Vizitarea Portugaliei parea o treaba ce urma sa o tot amanam la nesfarsit. Nici biletele nu erau cele mai apetisante, tot apareau alte vacante si mai interesante, iar faptul ca toata lumea calatoare si era fascinata de Lisabona (#mylisbon #leftmyheartinlisbon) ne facea sa nu ne inghesuim neaparat si noi pe acolo. Am avut si inca avem o atitudine de fronda pentru destinatiile clasice, aglomerate si hiperbolizate. Ne tot intreba lumea cand vom ajunge aici, iar noi habar nu aveam.
Prolog
Prin toamna 2019, cand s-a dat drumul la e-visa pentru St. Petersburg, ne gandeam ca in ianuarie 2020, in preajma Sărbătorii Craciunului si Revelionului pe rit vechi, sa vizitam vechiul oras al țarilor, iar pe drum sa ajungem si la Helsinki, Tallin, Kiev si Varsovia intr-o inlantuire de zboruri si autobuze, demne de un eurotrip epic, dintr-acela de faceam pe vremuri cand eram studenți. Clar, fara Bebe T, el urma sa stea acasa. Fusese întărcat, nu mai era dependent de mama sa, asa ca lucrurile stateau bine.
Totusi, planificarea excursiei la Petersburg mergea greu, multe detalii cu o aura de imprevizibilitate planau asupra itinerariului, iar faptul ca urma sa calatorim iarna ne accentua oarecum anxietatea legata de temperaturile reduse. Pe langa asta, fiind la Nord, si ziua era mai scurta, deci mai putin timp pentru vizitat si plimbar, asa ca toate aceste aspecte au contribuit la anularea vizitarii Rusiei pe timp de iarna. Cel putin pentru moment, caci am mai avut tentative de atunci.
Dar de calatorit tot trebuia sa o facem cumva, aveam 2 vouchere Wizz Air in valoare de 20 Euro fiecare primite in urma participării la Maratonul Wizz de la Cluj. Asa ca in aceeasi seara, cautand acerb variante de calatorie in alte zone, am dat de preturi ridicole pentru Bergamo, de unde puteam merge spre tot felul de destinatii la preturi la fel de ridicole. Marocul a fost prima alegere, dar fusesem in Turcia in vara, si nu mai aveam atat de mult chef de acel tip de atmosferă orientala. Totusi, aveam un prieten medic in Rabat, Ali, iar vizitarea lui ar fi fost un lucru frumos.
Zborurile
Dar am anulat Marocul, caci zborurile spre Lisabona au costat 15 Euro bucata. Iar din Lisabona, incercand sa vad ce alte destinatii mai există, vedem ca spre Ponta Delgada costa 10 Euro, in mijlocul Atlanticului in arhipelagul Azore. Intoarcerea costa 19 Euro spre Porto, iar de acolo 15 Euro spre Bergamo si 26 Euro spre Bucuresti. Totalul a fost de aproape 100 euro de persoana. 6 zboruri. Astfel, stateam 2 seri si o zi intreaga in Lisabona, 1 zi jumate in Porto, 4 zile in insula Sao Miguel din Azore si cumulat din cele 2 escale cam 6-7 ore in Bergamo.
Cazarea
Cazarea a pus oarecare dificultati in Lisabona pentru ca multe camere duble la preturi gen 50 Euro nu aveau baie in camera. Probabil asa sunt construite hotelurile. Pana la urma am gasit ceva relativ bun, foarte bine amplasat, cu mic dejun, curat, langa metrou, dar la distanta de mers pe jos de centru, aflat la baza cartierului Alfama si a castelului Sf Gheorghe. Aici am dat 100 euro pentru 2 zile.
Hostelul se numeste Be Lisbon, iar langa se afla un restaurant de mare valoare, o adevarata carciuma portugheza unde localnici stau la coada pentru a intra.
In Porto aveam sa stam la Constanța, colega noastra medic rezident pe chirurgie, dar cautasem si aici cazare si rezervasem ceva tot pe la 90-100 euro pentru 2 nopti. Cred ca mai putin de atat este greu a gasi daca doresti ceva decent, curat si bine plasat.
Cazarea in Azore trebuie aleasa cu grija pentru ca depinde si de cum vrei sa-ti organizezi traseul. Noi ne-am inspirat din acest articol, scris foarte bine de un localnic, ce a impartit vizitarea insulei Sao Miguel in 4 zile https://www.geekyexplorer.com/sao-miguel-island-in-4-days/, cam tot atatea cate ne-am rezervat si noi. Explica foarte bine toate obiectivele si cum sa-ti imparti zilele. Noua ni se pare cel mai bun ghid de folosit atunci cand vizitezi Sao Miguel.
Noi am ales sa stam 2 nopti in Nordeste in capatul de est al insulei, care este mai salbatic, mai dur. Iar apoi 2 nopti am stat in capitala, Ponta Delgada, considerand ca daca se intampla ceva, sa putem ajunge in ultima zi cu bine la aeroport.
Ne-am cazat intr-o casuta doar a noastra izolata intr-un sat de langa Nordeste pentru 2 nopti, aprox 100 euro. Destul de salbatic tot peisajul si atmosfera, numai bune defapt pentru o escapada romantica. Apoi ne-am bucurat de ferma de ananasi Herdade do Ananas din Ponta Delgada pentru inca 2 nopti, tot aprox 100 euro. Locul este absolut deosebit, seamana cu vilele de interlopi din America de Sud. Mic dejunul a fost mai mult decat indestulator si deosebit, si am putut face si un tur al fermei de ananas. Mare parte din fructe frumos ambalate si prelucrate si apoi livrate diasporei din Azore de peste mari si tari.
Inchirierea masinii
Pentru vizitarea insulei Sao Miguel am ales sa inchiriem masina. Este prima data cand facem asta si speram sa fie bine, sa reusim sa intelegem toate articolele si schemele contractului, sa facem cumva sa avem asigurare full. Am rezervat prin RentalCars un Fiat Panda de la compania locala Ilha Verde si am mai adaugat o polita de protectie, full insurance. In total am dat 360 lei, cam 75 Euro.
Foarte important, platiti cu cardul de credit cu litere in relief, al carui titular este si soferul masinii ce va fi inchiriata.
Clima
Trebuie sa aveti in vedere clima din Azore! Vremea aici este destul de variabila indiferent daca este iarna sau vara. Este foarte schimbatoare. Temperaturile medii sunt intre 16-25 grade pe parcursul intregului an, iar minimele si maximele au fost 3 si 30 de grade. Ei nu au prea vazut zapada, poate doar pe varful Pico, insula Pico, cel mai inalt munte din Portugalia ca stat.
In ziua a 3a a calatoriei pe insula am avut parte de cea mai buna vreme, soare si o maxima de 20 de grade. La plecarea din Azore, dupa ce am decolar, am admirat norul imens ce acoperea complet toata insula, in rest tot oceanul fiind scaldat de soare. Te intrebi cum poate fi atat de soare, iar apoi la o distanta de 20 de minute in adancul insulei, langa lacurile Siete Cidades sa fie o ceata atat de densa.
Pentru a vedea daca obiectivele turistice aflate cumva la inaltime precum vederile pentru Siete Cidades si Lagoa do Fogo sunt vizibile trebuie sa urmariti AzoreWebcams, chiar de mai multe ori in aceeasi zi. Zonele sunt foarte frecvent incetosate. Un localnic zicea ca esti norocos daca prinzi Lagoa do Fogo fara ceata. Uneori este nevoie de mai mult de o saptamana de vacanta, ca sa prinzi o zi fara ceata la cele ce sunt definite ca si privelistile de milioane din Azore. Noi nu am prins de exemplu nici o zi fara ceata. Le-am vazut insa de jos, de langa luciul apei, dar desigur, nu am rupt instagramul cu poze mega ultra senzationale.
Aveti aici link-ul pentru camerele video de pe insula : https://www.visitazores.com/en/webcams. Azi de exemplu se vad lacurile.
Frecvent poti prinde si furtuni pe Atlantic. De exemplu in decembrie 2019 au avut o furtuna puternica, uraganul Lorenzo. Insa mai frecvent sunt furtuni mici, care insa nu vor fi anuntate din timp. Am gasit foarte greu date legate de vreme in afara de clasicele rezultate de pe google. Nici chiar pe Azore News sau lucruri de genul. Localnicii ne-au zis ca este insa ceva frecvent si sa nu ne ingrijoram penteu ca e posibil ca a doua zi sa fie absolut senin.
Trebuie astfel ca in zilele cu vreme de genul acesta sa gasesti alte activitati, din fericire sunt destule pe insula, deoarece si noi am prins o astfel de furtuna tipica.
Ce sa faci in Azore cand ploua si vremea este demna de un uragan?
In general, va trebuie sa vezi interioare si peisaje care nu necesita o atmsofera curata. Sunt destul de facut, stati linistiti.
Mergi sa vizitezi singurele plantatii de ceai din Europa-cel putin asa le branduiesc ei, Che Gorreana si Porto Formosa. Noi am ajuns la Gorreana, iar aici ai posibilitatea de a vedea o veche fabrica de procesare a ceaiului, poti gusta diferite tipuri de ceai si cumpara sortimente variate. Intrarea, plimbarea prin plantatie si degustarea de ceai sunt gratuite. Sortimentele de cumparat variaza intre 2 euro si 10 euro. Noi am cumparat orange pekoe, care nu are nici o treaba cu portocalele, asa este denumit ceaiul din prima frunza a plantei, mugurele, cea mai intens aromata.
Dupa ce te-ai udat cum trebuie de la ploaia de afara, mergi la celebrele izvoare termale din Furnas, in parcul si gradina botanica Terra Nostra Garden unde te simti cam ca la tropice, Bali style. Intrarea 8 Euro, iar daca esti cazat la hotelul din vecinatate (100 Euro dubla) vei intra de cate ori vrei gratuit. Noi ne-am chiar gandit ca merita. Poti de asemenea sa mananci la restaurantul lor, iar pentru 30 euro cheltuiti ai o intrare gratuita.
Am reusit sa vizitam si coasta de vest, care este superba si totusi atat de diferita de coasta de est. Muntii care care se prabusesc in ocean impreuna cu satele care se intind pana la buza oceanului realizeaza un peisaj numai bun de poze. Privelistile se schimba complet in 5 minute de mers, si sunt atat de diferite si de frumoase. Fiecare miradouro iti ofera o alta mirare, nu ai cum sa te plictisesti.
Am vazut celebra pisicina termala de pe malul oceanului de la Ferraria, orasul Mosteiros cu litoralul spectaculos si brutal alterat de forta marii si o interesanta plaja vulcanica. Cu toate acestea, craterul vulcanic Sete Cidades, celebrul pentru peisajele spectaculoase oferite, a ramas ascuns de nori, dar am vizitat lacurile de jos.
Ponta Delgada este un oras dragut in care te poti plimba jumatate de azi, cu tot cu pranz. La est de capitala sunt numeroase asezari, Lagoa, Villa Franca de Campo, Povoacao, printre cele mai vechi din arhipelag, in care gasesti bisericute vechi, mici porturi cochete, si vaci ce pasc linistite pe camp. Cam obligatoriu ar fi de ajuns la Nossa Senhora da Paz, o bisericuta aflata sus pe un deal la care se ajunge urcand numeroase trepte impodobite cu azulejos.
In cele ce urmeaza, vom posta cateva fotografii cu celelalte orase vizitate si linkuri catre postarile noastre pe Facebook din vremea calatoriei
Lisabona
Porto
Bergamo
Final de poveste
Localnici tineri ne-au spus ca nu ar pleca de pe insula pentru nimic in lume, nu ar suporta sa nu vada oceanul zi de zi.
Ne dorim sa revenim pe aici, mai ales cu copilul cand va creste un pic mai mare. Peisajele sunt de pe alta lume, iar linistea si serenitatea de pe aceste meleaguri merita incercate din cand in cand. Cam dificil de ajuns totusi, chiar si cu o companie de linie, gen TAP, cu o singura escala la Lisabona, dureaza mult.
Pe langa asta, exista si o mica dereglare a ritmului circadian. Acest arhipelag se afla in mijlocul oceanului Atlantic. New York este mai aproape decat Parisul. Dar merita! Si oricum, Portugalia continentala este mai mult decat atractiva pentru iubitorii de frumos. Asa ca spor la pasteis de nata pe malurile Oceanului in Lisabona in timp ce va pregatiti pentru un alt zbor spre arhipelagul Azorelor.
Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.
Lasă un comentariu