Fete de Lumieres sau Festivalul luminilor, este al 3lea Festival din lume dupa numarul de oameni care participa, asta dupa Festivalul de la Rio si Oktoberfest.
An de an, in orasul Lyon din Franta, in perioada 05 Decembrie – 08 Decembrie, se strang cateva milioane de oameni pentru a vedea superbele spectacolele de lumini organizate in mai tot orasul, cu predilectie in Centrul vechi, Presqu’ill, Croix-Russe, Perrache, Fourviere si Parcul Tete d’or.
Cele mai spectaculoase sunt poiectiile luminoase de la Hotel de Ville, Opera, Catedrala Saint-Jean si Bellcour, unde in acest an pe langa proiectia pe Marea Roata montata in piata au fost si acrobati suspendati in aer, dar si alte poiectii pe cladirile din jur.
Fiind un eveniment extrem de popular de care ne-au vorbit toti locuitorii de aici, am asteptat si noi cu sufletul la gura acest weekend, find si o ocazie minunata pentru multi prieteni de a veni in vizita la noi in oras.
Cel mai bun mod de a te bucura de festival este cu grupul tau de prieteni, cu harta in mana, urmand traseele bine explicate spre principalele atractii. Sa nu uitam vinul fiert la fiecare jumatate de ora.
Acest eveniment este si pentru locuitorii lionezi o ocazie de a mai face un ban asa ca la fiecare colt de strada poti sa vezi pe cineva cu masuta lui pesoana, plita si oala de vin fiert. Minunat, pentru ca in sfarsit ai ocazia in lyon de a bea ceva in oras cu 2 sau chiar mai putin de 2 euro, unii avantandu-se si la 1euro jumate. Desigur, fiecare vin fiert are gustul lui si diversitatea aceasta de a vedea cine mai ia un vin bun, cum a fost al tau, hai sa mai luam ca da pahar mai mare, fac parte din farmecul festivalului.
De asemenea la tot coltul gaseai clatite, wafels, sandwichuri, pizza, carnati lionezi in vin, kebaburi pakistaneze, si tartiflete facut in casa(Fait a la maison, cum zic francezii).
Dar fete des lumieres nu este doar un spectacol de lumini si putini oameni stiu defapt istoria festialului. Noi am avut norocul ca cineva sa ne povesteasca toate aceste lucruri si vrem sa le impartasim cu voi.
La baza festivalului stau 3 legende pe care le poti auzi de la lionezi:
1. Legenda ciumei
O legenda bine inradacinata, spune ca in Evul Mediu, in timpul undei epidemii de ciuma in Franta, Moartea Neagra s-ar fi oprit la marginea orasului. Pentru a multumii Fecioarei Maria, lionezii si-au aprins lumanari la geam.
O mica eroare in povestea asta, nu in Evul mediu Pesta a facut cele mai multe ravagii, ci in perioada Renascentista. Intre 1550 si 1643 – timp de 100 de ani jumatate din populatia Lyonului a murit din cauza acestei boli. Dupa ce contase in zadar pe Facultatea de Medicina ca va rezolva situatia si in lipsa oricarei sperante, pe 12 martie 1643 echivalentul primarului de acum , Prevost Alexandre Mascary inconjurat de adjunctii lui, Les Echevins, au inceput sa se roage Fecioarei Maria. Les Echevins s-au angajat sa ridice doua statui Feciorei Maria, una in Place du Change din Vieux-Lyon si alta langa un pod peste Saone. Apoi au facut un pact pentru ei si succesorii lor sa mearga la capela de pe Fourvier in fiecare an pe 8 septembrie, ziua Nasterii Fecioarei Maria, pentru a asculta slujba, a spune rugaciuni si devotiuni Fecioare Maria. Oferind in schimb omagiul si recunostinta, sapte livre de ceara alba sub forma de lumanari si un ecu (veche moneda europeana) de aur pentru a primi in protectie orasul Lyon. ( Louis Jaquemin, “Histoire des eglises de Lyon”)
Epidemia s-a oprit in acel an la Lyon desi a continuat in restul Frantei.
De atunci traditia continua, juramantul este respectat si bucata de aur este adusa pe 8 septembrie la episcopia Lyonului in ziua Nasterii Maicii Domnului. Este pelerianjul din 8 septembrie pe care memoria colectiva o confunda cu iluminatiile de la festival.
Am participat si noi la aceast pelerinaj voind sa aflam mai multe despre obiceiurile si credintele locuitorilor din Lyon, iata cateva poze.
2. Legenda atacului prusac
A 2a legenda este legata de atacul prusac al Lyonului si de Fecioara Maria care i a oprit pe acestia la marginea orasului.
Ei bine, lionezii au dreptatea lor, dar din nou o mica eroare. In 1870 in timpul razboiului dintre Franta si Prusia, prusacii au venit spre Lyon dupa ce au cuceit Dijonul. Si este un nou juramant destinat din nou Fecioarei Maria. Monseigneur Ginoulgiac, episcopul Lyonului, a vorbit in numele cetatenilor : “o catedrala va fi construita in locul micii biserici de pe Fourviere daca Lyonul va scapa de atacurile prusacilor. Prusacii s-au oprit, si Lyonul a scapat si apoi a inceput constructia Catedralei dedicate Fecioarei Maria in 1872 pentru a fi terminata in 1884.
Este o mica problema insa cu data. Juramantul a fost intradevar facut dar Festivalul Luminilor dateaza cu 20 de ani inaintea acesui al doilea juramant al lionezilor.
3. Adevarata poveste a datei de 8 decembrie
Lionezii s-au obisnuit de la primul juramant al Echevinilor sa ceara interventia Fecioarei Maria pentru diverse motive: o boala, intoarcerea unui soldat, un copil… Din cauza acestui fapt urcau frecvent pe varful colinei de la Fourviere intr-o mica biserica care domina orasul. Aceasta care astazi se afla inca langa mare catedrala, atasez o poza aici.
Anii treceau si pelerinii deveneau din ce in ce mai numerosi. Vechea biserica trebuia restaurata si inca din 1848 s-a pus problema restaurarii. In 1852, cand a fost gata, s-a hotarat montarea in varful ei a unei statui din bronz a Fecioarei Maria si s-a ales pentru asta ziua de 8 septembrie ziua nasterii. Din pacate cerul in acea zi nu a fost de acord – cu cateva zile in urma a plouat foarte mult si orasul a fost inundat de raul Saone care si-a iesit din matca. O noua data a fost aleasa – 8 decembrie care o sarbatoreste tot pe Fecioara Maria fiind ziua la catolici a Imaculatei Conceptii.
Dar in aceasta zi, o furtuna teribila apare si Saonul ameninta din nou. Se decide amanarea inca odata a ceremoniei – dar un miracol se intampla, la sfarsitul zilei norii se ridica, unii spun ca prin atingere de catre un deget divin, iar cerul devine senin. Lionezii isi pun in geamuri lumanari si odata cu caderea noptii, lumanarile vor ilumina orasul cu o lumina blanda stand aprinse pana dimineata.
Odata cu trecerea timpului, este o traditie ce a intrat in patrimoniul laic ai lionezilor, acesta de a pune in geam lumanari aprinse pe 8 decembrie. In toate familiile, indiferent de religie, ca pentru a alunga un eveniment neplacut, ca un gest de bucurie si multumire.
Nimeni nu ii obliga pe lionezi sa-si aprinda lumanarile in geam, dar si departe de Lungdunum(numele latin al orasului) , la Paris, Hong Kong, New york, oriunde ar fi, lionezii isi aprind lumanarile in geam in data de 8 decembrie.
In continuare o sa pun poze cu frumoasele atractii ale Festivalului din acest an:
Parcul Tete d’Or
Lasă un comentariu