În sfârșit pe vârful Moldoveanu, un camping minunat in Corbi și startul unui proiect ambițios.

***Acest articol face parte din seria dedicata celor mai inalte varfuri din fiecare tara europeana. Acum vreo 2-3 ani ne-am gandit prima data la acest lucru. O fantezie, da. Dar iata ca incet -incet, acest proiect fara termen limita prinde contur. Un ceh ambitions a facut si a documentat aceasta intreprindere si il puteti gasi aici impreuna cu o jurnalul si aventura fiecarui varf. Cam asta ne dorim si noi sa facem in anii ce vor veni.


Varful Moldoveanu a beneficiat in ultimii ani de o atentie sporita din partea publicului larg. Nu este neaparat cel mai usor accesibil varf important din Romania (cel mai rapid drum – 7 ore de drumetie si inca 4 ore dus-intors de drum forestier), dar decand cu dezvoltarea retelelor sociale de tip Instagram si Facebook in care fiecare gigel posteaza o fotografie de pe varf si explica cum a ajuns acolo (cum facem si noi de altfel), era inevitabil ca tot românul sa ajunga pe Moldoveanu. Ceea ce nu este rau, este bine ca lumea descopera muntele, singurul bemol ar fi ca riscurile in caz de vreme rea sunt mai mari pentru omul obisnuit cu drumetiile tip Cascada Urlatoarea, Cascada Cailor si mai completati voi…

4 in poza pe Varful Vistea Mare

Nu am apucat sa urcam pe Acoperisul Romaniei in anii de studentie, muntii Fagaras fiind destul de off-limit pentru noi. Necesitau un grad mai mare de logistica, masina, bani mai multi. Acum la 30 ani si salariu, e altfel. Timpul in schimb este o problema, Creasta Fagarasului probabil va mai astepta pana la pensionare.

Merita spus ca Varful Moldoveanu face parte din trapezul Vistea-Moldoveanu, unde varful Vistea, 2527m, al 3lea cel mai inalt din tara, este separat de varful Moldoveanu printr-o scurta dar intensa poteca ce traverseaza Spintecatura Vistei. Acest trapez ajunge sa fie destul de usor recognoscibil din departare. Pe el trebuie sa-l cautati atunci cand admirati creasta Fagarasului dinspre Nord ( DN1, judetul Brasov).

Se mai poate ajunge pe varful Moldoveanu si dinspre partea nordica. Ori dinspre cabana Balea, un traseu lung si pe creasta, ori dinspre cabana Sambata, tot un traseu lung. Pentru one day trip, cea mai buna varianta ramane celebra Stana a lui Burnei.

Plecarea de la Stana lui Burnei

Program si durata traseu

Am ales sa campam in Corbi pentru 2 nopti pentru a fi cat mai relaxati in aceste zile, fara multa fuga logistica. Plecarea a fost cat mai devreme, dar cat mai devreme poate insemna multe pentru diversi oameni. Am plecat de la campingul din Corbi pe la 6 30 si la 8 20 am parcat masina, iar la 8:30 am luat-o din loc pornind cronometrul. Puteti lua in calcul cam 1h45 – 2h15 pentru drumul cu masina pana la Stana lui Burnei. Depinde ce masina, starea drumului din acel moment si cat de mila iti este de ea. Se poate face si mai repede de atat, sau mai lent.

Trapezul Moldoveanu – Vistea, cel din plan apropiat fiind Moldoveanu

Traseul nostru a fost via valea Rea cu intoarcere pe la Lacul Galbena. Cea mai buna optiune pentru cei ce se nu grabesc foarte tare (in acest caz, putand urca si cobori tot pe valea Rea), avand avantajul ca te poti delecta cu cateva lacuri glaciare frumusele pe drumul de intoarcere. Traseul este bine marcat, nu prea aveti cum sa va rataciti.

Timpii nostri

  • Stana lui Burnei – Caldarea Vaii Rele 1h
  • Caldarea Vaii Rele – Portia Vistei – 1h
  • Portita Vistei – Vf. Vistea Mare 30 min
  • Vf. Vistea Mare – Vf. Moldoveanu – 15-20 min
  • Vf.Moldoveanu – Vf. Galbena – Stana lui Burnei 2h30

Merita mentionat ca noi mergem un pic mai repede si nu am facut pauze lungi. Pe urcare a fost soare, cam cald chiar pe urcarea pana in Caldarea Vaii Rele, dar deja de pe varful Vistea parea ca vremea nu va mai fi blanda mult timp, iar pe Varful Moldoveanu deja incepuse sa ne picure, astfel ca am luat-o din loc mai repede. Apoi pe varful Galbena a inceput sa ploua mai accentuat, iar in zona lacurilor Galbena am fost acoperiti de o ploaie molcoma si aparent lejera. Aparent, caci deasupra noastra se auzeau tunete intr-o veselie si era de abia ora 12. Ploaia anuntata de prognoza meteo incepea deci mai devreme decat speram noi. Eram oarecum mai relaxati ca parasisem creasta si poate fulgerele nu coborau chiar pana la liziera padurii. Dar fulgerele si drumetiile pe munte nu trebuie sa se intersecteze prea des.

Spintecatura Vistei, intre Vistea si Moldoveanu. Singura portiune cu lanturi.
Trapezul dinspre Caldarea Vaii Rele

Cele mai înalte vârfuri din Europa. Și poate nu numai…

Povestea asta cu cele mai inalte varfuri din Europa este mai veche. Tot citind literatura de calatorie si aventura, inevitabil sa nu dai si de aceasta intreprindere. Mi-am soptit in barba sa fac si eu asta candva, macar declarativ, chit ca poate nu as incheia ciclul. Paradoxal, desi frumos ar fi fost sa fie Romania prima tara, vara trecuta s-a legat mai degraba sa ajungem in Bulgaria in Pirin si Rila, urcand astfel pe varful Musala, cel mai inalt varf din Bulgaria. Am fost minim dezamagit de faptul ca nu am urcat pe Moldoveanu inainte, dar nu-i nimic. Si astfel, cu Musala a inceput drumul nostru spre cele mai inalte varfuri din Europa. In 2021 nu am mai reusit sa mergem pe nicaieri in folosului acestui demers.

Vara 2022 am fost pe varful Olimp din Grecia intr-o excursie blitz, iar o saptamana mai tarziu l-am facut si pe Moldoveanu. Deci suntem la Cota 3. Îi dăm startul !


Cel mai inalt varf din Ucraina, Hoverla, ar fi ceva interesant de facut candva, si destul de aproape, dealul de aprox 400m din Republica Moldova ar putea fi atacat dupa o vizita la Cricova, iar muntii din Balcani ce ar aduse multe tari pe răboj ar necesita minim o saptamana pentru a intelege ceva. Discutia este ca nu merita nici sa fugi dupa aceste varfuri, caci nu te plateste nimeni. Merita sa te bucuri de experienta, altfel ce folos.

ȚarăNume VârfInaltimeAn
BulgariaMusala29252021
GreciaOlympus29182022
RomaniaMoldoveanu25442022
3 țări… momentan

The Story Garden. Camping in Corbi.

Perspectiva unei nopti petrecute la cort alaturi de cel mic plana de ceva vreme in familia noastra. Nu se legase pana acum nimic, alegand de fiecare data sa ne cazam undeva frumos si sa nu ne mai batem capul cu corturi si toata bataia de cap. Dar acum, cazarea la camping in Corbi, un camping-glamping mai exact, a fost cam ce trebuie pentru noi si familia noastra extinsa, caci am fost cu bunici si toata lumea. Pisica mai lipsea.

Initial urma sa stam la cort-cort, dar s-a mai eliberat un cort-glamping, astfel ca jumatate din noi au stat la comfort, ceilalti au stat la izopren si sac de dormit. Dar in acest camping ai ce face, mult spatiu, spatii comune bine amenajate, asa ca a fost un prilej foarte bun de relaxare, stat in iarba si jucat cu puii de ciobanesc ce pazeau cu ferocitate domeniul.

Cortul de Glamping costa 250 lei cu mic dejun, iar statul la cort este 40 lei/persoana. II puteti gasi pe Booking, sau pe Facebook sau telefonic (0754 567 126). Noi am apelat la telefon.

Chiar daca nu urci pe Moldoveanu, in Corbi ai ce face. Obiectivul principal ar fi Manastirea Rupestra Corbii de Piatra, un loc plin de legende si istorie. In august se desfasoara un festival de muzica rock, Stonebird. De curand s-a inceput creerea unui drum similar Via Transilvanica si in Muntenia, Via Valahia.


Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.

Spor la calatorit!

elefant.ro
Traian

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *