Muzeul lui Stalin, o adevarata opera de arta a Cultului Personalitatii. Cand vizitezi muzeul , nici nu stii ce sa faci, daca sa razi sau sa plangi.
Cetatea Gori, care este chiar frumoasa si panoramica. Se afla in mijlocul orasului pe un deal.
Uplistsickhe, un oras antic sapat in piatra acum 3000 si ceva de ani., localizat la 10km de Gori.
![]() |
Pozele din vederi arata intotdeauna mai bine |
Le voi descrie pe larg pe fiecare in acest articol, impreuna cu experientele si peripetiile aferente.
Gori este de asemenea cel mai apropiat oras georgian de Ossetia de Sud. Am mai scris despre Razboiul Ossetei de Sud in primul articol despre Georgia. Capitala Ossetei este la 20 km de Gori. Gori a si fost de altfel si cucerit de armata rusa in acel conflict de acum 6 ani.
Ajungem in centru la autogara. Chiar sub cetate. Autogara era ceva superb. O aglomeratie imensa de microbuze, ca un roi. Noi citisem ca microbuzul spre Uplistsickhe pleaca pe la 12 si ceva. Noi cam intarziaseram. Dar cum nu suntem in Europa de Vest, nu eram asa stresati de acest aspect. Stiam ca se va rezolva cumva.
O alta intamplare distractiva s-a intamplat in momentul in care o femeie a varsat o cutie de vopsea pe jos. Rosie. Tot microbuzul se facuse numai vopsea rosie. Noi nu am patit nimic, dar alti pasageri s-au murdarit mai tare. Am stat cam 15 minute pana cand au curatat vopseaua. Din pacate, am stat in microbuz. Dupa ce ca era cald, mai mirosea si a vopsea. A fost putin cam neplacut, daca erai putin mai panicos te puteai gandi ca urma sa mori asfixiat. Dar macar am ajuns la destinatie. Drumul nu a durat mult, cam 20 de minute.
Mult mai pe larg despre Uplistsikhe
Uplistsikhe tradusa efectiv ” Fortareata conducatorului” este un oras sapat in piatra ce candva a avut un rol foarte important in istoria Georgiei. A fost fondat pe la sfarsitul Epocii Bronzului, in jur de anul 1000 I.H si a fost locuit pana prin secolul 13 A.D. Intre secolul 6 si secolul 11, a fost unul dintre cele mai importante centre politice si religioase ale Kartli pre-crestine – practic o adunare precusoare a ceea ce avea sa devina statul Georgian. Du coup, un loc foarte interesant, atat prin istorie cat si prin aspect.
Cam asta ar fi de zis din punct de vedere arheologic si istoric despre acest oras. Pe larg gasiti in linkul de mai sus. Cine doreste, se serveste.
Din punct de vedere al vizitei noastre aici, noi ne-am bucurat tare ca am ajuns aici. A fost interesant sa vedem si un oras antic sapat in piatra undeva prin mijlocul Caucazului. A fost cald, a fost obositor, aveam ghiozdane mari in spate, pe care le-am ascuns intr-o pestera pe acolo, mai prin vale.
Desi ne-a ocupat cateva ore din zi, chiar a meritat drumul pana aici, iar daca cumva ajungeti pe la Tbilisi, merita sa faceti o excursie de o zi, Tbilisi-Gori-Uplistsikhe.
Biserica din complex era chiar frumoasa si avea un aer linistitor.
Merita drumul in Gori numai si pentru acest muzeu. Noi nu eram foarte hotarati sa vedem acest muzeu si acest oras. Unii il recomandau, altii nu. Dar dna Armine, trainerul nostru de la proiect, ne-a facut sa vrem sa vizitam muzeul. Ea l-a apreciat foarte mult si a spus ca este ceva unic, dar se doreste inchiderea lui, ceea ce ar fi mare pacat si ca ar trebui sa il vizitam cat mai putem. Motivele pentru care ea gandea asa sunt simplu de dedus. Doamna Armine din Armenia vorbeste rusa ca un fel de limba materna. Are nivel C2 ca sa ma exprim academic. Armenia este una din tarile caucaziene cu o politica destul de dependenta de cea a Rusiei. Defapt este statul caucazian care a pastrat cele mai bune relatii cu Rusia. Lasand la o parte motivele pentru care am fost sfatuiti sa vizitam acest muzeu, chiar ne-am gandit ca este ceva care merita facut. Muzeul lui Stalin este Muzeul lui Stalin totusi.
![]() |
Stalin in exil in Siberia. A se observa privirea ganditoare si hotarata. |
Muzeul lui Stalin este comunist pana in maduva oaselor. Acolo pana si personalul pastreaza autenticitatea locului. Totul este comunist, totul este din anii 60-70. Atmosfera creata merita toti bani. Biletul de intrare nu este scump, dar trebuie sa stii cum sa il cumperi. Adica care este combinatia? Ei iti ofera bilet de 20 Gel (40 ron) pentru adult in care vizitezi Muzeul. Ceea ce este cam mult. Aproape 10 euro. Probabil preturile sunt facute pentru nostalgicii din Rusia care isi permit aceste sume. Pentru inca alti Gel, vreo 10 sau 15, mai vizitezi si vagonul lui Stalin. Stalin nu calatorea cu avionul des pentru ca nu ii placea. Ii era frica. Pentru studenti, este afisat doar un singur pret, 20 Gel, Muzeu plus Vagon. Dupa cum vedeti, combinatia ar parea avantajoasa, dar nu e. De obicei aceste surprize si bonusuri nu prea merita. Asa ca mai bine este sa le evitati.
![]() |
Celebrul Vagon |
Ajunsi la casa de bilete, incepem sa discutam cu doamnele. Doamnele stiau engleza. Ceva uimitor. Ei ne zic ca trebuie sa cumparam bilet de 20Gel si vizitam Muzeu si Vagon. Eu zic ca nu avem bani si ca vrem sa vizitam doar Muzeul si nu vrem Vagon. Ei ne zic ca doar asa putem sa vizitam. Intre timp, noi ne fastacim pe acolo, ne facem ca vrem sa plecam, dar ca ne pare rau, mai intrebam odata si pana la urma ne taie bilet de 10 Gel doar pentru Muzeu(deci aveau bilete de 10 Gel pentru studenti pentru Muzeu, dar nu le afisau). Un succes zic eu. Macar si pentru faptul ca nu am acceptat sa mi se bage ceva pe gat ceva ce nu vroiam. Morala. Morala este ca sa nu crezi numai ce ti se spune si scrie. Daca simti ca se poate si mai bine, probabil ca asa este.Evita pachetele promotionale. Nu intotdeauna sunt cele mai bune. Incearca sa vorbesti si sa intrebi si sa te informezi. Un om informat este un om care castiga si bani si timp. In Spania, de exemplu, am salvat multi bani mergand la muzee (unde biletul costa 8-10) doar in orele sau zilele in care era intrarea gratuita. De obicei acest tip de informatie nu este scris cu litera mare sau poate nu este scris deloc. Dar daca ai internet si poti sa cauti, fa asta. Daca nu gasesti pe internet, intreaba la casa de bilete. Au obligatia sa iti spuna acest lucru. O mentiune am de facut, acest mod de a vizita se preteaza la perioade in care stai mai mult intr-un loc. Daca stai o zi, nu trebuie sa te superi ca nu ai nimerit orele sau ziua in care e gratis si sa nu mai vizitezi ceva, doar pentru ca nu e gratis. Pana la urma fiecare stie ce vrea si ce merita pentru el.
Muzeul prezinta toata viata lui Stalin. Mic copil, tanar revolutionar, lider al URSS. Toate etapele importante ale vietii sale. Din punct de vedere istoric, pare destul de competent, dar nu prea pot sa spun mai multe.
Daca ajungi in Gori, merita sa vezi Muzeul. Merita macar si pentru ca sa vezi cine a fost Stalin. Sa vezi cum arata Stalin. E important. Brasovul a fost numit Stalin in anii 50. Bunicii nostri inca mai stiu sloganul “Stalin si poporul rus, libertate ne au adus”. E bine sa stim cine a fost Stalin. E bine sa mergem si la Muzeul de la Sighetul Marmatiei, unde este muzeul dedicat victimelor ocupatiei comuniste. Intreaga inchisoare a fost amenajata, fiecare celula este acum o sala in care poti afla ce a insemnat comunismul timpuriu in Romania si ce efecte a avut.
![]() |
O biserica draguta in drum spre autogara, chiar la baza Cetatii |
![]() |
Cetatea din Gori |
[…] orasului: Mai departe, ne-am trezit dimineata si am plecat spre marele oras al lui Stalin, Gori. Pe scurt, o sedere in Kutaisi nu este deloc inutila, ba chiar merita din plin. Iti poti umple […]