Iata ca am decis sa va povestesc intr-un articol separat despre ceea ce am reusit noi sa vizitam in cele 24h in Dubai si ce va recomandam si voua. Dupa ce mi-am scris impresiile despre oras, mi-am dat seama ca articolul se lungeste mult prea mult. Iar cum articolele noastre sunt mai mult istorii ale unor aventuri, cat si trairile noastre, ne este extrem de greu sa facem articole stas de genul “10 lucruri de vazut” si asa, uite ca ne intindem in articole mai lungi, cu multe de ore de munc,a dar si trairi frumoase.
Revenind la poveste, va reamintim ca ne-am incadrat in bugetul de 20 de euro pe 24h. Este intradevar suprinzator cat de multe lucruri am putut vizita, vedea, manca pentru acesti bani, intr-un oras ca Dubai.
Incepand de la orasul vechi si pana la plaja si mall-uri va invitam sa vedeti cum am reusit.
Am decis sa vedem atat Dubai-ul vechi cat si Dubai-ul modern, pornind de la plaja si mare (pentru ca oricum eram cazati la Couchsurfing la 2 pasi de ea) in Dubai Marina, am ajuns sa vedem orasul vechi , 2 mall-uri – Ibn Batutta si Mall Dubai – cu 2 alte atractii importante langa – Burj Kalifa si Fantanile Dansatoare si am continuat cu vizitarea palmierului Palm Jumeira, cat si am trecut cu privirea celebrul Hotel Burj Al-Arab si Mall-ul Emiratelor cu partia de ski. La sfarsit o sa va povestim si despre ce am mai vrea sa vizitam pe viitor cand vom mai ajunge aici. Totul ca sa va puteti face o imagine de ansamblu a intregii activitati turistice pe care o puteti intreprinde aici.
Old Dubai
In acea dimineata torida, am plecat la ora 09:00 direct spre centrul vechi. Am ajuns aici cu metroul dupa o calatorie de 45 de minute. Metroul este suspendat deasupra soselei asa ca ai ce vedea pe geam. Au fost 45 de minute in care am vazut cum se desfasoara in fata ochilor nostrii cladirile imense de alcatuiesc orasul. De foarte departe a inceput sa apara tepusa indreptata spre cer a ceea ce este cea mai inalta cladire din lume, Burj Kalifa. Dubla decat orice alta cladire megalomana din jurul ei, te lasa cu gura cascata si un pic pe ganduri.
In centrul vechi, statia de metrou devine subterana, pentru ca va trece apoi pe sub Creek. Statia de altfel este chiar una frumoasa.
Cum ne indreptam spre gura metroului vedem o familie de rusi, toti uzi leoarca, se grabesc sa treaca de usile glisante si sa intre la aerul conditionat. Ne indreptam spre ei sa-i intrebam in ce directie e orasul, doar fata vorbeste engleza, ne arata o harta si ne indica directia un pic( si ei debusolati din pricina caldurii) si ne ureaza succes.
Iesim afara in minunatul aer irespirabil si ne indreptam spre Dubai Museum.
Un muzeu must-see pentru cei care vor sa afle despre istoria si viata din trecut a oamenilor din Emirate. Desi dupa spusele unui egiptean, coleg de apartament cu Ioana cu care discutasem cu o seara inainte, nu ar fi prea multe de zis. Ne zicea el ” Nu se poate spune ca Dubai-ul are o istorie. Cand te gandesti la istoria de mii de ani a Egiptului, atunci istoria Dubai-ul pe linia timpului scurs pana acum nici macar nu exista”. Fondat prin 1830, cu o populatie saraca ce traia din pescuitul de perle ( o sa vedeti multe poze si descrieri in muzeu, despre acesta meserie – o activitate extrem de periculoasa) acesta a inceput sa se dezvolte cu adevarat doar dupa descoperirea petrolului.
Muzeul salasuieste in fortul Al-Fahidi, care constuit in anul 1787 este cea mai veche cladire din Dubai.
Dupa ce intri in curtea fortului, poti observa diferite exponate. Insa inca te afli in bataia apriga a soarelui. Eram putin frustrati, caldura aceasta este chiar obositoare.
Am incercat sa ne strecuram pentru putina umbra in micutele camarute din curtea fortului, unde erau expuse modele de camere din casele arabe. Dar toate astea inca inainte de a descoperi cea mai fascinanta parte a muzeului – o cale lunga de galerii care se intinde in subsolul muzeului. Si unde da, este aer conditionat!
Intradevar, 80% din muzeu se gaseste in subteranul fortului, in galeriile in care este prezentata cultura specifica a tinutului, in special din perioada anilor 1800.
Antichitati locale, artefacte Africane si Asiatice din tarile care au facut negot cu Dubaiul, portul, modul de viata cat si obiecte traditionale. Exista apoi si o camera intreaga dedicata meseriei de cautator de perle.
Apoi, bineinteles, se vorbeste si despre evolutia orasului in epoca post-petrol.
Intrarea este muzeu este doar 3 AED.
Dupa ce am terminat de vizitat muzeul, ne-am luat iar inima in dinti si am iesit afara si am plecat sa traversam Dubai Creek.
Dubai Creek este golful in jurul caruia s-au format primele asezari. Nucleul orasului.
Cel mai frumos mod de a traversa este cu barca traditionala, abra. Statiile pentru abra se afla de ambele parti, si pe partea Bur Dubai ( la sud de golf) , unde ne aflam noi dupa ce am plecat de la muzeu, si pe Deira ( la nord de golf) . Traversarea raului costa doar 1AED, pe care trebuie sa ii platesti soferului dupa ce pleaca barca. Exista mai multe trasee ale barcilor pe care noi insa nu le-am putut descifra precis, asa ca ne-am urcat in prima barca pentru ca oricum avea sa traverseze raul si sa ne lase undeva pe cealalta parte.
Desi au incercat sa ne vanda o excursie prin imprejur cu barca, ceea ce nu ar fi o optiune rea pentru cei care au mai mult timp de vizitat in oras, s-au conformat cu faptul ca vream doar sa trecem raul, si ne-au indrumat spre prima barca.
Ne-am pus jos pe bancuta, langa ceilalti calatori, iar cand barca s-a umplut, am plecat. Abia apoi “soferul” ne-a cerut taxa cuvenita. Noi aveam o bancnota de 10 AED, ne-a luat banii si a plecat cu ei, vedem deja ochii lui Traian care se impacienteaza, si nici macar nu ajunsesem inca in Asia. Pana la urma, ne-a dat restul si mica excursie a fost foarte frumoasa.
Au fost 5-10 minute de liniste si vant. Privelistea era frumoasa, alaturi de oameni care merg la treaba. O experienta autentica.
Pe partea cealalta, noi am ajuns undeva cam departe. Era foarte cald si a trebuit sa ne intoarcem cateva statii de autobuz. Clar ne-am urcat in primul care a venit. Tot ce ne doream in acel moment era aer conditionat.
Am coborat apoi fix la bazarul de aur (The Gold Souq) pe care insa nu l-am vizitat , nu prea aveam resursele necesare, era mult prea cald si am trecut rapid pe langa si apoi si prin micul bazar de alimente si suveniruri, care insa nu prea ne-a impresionat. Cred ca nu o sa ne impresioneze prea curand nici un bazar, dupa ce le-am vazut pe cele din Egipt si Turcia.
Mergand mai departe, in aceasta zona Deira, am ajuns aproape din greseala la scoala Al Ahmadiya. Construita in 1912, a fost prima scoala din Dubai si este frumos restaurata. O noua gura de aer-conditionat ne-a prins tare bine. Intrarea este gratuita.
Tot mergand spre o gura de metrou, am ajuns aproape din nou din greseala si la Heritage House – pentru ca desi aveam o harta si stiam ce vrem sa vedem, ne-am cam pierdut pe stradute. Poate si soarele covarsitor ne facem putin confuzi.
Aceasta este reconstituirea casei unui culegator de perle.
Turnuri de vant traditionale – Pe care o sa tot le vedeti in aceasta zona, erau folosite in casele din Al Bastakiya ( cartierul vechi ) pentru a mentine temperatura din casa racoroasa in comparatie cu caldura torida de afara. Turnul de vant este un element arhitectural persan folosit tocmai pentru aceasta venitilatie naturala si pasiva a locuintelor si exista in multe tari. Cele din Dubai se ridica deasupra acoperisului si se deschid in toate cele 4 directiile.
Urmand exemplul lor, ne-am relaxat si noi la iesire din muzeu, unde poti servi gratis un ceai si o curmala. Eu am groaza de curmale de la excursia noastra in Egipt. De atunci nu am mai pus nici una pe limba. Lui Traian insa ii plac la nebunie.
Dupa aceasta prima partea a zilei am hotarat sa plecam spre Dubai-ul modern, era ora 12:00 si eram deja informetati si tare obositi de la caldura.
Cand ne-am urcat in metrou , ne-am revigorat incet-incet sub actiunea aerului conditionat si a lungii calatorii de 45 de minute inapoi spre mall-ul Ibn Batutta, unde aveam sa ne intalnim si cu prietenul nostru Andrei (de citit si in primul articol).
Modern Dubai
Exista o lista lunga de mall-uri pe care le puteti vizita in Dubai. Si nu doar pentru shopping, ci pentru a admira nebuniile pe care le-au creat acesti oameni plini de bani si pe care le-au pozitionat in locurile sociale reprezentate de mall-uri. De la acvarii, la fantani, la partii de ski si asa mai departe.
Noi am vizitat doar 2 mall-uri, si am vazut cateva pe din afara din metrou.
In primul rand am vizitat mall-ul Ibn Batutta care este considerat cel mai mare mall tematic din lume. Noi am hotarat sa mergem aici o data pentru ca ne recomandase Ioana si apoi pentru ca era aproape de Dubai Marina de unde trebuie sa ne luam dupa-amiaza bagajele cat si pentru ca era pe directia autostazii care venea de la Abu Dhabi. Cat pragmatism.
Ibn Batutta a fost un mare explorator marocan si un negustor care a călătorit în toate tarile lumii islamice – de la Bolgar pana la Mombasa, din Timbuktu pana in China. Calatoriile sale au durat peste 31 de ani facand din el cel mai mare calator care a existat vreodata. Noi nu auzisem de el pana sa ajungem in mall, dar odata ajunsi am citit toate panourile despre el si apoi aveam sa mai vorbim cu colegul nostru marocan din proiecul din Indonesia, Ali, despre el.
Mall-ul construit in cinstea exploratorului, are 6 curti, curtea Egipteana. curtea Indiana, Curtea Chineza, curtea Andaluza, curtea Persiana si curtea Tunisiana.
Palmierii din Dubai
Dupa ce am mancat si ne-am intalnit cu prietenul nostru Andrei, am plecat spre Palm Jumeira. Cunoscut de noi inca de mici in mare pare din seria de pe Discovery – Megastructures, acesta este un arhipelag artificial in forma de palmier si este unul dintre cei 3 construiti in Dubai. Cel mai mic si singurul care poate fi accesat. Constroversele legate de aceste structuri sunt mari, de la numarul mare de case inghesuite datorita costurilor care s-au dovedit prea mari, la dificultatile de stagnare a apei si scufundarile anuale ale insulei.
Am plecat si noi deci sa vedem palmierul. Din cate am inteles, exista si un monorail care merge de la baza palmierului pana in varf unde este hotelul Atlantis. Noi am ajuns acolo cu masina. Hotelul are 1,539 de camere cu tematica nautica si un parc acvatic.
Dubai Marina
Este un cartier rezidential din Dubai construit pe un canal artificial, plin de iahturi si restaurante. Zona contine si o promenada numita The Walk – cafenele, restaurante, magazine si o plaja. In 2013 in Dubai Marina erau 14 dintre cele mai inalte 20 de cladiri din Dubai. Aici se afla cel mai inalt bloc de apartamente din Dubai. Majoritatea cladirilor au intre 250 si 300 de metrii. Dubai-ul este un oras in permanenta in constructie, iar macaralele si muncitorii imigranti sunt in permanenta in peisaj. In toate site-urile de calatorie este recomandat sa vezi si aceasta zona. Pentru noi a fost locul de cazare, sau mai bine zis de ospitalitate.
Noi am dormit aici in acea seara la couchsurfing, la Ioana. Si blocul ei era imens. Ne-am dat jos din autobuz si mi-am luat cateva momente ca sa ma uit in sus, parea incredibil.
Categoria vazute din metrou
Tot mergand cu metroul am vazut din treacat inca cateva dintre simbolurile Dubai-ului, pe care puteti voi daca aveti mai mult timp sa le aprofundati de aproape.
Hotelul Burj Al-Arab – hotelul de 7 stele ce sta pe o insula artificiala ce pleaca din plaja Jumeira.
Pista de ski
Tot din categoria vazute pe drum intra si Mall of the Emirates, cunoscut mai ales datorita pistei artificiale de ski. Deci daca nu ati trecut de mult pe la Poiana Brasov sau va batut prea tare soarele in cap si aveti bani de dat, uitati si pista de ski.
Iesim din categoria vazut din metrou si ne intreptam spre cel de al doilea mall pe care l-am vazut.
Mall Dubai
Este cel mai mare mall din lume. Minunat. Cred ca ne-a luat jumatate de ora sa gasim fantanile pe care le poti accesa de la metrou doar trecand prin mall, sau cel putin noi nu am gasit alta cale. Contine un acvariu faimos la care insa noi nu am mai avut timp sa ajungem si diverse opere artistice, precum si un hotel de lux, doar 22 de sali de cinema, 120 de restaurante si cafenele si peste 1200 de magazine. Si 65 de milioane de vizitatori pe an.
Noi am trecut alergand si uitandu-ne la diverse harti ca sa gasim fantanile.
Fantanile dansatoare din Dubai – sunt cel mai mare sistem coreografic de fantani din lume, situat pe lacul hotelului Burj Kalifa. Jeturile de apa ajung pana la 152,4 metrii inaltime acompaniate de melodii clasice si contemporane arabe. Spectacolele au loc la fiecare 30 de minute intre orale 18:00 si 22:00 in timpul saptamanii si 23:00 in weekenduri ( la ei este joi, vineri si sambata). Si dimineata doar la ora 13:00 si 13:30. Noi am ajuns acolo pe seara si cred ca am fugit sa-l prindem pe cel de ora 19:00. Spectacolul dureaza doar cateva minute dar este cu adevarat impresionant.
Burj Kalifa – cea mai mare cladire arhitectonica construita vreodata de om. Cu o inaltime de 828 de metrii. Si a batut o alta cladire in varful careia am ajuns – Tapei 101. Ca sa ajungem in varful Burj Kalifa nu am avut insa, nici timp si nici bani. Se poate ajunge pana la etajul 124 si biletele se cumpara de pe site, din cate inteleg este mai avantajos sa le cumperi online decat de la fata locului. Intre timp in lume s-a inceput constructia a ceea ce va fi urmatoarea cea mai inalta cladire a lumii, in orasul Jeddah din Arabia Saudita – Jeddah Tower, va avea o inaltime de 1008 metrii deci peste 1 km, si va fi finalizata in 2019 si se zvoneste despre o cladire ce se vrea construita in Azerbaidjan, dar la care insa nu s-a inceput constructia, si care se vrea sa fie peste 1050 m. Dar vom trai si vom vedea!
Dupa aceasta ultima tinta, programul noastru de vizitat s-a terminat si ne-am indreptat spre marele aeroport Dubai.
Ce ar mai fi interesant de facut in Dubai:
Daca aveti un timp mai indelungat de petrecut in excursia voastra in Dubai, ar fi frumos sa:
- Vizitati Omanul
- Sa faceti o excursie in desert cu jeep-ul
- Am inteles ca si mall-ul Medinat Jumeirah merita vizitat
- Sa urcati in Burj Kalifa
- In mall Dubai – vizitati Dubai Aquarium, noi nu am mai apucat, am vrut sa fim precauti cu avionul. Am inteles ca partea care este gratis merita vizitata.
- Puteti vizita Dubai Miracle Garden pe care multi o recomanda. Aceasta este cea mai mare gradina de flori din lume.
Si cam astea ar fi recomandarile noastre. Noi vroiam sa ajungem si in Oman in excursia asta, insa ne-am dat seama ca este sfarsitul lunii Iulie, caldura va fi covarsitoare si oricum nu am reusit sa gasim bilete de avion care sa se potriveasca. Dar este una din viitoarele destinatii!
[…] 7 ore de zbor care au trecut imediat. Ne-am culcat așa de repede încât nici macar nu am avut timp să gust din sandwich-ul meu, că deja se anunța aterizarea. Într-un fel, era și normal să dormim așa dupa ziua aceea torida de vizitat Dubai-ul. […]