Despre Jordan Pass si traseul nostru in Iordania.

Am ajuns in Iordania, tara araba cea mai sigura din Orientul Mijlociu, aceasta Elvetie araba,  unde am stat la prietenii nostri expati, am avut o vacanta minunata si ne-am intors cu bine. Dar sa va povestim un pic despre traseul nostru pe acolo, ce si cum am facut si cam ce recomandam a se face la fata locului. Sa ii dam bataie asadar.

Viza si Jordan Pass

In primul rand, trebuie sa intram in tara. Daca aterizam in Iordania, trebuie sa platim viza. Exista si niste variante de a nu plati viza, care includ intrarea in tara prin vama Eilat-Aqaba, dar acestea implica vizita obligatorie a Petrei, cu plata unei taxe scumpe de iesire din Israel, cu sederea unui anumit numar obligatoriu de zile in Iordania, pare-mi-se si cu o plata a unei taxe de iesire din Iordania. Nu cunosc procesul in detaliu, dar exista literatura pe internet destula in ce priveste acest lucru, pentru ca multi fac acest gen de excursie Israel –Iordania. Dar atentie, veti avea in pasaport urme ale intrarii in Israel, asa ca vizite pe viitor in Iran sau alte tari musulmane habotnice vor fi imposibile cu pasaportul respectiv. Pentru cine nu vrea tambalau, exista varianta de a zbura direct in Amman, asa ca va proceda in felul urmator… In orice caz, siteul MAE va va oferi informatii destule.

Un printscreen cu oferta din 2018

Jordan Pass este principala gaselnita a turismului iordanian. Acest pass iti ofera posiblitate de a cumpara viza, bilete la Petra si alte cateva zeci de obiective turistice la un super pret. Noi estimam ca salvezi ceva banuti, avand in vedere ca numai viza de Iordania costa 40 JD(  1JD=5,6 RON ), iar biletul la Petra variaza intre 50 si 60 JD.

Astfel, un pass variaza intre 70 -75-80 JD in functie de cate zile vrei sa vizitezi Petra ( 1, 2 sau 3 ). Pe langa aceasta suma, mai poti adauga inca 8JD si vei avea si biletul de la Bethany Beyond the Jordan, adica locul de Botez al Lui Iisus Hristos ( la fata locului biletul costand 12 JD ).

Intrarea in complexul arheologic de la Jerash va costa 10 JD, dar merita cu prisosinta, iar in rest, veti da putin, undeva la 2 – 3 JD. Dar pic cu pic se face lac, si astfel te vei felicita la final pentru alegerea de a iti cumpara acest Jordan Pass.

Mai multe detalii despre toate obiectivele turistice incluse gasiti aici pe siteul oficial de unde puteti cumpara pass-ul fara probleme, dar mare atentie, cu minim 48h inainte de plecare.

Traseu

Bun. Avem Pass-ul. Ce facem acum? In functie de cate zile stati in Iordania, va puteti imparti cumva excursia.

In acest link cei de la oficiul Iordanian de Turism ofera un PDF cu un scurt review al atractiilor din aceasta tara.

Spun de la bun inceput: duetul PetraWadi Rum va va lua cam 3-4 zile, depinde cat de organizati veti fi cu transportul. 2 zile de vizitat Petra obligatoriu, si o zi la Wadi Rum unde veti face cam ce se face intr-o zi, adica turul clasic, si veti petrece o noapte acolo sub stelele desertului unde un beduin va va incanta auzul cantand la mandolina locala.

Apoi, o zi o veti pierde in Nord, inspre orasul antic roman Jerash si castelul maur Ajloun, iar daca aveti timp si energie, merita sa ajungeti la Umm Qais. Umm Qais este ceva gen Jerash, dar noi nu am mai apucat sa ajungem. Merita excursia de o zi, peisajul fiind superb, ceva diferit total de sudul Iordaniei, cu o vegetatie luxurianta in comparatie cu Aqaba. Sa faceti o astfel de tura, fara masina (personala sau parte a unui tur) este cam imposibil.

In continuare urmeaza plimbarea la Marea Moarta unde va veti si balaci un pic, combinata cu o vizita la Locul de Botez al Mantuitorului, iar apoi pe seara cu o vizita in Madaba, orasul crestin al Iordaniei, si cu un apus la Muntele Nebo. Asta ar inseamna o zi compacta si incarcata, dar cam asta ar fi ceea ce ar merita facut. Tot in zona ati putea ajunge si la Izvoarele termale de la Ma’an, la defileul Wadi Mujib si un pic mai la sud la castelul cruciat de la Karak. Ceva in specificul filmului Kingdom of Heaven. Loc impresionant avand in vedere istoria conflictului de la inceputul mileniului II. De asemenea, sa faceti o astfel de tura, fara masina, este imposibil.

Muntele Nebo la Apus
Biserica Catolica din Madaba
Karak vazut din departare
Locul de Botez al Mantuitorului
Biserica Ortodoxa de langa Iordan
Israelul practic
Karak si cruciatii

Deja am ajuns la 5 zile. Scurt, intens. O zi in Amman merita pentru Citadela, Amfiteatrul Roman, o plimbarica in orasul vechi, Muzeul Masinilor Regale, cumparaturi, etc. Trece timpul.

Amfiteatrul Roman din Amman
Citadela din Amman

Astfel ca…

Tragand linie, 6 zile ar fi un mega minim pentru Iordania. Asta daca sunteti aranjati bine din punct de vedere al logisticii. Ori aveti masina inchiriata, ori aveti prieteni care vor sa stea dupa fundul vostru, ori va descurcati cumva cu transportul public si taxiurile locale.

Noi am stat 9 zile, timp in care ne-am si relaxat, am mai pierdut si timpul cumva. Ba pardon, nu l am pierdut, l-am castigat, pentru ca ne-am relaxat ca niciodata in aceasta vacanta la prietenii din Amman.


Extra: Ce ar mai merita facut? Pai eu as recomanda, adica eu mi-as dori sa merg la castelele si caravanseraiurile din Estul Iordaniei, dinspre desert. Acolo trebuia sa mergem in ultima zi pentru ca programasem cu un cuplu de medicinistii din Germania sa ii insotim in acest periplu prin regiuni mai pustii. Din pacate, eram foarte obositi dupa cele 8 zile, si am zis pas. Poate un pic ne pare rau, dar poate veti merge si voi acolo si ne veti spune cum a fost.

Eu pun la extra Aqaba pentru ca am fost in Egipt, in Dahab si am facut snorkeling intr-un loc uimitor, mult mai spectaculos decat ce ofera Aqaba. Dar daca nu veti avea curand astfel de oportunitati, stati si o zi in Aqaba la vreun resort mai rasarit si faceti activitati specifice. Veti fi incantati cu siguranta. Din Aqaba, puteti merge si in Arabia Saudita, Mecca nu e prea departe. Ahh, pardon, nu putem vizita Mecca daca nu suntem musulmani.

Logistica

Nu am multe de spus. Am marturisit si in primul articol cum o vacanta in Iordania fara masina, poate deveni ori ceva scump, ori ceva obositor si chinuitor. In afara de drumul spre Petra, care poate fi realizat cu JETT Bus ( 11 JD ), Petra Wadi Rum care ar costa 8 JD cu un bus pentru turisti, si Aqaba – Amman cu JETT Bus ( 8 JD), veti ramane frecvent la mana taximetristilor si a mafiei traditionale oriunde in lumea aceasta. De aceea, iar si iar reiteram, inchiriati-va o masina! Sau mergeti cu un tur…

Pentru excursiile de o zi, sunt tot felul de companii care organizeaza aceste experiente, le puteti gasi pe google. Noi nu le-am folosit, nu putem recomanda mai nimic. TripAdvisor cred ca va poate fi un bun prieten.


Harta Iordaniei Turistice. Preluata de pe Jordan Jewels

Ok. Deci minim 6 – 7 zile in Iordania. Un conglomerat de experiente, pe care din opinia mea, a celui pasionat de istorie, arheologie, dar si geografie, nu o veti mai gasi in alta parte, in acest moment, Siria fiind in stare de razboi. Iranul ar putea rivaliza, dar inca este cumva taboo in ceea ce priveste turismul de masa. Poate un Liban, la o noua promotie TAROM?

Daca mai stiti alte locuri senzationale in Iordania, spuneti-ne si noua. Mergem impreuna!

Articole Iordania

  1. Despre Jordan Pass si traseul nostru in Iordania.
  2. Iordania. Impresii la cald.
  3. Jerash, savoarea Romei antice in Orientul Mijlociu.
  4. Betania de dincolo de Iordan. Locul unde a fost botezat Iisus Hristos.
  5. Mozaicul Tarii Sfinte din Madaba, catacombe istorice si muntele Nebo.
  6. Amman, Iordania. File de poveste. 2018.
  7. Kerak si Ajloun. Pe urmele cruciatilor in Iordania
  8. 2 zile prin Petra. Siq, Trezoreria si mânăstirea Ad-Deir. (I)
  9. 2 zile prin Petra. Trezoreria de sus si traseul Wadi al-Farasa (Partea II)

Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.

Spor la calatorit!

Spor la calatorit!

elefant.ro
Traian

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 comments