Cand am ajuns in Sevilla, nu stiam ca un loc atat de impresionant precum Italica se afla la doar la 10 km nord departare, langa micul orasel Santiponce.
Desi pana acum nu am ajuns inca in Pompei, am avut totusi ocazia sa vizitam cateva situri arheologice romane impresionante, chiar printre cele mai bine pastrate din lume, precum orasul muzeu Roma sau Jerash in Iordania. De asemenea, am vazut cateva muzee de mozaicuri, cat si apeducte superbe in Spania, Franta sau Istanbul.
Italica este un loc impresionant mai ales prin istoria sa, cat si prin suprafata sa. Este un loc care merita vizitat, si mai ales este o excursie de jumatate de zi foarte placuta din Sevilla.
Despre istorie
Italica a fost un oras roman dezvoltat, aflat in zona Hispania Baetica, una dintre cele 3 provincii romane din Spania. Orasul roman Hispalis aflat in apropiere (acum cunoscut ca si Sevilla) a fost si a ramas un oras mai mare, dar importanta orasului Italica a venit intodeauna din istoria sa.
Italica a fost fondat in anul 206 î.H de generalul roman Publius Cornelius Scipio, cunoscut si ca Scipio Africanul, considerat unul dintre cei mai mari strategi militari din istorie. Cele mai mari reusite ale sale au fost cele din cel de-al doilea razboi punic, in care l-a infrant intr-un final pe Hannibal si pe cartaginezi in ultima lupta de la Zama in 202 î.H.
Insusi orasul Italica a fost fondat ca si loc de asezare a victoriosilor veterani din acest razboi, aflandu-se aproape de raul Guadalquivir, loc de unde acestia puteau controla zona in continuare. Numele Italica vine chiar de la faptul ca acesti veterani erau de origine italiana, din unitatile auxiliare italiene.
La un moment dat in timp membri din triburile romane Gens Ulpia si Aelia s-au mutat in Italica. Aceste triburi au fost chiar ce ale inaintasilor lui Traian ( Trajan) si Adrian (Hadrian) ce aveau mai tarziu sa se nasca pe aceste meleaguri.
Italica a proliferat mai ales in perioada domniei imparatului Adrian, cand a fost favorizata mai ales datorita faptului ca acesta era locul sau natal.
Orasul a devenit treptat unul prosper, urbanizarea fiind de tip plan Hippodamian fiind alcatuit dintr-un drum principal, cladiri publice si un forum in centru, legate si de un port la raul Guadalqivir.
Adrian a construit cladiri noi, mai ales temple, printre care si impresionantul Trajaneum, aflat in centrul orasului, ce avea rolul de a venera pe predecesorul si tatal sau adoptiv, Traian.
Orasul a inceput sa decada in jurul secolului 3 d.H. , probabil datorita unei modificari a cursului raului Guadalqivir care a dus atat la decaderea fertilitatii terenurilor cat si la pierderea portului. Toate acestea, in timp ce orasul foarte apropiat Hispalis, continua sa se dezvolte chiar pe malul raului.
Treptat orasul a fost pierdut, iar abia in 1810 sub ocupatia lui Napoleon s-au alocat primele resurse pentru inceperea exacvatiilor. Primele descoperiri au fost peste 20 de inscriptii romane “donate” apoi catre British museum.
Principalul motiv pentru care situl arheologic Italica s-a pastrat atat de bine este ca nici un oras modern nu a fost apoi construit deasupra sa, cum s-a intamplat in Sevilla. Acesta fapt a dus la pastrare strazilor si a multor mozaicuri intacte asa cum erau acum mii de ani. Multe ramasite din oras, culese de arheologi, pot fi vazute in muzeul arheologic din Sevilla, pe care l-am vizitat si noi.
Ceea ce putem vedea acum din oras, sunt fostele ramasite ale urbs nova ( orasul nou), fostul oras vechi ( urbs vetus ) aflandu-se sub actualul orasel Santiponce.
Cam ce putem vizita?
Baile si teatrul sunt printre cele mai vechi constructii ramase, datand dinaintea perioadei lui Adrian.
Amfiteatrul din Italica era al 3-lea cel mai mare din Imperiul Roman in perioada in care a fost construit. Putea gazdui peste 25,000 de spectatori, ceea ce este surprinzator avand in vedere ca populatia orasului nu depasea 8,000 de locuitori. Principalul motiv pentru aceasta discrepanta era rolul de a arata faima si statusul elitei locale, prin spectacolele reprezentate aici.
Teatrul din exterior In incinta orasului , de-a lungul strazii principale, se pot observa mai multe case ale conducatorilor ( ville). In special putem sa le identificam prin mozaicurile complexe care inca se pastreaza si care le-au dat si numele. Printre ele intalnim, Casa Exedra, Casa Mozaicului Neptun, Casa Mozaicului cu pasari, Casa Mozicului Planetarium, Casa lui Hylas.
Sincer daca stau sa ma gandesc, sunt printre cele mai frumoase mozaicuri pe care le-am vazut, pastrate extrem de bine, in aerul ambiant, exact in locul in care au fost construite acum mii de ani. Sunt cu adevarat impresionante si practic alaturi de amfiteatru reprezinta principalele atractii ale sit-ului. Te poti holba cateva ore la aceste superbe mozaicuri.
Este mult de vorbit despre istoria mozaicurilor romane. Arta mozaicului este prin definitie romana. Intotdeauna le-am admirat atunci cand le-am intalnit, in orase precum Jerash unde am putut sa le si ating cu mana, in muzeul superb din Istanbul si aici in Italica, nu mai zic de alte muzee. Complexul de figuri reprezentate pe acestea este impresionat si spune o poveste de fiecare data. De-a lungul timpului putem vedea nenumarate motive, pornind de la scene mitologice grecesti, portrete si pana la cele abstracte, mai ales folosite in zona Antiohiei unde decorau biserici crestine. In muzeul mozaicurilor din Istanbul aflat chiar langa Moscheea Albastra in incinta bazarului, puteti gasi descrieri complexe ale principalelor motive prezente in mozaicurile romane.
In Italica mai sunt de vazut apeducte, templul lui Traian, templul lui Isis.
Pentru noi a fost o plimbare foarte placuta si mai ales interesanta. Am avut noroc si am prins si o zi inorata in canicula de vara andaluziana, perfecta pentru aceasta ocazie.
Am gasit si o piatra adusa aici de compatriotii nostri romani.
Date organizatorice
La Italica se ajunge foarte usor, cu autobuze care pleaca din autogara Plaza de Armas din Sevilla, locul din care puteti lua autobuzul si spre Gibraltar ( despre asta puteti citi aici).
Taxa de intrare este gratuita pentru membri tarilor U.E, sau doar 1,5 euro pentru alti turisti.
La sfarsit merita sa faceti si o mica plimbare in oraselul Santinponce.
Noi credeam ca locul acesta merita o vizita, chiar daca poate va va fi greu sa va deslipiti de nenumaratele locuri deosebite pe care le aveti de vazut in Sevilla.
Cred ca 4 zile in orasul Sevilla, in care sa includeti si o vizita de jumatate de zi in Italica, va vor fi suficiente pentru a va putea bucura din plin.
Spor la calatorit!
Lasă un comentariu