Orasul Luxemburg este capitala marelui Ducat Luxemburghez. Situat pe cele doua rauri, Aleztte si Petrusse, amplasamentul orasului ofera niste privelisti superbe.
Cum am ajuns aici:
Deoarece trebuia sa fim pentru cateva zile in Bucuresti, pentru examenul de stagii internationale de practica medicala din vara 2015-2016, am decis sa facem din acest mini drum pana acasa o oportunitate de a mai vizita noi orase. Traseul nostru a inclus la dus Geneva (Elvetia) si la intors Luxemburg, Metz si Nancy ( Franta).
Luxemburg se afla la 213 km de Brussels si poti ajunge aici foarte usor din Bucuresti cu un zbor Ryanair, Bucuresti – Charleroi care zboara de 5 ori pe saptamana cu preturi de la 12,99 euro. Noi atat am platit si am luat biletul cu mai putin de 1 luna inainte. Si apoi, shuttle bus direct la Luxemburg. Noi am dat 22 euro pe un bilet . Shuttle-ul va lasa la gara care este una dintre cladirile spectaculoase ale orasului. De aici pe jos in 10 minute ajungeti in centru, cum iesiti din gara o luati pe drumul din dreapta si tot inainte pana simtiti voi singuri ca ati ajuns in centru.
Luxemburg este tara cu unul dintre cele mai mari salarii minime pe economie, unde un muncitor fara studii superioare incepe de la un salariu de 1900 euro. Si de asemenea a fost declarat unul din cele mai sigure orase din lume.
Tara are 3 limbi oficiale : franceza, germana si luxemburgheza.Nu va faceti griji peste tot este scris de obicei si in franceza si in germana.
Ce vizitam :
Ville Haute – parte a centrului istoric al orasului. Cuprinde:
Place Guillaume II – aici se afla Hotel de Ville (care in franceza nu este un hotel cum am crezut eu in primele mele zile in Franta, ci primaria orasului) , si statuia marelui Duce William II.
Tot aici la dreapta primariei veti gasi si turist information point. Din cate am inteles spatiul pietei este folosit pentru diverse concerte si festivale in aer liber.
Place D’Armes – aici se afla Palais Municipal numit si Cercle. Pe marginea pietei sunt multe terase si localuri iar in perioada in care am ajuns noi pe 22 noiembrie deja era bine instalat targul de Craciun, un al doilea targ de craciun deoarece era unul si in piata constitutiei.
Catedrala Notre-Dame – singura catedrala din Luxemburg ,dateaza inca din 1613 fiind initial un lacas iezuit si fiind apoi transformata in catedrala catolica. Cripta sa adaposteste mai multi membri ai familei ducale. Catredrala a suferit modificari si a fost marita in perioada 1935-1938.
Marele Palat Ducal – este resedinta oficiala a ducelui de Luxemburg cat si mai ales locul de munca al acestuia. Construit in 1572 a servit initial ca primarie, apoi ca sediu al guvernului si din 1890 a fost rezervat ducelui.
In timpul celui de al doilea razboi mondial palatul a fost ocupat de catre germani fiind folosit ca taverna si grav avariat. A fost recuperat odata cu intoarcerea ducesei din exil in 1945 fiind renovat apoi.
Inca din 1966 in fata palatului putem vedea soldatii care fac schimbi de garzi pentru protectia palatului.
Actualul duce al Luxemburgului este Henri urcat pe tron din 2000 care este si varul primar al regelui Belgie. Si ducele mostenitor este fiul sau Guillaume despre care, desi este casatorit, se zvoneste ca ar fi gay. Nu as fi fost rautacioasa sa zvonesc si eu asta dar este lucrul pe care mi l-a spus gazda noastra de aici, un german cu resedinta aici de 10 ani. Povestile locuitorilor orasului sunt de multe ori foarte amuzante si merita mentionate.
Gëlle Fra ( Femeia de aur) si Piata Constitutiei – Statuita femeii de aur este un simbol extrem de important al orasului. Fiind ridicata initial pentru a comemora mortii primului razboi mondial, a fost data jos de catre germanii care au invadat orasul in 1940, dar odata cu infrangerea lor in 1945 a fost iar ridicata si sta ca simbol al rezistentei si libertarii luxemburghezilor. Chiar langa, se afla Piata Constitutiei unde in perioda aceasta era amplasat inca un targ fabulos de Craciun si o roata mare.
Noi aici am ajuns prima oara dupa ce am plecat de la gara, am baut un vin fiert , am mancat un kurtos colac romanesc si ne-am distrat de minune uitandu-ne la toate standurile in acea atmosfera de Craciun.
De aici poti privi Valea raului Petrusse care este si ea foarte impresioanta dar nu atat de impresionata ca cea a raului Alzette din Ville Basse.
Mergand agale dinspre orasul de sus spre cel de jos la picioar, veti da peste Bock promontoriul de piatra langa care a fost construit in 963 de catre contele Siegride marele castel al Luxemburgului. Aveti aici o poza care va arata exact cum arata castelul pe atunci. Fortareata a rezistat timp de sute de ani, fiind intr-o continua evolutie, pana in 1867 cand s-a decis demolarea ei. Insa ramasite ale castelului si galerii inerioare s-au pastrat si pana azi si le puteti vizita.
Ville Basse: “Le Grund” – este un mic orasel pitoresc , cu case vechi si cu atmosfera de poveste. Puteti sa- l vedeti de sus de la balcon si apoi sa coborati pentru a va plimba printre case. De sus impunatoare se vede Abatia Neumunster care acum este un centru cultural.
Cum coborati spre Grund prima data o sa intrati in portiunea plina de baruri si cluburi a orasului, locul de petrecere al luxemburghezilor, si apoi plimbarea va continua in zona casutelor vechi si frumoase care o sa va dezvaluie niste peisaje de poveste.
Tot in acesta zona este si un foarte popular hostel al Luxemburgului, Youth Hostel. Pretul este in jur de 20 de euro in camera cu mai multi si cica daca nu rezervi camera este foarte greu sa gasesti loc liber, iar vara pot fi vazute multe corturi ale celor care nu au apucat sa faca rezervare, puse in jurul hostelului.
Ar mai fi Kirchberg care este zona de peste pod fata de piata constitutiei, puteti traversa pe podul Adolph (care acum este in renovare) in drum spre ceea ce pare un mare si frumos castel care este in prezent o banca, pe aici poti ajunge rapid spre gara. Este o zona cu strazi largi si caldiri cu dimensiuni impresionante.
Din pacate localuri nu va putem recomanda pentru ca noi am stat la couchsurfing, la un german foarte dragut, pasionat de cocktailuri care ne-a facut cea mai tare bautura din viata mea cu busuioc proaspat din ghiveci si gin. Ne a oferit si micul dejun, a fost foarte de treaba iar experinta si discutiile pe care le-am avut cu el sunt nepretuite.
[…] cine nu stie deloc cum am ajuns aici, puteti citi ce am facut in Luxembourg si […]
[…] -Bruxelles Charleroi 13 Euro ( Ryan Air ). Cu ocazia acestei mini vacante, am ajuns sa vizitam si Luxemburgul, dar si Metz si Nancy, 2 orase din nord-estul Frantei. Cel mai mult ne-a costat trenul din Nancy la […]