalate in Muzeul Prado ( operele vechi italiene si ale scolilor engleze, germane si olandeze) si Reina Sofia ( care cuprinde impresionistii, expresionistii si tablouri europene si americane din perioada secolului 20).
Colectia a inceput in anul 1920 si era colectia privata a Baronului Thyssen-Bornemisza, de unde si numele.
In acest muzeu inca nu am ajuns, dar ma bucur pentru ca este o ocazie sa tot revin.
Mercodo de San Miguel
Piata asta am gasit-o din greseala plimbandu-ma pe strazi asa cum a gasit-o si Traian.
Este o piata construita in 1916 care acum nu este o piata traditionala, ci o adunare de magazine unde puteti servi diverse tapas . Este foarte populara printre turisti, dar si de asemenea scumpa dupa cum va puteti imagina. Va pun cateva poze cu ce am descoperit aici de mancare, dar de incercat am incercat toate tapas-urile in luna noastra in Spania, dar din locuri mult mai putin turistice.
Palacio de Cibeles
Noua primarie a orasului.
Fantana din secolul 18 din fata palatului este un reper al orasului. Acesta a fost prima data deschisa in 1919 cand acolo isi avea sediul serviciul national de posta si telecomunicatii din Spania.
Puerta de Alcala
Cum veti merge de la Palacio de Cibeles spre Parcul El Retiro, va veti opri cu siguranta sa fotografiati aceasta frumoasa poarta, un monument neo-clasicist aflat in Piata Independentei din Madrid. Un fel de arc de triumf, primul de acest gen din Europa.
Gara Atocha
Si o sa termin cu gara, pentru ca de aici am plecat mai departe spre Andalucia. Si a fost o plecare cu stil, pentru ca nu e vorba de orice gara, ci de o adevarata gradina botanica si de ce nu zoologica, ar spune zecile de broscute testoase ce locuiesc aici.
Cam acestea ar fi cele 14 atractii turistice principale ale orasului Madrid, dar sa nu ne rezumam in nici un caz la un numar pentru ca pot sa va spun cu siguranta ca sunt mult mai multe de vazut.
Recomandari:
1. Mergeti la un Tourist Center, eu stiu cel putin 2, cel din Plaza Mayor si cel din Palacio de Cibeles, luati o harta cu orasul si urmati trasele care sunt foarte bine structurate . Ar fi pacat sa ratati ceva.
2. Cat timp sunteti in Spania, nu uitati de TAPAS. Daca inca nu stiti ce sunt tapas, pai nici eu nu stiam pana am ajuns in Sevilla si mi-au explicat de 3 ori pana am mancat si am priceput.
las tapas = es disfrutar de algo grande en pequeñas porciones .
Adica portii mici din diverse sortimente de mancaruri pe care le servesti cu o bautura. Esenta este sa imparti cu cei din jurul tau diverse tipuri de mancare si sa gusti din fiecare. E reteta socializarii spaniole.
Cervesa – clasica bere si Tinto de Verano- un fel de sprit, asta va recomand de baut. Tinto de Verano a devenit bautura mea preferata din toata lumea, ca e iarna ca e vara, no importa.
3. Va trebuie ceva zile ca sa digerati cum trebuie orasul, dar nici un city-break nu este exclus, asa ca sa va faceti pofta. Mai ales la preturile actuale ale avioanelor Bucuresti-Madrid ar fi si pacat.
4. Metroul este foarte eficient si acopera bine zonele turistice.
Va mai pun cateva poze de prin oras:
[…] despre povestea noastra in Madrid si despre ce puteti vizita in aceasta mare capitala a Europei aici. Am continuat drumul spre Sevilla cu un tren de mare viteza din gara Atocha, a durat doar 2 ore si […]