De ce Georgia
In ultimul an, gustul aventurilor ni s’a deschis si am inceput sa cautam destinatii din ce in ce mai exotice si mai nebunesti. Dupa ce am fost in Taiwan, ne-am dat seama ca lucrurile nu se vor opri aici. Asa ca intre timp am dat de acele Proiecte Europene. Dupa o tentativa nereusita de a pleca in Turcia undeva langa stramtoarea Dardanele, aproape de Troia, am plecat pana la urma in Slovacia. Nu e cea mai exotica tara, dar totusi a fost o experienta frumoasa si plina de invataminte.
Dupa ce ne-a intrat microbul in sange, am zis ca urmatorul proiect va fi in Georgia, Armenia sau Azerbaijan. Pe scurt in Caucaz. Ne atragea aerul acela misterios post sovietic. Plus ca foarte multe nu stiam despre aceste tari, doar ca sunt in celalalt capat al Marii Negre.
Geografic, Politic si Istoric: deoarece e bine sa stii in ce te bagi
 |
Georgia este si o tara muntoasa dupa cum se poate observa, cele mai inalte varfuri fiind in nordul tarii la granita cu Rusia, peste 5000m. Datorita reliefului specific, nu prea se pot cultiva cereale, dar in schimb se mananca foarte multe legume. Salata de rosii si castraveti este la putere. Se zice ca pe vremuri, din Georgia proveneau o parte importanta din legumele necesare URSS. |
Georgia este localizata in Caucaz. Este separata de Rusia prin muntii Caucaz, la sud se invecineaza cu Turcia si Armenia, iar la Est cu Azerbaijian. Datorita pozitiei centrale in zona, are numeroase avantaje, unul dintre ele fiind pretul foarte bun la petrolul luat de la azeri(sub 1 euro litrul de benzina). Georgia se intelege in general bine cu toti vecinii ei, dar relatia cu Rusia nu este cea mai stralucita.
Georgia este o tara care, la fel ca Romania, a stat intre niste imperii mari de tot, cel Rus si cel Otoman. Castig de cauza au avut Sovieticii in 1922, cand au ocupat tara care doar ce isi declarase independenta. Pana sa ajungem la sovietici totusi, Georgia a avut o istorie interesanta, din Antichitate pana in Evul Mediu. Faptul ca au fost cea de a2a tara crestinata oficial, dupa Armenia, mi se pare foarte interesant. Alte detalii despre Istoria Georgiei le puteti afla aici Istoria Georgiei. Daca sunteti foarte pasionati de subiect.
Revenind la 1922, este anul in care Georgia a fost lipita URSS si in care lucrurile au luat o turnura proasta pentru poporul georgian.
Acel an este important pentru memoria georgenilor, caci atunci a inceput politica de prigonire sovietica, deportarile si genocidul. Ceea ce s-a intamplat si pe la noi ulterior, incepand cu 1944, deci stiti despre ce este vorba. Exista chiar si un muzeu in Tbilisi dedicat acestor ani care este foarte bine organizat si in care poti petrece destul timp. Nu e cel mai vesel muzeu, dar e UTIL.
 |
Muzeul Contra Stapanirii Sovietice |
 |
Vagon cu care au fost deportati georgienii incepand cu 1922 |
Adica 2 provincii din Georgia, Abkhazia si Ossetia de Sud, sunt practic Rusia. Nu conteaza ca pe harta ele sunt trecute la Georgia, acolo te duci cu pasaportul si viza de Rusia. Exagerez, in Abkhazia poti intra, dar in Ossetia chiar nu e recomandat si este interzis pentru straini din ce am auzit. In Abkhazia poti intra doar daca iesi pe unde ai intrat. Adica nu poti sa faci Georgia-Abkhazia-Rusia sau viceversa. Deci nu e atat indicat sa te duci pe acolo si sa vorbesti politica. Poti fii arestat si acuzat de spionaj. Mai ales ca cetatean al UE si tara membru NATO.
Pe scurt, ca sa facem o paralela, Transnistria, Osetia de Sud, Abkhazia sunt acelasi tip de entitati statale. Update 2016 ( Atunci chiar nu m-as fi dus in Abkhazia. Acum m-as duce. Chiar sunt curios sa vad cum e si nu cred ca ma va aresta nimeni.) Update 2020. Acum am copil, familie, nu-mi permit sa fac pe nebunu’.
Momentan, Georgia este o tara pro europeana. Incearca sa se desprinda din ce in ce mai mult de mostenirea sovietica. Limba rusa este inlocuita peste tot cu engleza, vin profesorii englezi ca sa predea limba engleza copiilor si tot felul de actiuni de acest fel. Dar din pacate pentru ei, desprinderea de Rusia este una grea si dificila. Nu te pui cu Rusia chiar asa pur si simplu. Ei au facut asta in 2008, cand au incercat sa recucereasca Ossetia de Sud si au asteptat ajutor de la americani. Desigur ca americanii nu au venit, dar ideea e ca americanii sustin democratia si sunt alaturi de poporul Georgian.
Cum sa ajungi in Georgia
Daca vrei sa vizitezi Georgia, trebuie mai intai sa ajungi acolo. Au doua aeroporturi importante, Tbilisi si Kutaisi.
 |
Aeroport Tbilisi |
Trebuie mentionat ca inca de la aeroport lucrurile devin palpitante. Taximetristi cu fete iscoditoare iti dau tarcoale chiar cum ai iesit pe poarta de Sosiri. Dar tu poti sa iei foarte linistit un autobuz spre oras, cu pretul de 1 leu, 0,50 GEL.
Revenind la aeroporturi, Tbilisi are cele mai multe zboruri, dar Kutaisi vine din urma cu Wizz Air care zboara din vreo 3-4 orase din Polonia si Budapesta. De altfel, foarte multi polonezi in aceasta tara. Jumatate din turistii intalniti de noi, erau polonezi. Update 2020. Wizz Air a introdus zboruri si din Bucuresti spre Kutaisi, iar Ryanair zboara si la Tbilisi din cateva orase europene la preturi foarte competitive.
Poti sa mai ajungi si prin Batumi. Batumi este un oras port, care se vrea un viitor Las Vegas in zona. E foarte aproape de Turcia, iar dupa cum stiti, turcii sunt musulmani, iar ei nu practica jocuri de noroc si nu merg la femei. La ei in tara, caci la altii nu e problema sa faca asta. Deci, neoficial, Batumi se vrea locul de escapada al turcilor potenti financiar si nu numai.
Nu am fost la Batumi, dar poti ajunge acolo cu ferrybotul pe Marea Neagra de la Varna. Poate fi o experienta inedita. Costa cam 120 dolari, cam 3 zile, cu 3 mese pe zi, de persoana. Daca te mai intelegi cu inca 3 prieteni, poate fi chiar interesant. Oricum, trebuie sa te informezi din timp pentru ca ferrybotul poate sa existe sau nu, depinde cum le merge afacerea. Cand am scris articolul, aveam ferrybot. Apoi nu a mai fost.
Pentru aventurieri, mai este varianta trenului. Se poate cumpara un Rail Pass pe Turcia. Cred ca o experienta interesanta. Nici nu costa mult.
Pentru pasionatii de autobuze, la fel, autobuze Istanbul-Batumi, dar faci o zi jumate si e cam jumate din pretul de avion.
Variante visatoare precum, facem ocolul Marii Negre prin Rusia si Ucraina trebuie sa va iasa din cap, caci nu se poate momentan, granita fiind momentan inchisa. Nici in viitorul apropiat nu cred ca va fi ceva viabil.
Cum te deplasezi in Georgia
 |
Aceasta este un microbuz antic. Nu toate Microbuzele arata asa. Unele chiar arata bine. Dar am pus aceasta poza pentru a vedea farmecul. Aerul Conditionat este si nu este. |
Pe aici totul se desfasoara cu Marshrutkas sau ceva de genu. Ideea e ca e un microbuz. Nimeni nu zice microbuz. Toti zic marshrutkas. Sunt cam bomba asa. Te gandesti in timpul primelor calatorii la toata viata ta. La parinti, la tara, la toate cele. Oamenii fac niste depasiri si niste manevre…ca sa nu zic despre vacile care stau in mijlocul drumului. Pe toate soselele circula vaci. Multe vaci. Vaci care sunt mai putin inteligente si nu se dau din drum. Dar soferii sunt profesionisti si le evita. De aceea, se mananca multa branza pe aici si la fel si carne multa. Au tot felul de placinte cu carne, pentru toate gusturile.
 |
Nu am facut din pacate poza la vacile care stau in drum, dar aici era un caine care statea la umbra iar masinile il ocoleau. |
Soferii nu au probleme in a mai consuma ceva etilic inainte de a pleca la drum sau la vreunul din popasurile de pe traseu. Trebuie CURAJ ca sa conduci pe drumurile Georgiei, nu e de joaca. Cu toate acestea, in afara de depasirii extreme si viteze mari, nu am vazut accidente, nu am vazut cruci pe marginea drumului. Semn ca soferii se respecta intre ei. Daca un sofer e pe banda ta si in 5 secunde urmeaza sa va ciocniti, tu, un sofer georgian, tragi linistit de volan exact atat cat sa treaca ambele masini. Nici o emotie. In Romania, banda ta este banda ta. Daca fraierul din fata mai are si o masina mica, problema lui. Oamenii sunt altruistii si de aceea nu mor pe drumuri ca noi. Se gandesc ca si altii au familie.
Transportul este ieftin, conditiile sunt decente. Adica sunt ca in Georgia. Sunt cum trebuie sa fie. Mai mult nu este de zis.
Problema este cand vine vorba de orientare in spatiu in autogari. Autogarile sunt defapt o aglomerare de microbuze, in care nu prea ai cum sa te descurci ca strain. Ei probabil stiu, dar pentru ceilalti e imposibil, mai ales daca nu stiu rusa.
Din fericire, unele destinatii foarte populare, au numele scris si in caractere inteligibile.
Trenul nu prea e viabil, nu prea merita, face mult si merita doar pentru rute de noapte. Tbilisi Zugdidi, Batumi si Erevan. Deci microbuzul ramane baza.
Limba si comunicare
Limba este georgiana. Georgiana este o limba veche care seamana cu araba la pronuntie cateodata, avand pe alocuri niste sunete guturale. Alfabetul este interesant, in sensul ca nu este chiar asa diferit ca semnificatie. Fiecare semn reprezinta o litera de pe la noi, numai ca sunt scrise foarte diferit. Scrisul chirilic sau cel grecesc este chiar parfum pe langa acesta.
Nu zice nimeni sa inveti georgiana. Dar e bine macar sa stii ca georgienii isi numesc tara SAKARTVELO. Dar daca vrei sa te descurci pe aici, trebuie sa stii rusa, la fel cum in Europa de Vest trebuie sa stii engleza. Desi in Franta si alte tari nici ea nu te ajuta.
Eu unul, stiam maxim 10 cuvinte in rusa, dar ma descurcam cu ele. Era chiar distractiv sa vorbesc in rusa. Lumea intreba de unde sunt, eu ziceam Romania, iar ei nu intelegeau de ce nu stiu sa vorbesc rusa. Vorbeam lucruri complexe si intelectuale cu ei, Ceausescu fiind subiectul principal de discutie.
Pentru mine Georgia a insemnat dovada finala a faptului ca trebuie sa stii sa vorbesti limbi straine si ca rusa este ceva foarte important. Nu doar Georgia, dar toate republicile sovietice vorbesc rusa. Rusia este Rusia si va ramane la fel. Deci invatati Rusa. Facem un cerc de Rusa daca e, invatam alfabetul in 3 luni, apoi invatam sa vorbim. Nu glumim. Daca stiti rusa si vreti sa ne dati meditatii, contactati-ne. Spasiva!
Dar te descurci si cu engleza daca ai noroc, cum am avut noi in unele ocazii. In unele ocazii nu am avut, asa ca ne-am descurcat cu rusa. Daca nu si nu, dai din maini. Oamenii sunt dornici sa ajute.
*noi discutam aici si de calatorit in zone mai putin turistice, nu numai de Tbilisi. In Tbilisi se vorbeste engleza foarte bine, dar in alte zone mai putin. Desigur ca tinerii stiu probabil, dar in demersurile tale de turist, te lovesti mai des de soferii de 40-50 ani.
Oamenii
Georgienii sunt un popor de treaba. Sunt primitorii. Au suferit mult. Nu privesc calatorii drept niste sacii cu banii. Cel putin asa am simtit eu.
Legat de siguranta, te simti OK in locurile turistice si chiar si in zone frecventate doar de georgieni. Noi am mers mult si in zone mai putin sigure, cum ar fi autogari. Autogarile sunt niste locuri in care trebuie sa fii un pic atent peste tot in lume, nu doar in Georgia si spatiul ex-sovietic. Acolo stau baietii adevarati. Aici e la fel. Dar pana la urma ei nu au treaba cu tine. Mai ales cand ai un ghiozdan in spate, esti nebarbierit si mananci de la patiserii. Asa, daca ai un troller si camera iti atarna la gat…
In rest, te ajuta, fac tot posibilul sa iti fie bine.
 |
O prietena din Georgia care ne-a gazduit in Tbilisi. Este exemplul perfect de ospitalitate georgiana. |
In schimb, mai este un amanunt foarte important. Ei au tenul si infatisarea mai oachesa. Si au o cautatura mai iscoditoare. Nu e ca si cum vor sa iti faca ceva, dar privirea lor te poate speria la inceput. Oamenii au suferit mult, iar toate acestea impreuna cu saracia isi pun amprenta pe chipurile oamenilor. Diferenta se vede si numai daca privesti intre romani si europenii din vest. Nu e schimbat ceva neaparat fizic, ci emotia pe care o transmitem noi, cei din Est, e diferita.
Turism
Cand ajungi pe aeroport, ai chiar si un birou de informatii turistice. Pliante foarte dragut facute despre fiecare regiune a tarii. Un mic minus ar trebui adaugat, tipul de la birou nu avea chef de turisti, era monosilabic. In rest, ne-am tot folosit de acest birou de informatii pe unde am dat de el.
Tara chiar face eforturi sa se transforme intr’o destinatie turistica importanta pe plan regional, iar muntii Caucaz l-au facut pe fostul presedinte sa doreasca sa transforme zona Svaneti, cea in care am calatorit si noi, in Elvetia Caucazului . Peisajele sunt impresionante intr-adevar, dar totusi accesul acolo este limitat. Pretul si caldura oameniilor compenseaza insa pentru orele petrecute pe drum intr-un microbuz aglomerat.
Pe scurt, georgienii si-au dat seama de potentialul turistic si incearca sa il exploateze din ce in ce mai mult. Se misca din ce in ce mai bine.
Noi am vizitat ceva din tarisoara aceasta. Am fost in Mestia, Kutaisi, Gori si Tbilisi. Nu am fost in schimb in Batumi la Marea Neagra, nici la orasul din piatra David Gareja, oraselul Mtschketa de langa Tbilisi l-am sarit caci nu am mai avut timp, iar sa dam o tura pana la Kazbegi de unde ai niste priveliste superbe asupra muntilor Caucaz chiar nu a mai fost vorba. Timpul a fost scurt. Dar poate mai ajungem intre timp iar pe acolo.
Lonely Planet are o lista cu Best of in Georgia, aruncati o privire.
Concluzie
Georgia este o tara frumoasa in care ai parte de suficienta adrenalina ca turist. Am scris acest articol cu gandul de a face o introducere in spiritul si atmosfera acestei tari si pentru a pregati urmatoarele articole in care vom descrie zone ale Georgiei.
Urmatoarele articole au si venit intre timp, asa ca spor la citit si calatorit in Georgia din Caucaz!
Felicitari pentru acest frumos articol !
Iata si o alta pagina Internet in româneste despre Georgia cu doamna Argentina din Chisinau:
http://argribincea.wordpress.com/instantanee-impresii-si-reflectii-din-calatorii/georgia/
Multumim! Am citit!
[…] =Domnica Unionista din Chisinau= on Georgia din Caucaz […]
[…] cel mai apropiat oras georgian de Ossetia de Sud. Am mai scris despre Razboiul Ossetei de Sud in primul articol despre Georgia. Capitala Ossetei este la 20 km de Gori. Gori a si fost de altfel si cucerit de armata rusa in acel […]
Am lucrat cu multi ani in urma in Armenia dar,la sfarsit de saptamana eram in Georgia.Am fost fascinata de tot:oameni,peisaje !Am avut si privi!egiul de a vizita si Suhumi plus tot nordul,inaccesibil acum din motive lesne de inteles ! Mi-as dori sa revad Tbilisi orasul vechi dar si cel nou! Oricum in ceea ce priveste trecutul, sa nu uitam ca au fost persecutati de unul de-al lor,Stalin ! Cu multa nostalgie deci, fascinanta Gruzia!mioaraadogaru
Locuri frumoase, intr-adevar! Ati prins alte vremuri dumnevoastra, era macar o stabilitate!Doamne ajuta sa fie iar pace pe aceste meleaguri!
[…] si Austria, dar a fost cu ocazia unui Proiect European in Slovacia. Si da, am mai fost si prin Georgia si am vizitat mai multe orase cu ghiozdanul in spate. Dar acolo a fost mai mult un fel de […]
[…] nu ai citit primul articol despre Georgia, il poti citi aici: Georgia din Caucaz. N.B. Acest articol este scris in 2014 si reflecta experienta noastra de […]