Sicilia merita nu doar o vizita de o saptamana, merita mai multe vacante. Dar ce faci cand ai doar 3 zile? Doar nu o sa petreci una doar pe mare, nu? Ei bine, cand copilul zice ca vrea sa vada un vulcan, atunci il duci la Etna, si de ce nu, il duci sa vada si cum zboara lava tocmai pe Vulcanul Stromboli.
Daca nu ati vazut filmuletul Lava You de la Disney, atunci indiferent de varsta, trebuie sa il vedeti, e adorabil si in romana si in engleza.
Am plecat si noi in Sicilia pentru 3 zile full, in echipa de 3, caci cel mic tocmai ce implinea in acele zile frumoasa varsta de 3 ani. Voia avion si vulcan pentru ziua lui, si am zis ok, stim o destinatie buna. Eu visam de o eternitate la Sicilia si iata ca s-au aliniat planetele. Am plecat cu niste planuri, dar s-au schimbat repede caci am decis sa inchiriam masina la aeroport. Am avut noroc caci am obtinut si o masina si un pret mult mai bun decat daca am fi avut rezervare online. Nu e tocmai usor sa calatoresti cu un copil mic, mai ales cand ai bagaje si cand se pune in fund ca el a obosit si nu vrea nici macar in carucior (pe care oricum l-am carat dupa noi), ci doar in brate. Dar indiferent daca inchiriam sau nu masina, planul de a ajunge la Stromboli era indiscutabil.
De aceea si cazarea pe primele 2 nopti am luat-o in Milazzo, locul de unde pleaca croazierele spre Insulele Eoliene. Si ce cazare am gasit…un apartament 100% echipat cu orice iti poti dori, si cu o vedere de milioane si cu proprietari pe masura (un italiano vero la varsta senectuții). Am fi putut sa stam dimineata la masuta de la balcon o eternitate, cu vedere spre mare si palmieri, cu o lumina perfecta, citind editia speciala Le Figaro – Sicile eternelle – si alte minunatii de reviste din colectia proprietarului.
Insulele Eoliene
Despre insulele Eoliene am inceput sa citesc de cand ma pasiona Sicilia. Cumva nu ma asteptam sa apuc sa le fac din prima vacanta in Sicilia, sau poate macar intr-una de minim o saptamana. Dar iata ca am ajuns in Milazzo.
Nu am cumparat bilete online pentru excursie, cumva nu am reusit sa obtinem toate informatiile de care aveam nevoie. Am zis ca ajungem acolo si sa incercam in seara respectiva sa descurcam treaba. Seara am ajuns cam in jur de ora 19:00 la cazare. Pana ne-am invartit, am parcat masina intr-o gradina veche ascunsa de ochii lumii din centrul orasului, deja se facuse ora de inchidere cand am ajuns la casa de bilete. Am tot incercat sa vedem ce tururi putem face, noi cumva vrand sa alegem cel mai lung tur care sa cuprinda si insula Stromboli. Cumva am avut si noroc pentru ca fix sambata era turul Panarea si Stromboli, iar duminica doar Lipari si Vulcano.
Gazda noastra avea la cazare un ghid facut de el in care spune o propozitie foarte inteligenta de genul – “pentru a face turul tuturor insulelor Eoliene iti trebuie mult timp si mai ales multi bani.”
Cel mai cool ar fi sa ai barca ta, sa fii tu skipper si sa faci un lung tur romatic. Dar in momentul asta pot sa optez si pentru varianta scurta de o zi si un program de la 11:00 pana la 21:00, care sa includa aceste doua insule superbe. Pretul este de 45 euro de persoana (cu o faimoasa reducere de 20% – pretul intial fiind de 60 de euro) + 5 euro taxa de intrare pe insule de persoana. Acest pret il poti lua online. Daca nu, vei plati suma intreaga. Sau vei fi smecher ca sotul meu si te vei tocmi la pretul din online. Va zic eu ca un om ca sotul meu e bun de avut pe langa tine, mai ales in calatorii, numai eu stiu cate smecherii am facut de-a lungul calatoriilor noastre (in limite etice bineinteles si pe vremurile cand 100 euro erau bugetul unei saptamani intregi).
Deja am dat din casa numele a doua din cele sapte insule. Lipari, Vulcano, Salina, Stromboli, Filicudi, Alicudi si Panarea si un set divers de stanci care ies fabulos din mare, lasandu-te cu gura efectiv cascata, alcatuiesc acest arhipelag. Acestea sunt rezultatul a peste 260.000 ani de activitate vulcanica in zona. Unele dintre insule sunt incredibil de fertile, cu genul de plante exotice care te duc cu gandul la zone mult indepartate de Europa. Eu cel putin am simtit ca sunt intr-o vacanta exotica.
Deci cu putin peste 100 euro am plecat toti 3, intr-o dimineata de sambata spre paradis. Nu pot sa zic ca aglomeratia de pe vas indeplinea tocmai normele de distantare sociala, dar singurul bonus era ca fara certificat verde nu intrai pe feribot, deci sa zicem ca am fost safe cat de cat, noi purtand masca.
Am nimerit langa o amuzanta gasca de batranei francezi, genul care se bucura de viata la 60 de ani, si care ne-au provocat sa ne repetam putin franceza. Credeau intial ca suntem italieni. I-am lamurit repede.
Insula Panarea
Am ajuns prima data pe Panarea, dupa 1h20min de traseu pe mare, practic cea mai mica dintre insule. Ne-au aratat prima data Capo Milazzese si apoi ne-au debarcat in port. Am avut 2h la dispozitie sa ne plimbam. Initial pare mult, dar a fost chiar putin, am fi avut multe de facut.
Initial am citit un articol din care nu am inteles mare lucru din ce aveam de vizitat. Am plecat si fara palarii, caci in Romania erau 15 grade, crema de soare am uitat-o in masina, iar carutul nici nu ne-am mai batut capul sa il caram (mare greseala, caci insulele chiar au infrastructura buna pentru acest obiect extrem de util cand ai un copil care nu vrea sa-si foloseasca picioarele).
Dar cum noi suntem noi, ne-am dat repede seama ca o sa avem treaba totusi. Am luat-o incet la pas pe stradute. Totul arata fabulos. Genul de fabulos pentru care vrei sa te pui jos si sa tragi aer in piept in timp ce contempli minunatiile planetei, intrebandu-te daca lucrurile astea chiar sunte reale.
Am mers incet spre Biserica San Pietro.
De aici am vazut traseul de 30 de minute spre satul preistoric. Si am zis sa o luam la picior. Peisajul a fost de vis. Se putea opta pentru un taxi de jos din port si pana la Plaja Cala degli Zimmari, o plaja cu nisip, singura.
Aici ne-am oprit. Plaja asta este cea mai frumoasa din toata excursia. Si fix aici am uitat sa ne luam costumele de baie. Bine ca avem un copil care nu e inca pudic. E singurul regret din excursia asta. Clar ca a plans cand i-am zis ca trebuie sa continuam.
E greu sa fii copil si sa intelegi ca nu mai poti sta la plaja caci avem un timp limita si mami si tati nu pot sta locului si trebuie sa vada si peisajul de sus.
La satul preistoric nici nu am mai ajuns, nici nu ne-am mai oprit sa bem un suc la un bar ce parea gradina Edenului, caci eu am insitat sa luam totusi un taxi (o masinuta de golf) inapoi spre port, dupa proteste intense ale sotului. Oricum ne-am intors in timp cat sa mancam o super inghetata la o gelaterie si nici sa nu intarziem la vapor (i have an issue with beeing late).
Si asa s-au terminat 2 ore foarte scurte pe Insula Panarea.
Insula Stromboli
Am plecat apoi spre Stromboli, adevarata noastra destinatie in aceasta calatorie. Pana acolo, trecem pe langa o formatiune stancoasa, un vestigiu al intensei activitati geologice din zona, un rest de vulcan practic. Restul s-a pravalit in mare acum multi ani.
Stromboli este un vulcan activ. Varful lui atinge 926m. Are o forma atat de tipica de vulcan incat intruchipeaza efectiv Lava you. Si nu doar arata, dar si se poarta ca un adevarat vulcan activ. Erupe continuu de mii de ani, fiind supranumit “Farul Mediteranei”. Eruptiile sunt mici, dureza cateva secunde, dar sunt spectaculoase si ofera aproape oricarui turist care merge in calatorie spre el imagini spectaculoase. In general eruptiile sunt de tip exploziv, dar sunt si eruptii efuzive la cateva zeci de ani. Cateodata se mai intampla si accidente, dar cam asa sta treaba cu vulcanii.
Cand am ajuns pe Stromboli, dupa 20 de minute de mers cu vasul, cel mic deja dormea. Asa ca ne-am trezit vizitand cu el in brate si regretand ca nu avem carut. Pana la urma ne-am oprit pe o plaja unde l-am lasat putin sa doarma, in timp ce contemplam plaja formata din pietricele negre vulcanice.
Apoi am luat-o fix prin jungla pentru a ajunge in una din cele doua asezari de pe insula, San Vincenzo.
Aici i-am privit cu invidie pe cei care se pregateau sa urce pana pe varful insulei, asa cum am reusit si a doua zi sa ii invidiem pe cei care urcau pe Etna pana sus. Sunt diverse agentii care ofera ghidarea si echipament pentru acest tip de activitate. Daca am fi fost singuri am fi urcat cu siguranta.
Cele 2h45min de pe insula au trecut din nou foarte repede. Am nimerit si la un restaurant nasol, dar asta e.
Dupa plecarea de pe insula vaporul te duce pe partea cu panta vulcanului unde curge lava de obicei numita Sciara del fuoco, partea opusa celei in care sunt construite orasele. Insula e plina si de semne cu instructiuni in caz de tsunami. Oamenii traiesc cu mandrie alaturi de vulcanul lor.
Deci barca te duce acolo, si te inghesui cu restul populatiei sa vezi pana la apus cum sare lava. Apoi intoarce vasul ca sa vada si cei de pe partea opusa. Noi am reusit evident sa fugim de pe o parte pe alta de fiecare data, si astfel pana la apus am reusit sa vedem minim 6-8 eruptii in care vedeam cum zboara lava. Oricum nu aveai cum sa ratezi caci tot vasul incepea sa tipe ca la gol.
La intoarcere 2 straini ne furasera locurile de langa francezi, si i-am boscorodit cu totii, si noi si francezii, dar am stat la o alta masa cu niste batranele din Germania. Acolo din nou TAI a furat atentia total. A primit si un avion de hartie, si tot povestea cum el are casa noua si masina noua si toata lumea zambea caci oricum nimeni nu intelegea nimic, dar era mult prea adorabil. A primit in dar si un avion de hartie facut ad hoc pe care l-a carat cu grija pana acasa.
Din Stromboli ies personajele lui Jules Verne din O calatorie spre centrul pamantului, iar asta stiu nu pentru ca am citit si eu cateva carti ale lui Jules Verne in copilarie, ci din cauza ca sotul meu stie absolut orice. Recunosc, este chiar fascinant.
Sunt sigura ca si o excursie in Lipari si Vulcano va fi fascinanta in urmatoarele noastre calatorii in Sicilia. Eu stiu sigur ca ma voi intoarce.
Zilele acestea am cam inebunit cu cititul despre vulcani, chiar urmarim indeaproape evenimentele din La Palma. Este cu adevarat un fenomen al naturii pe atat de distrugator pe cat este de fascinant.
Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.
Buna ziua. Ati zburat pe Catania sau pe Palermo?
Am zburat pe Catania, dar am ajuns in ziua aceea din Cefalu deci era același lucru sa zburam practic și la Palermo.