Iordania. Impresii la cald.

Iordania a fost o destinatie turistica, nu incape indoiala, dar defapt in sufletul nostru a fost vorba despre o vizita pe care am facut-o prietenilor nostri care locuiesc si muncesc in Amman. Iordania noastra este impreuna cu ei, in acea masina “micuta” cu care ne-am tot plimbat prin orasul supraaglomerat in cautarea saormei perfecte si a celei mai dulci prajituri cu putinta.

Sa recomandam o vizita in Iordania? Nu stiu ce sa spun. Depinde ce iti doresti. Vrei sa vezi cateva locuri intr-adevar fabuloase…mergi cu siguranta. Vrei sa vezi o societate araba relativ deschisa, este iarasi un loc bun. Vrei sa te relaxezi cu bani relativ putini?….Aici nu prea mai este in regula, si pot sa spun cu mana pe portofel ca in ceea ce priveste raportul calitate pret, Iordania nu sta bine, mai ales ca preturile pentru turisti sunt destul de mari, chiar prea mari pe alocuri. Si nu intotdeauna vei avea prieteni cu tine care sa te duca in locurile acelea in care nimeni nu va profita de tine.

Costuri

Asadar, sa stabilim de la inceput, Iordania nu este o destinatie ieftina. Pornind de la biletele de avion care se pot duce lejer la 300 Euro cu TAROM in afara promotiilor, la viza care costa 40 JD (tineti cont ca 1JD este cam 5,6 lei), la costul unei intrari de 2 zile in Petra (55 JD), la costul unei mese intr-un restaurant frumos si elegant si cu traditie care se duce lejer la peste 40 JD per cuplu, va las sa va faceti singuri o parere despre bugetul necesar.

Dar da, stiu, sunt putin mefiant. Nu este iordanianul chiar atat de negru. Sunt si modalitati prin care putem reduce costurile. Unul dintre ele este Jordan Pass, care costa 70JD si primesti viza, intrare la Petra, si la inca multe alte obiective turistice ( Jerash, Ajloun, Kerak, Umm Qais, etc ). Asadar, o sa mai vorbim despre Jordan Pass si cat de mult merita in acest articol despre traseul nostru si un pic de logistica.

Apoi, TAROM are aceste oferte cu bilete la 100-120 Euro. Asa am prins noi, 120Euro catre Amman. Apoi peste o luna, o alta oferta a aparut, si atunci erau si mai ieftine, la 100Euro, dar puteam lua si bilete catre Beirut. Chiar am stat sa ne gandim bine daca vrem sa mergem si in Liban. Chiar voiam, dar ne-am zis sa nu ramanem totusi fara bani.

Dar acum a aparut si Ryan Air, cu zboruri Bucuresti-Amman, incepand de la 80 Euro dus-intors. Vedeti, va uitati, vor incepe din toamna. Si da, mai era varianta cu Bucuresti-Eilat in Israel, dar implica urme ale intrarii in Israel, cu probleme apoi in alte tari musulmane, cu taxa de iesire perceputa de israelieni, ce sa mai, alte costuri, care mai de care mai neprevazute.

Iar in ceea ce priveste costurile obisnuite, dupa cum am spus, poate parea ieftin in Iordania,dar defapt va fi scump. Se poate manca foarte ieftin in Amman, cu siguranta, dar cand ajungem sa vorbim de zonele turistice lucrurile se schimba radical si ajungi sa nu gasesti efectiv nimic ieftin si bun. Ca exemplu, in Wadi Musa, localitatea de langa Petra, am mancat la un fel de fast food, o mancare total netraditionala, dar a fost ieftin, saorma cu cartofi prajiti 4JD. Langa, la restaurantul, sa ii spunem El Bedouin, sunt sigur ca as fi dat 40 JD pe o masa buna cu de toate pentru a ma simti ca un adevarat barosan ce sunt.

Toate aceste lucruri pe care le povestim sunt nu pentru a descuraja calatoriile in Iordania, ci pentru a va face sa mergeti pregatiti acolo din punct de vedere financiar. Cel putin in zona turistica ei sunt obisnuiti cu oameni albi cu portofelul gros, asa ca oamenii albi fara portofel gros se vor putea simti mai nelalocul lor.

Buuun. Iordania e geniala daca ai masina ta, bani suficienti si chef de o atmosfera arabeasca fara stresul si haosul din Egipt, sau luxul si parvenitismul din Emirate, sau societatea inchisa din Arabia Saudita ( care Arabie saudita nu poate fi vizitata de non-musulmani oricum ).

Cum ne plimbam

Hai sa trecem la transport. Pai aici e aici. Eu opinez sa va inchiriati o masina, cu cea mai cea asigurare, ce probabil va va costa cam 30 Euro pe zi. Dar merita clar. Traficul nu este asa groaznic cum spune lumea, adica este groaznic, dar nu atat de sinistru. Plus ca voi nu veti avea de facut drumuri intre periferia Ammanului si centrul istoric, voi veti merge din oras in oras si veti opri in mijlocul desertului sa faceti poze cu camile.

Daca nu veti sa inchiriati, aveti autobuze. JETT Bus, autobuzele nationale si mai de Doamne Ajuta. Au cateva autogari in Amman, au un site functional, insa cu rezervarile stau cam prost, mai ales pentru ruta Amman-Petra. Noi ne-am cam luat teapa si am ramas fara autobuz spre Petra cu o seara inainte. Asa ca am facut ceea ce ar face orice Medicinist Calator. Ne-am dus cu cele mai locale autobuze, adica niste microbuze vai de ele. Dar nu microbuze din acelea, gen Tecuci-Galati care sunt totusi omologate pentru UE. Nu, noi vorbim despre ceva gen Odessa-Tiraspol sau …in fine ati inteles. Foarte ieftine, total haotice in ceea ce priveste orarul, dar o experienta iordaniana autentica cu siguranta. Aviz pasionatilor, veti putea fuma in aceste vehicule. True arabic experience!

Taxi intraurban: Incercati si cu taxiurile locale, daca doriti sa fiti jecmaniti, cum au fost atatia altii inainte voastra. Dar puteti incerca Uber, care merge pe acelasi sistem, adica plata cu cardul, dar si aplicatia locala numita Careem, unde puteti plati Cash. Preturile sunt mai mult decat decente.

Taxi interurban: Daca nu inchiriati masina, veti fi nevoiti sa apelati la taxiuri. Rute precum Petra – Wadi Rum, Wadi Rum – Aqaba, necesita cel mai probabil astfel de mijloace de transport, iar daca doriti sa ajungeti la castelele izolate din nordul Iordaniei, atunci iarasi va fi mai dificil sa va bazati pe taxiuri, caci va costa mult. Dar daca va strangeti 4 oameni, poate fi oarecum rentabil. Incercati sa cautati pe internet tururi organizate in aceste zone. Preturile vor fi in schimb piperate, asa ca ne intoarcem la varianta cu inchirirerea unei masini.

P.S. Noi am avut sansa de a calatori alaturi de prietenii nostri in zilele libere. In rest, ne-am descurcat cu transportul in comun si Uber.

Cum dormim

O sa vreti sa si dormiti in Iordania. Aici e aici. Scump este cuvantul de baza pentru zonele turistice. Foarte scump. Poate la Paris este mai scump decat in Aqaba sau Petra, dar sa dau 20 Euro pe o dubla in Petra, o dubla din care cum am intrat mi-am si dorit sa plec, nu prea mi s-a mai intamplat. Si cine ne cunoaste pe noi stie ca nu suntem pretentiosi. Nu, chiar nu. Suntem super lejeri, si putem dormi aproape oriunde, dar locul acela era cum nu trebuie. Si nu numai noi am simtit asta. Toti calatori cu care am interactionat au afirmat acest lucru, unii platind 40 Euro pe o dubla din care isi doreau sa plece. Totusi, e o diferenta intre a plati mult pe ceva ce nu face, dar totusi poti locui, si ceva in care dai bani multi si nu poti locui. Asadar, sfat, pentru Wadi Musa-Petra, mergeti la ceva cu nota pe Booking peste 9 si dati niste banuti in plus, se va merita in momentul in care ajungi acasa dupa o zi lunga si vreo 20 km de traseu. Despre exact ce hotel am folosit si ce tur am prins la Wadi Rum va povestim in articolul separat.

Cazarea in Aqaba seamana cu cea in Mamaia pe timpul verii. Scumpa, in cadrul unor complexe nou construite, departe de zonele in care poti face ceva, un mijloc de transport fiind foarte necesar … . In schimb, Ammanul ofera si variante ieftine, probabil datorita concurentei acerbe.

Cu cine interactionam

Oamenii, acest subiect la care se ajunge intotdeauna cand ajungi intr-o tarisoara. Dar oamenii, cum sunt oamenii? Sunt buni, sunt rai? Au inima mare, o au mica?  Expatul nostru roman a zis o chestie tare. Pana la urma in Romania esti in siguranta sau nu? Depinde, cam asta ar fi raspunsul. Asa si in Iordania. Depinde. Siguranta este, poate ca in Amman sa te plimbi este mai sigur ca in Bucuresti, dar siguranta o poti estima si in alte feluri, iar un turist nu prea are contact cu societatea, trebuie sa o spunem pe aia dreapta.

Este o societate a barbatilor. O societate in care cuvantul spus intre barbati este important, iar oricat de occidentali sunt ei in comparatie cu tarile din jur, femeile au totusi locul lor anume in sistemul social. Ahh, cu siguranta ca femeile fac de toate, conduc, muncesc, sunt soferi de Uber si altele, dar se simte in aer ca femeia este alta specie decat barbatul. Mai este ceva important si merita mentionat, hartuirea femeilor pe strada nu prea exista. Aici oferim un mare plus poporului iordanian, Hassan Mohamed si Ali sunt niste super baieti.

Nu ai nevoie de esarfa, ai nevoie doar de bun simt, iar daca te plimbi mai mult prin Amman, cam cum am facut noi, eu zic ca e bine sa eviti colanti cu care vest europencele se mandresc. Pentru tine, nu pentru ei. Ahh, si mai ales bluzele lungi, cu ceva sa cada peste fund, vor fi utile in aceasta societate. Decolteu? Karim likes this!

Dar altfel, oamenii incearca sa te ajute daca ai nevoie, iar cand este vorba sa iti vanda ceva, nu vor trage de tine ca in bazarul din Cairo. Treaba ta daca cumperi, daca nu, la ei va veni cineva cu siguranta, si nu stau dupa fundul tau.

Cum ne distram

Petreceri si alcool. La discretie. Exista magazine deschise toata noaptea care iti vor vinde alcool la suprapret, asta daca nu ai niste prieteni buni care sa iti aduca din aeroport, asa cum am fost noi. In schimb e frumos sa bei si in intr-un bar fain cu multi straini si expati, asa cum am fost impreuna cu prietenii nostri. Era dragut sa vedem cum ii saluta toata lumea pe acolo, sa vedem europeni de 40 ani cu copii lor albi stand la masute si tragand de cateva berici. O bula de europenism intr-o societate arhaica pana la urma. Barul se numea Copas.

Sfat: In complexul Boulevard din Abidali, Amman, exista un duty free de unde poti cumpara bauturi daca ai intrat in tara de curand. Astfel, va puteti ajuta prietenii din Amman, dar si pe voi, cei doritori de distractii bahice.

Dar din punctul nostru de vedere, distractia maxima in tarile arabe este sa fumezi o narghilea, sa bei o cafea si sa admiri haosul din jur. Aproape as spune ca alcoolul nici nu isi gaseste locul in tarile arabe. Nu imi venea sa beau vin in Amman, dar cand ajungeam acasa la baieti, eram deja in Romania si schimbam paradigma. Si parca este bine asa…

Si iarasi sarim la o alta idee, dar merita spusa aici: Incercati sa evitati locurile favorite de distractie ale populatiei locale. Adica este ok sa mergi in parcuri si restaurante, dar evitati sa mergeti la plaja sau la bai termale. Cu baietii este frumos sa faci o haiducie, dar pentru fete poate fi un pic aiurea.

Concluzii

Este frumos la Iordania. M-as mai intoarce, dar cu un salariu mai mare, mi-as inchiria o masinuta si as face trekking prin muntii din Nord si in Wadi Rum.

Poate ca atunci cand ne vom intoarce, prietenii nostrii nu vor mai fi acolo, ceea ce ma face sa ma gandesc serios ca poate va trece ceva timp pana cand voi mai fredona melodia lui Sting – Desert Rose : Aman Aman Aman….. .

P.S. De aici vine si cuvantul Manea, de la Aman, ceva ce inseamna jale, la cantecele specifice numite Amanele, de unde logic rezulta Manele! In schimb Amman vine din alta parte, nu are treaba cu manelele.

P.P.S. In articolele viitoare vom da niste sfaturi mai concrete, aici am incercat sa las un pic de sentimente despre care probabil nu-mi voi aminti cand voi scrie despre aceasta tarisoara.

Articole Iordania

  1. Despre Jordan Pass si traseul nostru in Iordania.
  2. Iordania. Impresii la cald.
  3. Jerash, savoarea Romei antice in Orientul Mijlociu.
  4. Betania de dincolo de Iordan. Locul unde a fost botezat Iisus Hristos.
  5. Mozaicul Tarii Sfinte din Madaba, catacombe istorice si muntele Nebo.
  6. Amman, Iordania. File de poveste. 2018.
  7. Kerak si Ajloun. Pe urmele cruciatilor in Iordania
  8. 2 zile prin Petra. Siq, Trezoreria si mânăstirea Ad-Deir. (I)
  9. 2 zile prin Petra. Trezoreria de sus si traseul Wadi al-Farasa (Partea II)

Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.

Spor la calatorit!

Spor la calatorit!

elefant.ro
Traian

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments