Kerak si Ajloun. Pe urmele cruciatilor in Iordania

Orientul Mijlociu are multe minuni. Multe locuri fascinante, pline de istorie, de spiritualitate, multe monumente ale naturii. Plecand de la minunea Petra, orase romane precum Jerash sau Palmyra, la centre ale spiritualitatii mondiale, precum Ierusalimul sau Mecca, la Marea Moarta, locul in care nu traieste nimic, la muntii Libanului acoperiti candva de cedri, trebuie sa ne aplecam si asupra mostenirii din perioada cruciadelor. Iordania, Siria si Libanul adapostesc cateva fortarete si citadele cruciate, marturie a incercarii crestinatii apusene de a recuceri locurile sfinte din mana musulmanilor.

Castelul Kerak
Castelul Ajloun

Noi am vizitat in Iordania castelul Karak si Ajloun, cele mai importante ramasite ale acelor vremuri. Cocotate sus pe stanci, impresionante de la distanta, reprezinta un o alta marturie a complicatei istorii a acestor locuri.

Poate multi dintre voi vor fi vazut deja filmul Kingdom of Heaven/ Regatul cerurilor. Povestea Ierusalimului in acele vremuri in care era stapanit de cruciati, amenintarea musulmana reprezentata de puternicul Saladin, coruptia si neintelegerile dintre crestini si pierderea definitiva a orasului sfant sunt frumos conturate in acest film regizat de acelasi Ridley Scott care a realizat si Gladiatorul. Dar ce m-a fascinat pe mine cand am vazut acest film a fost peisajul martiano-selenar si castelele ce stapaneau imensele intinderi ale Levantului. Desi filmarile au fost realizate in Spania si Maroc, desertul e desert, castelul e castel, asa ca mare mi-a fost bucuria cand am ajuns in Iordania si am putut sa vizitez castelul Kerak si Ajloun.

Cum va spuneam si in articolele precedente despre Iordania si cum te descurci pe aici, masina este mai mult decat necesara pentru o experienta pe cinste. Noi am fost norocosi si am putut sa ne invartim un pic cu prietenii nostri din Iordania in zilele lor libere. Astfel ca primul castel la care a ajuns a fost Ajloun, un pic mai la nord de Jerash. Asta se intampla in chiar prima noastra zi in Iordania, dupa cateva ore de somn.

Ajloun

Castelul de la Ajloun se numeste defapt Qalaat ar Rabadh, dar toata lumea ii spune Ajloun dupa numele asezarii de la poalele dealului. Drumul de la Jerash pana la Ajloun trece prin zone ciudat de luxuriante as putea spune, in totala opozitie fata de ce aveam sa vedem in continuare la Petra si Wadi Rum. Prietenul nostru ne tot repeta: stati linistiti ca o sa vedeti voi cum este in sudul Iordaniei. Impresia mea este ca acele zone ale Iordaniei sunt foarte potrivite pentru drumetii, ture cu bicicleta pe sosea, dar si pe carari. Faptul ca se afla la altitudine este un alt punct forte, mai ales cand vine caldura si lesini pe strada. Ma si gandeam atunci, cum ar fi sa mai vin pe aici si sa facem niste excursii cu bicicletele, prin acesti munti, printre vai… Dar sunt atatea locuri superbe in Romania si in apropiere pe unde pot sa fac asta incat nu cred ca o sa revin aici doar pentru asta. Poate doar daca devii expat…atunci da. Trebuie sa faci orice poti pentru a-ti pastra sanatatea mentala.

La Ajloun se intra cu bilet sau cu Jordan Pass. Biletul nu este foarte scump oricum, 1-2 JD. Puteti parca masina la oficiul turistic, sau o puteti parca sus chiar in buza cetatii. Va spun de la bun inceput, panta este abrupta, intocmai ca crestinii sa nu poata cuceri cetatea. Da, crestinii. Pentru ca aceasta cetate a fost construita de la Saladin pe la sfarsitul secolului XII in incercarea de a securiza TransIordania si pentru a raspunde puternicii cetatii Belvoir aflata de cealalta parte a Iordanului, In CisIordania (astazi in Israel). Chiar si asa, se intampla ca nu crestinii au produs pagube pe aici prin zona, ci mongolii in timpul invaziei din secolul XIII cand aproape au distrus cetatea. Mamelucii, acest nume important din istoria lumii musulmane, dar cu rezonanta sonora amuzanta, au reconstruit-o si astfel a ramas un important punct militar al acestei regiuni. Intr-o vreme, aici era punctul de escala al porumbeilor calatori dintre Baghdad si Cairo.

Urcand in cetate ai o priveliste din ce in ce mai larga asupra intregii regiuni in timp ce vantul bate puternic in obrazul tau., iar pletele iti sunt luate in zbor, precum gandurile noastre catre cei ce au stapanit aceste meleaguri si azi nu mai sunt. Daca urci pana sus de tot, cum am facut si noi, si nu te ia vantul pe sus, cum nu ne-a luat nici pe noi, poti vedea pana haaat departe in Siria si Israel. Aici se termina si cea mai interesanta parte a Ajlounului caci despre interior nu putem spune ca ne da pe spate. Poate cel mai interesant lucru este o cruce mare bizantina gasita printre fundatiile castelului, lucru explicabil prin faptul ca inainte de a fi un punct militar, se considera ca aici ar fi fost o manastire bizantina. Acum cativa ani, s-ar fi prabusit niste ziduri, iar in timpul reamenajarilor a fost gasita o veche biblie si alte obiecte de cult crestine.

Pe scurt, Ajloun este un loc unde merita sa mergi pentru a gusta un pic din atmosfera medievala din Levant. Peisajul din varful cetatii, dar si drumul pana acolo, merita parcurgerea a mai putin de 100km din Amman. Iar daca tot ajungeti la Jerash, pentru inca maxim 30 minute de drum cu masina, merita sa faceti acest drum.

De la Ajloun, noi am plecat spre casa, nu inainte de a trece pe la un restaurant popular din Amman unde am mancat, ce altceva puteam, oaie si am pufait o narghilea. Sunt pneumolog, oare am voie sa spun acest lucru?

Kerak

Daca Ajloun este la Nord de Amman, bine situat in zone montane si pline de verdeata, castelul Kerak este in plin desert, ridicandu-se mult mult deasupra depresiunii formate de raul Iordan si Marea Moarta. La un simplu calcul, aflam ca de la Marea Moarta (-400m) la Kerak (1000m) este cam ceva de genul Predeal – Vf. Omu. Noi am venit pe drumul de coasta de la Marea Moarta si am urcat brutal prin munti. Incet incet, peisajul desertic s-a domolit si au inceput sa apara ceva buruieni, ceva copacei pricajiti, iar dupa o curba, campuri intregi de verdeata (datorita irigatiilor) si un castel imens cocotat pe cea mai inalta stanca.

in drumul spre Kerak

Daca Ajloun este un pui de castel, mic si infipt sus, Kerak nu se joaca. Ocupa o arie mult mai mare si pare mult mai bine fortificat. Asta nu este neaparat meritul cruciatilor, pentru ca dupa cucerirea sa de catre Saladin, dupa o serie lunga de asediuri, ultimul durand mai multe luni, arabii s-au apucat de imbunatatit constructia si au adaugat o serie de noi ziduri si lucruri specifice apararii. Atat de mult le-a placut sarazinilor aceasta locatie, incat Kerak a ajuns trezoreria principala a lui Saladin si a urmasilor sai vreme de cateva decenii. Dupa ce cruciatii au fost alungati cu totul din Levant, aceasta citadela mareata si-a scazut din importanta, astfel ca a ramas intr-o vaga obscuritate pana la aparitia turistilor.

Odata ajuns la Kerak, este firesc sa te duci tinta in partea sa cea mai sudica, adica fix opus locului prin care intri. Aici poti intra intr-o constructie adaugata de mameluci, se pare cu rol de camere, o mini moschee si ceva sala a tronului. Urcatul pe stancile din preajma este oarecum periculos raportat la standardele UE, dar aici suntem in Iordania, locul in care parchezi unde vrei, asa ca mergeti cu incredere. Nimic nu se va surpa. Plimbarea pe meterezele citadelei poate fi completata de o tura prin coridoarele din subteran ale castelului.

Una peste alta, privelistea de pe zidurile Kerakului este cea care merita. Daca la Ajloun vedeai verdeata si bogatie, aici la Kerak vezi desert si pustiu si te intrebi cum au rezistat luni de zile asediului bravii cavaleri crestini. Spiritual, spiritual, dar de unde apa, mancare si atatea lucruri de a caror existenta depindea soarta asediatilor.

Plecam si de la Kerak cu gandul bun ca am vizitat si acest loc important din istoria Orientului Mijlociu, dar si ca i-am convins pe baieti ca locul merita vizitat.



In afara de Kerak castel, autentic cruciat, si Ajloun, castel autentic sarazin, mai exista Shobak-Montreal, la sud de Kerak, in plin desert, pe drumul catre Petra. Aici nu am ajuns, dar daca va inchiriati o masina si veti avea libertatea de miscare, este foarte la indemana.

Vizitarea acestor ruine ale unui trecut glorios a Levantului a fost una din dorintele noastre la plecarea catre Iordania, iar multumita prietenilor nostri a fost o experienta mai mult decat placuta.

Articole Iordania

  1. Despre Jordan Pass si traseul nostru in Iordania.
  2. Iordania. Impresii la cald.
  3. Jerash, savoarea Romei antice in Orientul Mijlociu.
  4. Betania de dincolo de Iordan. Locul unde a fost botezat Iisus Hristos.
  5. Mozaicul Tarii Sfinte din Madaba, catacombe istorice si muntele Nebo.
  6. Amman, Iordania. File de poveste. 2018.
  7. Kerak si Ajloun. Pe urmele cruciatilor in Iordania
  8. 2 zile prin Petra. Siq, Trezoreria si mânăstirea Ad-Deir. (I)
  9. 2 zile prin Petra. Trezoreria de sus si traseul Wadi al-Farasa (Partea II)

Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.

Spor la calatorit!

Spor la calatorit!

elefant.ro
Traian

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment