Iznik, vechiul oras Niceea.

Revelion 2023. Am zis ca plecam la Bursa, in Turcia, sa schiem un pic pe muntele Uludag, un masiv montan cu un varf de 2543m ce se ridica la tarmul marii Maramara. Ghiciti ce, momentan a nins in prea putine locuri atat in Europa cat si in afara ei, asa ca a cam trebuit sa renuntam la partea cu schiatul. Mai aveam varianta sa plecam spre Slovacia, unde chiar puteam schia. Dar dupa lungi dezbateri ne-am decis sa mergem inspre Bursa. De acolo ne mai puteam extinde o calatorie in Turcia in diverse zone pe care nu le-am explorat in trecut. Astfel am ajuns sa avem o lista de obiective, locuri in care nu ajungi prea usor ca si turist, in sensul ca nu sunt neaparat pe lista principala de obiective atunci cand ai cateva zile prin Tucia. Unul dintre ele este oras Iznik, vechiul oras Niceea.

Inflatia puternica din Turcia, benzina mai ieftina ca in Romania, drumurile bune, mancarea absolut delicioasa cat si cazarile de calitate pe care le poti lua la preturi avantajoase au ajutat si ele la decizie.

Dupa ce ne-am cazat in prima noaptea in Edirne, deja la cazarea noastra clasica, unde poti servi un mic dejun peste orice asteptari (Cazare in Edirne, Turcia – Hotel Unisite (Alan Suites)) am plecat spre prima oprire – orasul Iznik ( fostul Niceea). Drumul ne-a dus iar peste cel de al 3lea pod peste Bosfor si peste inca un alt pod impresionant Osmangazi, ce uneste doua maluri ale marii Marmara si astfel scurteaza semnificativ drumul dinspre Istanbul spre Bursa. Costul autostrazilor si podurilor intre Edirne si Bursa se ridica la peste 300TL, cam 80 lei am estimat noi.

Scurta Istorie

Fondat in jur de anul 1000 i.H, orasul si-a primit clasicul nume grecesc – Niceea – atunci cand unul din generalii lui Alexandru cel Mare, Lysimachus, a cucerit orasul in 301 i.H, si l-a numit dupa numele sotiei sale.

Poarta Lefke

In 325 d.H imparatul Constantin cel Mare, a ales Niceea ca locul in care va fi organizat primul consiliu ecumenic al crestinatatii. S-au discutat atunci probleme importante, printre care si problema monofizitilor si a altor erezii derivate din crestinism. Patru secole mai tarziu tot aici a avut loc cel de al 7lea consiliu ecumenic, in biserica Hagia Sofia (astazi redevinta moschee) pe care am vizitat-o si noi.

Sub imparatul Iustinian I sistemul defensiv al orasului a fost intens renovat, de atunci se pastreaza zidurile si portile impresionante.

In 1331, sultanul Orhan a cucerit orasul construind prima moschee si medresa.

Turism pe scurt

Agia Sofia

Initial o mare biserica construita tot in vremea lui Iustinian I, este astazi o moschee. Distrusa in multiple randuri, prin cutremure si razboi, inca mai pot fi deslusite icoanele candva pictate pe pereti. Noi am simtit si miros de mir in vizita noastra, lucru neobisnuit pentru moscheile in care intram de obicei.

Zidurile si portile romane ale orasului

Zidurile sunt de-a dreptul impresionante, inalte candva de 10 m, lungi portiuni din ele sunt inca vizibile ( peste 5 km). Au fost distruse treptat pentru a construi drumuri care sa intre si sa iasa din oras. 4 mari porti existau candva si sunt inca in picioare, unele mai bine pastrate ca altele, si 114 turnuri inca supravietuiesc.

Noi am vizitat – Poarta Lefke. Aici mai sunt vizibile si apeductele care aduceau candva apa in oras. Aici sunt 3 porti mari bizantine si o priveliste de vis spre zidurile din sudul orasului.

Am trecut si pe langa Poarta Istanbul si pe langa mai putin bine pastrata Poarta Gol, cea de langa lacul pe malul caruia este construit orasul.

Zidurile care inca stau in picioare

Hamamul Murat II

L-am descoperit intamplator, plimbandu-ne pe strazi, am vazut un amalgam imens de lemne, mai inalte ca o cladire, ce stateau in curtea unei vechi cladiri, atunci am vazut ca pe ea scrie Hammam. Nu doar asta, dar este una dintre cele mai renumite hamamuri din Turcia. Ce stim cu siguranta este ca ne putem baza pe faptul ca activitatea aici este mentinuta prin utilizarea lemnului, cum era odinioara. De testat nu am apucat.

Ceramica de Iznik

Iznik a fost un centru consacrat pentru productia de ceramica. Modelele combinau modelele arabesti clasice otomane cu elemente chinezesti. Orasul este plin de magazine cu produse de ceramica hand-made, unele cu modele asemanatoare cu cele din secolul XV-XVI, dupa cum ne-a aratat vanzatorul de la magazinul care ne-a facut noua cu ochiul. Am cumparat cateva lucuri caci erau chiar deosebite. La sfarsit tocmai veneau si unele obiecte direct de la cuport, ne-a rugat sa punem mana pe ele si sa vedem ca sunt inca calde.

Si aici se picta ceramica

Muzeul Iznik

Este construit intr-o cladire superba pe care am vazut-o de la departare. Din pacate din informatiile pe care le aveam noi, stiam ca este inchis. Cand am ajuns insa la el era ora 16:32 si biletele se scoteau de la vanzare la ora 16:30. Gigelul ce pazea ne-a spus ca este inchis si sa revenim alta data. Din pacate nu prea am avut energie sa ne certam macar putin, eram la inceput de calatorie, dar eram deja putin obositi. Per ansamblu sunt sigura ca merita vizitat.

Moscheea Yesil Cami ( Moscheea verde)

Chiar vizavi de muzeu se afla aceasta moschee ce iti sare din start in ochi. Minaretul este pictat si decorat pentru a aminti cu adevarat de abilitatile de artisti in arta ceramica a locuitorilor orasului.


Alte instantanee si momente

In rest, ne-am plimbat pe lunga strada pietonala, printre magazine, am mancat la un super restaurant, Karcicegi Iznik, si ne-am plimbat pe malul lacului Iznik. Am vazut multe pisici si multi caini vagabonzi, dar bine hraniti, aratosi si chiar tare prietenosi.

Utile

Iznik este o oprire buna in drumul spre sudul Turciei, ocolul fiind insignifiant la cate ore de condus mai sunt pana in zona Bodrum – Marmaris – Fethiye. Stim ca acolo veti merge la vara. Si noi vrem acolo la vara.

Legat de cazare, nu am prea gasit hoteluri interesante pe Booking in Iznik, iar de aceea mi se pare ca Bursa ramane cea mai buna optiune pentru a-ti petrece o noapte. Dar despre asta cand vom vorbi despre prima capitala a otomanilor, orasul ce gazduieste echipa Bursaspor la care Gheorghe Hagi a fost antrenor pentru prima oara.


Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.

Spor la calatorit!


Spor la calatorit!

elefant.ro
Andreea

Medic Boli Infectioase
Calator
Mama lui Bebe T.

View stories

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments