Istanbul – O experienta minunata! Ce vizitam? Si ce mancam? Partea II- Partea europeana

O zi am avut in Istanbul, dar am incercat sa vizitam tot ce are mai important Istanbulul de oferit atat in orasul vechi ( fostul Constantinopole), cat si in zona Pera despartita de orasul vechi prin Golden Horn / Cornul de Aur. Asta pentru a ne fi si foarte usor sa impartasim toate informatile obtinute cu voi, viitorii calatori. Si nu, nu ne-am mai simtit picioarele dupa aceea zi, dar a meritat pe deplin. Foarte important de stiut este unde veti gasi Turist Information Point care este chiar in zona podului Eminomu, cel mai bun prieten al vostru in orice tara si sursa de harti gratuite. Dupa ce ajungeti la baza podului Galata in zona Eminomu prin traseul pe care l-am explicat in articolul precedent puteti vizita urmatoarele locuri: New Mosque – Yeni Cami – este situata chiar langa pod, constuctie care se afla aici inca din 1663 este una dintre faimoasele monumente arhitecurale ale Istanbulului.

Bazarul Egiptean – cum urcati dinspre pod spre orasul vechi care este pe un deal, veti ajunge prima data in bazarul egiptean, numit si Spice Bazar, puteti gasi aici de la condimentele mai sus amintite, dulciuri fara numar, branza, masline, seminte, fistic, la tot felul de suveniruri. Pentru mai multe detalii veti gasi scene super cu bazarul, cat si cu multe zone din Istanbul urmarind filmul cu Jackie Chan -Accidental Spy, scenele desfasurate in oras fac tot filmul, eu m-am distrat uimitor revazand Istanbulul zilele trecute in acest film.

Hagia Sofia – urcand pe deal veti ajunge la faimoasa fosta biserica ortodoxa de origine greaca construita in 537 care a servit pana in 1453 ca Patriarhie a Constantinopolului si a intregii lumi crestine de la Rasarit. A fost apoi transformata intr-o moschee intre anii 1453-1931,  pentru a fi apoi deschisa ca muzeu la data de 1 februarie 1935 la ordinul lui Ataturk, multe mozaicuri crestine fiind descoperite sub simbolurile islamice atasate deasupra lor. Contine o colectie mare si superba de relicve crestine. Pana in 1616 cand s-a constuit moscheea Sultan Ahmet de vis-a-vis era cea mai importanta moschee din Istanbul. Este una dintre cele mai importante exemple ramase ale arhitecturii bizantine, merita vizitata pe deplin, noi nu am intrat insa de aceasta data, dar cu singuranta vom vedea data viitoare si interiorul.  

Moschea Sultan Ahmet – sau Moschea Albastra – costruita de catre Sultanul Ahmed I intre anii 1609-1616 , mai bine cunoscut pentru razboaiele pierdute cu Persia prin care cedeaza Azerbaijan si Georgia in 1612 si prin Tratatul de la Zsitvatorok prin care tributul platit anual de Austria este abolit in 1606. Moschea adaposteste si mormantul lui. Are un dom principal, 6 minareturi si 8 domuri secundare. Este considerata ultima mare moschee a perioadei clasice a arhitecturii otomane ( 1437-1703). Sunt doar 2 moschei cu 6 minareturi in Turcia, iar la vremea aceea sultanul a fost criticat pentru somptuozitatea exagerata, moscheea Ka’aba din Mecca avand si ea tot 6, iar asa ceva nu era permis, problema rezolvata repede prin adaugarea unui alt minaret la aceasta din urma, in viitor avand sa fie adaugate mult mai multe. Intrarea este gratuita, se sta la coada de obicei, dar merge foarte repede si merita vizitata. Trebuie sa te descalti la intrare si sa pui pantofii intr-o punga oferita de catre ei. Femeile trebuie sa isi acopere capul cu un batic neaparat. E bine sa nu faci galagie si sa nu folosesti blitul in timp ce faci poze, acestea fiind recomandarile lor, suntem totusi intr-un locas de cult.  

Basilica Cisternelor –  este una dintre cele mai populare atractii ale orasului si o poti gasi cu usurinta facand stanga cum privesti spre Hagia Sofia. A fost comandata de Imparatul Iustinian si construita in anul 532 avand in componenta sa nu mai putin de 336 de coloane, toate salvate din temple romane si apoi folosite aici. Conform unor texte istorice peste 7000 de sclavi au lucrat la ridicarea ei. Este un depozit imens de apa cu o capacitate de 80,000 metri cubi de apa ce alimenta Marele Palat Bizantin. Cele mai importante atractii sunt coloanele intorse ce o reprezinta pe Medusa aflate in partea de nord-vest a cisternei. Din pacate acesta era locul pe care voiam sa-l vedem cel mai mult, dar nu am reusit sa intram. Este deschis in fiecare zi si costa 20 lire turcesti intrarea. Nu trebuie sa ratati scenele din filmul cu Jackie Chan de aici.

Palatul Topkapi – este cel mai mare si cel mai vechi palat care a supravietuit intreg pana in ziua de astazi . Dupa cucerirea orasului in 1453, sultanul Mehmed a mutat capitala imperiului aici si a construit Palatul Topkapi ce are o arhitectura tipica otomana. Pe langa faptul ca era casa sultanului si a familiei sale, era in acelasi timp si sediul administrativ al Imperiului Otoman, consiliul de ministri reunindu-se in acest palat. De aici se vede excelent Bosforul, Cornul de Aur si Marea Marmara. Este inconjurat de 5 km de zid si ocupa o arie de 700 000 de metrii patrati. Mai tarziu aici a fost mutat si haremul. In 1924 a fost transformat in muzeu de catre Ataturk. De obicei este o coada imensa pentru a intra in palat, si poti sa petreci pana la 3-4 ore vizitand palatul sau mai mult. Exista si ceva numit Istanbul Museum Pass ce include intrarea la mai multe muzee si ofera ce e cel mai important, faptul ca nu trebuie sa stai la nici o coada, poti intra direct, mai multe informatii gasiti aici.  

Parcul Gulhane (Rose House) – daca vreti sa va relaxati putin dupa o plimbare indelungata in palatul Topkapi puteti cobora pe langa muzeul de arheologie si ajungeti fix in acest parc minunat, plin de flori. Aici gasiti si o toaleta in sfarsit cu pretul de 1 lira.  

Moscheea Suleymaniye – este localizata pe unul din cele 7 dealuri ale Istanbului. Nu e doar o expresie, chiar trebuie sa urci mult ca sa ajungi la ea si in general in Istanbul tot timpul urci sau cobori de pe un deal, este ca o excursie la munte. Moschea are o arhitectura foarte eleganta si o gradina minunata in care te poti odihni. A fost construita la cererea deja celebrului Suleiman Magnificul in 1550. Este una dintre cele mai populare moschei din oras.  

Ar mai fi si Marele Bazar – dar sincer este foarte foarte comercial si turistic si nu merita timpul pierdut, oferte mai bune gasiti in bazarul de mirodenii egiptean.     Dupa atata plimbat in orasul vechi eu cred ca e timpul sa mancati. Primul tips culinar: Sandwich cu peste la poalele podului Galata in drum spre fosta zona Pera. Chiar acolo o sa vedeti multi oameni inghesuiti la niste barcute frumos impodobite unde puteti cumpara acest sandwich facut acolo pe loc cu pretul de 5 lire.

Zona Pera ( Cartierul Beyoglu): Dupa ce treceti podul Galata si ajungeti pe partea cealata, in zona Karakoy o sa gasiti numeroase standuri cu dulciuri minunate ca acesta:

La 1,5 lire, a fost absolut delicioada, dar cand ne-am intors nu l-am mai gasit pe domnul respectiv, daca il gasiti voi trebuie neaparat sa incercati. Tot de acolo cu 2,5 lire am luat altceva dulce la intoarcere pe care l-am mancat pana acasa, dar nu am apucat sa le fac poze. La categoria dulciuri, nu uitati clasicele baclavale, aici cu fistic minunat:  

  Cat si urmatoarele pe care le veti vedea in multe vitrine:  

  Pentru a ajunge in varful dealului spre piata Taksim, o puteti lua la picior pe deal ca si noi, sau ca oamenii inteligenti luand celebrul Tunel – funicularul care merge intre cele 2 statii care unesc cartierul Kadikoy cu cartierul Beyoglu, urca de la aproape nivelul marii la 73 de metrii. Inaugurat in 1875 este primul metrou subteran din Europa si al doilea cel mai vechi din lume.  

  De la capatul de sus puteti lua tramvaiul Taksim -Tunel Nostalgia sau T5, cu o lungime de 1,6 km , merge intre orele 7:00-18:00 si vine la 10-20 min si merge pana in piata Taksim, pe principalul bulevard Istikal Caddesi ( Bulevardul Independentei).  Istikal Caddesi Grand Rue de la Pera – este cea mai populara strada pentru plimbat, cumparaturi si gustari.   Turnul Galata – turnul de 9 etaje are 66,9 metri si era cea mai inalta cladire la vremea cand a fost construit in 1348. De sus puteti vedea o panorama foarte frumoasa a orasului.  

Noi am decis sa vedem panorama gratis, asa ca am ajuns la ultimul etaj al unui bloc foarte dubios de 10 etaje, unde am gasit asta :  

  Nu stiu exact cum se numeste cafeneaua, dar cum stai in zona portului Eminomu si privesti spre cer in timp ce bei un suc de portocale proaspat storc la pretul de 1 lire o poti vedea. Dupa atata plimbat sunt sigura ca va este foame. Trebuie sa incercati supa de linte care este foarte populara:  

  Si clasicul Doner Kebab in toate formele posibile, chiar si asta:  

Cu 10 lire ne-am saturat amandoi. Noi intodeauna ne luam lucruri impreuna pentru a putea gusta cat mai mult din fiecare, sau ca in cazurile din Taiwan, sa nu aruncam doua portii degeaba. Iar dupa masa, o cafea turceasca, 5 lire, in foarte draguta cafenea Sahra, adresa : Islambey Mahallesi, Lokmaci Ibrahim Sokak, nr.13, Eyup, Istanbul. In aceeasi zona exista foarte multe restaurante la preturi bune unde se poate manca.  

  Sau un ayran, care nu trebuie ratat, favoritul meu:  

    Ah si era sa uit, in pauzele in care vi se face iar foame, nu uitati de celebrul Simit!!  

  Si o ultima verificare unde suntem:  

      Si apoi pentru o pauza relaxanta intre cele doua parti europene, sau dupa ce ati terminat de vizitat totul, trebuie neaparat sa faceti un tur pe Bosfor , pana la cetate si inapoi la Eminomu, la pretul de 10 lire turcesti, stai relaxat pe scaunul de pe margine vaporului, sau inauntru daca ti s-a facut frig si privesti minunatiile de pe ambele parti, atat cea asiatica cat si cea europeana in timp ce poti sa bei o cafea sau un suc. Iata cate dintre locurile pe care le poti vedea:  

  Si ca o ultima sugestie, in drumul spre diverse zone are orasului, nu uitati si metroul care are multe elemente artistice foarte interesante:  

Istanbul este un oras fabulos. O metropola veritabila, un oras plin de istorie si marturii ale trecutului, dar cu un prezent la fel de incitant.

Update 2020: Am mai ajuns in Istanbul de atunci inca odata, am petrecut un revelion minunat impreuna cu familia in acest frumos oras, dar nu am scris inca nimic despre acel episod. Am apucat atunci sa vizitam Patriarhia Ortodoxa, cartierul Fanar, Hagia Sofia, mai multe muzee. A fost o experienta mult mai completa. Speram sa scriem curand si despre acele momente.

elefant.ro
Andreea

Medic Boli Infectioase
Calator
Mama lui Bebe T.

View stories

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments