De multe ori am privit pe blogul nostru la sectiunile legate de tari, si nu o data m-am intristat de faptul ca pana la publicarea acestui articol mai aveam scris doar un alt articol la categoria destinatii din Romania. Lucrul acesta s-a intamplat din multe motive, principalul a fost lipsa de timp, apoi faptul ca ne-am gandit la calatoriile internationale ca fiind un subiect care are mai mare nevoie de documentare in mediul online, dar in nici un caz nu a fost dat de faptul ca noi nu am calatorit si prin tara. De altfel am calatorit foarte mult prin tara, desi Traian va zice ca nu chiar asa de mult, din cauza faptului ca uneori poate fi prea perfectionist, dar daca stai sa insiri toate judetele, orasele, obiectivele turistice, ajungi sa vezi ca ne cunoastem destul de bine tara. De curand ma uitam pe tururile facute de companiile turistice in Romania, si mi-am dat seama ca nu este mai nimic din obiectivele turistice enumerate pe care nu le-am bifat deja.
Dupa ce va trece aceasta pandemie (Doamne ajuta sa fim cu totii in viata, sanatosi!), cred ca turismul va avea un boom, dar unul la noi in tara. Oameni vor iesi cu avant din inchisoarea numita casa. Vor vrea sa vada munte si mare, iarba, verdeata, viata. Dar cred ca in normalitate se va intra treptat. Vor mai fi varfuri ale epidemiei si nu vom putea risca o calatorie internationala imediat, fara macar un strop de frica. Cred ca va fi momentul sa ne redescoperim putin tara. Sa ne oprim de tot din calatorit sigur nu se va intampla.
Vreau sa ma opresc din scris articole despre calatoriile internationale si sa ne apucam sa scriem despre minunatele locuri pe care le-am vizitat in Romania.
Luna de Miere si contextul
O sa las putin de o parte primele noastre calatorii in Romania, pentru a va povesti cea mai frumoasa calatorie a noastra din tara, luna noastra de miere.
Da, Medicinistii Calatori, avizi pasionati de calatorii, au decis ca luna lor de miere sa nu fie in Maldive, Republica Dominicana, Zanzibar sau Bali (destinatii de altfel frumoase, si tare la moda in ziua de astazi), ci sa fie chiar in Romania. Un road-trip de doar o saptamana, care sa aiba ca destinatie principala, Manastirile din Moldova. Oh, Doamne, a fost atat de frumos!
De ce doar o saptamana? Pai sa ne uitam putin la contextul in care eram. Doi studenti la medicina in anul 6 decid totusi sa se casatoreasca inainte de a deveni medici. O data din cauza ca oricum ne expirau pasapoartele, si eu trebuie sa imi schimb numele inainte, si a doua oara imi doream ca viitori colegi si pacienti sa ma cunoasca cu numele deja schimbat. Eram deja de 5 ani impreuna, intr-o relatie trainica, si era pacat sa nu ne luam acest angajament frumos. Din nou, de ce doar o saptamana? Pai cum sa va zic, nunta noastra a fost pe 17 septembrie 2016, pe 14 septembrie am avut examenul de licenta si peste 2 luni aveam marele examen de rezidentiat. Asa ca nu aveam timp de pierdut.
Ne-am pus cartile in cui, si pe 19 septembrie, a treia zi dupa nunta, undeva pe la ora 13:00, ca sa ne dezmeticim bine, am plecat la drum. Tocmai primisem cadou de nunta de la parintii lui Traian, “marele” Matiz alb,. De atunci au inceput road-tripurile pentru noi. Inainte nu aveam masina si dintr-o data aveam masina si puteam sa plecam in aceasta frumoasa vacanta, unde ne taia pe noi capul.
Stiu ca pentru multi dintre voi aceste randuri poate va aduc aminte de tinerete, poate sunt departe de voi sau vi se pare ca nu are rost sa mai cititi povesti cu tineri boemi, dar va zic ca merita. Desi au trecut doar 4 ani de atunci si chiar si pentru noi sunt departe ca stare de spirit. Ni se pare ciudat sa ne gandim cum eram atunci, fara salariu si fara masina. Multe se schimba asa de repede dupa ce obtii tot ce vrei, dar senzatiile acelea de libertate si fericire nu le vom uita niciodata. Parca e si pacat sa nu le traiesti si retraiesti.
Itinerariul nostru poate fi realizat de oricine isi doreste o vacanta frumoasa in Romania.
Ziua 1 – Bucuresti – Mausoleul de la Marasesti – Hotelul Hanul Ancutei.
Iata gandurile de atunci:
“Iata ca am plecat in honeymoon.
..avand in vedere calatoriile noastre am decis ca in luna de miere sa plecam undeva de suflet, si am decis sa plecam in…Romania. In acelasi timp suntem in prima noastra calatorie cu masina, micul nostru gigant! Matizul alb! Prietenii il cunosc si ei si il iubesc!
Inca ne refacem dupa nunta asa ca in prima zi am decolat abia pe la ora 13:00 din Bucuresti. De la sine inteles ca pana la innoptare am ajuns doar pana la Hanul Ancutei…dar atat camera cat si mancarea au fost din povestile lui Sadoveanu. Pe drum am revizitat Mausoleul din Marasesti, un loc foarte emotionant, mult mai emotionant decat multe locuri pe care le am vizitat in ultimul timp.
Vremea e pe gustul nostru. Romania e superba, si noi ne-am plimbat prin mare parte din ea dar inca mai avem atatea de descoperit si credem ca e momentul sa va povestim mai multe din ceea ce putem vizita.
Deci hai la drum!”
Dupa 4 ore si ceva de condus am ajuns la Mausoleul din Marasesti. Este si pacat sa nu povestesc despre el intr-o postare separata, este genul de loc in care mergi in calatorie cu clasa cand esti mic, dar la care merita sa opresti de fiecare data mai apoi, oricand ai drum in directia asta, pentru a aduce un omagiu bine meritat inaintasilor nostrii. Deja era pe inserate cand am ajuns si ploua marunt.
Am ajuns in cele din urma si la Hanul Ancutei, unde nu facusem rezervare. Am vazut pretul pe Booking, undeva la 120 de lei camera dubla, si am zis mai bine sa platim acolo decat sa mai dea si ei comision. Cand am ajuns, un domn dolofan ce probabil putea fi si hangiu pe vremuri, ne-a spus ca daca nu avem rezervare pe Booking atunci platim pretul intreg al camerei, undeva pe la 180. Normal ca atunci cand i-am zis ca ma duc in masina sa fac rezervarea pe telefon, a trebuie sa se razgandeasca repede. Urat, dar se intampla. Stiu ca eram tineri, dar fraieri sau naivi nu prea am fost niciodata. Trecand peste episodul acela, ne-am cazat intr-o camera superba traditionala si apoi am coborat la restaurantul care parca e desprins din povestiri si am mancat o cina pe cinste. Merita sa acostati aici in drum spre Moldova.
Ziua 2 – Manastirea Neamt – Manastirea Secu – Manastirea Sihastria – Manastirea Varatec – Manastirea Agapia – Casele memoriale Ion Creanga si Mihail Sadoveanu – Gradina zoologica de zimbri “Dragos Voda”
A doua zi a fost una tare frumoasa, cu multe obiective turistice, unele chiar impresionante.
Ganduri de atunci:
“Ziua 2 – Zona Neamt – Alaturi de o ploaie mocaneasca ne-am inceput plimbarea la Cetatea Neamt. Care acum renovata este mai tare ca multe castele din Europa.
Zona Neamt este a doua aglomeratie de manastiri si schituri ca dimensiune dupa muntele Athos. Asa ca am vizitat niste locuri incredibile incepand cu Manastirea Neamt, Manastirile Secu si Sihastria, Varatec si Agapia.
Manastirile astea nu au grad de comparatie cu nimic din ce am vazut noi pana acum. Locatia lor cat si modul in care sunt construite te duc intr-o alta lume. Si nici macar nu ajunsesem inca la bisericile din Bucovina….
Pe langa asta am vizitat casele memoriale ale lui Ion Creanga si Mihail Sadoveanu.
Ca o cireasa de pe tort am vizitat gradina zoologica de Zimbri care se afla tot in aceasta zona. Povestea lor este lunga.
Deci…sunt mult prea multe lucuri frumoase in aceasta parte a tari incat sa nu le faceti si voi o vizita!”.
Am inceput ziua cu Cetatea Neamtului aflata la 40 de km de Hanul Ancutei. Nu o vazusem niciodata, si ne-a impresionat foarte mult modul frumos in care a fost reabilitata.
Apoi am mers spre superba Manastire Neamt, arhitectura este cu adevarat deosebita, ochii de sticla de diferite culori ce se gasesc in structura cladirii sunt ceva ce nu am mai vazut pana acum.
Am oprit si la Casa Memoriala Ion Creanga din Humulesti.
Am mers de aici la Casa Memoriala Mihai Sadoveanu aflata foarte aproape. Era inchis. Am sunat la un numar si cineva a venit sa ne deschida, nu avem insa poza din interior, nu ne-au lasat sa facem.
Am continuat traseul cu Gradina Zoologica de Zimbri “Dragos Voda”. Zimbii sunt cu adevarat niste animale superbe. Gradina zoologica este mare, animalele au foarte mult spatiu si are numeroase exemplare nu doar de zimbii, ci de alte animale.
Am oprit apoi la Manastirea Secu, Sihastria, Varatec si Agapia. Mai multe despre ele in articolul ce va urma despre zona manastirilor din Neamt.
Dupa aceasta zi lunga, am dormit 2 nopti in satul Voronet, intr-o superba cabana a unor prieteni de familie.
Ziua 3 – Manastirea Moldovita – Manastirea Succevita – Manastirea Putna – Biserica din Arbore – Manastirea Dragomirna – Suceava
Ganduri de atunci:
“Manastirile din Moldova. Se vede de departe ca a fost ziua de nastere a lui Traian pentru ca sortii ne-au zambit din plin in ziua asta luuunga.
Am inceput ziua cu cele 3 manastiri superbe. Moldovita cea mai aproape de Voronet unde ne-am petrecut ultimele 2 nopti, apoi am traversat dealurile pe La Palma si am ajuns la Sucevita si in cele din urma la Putna. Despre frumusetea acestor locuri va vorbesc pozele. Noi am avut noroc dând peste un grup francez si am ascultat toate explicatiile calugaritei noastre despre imaginile pictate pe pereti, asa am ajuns sa intelegem si noi mult mai multe.
Sfat – pe 25 septembrie manastirea Putna face 550 ani, iar daca aveti drum cred ca va fi frumos.
Dupa am plecat spre Arbore, unde pe langa biserica monument istoric mi-am vizitat si rudele asa ca a fost de neuitat.
In drum spre Suceava am avut parte de momente epice, slujba pe apus la superba manastire Dragomirna si drumul plin de nebadai si caprioare prin padurea ce leaga Dragomirna de Patrauti.
Pe noapte pe la 8 si ceva am ajuns cu putin regret la Cetatea de Scaun a Sucevei crezand ca va fi inchisa…cand ghici ce… programul e pana la ora 22:00, asa ca am avut cetatea doar pentru noi.
A urmat tort si bautura alaturi de niste oameni minunati…o aniversare superba.
Nu cred ca are rost sa va zic ca aceasta parte a tarii merita toata atentia voastra!! Spor la calatorit!”
Ziua de 21 septembrie din acel an, aniversarea de 25 de ani ai lui Traian, a fost una cum nu se poate mai frumoasa.
Este greu sa descri frumusetea acestor biserici bucovinene, o vom face mai pe larg in articolul despre ele, dar va las cateva poze frumoase.
Am plecat apoi spre rudele mele din satul Arbore. Mama tatalui meu a plecat de acolo cand avea doar 14 ani pentru a se inscrie la scoala de asistente medicale din Bucuresti. Provenind dintr-o familie numeroasa, unii din fratii ei inca se mai afla acolo. Asa ca ne primesc cu drag de fiecare data cand avem drum, destul de rar din pacate, sa ne bucuram si noi un pic de viata la tara. Animale, legume, fructe, tot ce iti doresti.
Am plecat apoi spre Salina Cacica, de unde ne mancam sarea cea de toate zilele. Ne-a impresionat dimeniunea salinei, si afirmam ca locul merita vizitat.
Ulterior, am continuat vizitand Biserica din Arbore si din Patrauti, iar apoi am ajuns la Manastirea Dragormina, ce se afla foarte aproape de Suceava.
Am incheiat ziua de vizitat cu un apogeu la cetatea Suceava, pe care am avut-o doar pentru noi fiind deja ora 21:00. Eram siguri ca nu vom mai apuca sa intram, dar am zis macar sa mergem acolo sus pe deal, unde putem vedea orasul. Mare ne-a fost bucuria si uimirea cand am aflat ca este deschis pana la ora 22:00. Na, asta da cadou.
Ziua 4 – Manastirea Voronet – Manastirea Gura Humorului – TransRarau – Cheile Bicazului – Lacul Rosu.
Am lasat Manastirea Voronet pentru ultima zi, pentru ca eram cazati chiar langa ea. Am mers si spre Manastirea Gura Humorului care ne-a placut, si apoi am plecat spre Transrara.
Ganduri de atunci:
“ Ultimele manastiri, Transrarau, Cheile Bicazului si Lacul Rosu.
Ziua a inceput usor, din frumoasa casa a prietenilor nostrii din Voronet se prevestea o zi cu mai mult soare.
Am vizitat manastirile Voronet si Gura Humorului si am plecat apoi spre drumul Transrarau. Nu inainte sa manacam o masa delicoasa in Gura Humorului la Restaurantul Damone chiar in centrul orasului. Va recomandam.
Transrarau este un nou drum care traverseaza muntii si ajunge pe la 1600m. Matizul s-a descurcat foarte bine. Problema drumului este ca este foarte ingust, dar ai parte de o experienta diferita de Transfagarasan, foarte interesanta de altfel. Peisajele sunt frumoase si Pietrele Doamnei la fel.
Imediat ajungi in Valea Bistritei unde o iei pe urmele Vitoriei Lipan si ale lui Nica. Bistrita curge foarte frumos intr-o atmosfera de pace totala.
Dupa ce am luat 2 doamne la ocazie si am dat turul barajului Bicaz urmand niste peisaje superbe am facut dreapta in orasul Bicaz spre lacul Rosu si Cheile Bicazului.
Cheile Bicazului nu prea mai au nevoie de prezentare. Sunt superbe. Lacul Rosu este un foarte important obiectiv turistic din Harghita, aici totul fiind bilingv. Lacul s-a format in urma prabusirii unui munte, iar deosebite sunt cioturile brazilor care candva sedeau in acel loc.
Pensiuni sunt multe aici, dar noi am gasit-o pe cea cu cel mai frumos peisaj, Pensiunea Adela.
Va recomandam acest traseu, a fost unul deosebit!
Spor la calatorit!”
Cu Matizul pe Transrarau toamna nu sunt probleme. Drumul e frumos, dar mult mai salbatic decat Transfagarasanul si mai putin amenajat. Drumurile sunt mai abrupte, mai putin sinoase, taind cu forta muntii Rarau. Drumul de coborare este unul mai periculos, cu multe curbe si cu un aspect de unica banda.
Ne-am indreptat apoi spre superbele Chei ale Bicazului, pentru a innopta langa Lacul Rosu la o pensiune cu vedere la munte.
Ghinionul nostru a fost ca atunci cand am ajuns era deja tarziu, pana ne-am instalat noi la cazare si am dat o tura prin statiunea Lacul Rosu, am gasit toate restaurantele inchise. Ne-am luat ceva de la un supermarket si am oftat dupa o cina gatita.
Ziua 5 – Orasul Piatra Neamt – Iasi
A doua zi de dimineata, am luat un mic dejun perfect, cu oua prajite, branza si mamaliga, si ne-am plimbat in jurul Lacului Rosu.
Nu am mai stat mult si am plecat spre Piatra Neamt. Un oras care are multe de oferit vizitatorilor.
O data ajuns in Piatra Neamt ne-am dus direct la o plimbare cu gondola.
Am luat mai intai pranzul la un restaurant traditional romanesc, care ne-a implinit toate visele legate de un pranz copios.
Am fost apoi sa vizitam Muzeul Civilizatiei Cucuteni.
Ganduri de atunci:
“Am plecat intr-o dimineata friguroasa si in care mai ca te asteptai sa vina ninsoarea, de la Lacul Rosu, dupa un mic dejun cu bazat pe oua ochi si mamaliga. Directia Piatra Neamt.
Piatra Neamt este un orasel frumos, cochet, cu telegondola, cu muzee interesante si inconjurat de dealuri impadurite.
Noi ne-am dus cu telegondola sus, am admirat Varful Ceahlau, am coborat apoi si ne-am dus sa vizitam Muzeul Cucuteni. Civilizatia Cucuteni a lasat ca marturii niste opere din ceramica impresionante si este de ajuns sa vizitezi muzeul ca sa iti dai seama ce tari au fost stramosii nostrii preistorici.
Tot in zona Muzeului este si centrul istoric al orasului, adica Biserica ctitorita de Stefan cel Mare, Casa Domneasca, Muzeul de Arta in care era expozitia Aurul si Argintul Antic al Romaniei si inca un turn-clopotnita construit tot de Stefan cel Mare.
Dupa aceste mici vizite, am purces la Casa Paharnicului, un restaurant gen Hanul lui Manuc dar mai ieftin si cu o mancare foarte buna! Recomandam Casa Paharnicului care si ea ne a fost recomandata de doamna ce vindea bilete la Muzeul de Arta.
Dupa Piatra Neamt, am plecat in tromba spre Iasi, capitala Moldovei!”
Am incheiat ziua in Iasi, dar nu inainte sa vizitam zona din jurul Palatului Culturii si sa intram sa ne inchima la Sf. Parascheva.
Nu am fost deloc multumim cu cazarile pe care le-am gasit in Iasi. Am incercat sa gasim ceva in jurul orasului, si pana la urma tot intreband in jos si in sus intr-un sat am ajuns la o pensiunea care avea fix o camera libera, pentru ca cineva anulase.
In noaptea aceea am avut parte si de un cutremur care s-a simtit destul de tare, dar pensiunea de lemn se pare ca a rezistat cu brio. Imi amintesc ca cei de la cazare ne-au oferit si noua niste carnati, pentru tocmai ce facusera un gratar. Pensiunea oferea in special cazare pentru pelerinii ce veneau la celebrul Parinte Calistrat, de la manastirea Vladeni, aflata chiar in apropiere. Era plina in marea parte a timpului, iar noi am ajuns acolo din intamplare.
Ziua 6 – Iasi – Bucuresti
Ganduri de atunci:
“Iasi. Capitala Moldovei. Poate cel mai frumos oras din România, dupa Bucuresti desigur.
Suntem cam datori sa terminam cu pozele din saptamana noastra de miere. Au trecut 2 saptamani de cand ne-am intors, intre timp am depus si Juramantul lui Hipocrate, am facut o mini vacanta prin jurul Brasovului si acum intram in linie dreapta cu examenul de Rezidentiat.
Am ajuns la Iasi intr-o Vineri dupa amiaza, dupa ce dimineata inghetam de frig la Lacul Rosu, pe langa Cheile Bicazului. Am trecut si prin Piatra Neamt si am ajuns in targul Iasilor.
Frumos la Iasi. Oameni frumosi, relaxati, zambitori si fara fite. Cel putin asa ni s-a parut noua. Pacat ca n-am facut si noi un TransMed la Iasi, dar daca sunteti studenti la Medicina, inscrieti-va si petreceti o saptamana la colegii moldoveni.
Pe scurt, despre Iasi. Vizitati Palatul Culturii care doar ce a fost redeschis dupa multi ani de renovari. Acolo veti vizita Muzeul de Arta, de Istorie, de Etnografie si Tehnic. Urcati neaparat si in Turnul cu Ceas unde veti asculta Hora Unirii cantata de cateva clopote. Oricum, palatul este o bijuterie. Vizitati ( inchinati-va la) Bisericile din Centru si plimbati-va pe strazi. Are un aer pasoptist pe alocuri, astfel ca difera de Bucurestiul interbelic de pe Magheru. Cel putin asa l-am vazut noi.
Ahh si neaparat, pe bulevardul principal, imediat cum pleci din Piata Unirii inspre Palatul Culturii, este o Cafenea care vinde Cafea pi fugî. Niste hipsteri relaxati si fara impresii dambovitene fac o cafea foarte buna.
Am plecat din Iasi, dar nu inainte de a da o fuga pana la Manastirea Cetatuia, undeva pe un deal in afara Iasiului, unde am intrat in crama si am cumparat vreo cativa litri de vin, comanda speciala de la Bucuresti.
Am plecat pe la 4 dupa amiaza. Initial, voiam sa ajungem pe la Vulcanii Noroiosi. Apoi, ne-am gandit sa dormim pe la Comanesti, judetul Bacau. Pana la urma, am condus direct spre Bucuresti si am ajuns la 1 acasa. Asa a decurs vacanta noastra in Romania si speram ca dupa ce dam Rezidentiatul sa povestim mai multe.”
Ne-am bucurat mult de Iasi si de plimbarea atat in jurul Palatului Culturii cat si in el. Am luat un ghid turistic care ne-a prezentat pe cinste minunea arhitecturala a orasului.
Am oprit si la o manastire din oras, unde stiam ca au vin bun si am cumparat pentru prieteni.
Nevrand sa mai dormim o noapte in Iasi, am plecat spre Bacau, de unde ne gandeam sa mergem spre diverse destinatii turistice. Am oprit si am mancat o pizza la un Luca, am descoperit ca in zona asta exista chiar restaurante Luca. Ne-am enervat cu cateva pensiuni care nu aveau locuri si am decis sa facem o nefacuta. Am plecat direct spre Bucuresti. A fost un Iasi-Bucuresti, plecat pe la ora 15:00 si ajuns pe la ora 01:00. A fost tare obositor, dar asta a fost decizia. DIn pacate eu nu aveam carnet pe vremea aia, si Traian s-a cam chinuit pana acasa. Am cantat ore intregi melodii de cand eram noi mici ca sa stam treji si am baut Cola. Doamne Ajuta, am ajuns cu bine.
Eu zic ca a fost o calatorie pe cinste.
Vom detalia in continuare fiecare dintre aceste destinatii, in noi articole.
Stati alaturi de noi!
Articole din Luna de Miere
- Luna de miere in Romania. Traseul nostru.
- Mausoleul din Mărășești
- Iași – Mari Orașe ale României. 2016/2020. Revelion în pandemie.
Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.
[…] Noi am revizitat monumentul cu ocazia călătoriei din luna noastra de miere prin Romania. Mai multe despre itinerariul nostru, gasiti aici. […]
[…] in 2016. Ce moment mai prielnic pentru a vizita localitatea aceasta cu pregnant iz romantic decat in Luna de Miere? Desi n-am stat mult atunci, cam 1 zi sa zicem, ne-a placut. Ne-a atras aerul tineresc datorat […]