La munte în Madrid. Drumeție în Parcul National Guadarrama, vârful Penalara si lacuri glaciare.

Întotdeauna mi s-a părut incitant sa descopăr trasee de drumeție in afara țării și de fiecare data am incercat sa facem un pic de mișcare indiferent unde ne aflam. Este plăcut să iei la pas potecile din alte țări. Alte trasee, alte marcaje turistice, alta vegetație. Iar oamenii rămân aceiasi căci muntele atrage oameni ce doresc un pic de liniște, conectare cu natura și eventual sport.

Madrid, capitala Spaniei, se afla la o altitudine de 600m intr-un fel de vast platou înconjurat de munți. Vara este cald tare și uscat, iar iarna diminețile pot fi geroase. Mai mult, câteva saptamani bune se skiaza la Nord de Madrid, in Parcul National Guadarrama, aflat între Madrid și Segovia. Aici aveam sa poposesc si eu pentru cateva ore.


In zona Risco des Claveles

In alte plimbări prin Madrid, am apucat sa exploram destul de bine orașul și să vizităm și Toledo și Segovia, 2 orașe superbe aflate la 1h de Madrid, despre care nu am mai apucat sa scriem nimic, dar aveti vastul internet care sa va motiveze si voi sa ajungeti acolo.

De data aceasta ajungeam la Madrid in cadrul unei escale neoficiale către Lisabona unde aveam sa ma intalnesc cu Andreea ce ajungea acolo cu alte zboruri. Neoficial, adică fără legătură asigurată. Zbor dimineață cu Wizz Air și ajuns la aproximativ 10 și plecat cu EasyJet la 10 seara. Deci practic aveam o zi întreagă. Ce sa fac, ce sa fac? Iau Google Maps la rost, iau Google la rost, să aflu care sunt locurile in care merg madrilenii sa facă drumeții aproape de casa.

Am luat hotărârea să mă îndrept către vârful Penalara (2428m) aflat intr-un masiv ce adăpostește și lacuri glaciare. Diverse articole (aici si aici) recomandau aceasta drumeție, iar lacurile glaciare și vârful de 2400m ma motivau îndeajuns demult. De ajuns acolo părea facil, așa ca asta a fost, excursia a fost organizata pe hartie inca de acasa.

In drum spre Penalara

Traseu

Odată ajuns la Puerto des Cotos, sunt mai multe opțiuni de traseu. Eu am făcut tura completa cu urcare pe Penalara direct, relativ pieptis, dar deloc tehnic, traseu cu dificultate redusa ce poate fi făcut de toată lumea și de toți copiii. Merita aproximat 1h 45 – 2h la urcare pentru cei ce merg cu grup mare și copii.

Se observa intreruperea traseului in zona Risco des Claveles. Semn ca nu e pentru toata lumea.

Apoi de la Penalara, ori vă întoarceți (cum au facut destui in ziua aceea), ori continuați pe la Risco des Claveles spre lacurile glaciare, ceea ce eu am facut. Astfel ca a urmat o porțiune de creasta foarte stâncoasă și cu abrupt de o parte și alta, cu zone în care mergi ca pe stabilopozi. Pe alocuri traseul este greu de găsit, iar la un moment dat am luat-o spre dreapta crestei pe un fel de poteca pe care am găsit coji de fistic, semn că mai mersesera cetățeni, dar apoi a devenit si mai greu sa găsesc drumul. In cele din urmă, pe când contemplam ideea de a o lua la vale prin pietriș pe nemarcat, am regăsit drumul spre creasta. Alți cetățeni români cu care m-am întâlnit ulterior ce au făcut același traseu, au abandonat creasta și au coborât pe nemarcate. Dar asta este ceva ce nu trebuie făcut neapărat, nu ai de unde știi în ce fel de fundatura ajungi, mai ales că nu știi locul. Mai ales că eu eram singur și se știe că la munte este recomandat sa nu fii singur in caz că se întâmplă ceva.

Creasta se termina frumos langa un lac glaciar (Laguna de los Pajaros), și de aici incepe drumul de întoarcere ce se afla pe plaiurile ce abunda in lacuri și izvoare aflate la sud de creasta.

In opinia mea, daca nu vrei sa treci prin zona Risco des Claveles, merita mai degrabă să te plimbi pe sub creasta in zona lacurilor glaciare și să nu urci pe Penalara. Este mult mai frumos, mai ușor. Mai pitoresc. Dar dacă îți asumi, faci traseul cum trebuie. Iarăși ca idee, cred că merită mai degrabă făcut în direcția inversa, lacurile mai întâi și apoi creasta.

Eu am petrecut în total cam 3h pe traseu. Am inceput la 14 urcarea și am ajuns la timp pentru autobuzul de 17 22. Ar mai fi fost altul și la 18 22, dar mă înghesuiam și mai tare cu ajunsul la aeroport.

Ca frumusețe, peisajul este unul familiar noua, caci vorbim totuși de munți de înălțime medie. Nu zic că e mai frumos la noi la munte, căci pot fi acuzat de naționalism ,dar e mai frumos în munții noștri clasici (Fagaras, Retezat, etc) cu care ne fălim. Dar nu am mers încă în Pirinei și nici măcar nu am urcat pe Mulhacen, vârful cel mai înalt din Spania continentală aflat în Sierra Nevada in sud (langa Granada).

Dar la munte te duci pentru câteva ore de liniște, aer, mișcare. De aceea, nu că să comparăm și să cântărim frumusețea care este in, ați ghicit, ochii privitorului.

Creasta și Risco des Claveles mi-au amintit de Retezat, iar zona de platou din Penalara de masive de tipul Baiului sau Iezer Păpușă.

Să povestesc și despre Alex și Victor, doi studenți din Madrid ce luau și ei autobuzul din Cercedilla către Cotos. Din vorba in vorba, ne am întovărășit cat am stat in statia de autobuz din Cercedilla asteptand autobuzul SE catre Puerto des Cotos. Astfel că ei si fost cei ce m-au ajutat platindu-mi biletul de autobuz (1.3 Euro) caci eu nu aveam bancnote suficient de mici. M-am revansat platind eu cafelele la cabana de pe munte de unde ne-am inceput traseul. Baieti simpatici, dar fara chef de mare sport, ei s-au rezumat la a se plimba pe la lacuri, reintalnindu-ma cu ei la Laguna de los Pajaros cand am coborat de pe creasta.

Logistica

Eu am luat la dus un tren Cercanias C8 din Madrid Chamartin către orășelul montan Cercedilla aflat pe la 1000m, iar apoi autobuz până la Puerto des Cotos la 1840m. Se poate lua si tren panoramic, dar costa multisor.

Trenul m-a costat cu totul 6 euro de la Aeroport Terminal T4 – doar aici este statie de tren Cercanias. Terminalul 1, 2, 3 are doar metrou. Transferul este gratuit și foarte frecvent și scurt între terminale.

Busul SE din Cercedilla ce circula din jumate in jumate de ora, cost 1.30. Trebuie Cash, bancnote mici, maxim 5 Euro.

La întoarcere putem merge la fel, sau putem lua direct autobuzul 691 care face 1h 30 și te lasă la Terminalul Moncloa, un important hub de transport rutier din Madrid, aflat nu departe de atracții turistice (in 20 minute de mers pe jos ajungi la Templul Debod și statia de tren/metrou Principe Pio).

Busul 691 Los Cotos – Moncloa a costat 5 Euro, dar merită menționat că are un orar limitat, in sensul că dimineață până pe la 10 are cursele spre Munte, iar apoi seara pe la 18 are ultima cursă de întoarcere către Madrid. De verificat întotdeauna cu orarul de pe internet sau google maps.

De menționat. Să ajungi la Aeroportul din Madrid cu Metroul este mai scump decât cu trenurile regionale Cercanias. Cu Cercanias costa 3.1 Euro, dar cu Metroul ajunge pe la 7 Euro bilet simplu, căci trebuie sa îți cumperi și card pe care sa pui credit. Diferența este că stații de metrou ai mai multe, stații Cercanias mai puține.

O excursie din Madrid catre Parcul National Guadarrama si varful Penalara merita pentru cei ce s-au plictisit de Prado si tapas.


Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.

Spor la calatorit!

elefant.ro
Traian

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment