Am avut in sfarsit ocazia sa ajung in acest oras. Moment pe care il visam cu ardoare inca de cand citeam citeam romanul “Eu, Mona Lisa” de Jeanne Kalogridis. Vi-l recomand absolut, eu si prietenele mele l-am devorat in cateva zile.
Visam sa vad Catedrala in care a fost omorat fratele lui Lorenzo de Medici, Giuliano. Podul de pe care a cazut apoi fiul lui, palatul in care au stat cei doi indragostiti si intreaga poveste cum se desfasoara sub ochii mei. Este un roman care imbina faptele reale cu fantezia si din care puteti sa aflati foarte multe despre istoria Florentei. Destinul a facut ca tocmai una din prietenele mele sa plece acolo la Erasmus. Nu exista un alt prilej mai bun de atat sa ajung si eu in sfarsit aici.
Cum am ajuns noi
Fiind in Erasmus-ul nostru in Lyon, Franta, am reusit sa ne construim o calatorie, in scurta saptamana luata liber de la stagiu, avand ca destinatie principala Florenta. Am scris despre aceasta calatorie mai pe larg in acest articol 3 Tari. 10 Orase. 9 Zile. Primul Eurotrip
Dupa 4 zile de calatorit in Franta, am zburat in Pisa cu un Ryanair, Girona-Pisa 26 euro, o adevarata afacere. Dupa ce am vizitat Pisa, am luat Trenul Regional – 8 euro spre Florenta. Mai exista optiunea sa iei un autobuz direct de la aeroportul din Pisa cu 6 euro direct pana in Florenta.
Despre Florența
Florenta este capitala regiunii Toscana si a provinciei Florenta, fiind si cel mai populat oras din Toscana. Este unul dintre cele mai vizitate orase din lume si asta pot sa o spun ca se vede si in zilele cenusii si ploioase ale lunii Noiembrie. Este cunoscut pentru istoria si importanta sa in Evul Mediu si Renastere, pentru arta si arhitectura sa, fiind locul de aparitie a Renasterii Italiene.
A avut o istorie lunga fiind oras roman si apoi fiind considerat unul din cele mai importante orase din Europa si din lume pentru aproximativ 250 de ani intre 1300-1550.
Datorita familiei Medici care a condus orasul pentru aproape 400 de ani, are o mostenire culturala redutabila, familia de Medici fiind una dintre cele mai importante familii de nobili din istorie.
Este orasul prin care au trecut : Dante, Boccaccio, Leonardo da Vinci, Botticelli, Niccolo Machiavelli, Brunelleschi, Michelangelo, Donatello, Galileo Galilei, Catherine de Medici etc.
Ce vizitam
Domul Santa Maria del Fiore
O constructie absolut impresionata. Este absolut cea mai frumoasa cladire pe care am vazut-o in viata mea, fiind principala biserica a Florentei, constructia ei a demarat in 1295 sub comanda lui Arnolfo di Cambio (cel care a proiectat si biserica Santa Croce cat si Palazzo Vechio) si s-a sfarsit abia in 1436 de catre Brunelleschi odata cu adaugarea superbului dom.
Face parte dintr-un complex alaturi de Turnul Giotto si Baptisteriul Sfantului Ioan (construit pe un templu roman).
Intrarea la Dom este gratuita zilnic intre 10:00-14:00. Pentru a intra in celelalte doua cladiri, biletul costa 10 euro. Nu ma intrebati cum am intrat pe usa de iesire din Baptister, m-am minunat si am facut o poza inainte ca doamna de la securitate sa tipe la mine, iar eu sa spun un gingas “i don’t understand” si sa o tulesc repede.
Si noaptea:
Fatada este acoperita cu marmura avand trei culori, si in fiecare dreptunghi este sculptata cate o imagine biblica inauntru:
Baptisteriul Sfantului Ioan
Palazzo Vecchio
Este unul dintre cele mai impresionante locuri pe care le am vazut in capitala Toscanei, impreuna cu complexul de statui Loggia dei Lanzi si replica statuii lui David a lui Michelangelo ce pazeste intrarea. In fata palatului se afla Piazza de la Signoria si statuia lui Neptun.
Acest palat a fost construit ca o fortareata tocmai pentru a oferi siguranta celor care locuiau acolo. De la palat pleaca un tunel lung secret (Coridorul Vasari) ce leaga Palazzo Vecchio de Palatul Pitti tocmai pe partea cealalta a raului Arno. Tunelul trece pe la primul etaj a numeroase case ce se afla pe de-a lungul traseului, pe deasupra Podului Vechio si poate fi urmarit cu atentie de calatorii cu un bun simt al observatiei. Era pasajul prin care conducatorii familei de Medici ajungeau cu bine de la locul de munca la ultima resedinta a familiei Medici, palatul Pitti, Palazzo Vecchio fiind cea de a doua resedinta a familei Medici mutata aici de catre Cosimo I de Medici in 1540. Prima resedinta fiind Palatul Medici din Via Larga.
Sculptura originala a lui David o puteti gasi la Galleria dell’Accademia tot aici in Florenta, mutata de la Palazzo Vecchio in 1873 pentru a fi protejata impotriva degradarii. Pret Galerie intreg 8 euro, redus 4 euro.
Intrarea in Palazzo Vecchio este 10 euro, redus 8 euro. Suntem siguri ca merita, insa noi nu am reusit sa intram de aceasta data. Dar nu e problema, simt ca vom reveni in curand.
Resedintele Medici – Palazzo Medici – Palazzo Vechio – Palazzo Pitti
Palazzo Medici a fost construit la cererea lui Cosimo de Medici de catre Michelozzo de Bartolomeo. Cosimo a cerut ca resedinta sa fie una modesta, astfel sa nu fie ca o lauda in fata oamenilor de rand a avutiei familei. Observand cladirea se poate vedea ca cele 3 nivele au stiluri arhitecurale diferite sugerand evolutia stilului arhitecural de-a lungul vremii, de la parter catre etajul 2. Pret intreg 7 euro, student 4 euro. Nu am intrat, dar ramane pe data viitoare.
Palazzo Pitti se afla pe cealalta parte a raului Arno dupa ce traversati Podul Vecchio la 5-10 minute de mers. Familia Pitti a fost una dintre inamicii cei mai redutabili ai familiei Medici. Sunt cei care au ordonat uciderea lui Lorenzo si a fratelui lui Giuliano in timpul unei slujbe desfasurate in marea catedrala. In urma incidentului, Giuliano a fost ucis, dar Lorenzo a scapat razbunandu-se pe familia Pitti si ucigand membri familei implicati si agatand corpurile lor la intrare in Palazzo Vecchio.
Palatul de care vorbim a apartinut initial familiei Pitti, dar odata cu inlaturarea familiei de la putere, locuinta a fost luata in posesie de catre familia Medici si transformata in cea de a treia resedinta. Foarte interesant este ca singura ramasita a istoriei privind faptul ca acest loc a apartinut familei Pitti, pe langa numele care inca se pastreaza, pe partea opusa a drumui fata de palat cum vii dinspre Podul Vecchio, se poate observa pe o cladire inca privind trecatorii, ultima emblema a familiei Pitti.
Cladirea a suferit nenumarate modificari aduse de catre familia Medici, iar in spatele cladirii se afla si faimoasele Gradini Boboli. Pret 8 euro, redus 4,5 euro.
Capela Medici si Catedrala San Lorenzo
Catedrala San Lorenzo este cea mai veche catedrala a Florentei. La ea au fost adaugate apoi Capela Medici si Biblioteca Laurenziana. Iar cel insarcinat cu acesta munca de catre familia Medici a fost insusi Michelangelo. Asezamantul detine un numar mare de opere nepretuite. Intrarea in capela medici se face cu un bilet separat, iar pentru studentii la arte intrarea este gratuita. Puteti incerca sa va prefaceti ca pe carnetele voastre nu scrie medicina si ca sunteti la arte, dar nu veti reusi nimic, noi nu am reusit.
Foarte interesanta este intrare in biserica San Lorenzo care nu a fost terminata nici pana in ziua de astazi astfel dandu-i un aspect foarte vechi. Ghidul nostru ne-a informat ca este un subiect dezbatut an de an de catre mai marii Florentei daca sa continue lucrarea sau sa o lase in acest stadiu.
Per ansamblu, merita intrat!
Ponte Vecchio
Ziua sau noaptea, dupa cum puteti vedea mai jos, este la fel de impresionant. Este cel mai vechi pod din Florenta dupa cum ii zice si numele si dateaza din 1345. Aici se afla cea mai importanta piata de carne si peste, datorita simplului motiv ca era mult mai usor sa arunci orice rest in apa si sa faci curat repejor. Problema insa era ca piata era acompaniata de un miros destul de urat de peste si cred ca va mai amintiti cine trecea pe aici zi de zi de la munca la serviciu prin culoarul secret. Asa ca Lorenzo de Medici a decis schimbarea amplasari pietei si inlocuirea ei cu sediul bijutierilor din Florenta.
Este si acum centrul comertului cu bijuterii din Florenta. Asa ca faceti o plimbare, merita absolut si holbati-va la frumoasele bijuterii expuse, noi asta am facut. Data viitoare cine stie, vom fi mai instariti si vom cumpara.
Galeria Uffizi
Era la inceput biroul de lucru al magistratilor din Florenta pe vreme lui Cosimo I de Medici. Dupa ce dinastia de Medici s-a stins odata cu ultimul membru, Anna Maria Luisa, ce a reusit sa semneze un pact pentru ca toate operele de arta al familiei sa ramana pentru totdeauna in Florenta, intreaga colectie impresionanta a fost adusa aici. S-a format astfel unul dintre primele muzee moderne de arta din lume, care si-a deschis portile inca din 1765.
Nu cred ca este nevoie sa va zic ce minunatii se afla aici, incepand cu celebrele picturi ale lui Sandro Botticelli – Nastera lui Venus de exemplu sau Primavera, Michelangelo, Titian, Rembrandt, Verrocchio etc.
Merita absolut vazut, dar nu uitati ca intrarea se face pe baza de rezervare.
Piata San Lorenzo
Imediat langa Catedrala San Lorenzo o sa gasiti cea mai veche piata din Florenta. Chiar in fata cladiri, se afla permanent si o piata de marochinarie. Deci daca vreti sa va cumparati ceva din piele italiana aici este locul. Este plin de geci de piele, unele chiar superbe, genti, portofele, curele si ce altceva iti mai poti dori. In cladirea pietii se afla dimineata la parter o piata de fructe si legume si sus la etaj sunt restaurante. Aici se pare ca este unul dintre cele mai faimoase restaurante de mancaruri tipice florentine. O sa-l recunoasteti dupa coada care este intotdeauna. Puteti sa mai gasiti aici si multe magazine cu produse tipice italiene.
Si sa nu uit, are una dintre cele mai misto toalete publice din oras, in caz ca va gasiti in impas. Pentru ca atunci cand calatoresti ai 2 probleme in timpul zilei: unde mananci si unde mergi la baie, de preferat gratis.
Nu trebuie sa ratati…
Free walking tour
Este unul din cele mai bune si mai ieftine modalitati de a afla cat mai mult informatii istorice, culturale si amuzante despre orasul pe care il vizitati. Eu (Andreea) am facut foarte multe tururi de acest gen, in Spania in special, dar exista in foarte multe orase din lume, trebuie doar sa cauti. Ce este un free walking tour? Este un tur fara pret fix, este un tur in care la sfarsit tu decizi cat vrei sa-i dai ghidului tau in functie de cat de interesant a fost si cat s-a straduit. Practic, un bacsis. Poate sa fie super poate sa fie mai putin super, dar mereu afli lucruri noi indiferent de ghid, iar la sfarsit daca nu-ti place poti sa nu-i lasi nimic, dar tot timpul merita, si depinde de bugetul tau. Noi nu avem multi bani de obicei, asa ca lasam in jur de 1-2 euro de persoana, dar sunt alti turisti care lasa mult, asa ca la sfarsit ghidul iese bine. Ne gandeam poate facem si noi asta intr-o zi prin Bucuresti. By the way, exista si in Bucuresti.
Pentru Florenta, http://www.florencefreetour.com/ au un tur la 11:00 si la 14:00, zi de zi, si nu va lasati pacaliti daca ploua, ei tot vor fi acolo. Noi am avut cel mai tare tur prin ploaie torentiala. Nu uitati niciodata pelerina!
Aperitivo
Daca sunteti in Italia nu puteti rata acesta traditie minunata a lor. Seara in jur de ora 19:00-20:00 veti gasi foarte multe baruri in care cu o bautura cumparata in jur de 5-7 euro puteti sa va serviti in voie din bufetul lor sudez. E o ocazie unica sa va faceti plinul si sa incercati mancaruri traditionale. Noi am mancat si paste si pizza si altele. Ideea este ca portile sunt mici, farmecul fiind sa gusti, nu sa te umfli. Pentru italieni este modul preferat prin care ies la o vorba cu prietenii, beau si ceva, mananca si se relaxeaza. Mie mi s-a parut absolut minunat.
Mancati pana nu mai puteti paste, pizza, etc. Nu uitati de cappuccinoul italian de dimineata cu ceva patiserie. Noi am intrat intr-o dimineata intr-un local pe care ni l-au recomandat colegii nostri si pur si simplu a fost o atmosfera minunata. Multi oameni intr-un veritabil haos italian care comandau toti unii peste altii, asteptau capuccino, luau prajituri, radeau si se simteau bine. Asa ne-am simtit si noi.
Ah, si nu uitati! Gelato – inghetata noastra draga, cica aici a fost inventata.
Alte poze frumoase din Florenta:
Florenta este in continuare o destinatie in care ne dorim sa revenim, dar cumva drumurile noastre nu au batut pana aici. Dar pentru oricine vrea sa vada poate cel mai frumos oras italian, Florenta este cheia!
FAIN…ASTEPT IN CONTINUARE SA MAI AFLU SI EU CATE CEVA DACA TOT NU VIZITEZ//
ANA.:)
[…] Despre Florenta, Andreea a scris un articol chiar atunci. Atat de mult i-a placut orasul. Aflati mai multe despre ce am facut pe acolo si ce am mai aflat despre oras de la Tururile ghidate pe care le am facut. […]