Au trecut 2 ani de la aceasta frumoasa excursie, v-am prezentat pe atunci pe scurt ceea ce am apucat sa vizitam in acest Eurotrip, dar inca nu reusisem sa punem nimic pe blog si era pacat. Orasele in care am ajuns, sunt destinatii superbe si de ce nu, este ceva ce puteti incerca oricand, poate chiar in aceasta vara, si pe noi ne tenteaza un nou Balkan Trip.
Dar sa incepem de la inceput. Acum 2 ani, pe cand Bebe T. avea doar 7 luni ( acum marele TAI, caci tare repede trece timpul ) pregateam cu spor excursia noastra prin Balcani, al carei țel principal era acela de a ajunge in Ljubljana, unde Andreea avea sa participe la Congresul ESPID (European Society of Pediatric Infectious Disease). Cum noi aveam un bebelus mic-mic ce avea nevoie sa fie alaptat si iubit, am luat hotararea sa plecam impreuna.
Pe vremea cand ne hotarasem prima data sa plecam impreuna la congres nu aveam inca masina, defapt aveam, Matizul parintilor, dar nu mai era fezabil pentru o familie cu un mic bebelus si cu foarte multe bagaje. Dar intre timp, in luna Martie, a sosit si noua noastra masina, special comandata pentru acest eveniment, o Dacia Logan MCV Stepway, cu care aveam sa facem primul road-trip, 3500km prin Balcani la inceputul lui Mai.
Planificarea a fost partea cea mai distractiva a excursiei. Inca din Decembrie sau Ianuarie stateam si analizam pe unde sa mergem in Lujbljana si cate zile sa alocam. Avand in vedere ca au fost mai multe zile libere datorita puntii de 1 Mai ( pentru mine a fost necesar sa imi iau concediu 7 zile, dar in total aveam sa stam in vacanta cam 12 zile) . Am plecat la drum pe 1 Mai, intr-o zi de Miercuri, si ne-am intors pe 12 Mai, Duminica seara. Am fi putut pleca si mai devreme, dar am vrut sa facem Pastele cum se cade, alaturi de familie la Constanta. Congresul era intre 6-10 Mai.
Cum s-a comportat Bebe T in masina cand aveam 7 luni?
Pentru el nu a fost primul drum mai lung cu masina. Noi am tot mers cu masina la Constanta, apoi am inceput sa facem excursii mai lungi, astfel ca am ajuns si la Cluj cu ocazia Maratonului Wizz Air, dar am facut si o tura prin Oltenia, Valea Jiului si Tara Hategului cu ocazia unui congres medical la Craiova. Deci baiatul se plimbase cu masina, stiam la ce sa ne asteptam.
In aceste excursii de 2-3-4 zile am reusit si sa ne obisnuim cu modalitatea de hranire a lui Bebe T. Era inca alaptat, dar un copil la 7 luni are nevoie si de mancare, iar diversificarea era in toi in familia noastra. Astfel ca Andreea a cumparat un aparat de dimensiuni mici, dar foarte versatil de la Philips ce ne-a ajutat in a ii fierbe si gati legume in fiecare dimineata si seara, iar in timpul zilei ii ofeream mancarica preparata dimineata. Am avut la noi si borcanele de mancare de bebelus, dar el nu a fost interesat niciodata de ele, nici in vacanta din Turcia nu prea le-a folosit.
In general, nu am avut zile foarte lungi, am incercat sa alternam traseele pentru ca Bebe T. sa nu stea foarte mult in masina, dar inevitabil au fost si zile in care am stat mai mult decat am fi dorit chiar si noi in scaun. Partea buna este ca la varsta aceea, el dormea destul de mult, lucru ce ne-a fost de mare ajutor si mai apoi in Turcia, cand inca avea 2 somnuri pe zi.
Dormitul s-a realizat in patutul lui, ce era montat si demontat in fiecare zi, iar noi ne mutam tabara in fiecare zi, si luam totul de la zero, incepand de la dormitorul bebelusului, la pregatit mancarica bebelusului si la amenajat locul de joaca.
Cand eram doar noi doi, calatoritul era infinit mai simplu. Asa ca profitati! Asta nu inseamna ca nu a fost foarte frumos cu Bebe T., din contra, ne-am bucurat impreuna ca o familie veritabila de aceasta vacanta. Acum ca a crescut, cumva lucrurile au revenit la normal.
Scurte opinii despre excursie
- Slovenia si Croatia sunt tarile ce o duc cel mai bine dintre fostele republici Iugoslave.
- Bosnia merita revizitata, Sarajevo este un oras de nota 10.
- Serbia are multe locuri de vizitat pentru pasionatii de natura, iar preturile asemanatoare sau chiar mai mici fata de cele din Romania o fac o destinatie interesanta, mai ales ca oamenii ni se par foarte primitori. Speram sa mergem iar curand.
- Dunarea este mai interesanta la sârbi.
- Italienii chiar se imbraca bine, diferenta este semnificativa.
- Budapesta este intotdeauna o alegere buna.
- Oradea chiar pare din afara Romaniei, in centru mai ales. Participantii la trafic sunt de ai nostri.
- Sa ajungi la Rosia Montana este o provocare, trebuie sa iti doresti cu adevarat.
Itinerariu
Revenind la traseu. Balcanii sunt ceva minunat, dar un itinerariu trebuie bine gandit. Trebuie sa tii cont de relief, drumuri, tara, granite. Ca idee, voiam la un moment dat sa trecem prin Kosovo, iar de acolo Muntenegru si Croatia. Asta la dus. Dar apoi ne-am gandit ca a tranzita Kosovo aduce niste riscuri reale pentru dinamica calatoriei. Nu, nu te va impusca nimeni, dar granicerii pot sa nu te lase sa intri doar pentru ca esti din Romania, pentru ca autoritatile noastre nu au recunoscut independenta acestei tari. S-a intamplat asta si altor calatori romani, desi majoritatea au intrat fara probleme. Dar cand ai un copil mic, nu iti permiti sa pierzi timpul in vami si nici nu ai chef sa reconfigurezi traseul pe nepusa masa. Asa ca am dat skip micutei tarisoare. Oricum nu se adauga la numaratoarea tarilor vizitate…este partea din Serbia din punct de vedere al MAE. Ce era de vizitat aici? Pai manastirile sarbe patrimoniu Unesco de la Pec si orasul Prizren, un fel de Mostar sau Sarajevo, o micuta bijuterie otomano-balcanica.
Avand in vedere ca urma sa plecam din Ljubljana pe 9 Mai, adica cu 4 zile inainte de a ajunge in Romania, era clar ca mare parte din vizitat avea sa se faca la dus. Intorsul nu a fost planificat, ci am hotarat sa vedem pe parcurs ce facem. Dar dusul a fost cam asa.
Prima zi. Bucuresti – Vinci, Serbia.
Am plecat in excursie dupa ce in cursul diminetii am mai mers sa cumpar alte lucruri utile calatoriei, cum ar fi antibiotice si altele, caci nu stii cand se imbolnaveste cel mic. Deja luase o viroza de la mine, pe care o luasem la randul meu din spital. Tot tusea saracutul si voiam sa fim acoperiti in caz ca lucrurile se agravau. Nu a fost nevoie, ne-am limitat la un sirop de tuse, dar stiu ca a fost una dintre primele lui raceli mai uratele ( e bine sa ai doi doctori cu tine mereu).
Am mers via Craiova, Severin, timp in care Bebe T. nu a prea dormit si a fost foarte marait. Am traversat frontiera pe la Portile de Fier 1 si am mers pe la Cazane pe partea sarbeasca pe o ploaie torentiala ce ne-a insotit o buna parte din timp, dar pentru ca Bebe T. a adormit chiar atunci, nu am prea oprit sa facem poze. Am admirat cetatea Golubac ce pazea intrarea in defileul Dunarii, iar apoi am innoptat in Vinci, un satuc destul de turistic pe malul Dunarii, intr-o pensiune foarte draguta si autentica detinuta de o familie de arhitecti, Guesthouse Bajka.
A 2a zi. Vinci – Sarajevo, Bosnia.
Pe langa Vinci si Golubac, mai este de vizitat si cetatea Smederevo, centru al puterii sarbe in urma cu 600-700 ani. Noi nu am mai apucat sa vizitam in acea dimineata, desi initial asa planificasem. Am urmat apoi drumul ce trece frontiera pe la Zvornik, iar apoi drumul M19. 6h 30 era timpul initial estimat pentru 420 km. Acest drum este considerat foarte frumos, si chiar este, urca destul de mult, iar privelistea este superba, dar mai este un alt drum pe care va poate baga GPS-ul, iar apoi imediat dupa ce intrati in Bosnia ajungeti in orasul Visegrad, unde se afla celebrul Pod de peste Drina ridicat de otomani in sec XVI. Inainte sa ajungeti aici, merita citita cartea laureatului Nobel Ivo Andric, E un pod pe Drina.
Partea importanta a zilei a fost pranzul luat intr-un restaurant atat de clasic de pe marginea drumului. Nu vorbim de o cosmelie, era chiar ceva frumos, cat de elegant putea fi, intr-o casa mare a unor oameni, afacere de familie. Atmosfera anilor 2000 acolo, cu fete de masa clasice si curate, cu mancare de casa. Exact cum trebuie. Fara Michelin, aceea este o firma de cauciucuri.
In Sarajevo am stat la Em Apartment 2, gazda foarte primitoare fiind un tanar bosniac ce ne-a servit cum trebuie cu rachiu, cafea si dulciuri. Atentie, cazarea este undeva pe dealuri, dar foarte aproape de mers pe jos din centrul orasului. Dar sa stiti ca trebuie sa fiti atenti cand urmati instructiunile GPS-ului. Noi nu am intrat pe unde trebuia, caci erau lucrari, am dat pana la urma o tura de oras ca sa vedem cum arata pe timp de seara si deja ne parea rau ca stam prea putin timp aici. Frigul a pus stapanire pe toata Europa in acele zile, iar toata noaptea am stat cu aeroterma deschisa.
A3a zi. Sarajevo-Mostar-Split, Croatia.
Aici ar merita o sedere in Sarajevo pentru minim o zi, un oras perfect pentru o relaxare bine meritata. Numai ca noi a trebuit sa plecam, si am avut parte doar de cateva ore, trebuia sa ajungem in Split. Chiar si asa, am vizitat Sarajevo in cursul diminetii si a fost vis.
Pe la 11:00-12:00, tarziu pentru Bebe T., ne-am urcat in masina, iar el a dormit pana aproape de Mostar unde se afla celebrul pod. Daca doriti sa vizitati, in zona se afla mai multe obiective turistice si istorice, iar peisajul in apropiere de Mostar este demn de Stapanul Inelelor. Am stat cateva ore si in Mostar, am admirat podul si am mancat panzul la un restaurant cu vedere. Apoi din Mostar am ajuns oarecum repede la granita cu Croatia, iar de acolo, autostrada pana in Split. 300km, 4h 30, durata estimata a drumului, Andreea a ajuns pe un apus superb pe dealurile ce coborau spre mare.
Cazarea a fost la o doamna ce se ocupa de mai multe case printr-o zona cu multe AirBnb si Booking, cu case cu specific foarte mediteranean pe unde intra greu o masina mai mare. Andreea s-a descurcat de minune pe aici. Camera a fost cam mica pentru ce doream noi, cu tot cu Bebe T., dar avea bucatarie si o terasa cu vedere la strada unde luam micul dejun.
Old Town Studio Adela se numea, am rezervat-o prin AirBnb si am dat 400 lei pentru 2 nopti. Puteti crea un cont pe AirBnb urmand acest link si veti primi bonus 220 lei la prima rezervare. Biznis.
A4a zi. Split, Trogir si Cetatea Kliss
Urma sa stam in Split 2 nopti, dar cum pe noi nu ne-a fascinat atat de tare orasul, am plecat cu masinuta si am vizitat oraselul dalmat Trogir si cetatea Klis, locul unde s-au filmat scene din Urzeala Tronurilor. Trogirul a fost o mare supriza. Split merita considerat ca o baza de calatorit in zona, are obiective istorice interesante, dar in jumatate de zi le cam vezi, mai ales daca nu ai un interes marit de a plati bilet peste tot. Caci Split si Croatia s-au prins ca merita storsi bani de la calatorii ce trebuie sa isi piarda si ei timpul pe undeva. Noi am vizitat doar Muzeul Orasului, unde am platit cam 5 Euro de persoana. In afara de ce am vizitat noi in afara orasului, mai merita mers la ruinele vechiului oras roman Salona, aflate la periferia Splitului.
A5a zi. Split-Zagreb.
O zi aparent directa, fara alte vizitari intre timp. Intre Split si Zagreb sunt vreo 450 km, perfecti de a fi facuti cu o singura oprire, avand in vedere ca mergi pe autostrada tot drumul. Aceasta zi a marcat si inceputul unui val de frig in toata Europa de Sud-Est, vantul a batut cu putere in unele pasuri montane de pe drum, fiind dificil sa tii masina cum trebuie pe sosea, iar temperatura scazuse pana pe la 2 grade. Seara in Zagreb am aflat ca mai tarziu ca fusese inchisa o portiune din autostrada pe care am circulat din cauza vantului intens si a zapezii ce s-a asternut ulterior.
Vremea in Zagreb era in regula, o mica ploicica accentuand senzatia de oras central european, nu de relaxare la Marea Adriatica. Ne-a placut Zagreb si vrem sa ne mai intoarcem, iar cazarea a fost un loc foarte primitor si comfortabil. Comic Book Apartment se numea locul si am dat 200 lei pentru 1 noapte. https://www.booking.com/hotel/hr/comic-book-apartment.en.html?aid=1149504&no_rooms=1&group_adults=2
A 6a zi. Zagreb – Ljubljana, Slovenia
Era deja ziua a 6a, Luni, iar Andreea trebuia sa fie la ora 14:00 la Congres, ea participand la un workshop destinat tinerelor sperante din domeniu. Am plecat de dimineata, am traversat granita dintre cele 2 tari pe la frontiera ce nu se afla pe autostrada, despre care se spune ca este mai libera. Unii spun ca ai sanse sa stai si 2 ore la principalul punct de frontiera. Croatia nu este in Schengen, iar Slovenia se opune intrarii, caci au niste probleme teritoriale ce nu si le rezolva de multi ani de zile.
Ajunsi in Ljubljana, am oprit si pe la un Mall pentru a face cumparaturi, dar si pentru ca Andreea sa isi ia niste haine mai groase, caci cine se astepta sa stam la 10 grade in aceasta vacanta?
Apropo, sa va luati vignieta pentru Slovenia.
Ne-am cazat la un Airbnb ce se afla intr-un fel de bloc mai vechi din cadrul vechilor dependente ale garii centrale. Bine situat ca pozitie, aproape de centru si de locul desfasurarii congresului. Am costat 200 Euro pentru 3 zile, dar am avut o reducere cu un cupon si am dat 158 Euro.
A 7a zi. Ljubljana – Piran- Trieste, Italia – Ljubljana
Dupa ce Andreea a participat la sesiunile Congresului in cursul diminetii, iar eu am vizitat Ljubljana cu Bebe T. in marsupi, pe la ora 13 am plecat spre Marea Adriatica sa vedem spectaculosul oras Piran, un oras mai degraba italian, decat sloven, marturie fiind si comunitatea mare de italieni ce locuieste in aceaste locuri in regiunea istorica Istria. Din Piran, am plecat spre Trieste, orasul italian ce ne-a adus aminte cat de frumos este in Italia, cat de buna este cafeaua si mancarea pe la ei. Ne-am intors tarziu in Ljubljana, iar Bebe T a trecut direct la somn.
A 8a zi. Ljubljana – Lacul Bled – Lacul Bohinj
O zi mai intunecata, nu cea mai buna pentru a vizita lacul Bled si zona alpina slovena, dar asta a fost. Foarte aproape de Ljubljana, intr-o ora esti in Bled.
A9a zi. Ljubljana – Budapesta
Plecam spre Budapesta. Am luat decizia pentru ca asa ni s-a parut cel mai comod, de a merge pe drumuri mai bune, si a ajunge oarecum mai repede acasa. Alta varianta era de a merge prin Croatia iar, spre Novi Sad, iar apoi spre Banatul nostru unde am fi putut merge la Cheile Nerei si celelalte obiective turistice din zona la care un bucurestean ajunge mai greu, dar asta ar fi insemnat o zi de drum foarte lunga (Ljubljana-Novi Sad). Asa ca Budapesta a fost optiunea cea mai sigura, avand si autostrada, nu ne oboseam prea tare.
Budapesta a fost foarte aglomerata la intrare in oras, dar daca tot veneam din directia care trebuie, am oprit si pe dealul Buda, la monumentul de vis a vis de Castel de unde am putut admira intregul oras. Cazarea a fost intr-o casa Art Deco, unde locuia si doamna proprietar, foarte amabila, aflata aproape de baile termale Széchenyi, lucru foarte util ce ne-a permis sa vizitam a2a zi orasul si sa iesim si repede spre autostrada.
https://www.airbnb.com.ro/rooms/8314216?s=67&sharer_id=11417625&unique_share_id=7f3fd6dd-2d45-47d2-996a-d714eda01aca A costat 180 lei pe seara.
A10 zi. Budapesta – Oradea
Am ajuns in Oradea dupa ce in cursul diminetii ne-am plimbat frumos prin Budapesta pe o vreme foarte frumoasa. Oradea ne-a impresionat placut cu ale sale cladirii frumoase, restaurante interesante si cu un hotel la care am apucat sa folosim voucherele de vacanta, unde am intrat si in apele termale ale piscinii din complex.
A11 zi. Oradea – Brad – Țebea – Roșia Montană
Plecam de dimineata spre Rosia Montana. Am fi vrut sa oprim la Sibiu, dar era mare congres european cu Macron, Merkel si toata gasca, astfel ca nu mai gaseai nici un loc de cazare. Partea buna este ca asa am vizitat si Muzeul Aurului din Brad, Mormantul lui Avram Iancu si goruni din Tebea si am vazut si noi cum este defapt la Rosia Montana. Celebra localitate ce a aprins spiritele in Romania. Am avut parte de o super cazare, intr-o casa veche din oras, cu soba pe lemne care ne-a tinut de cald.
A12 zi. Rosia Montana- Bucuresti
Vizitam in cursul diminetii Mina romana si vechile galerii sapate acum 2000 ani impreuna cu un grup de elevi, iar apoi plecam spre casa unde ajungem cu bine, dar nu mai gasim cheia de la apartament si mai pierdem timp pana facem rost de rezerva.
Pe drum am mai oprit la manastirea Cozia de pe Valea Oltului, un loc bun pentru un popas cu un bebelus.
Costurile vacantei au fost in limitele rezonabilului. In medie am dat pe cazare cam 200 lei pe seara, deci 2000 si ceva de lei . Benzina si taxele de autostrada, destul de mari in Croatia, au mai costat vreo 1200 lei. Restul s-a dus pe mancare, muzee si ce se mai cheltuie cand esti in vacanta. Undeva pe la 5500 lei ne-a ajuns vacanta, poate chiar mai mult. Decent, pentru 12 zile, 2 adulti si un bebelus.
Vacanta aceasta ne-a aratat ce frumos este sa faci un roadtrip adevarat prin Europa cu familia. Avand acum masina noastra, mai spatioasa, mai comfortabila, mai sigura, mai eficienta, lucrurile paream mult mai bune. Deja ne gandeam la ce alte aventuri o sa mai facem. Pana acum, doar Turcia am reusit, dar faptul ca am facut 25000km intr-un an spune ca ne-am bucurat de masina, nu am lasat-o sa stea in parcare.
Experienta castigata acum ne-a ajutat mult in planificarea excursiei din Turcia in ceea ce priveste bagajele, cazarea, organizarea zilei ca intreg. Lucruri mici ce conteaza mult atunci cand ai copil cu tine. Nu iti permiti sa te hotarasti pe moment. Copilul nu intelege ca trebuie sa mai astepte 1 ora pana la restaurant.
Desi nu a fost doar un Balkan Trip , miezul vacantei despre asta a fost, iar Budapesta, Trieste, si partea de România ce am vizitat-o sunt prelungirile de pe drum ale unei vacante eclectice – frumos cuvant acesta, eclectic.
Un Balkan Trip mai apropiat ideii de Balcani are nevoie de Muntenegru, Kosovo, Macedonia, Bulgaria si un pic de Grecia. Dar unele din aceste locuri le mai vizitasem in calatoria noastra de pe urmele aromanilor din 2017. Poate in anii ce vor veni, vom ajunge si in Muntenegru, Dubrovnik, Albania si Kosovo.
Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.
[…] de pandemie, acest oras era un furnicar uman. De aici si lipsa noastra de chef de a ajunge aici in alte calatorii ale noastre prin Balcani. Ramasese practic “the only place” in care nu ajunsesem […]
[…] Excursie cu scop științific prin Balcani cu Bebe T. (2019) – Serbia, Bosnia, Croatia, Slovenia s… […]