Cum sa vizitezi Istanbulul studenteste

acest articol poate fi valabil pentru mai multe destinatii, nu doar Istanbul.

Update 2020. Acesta este al 2lea articol scris de noi in iunie 2014. Desi acum informatiile cuprinse aici par redundante, atunci noua ni s-au parut interesante si utile. De aceea pastram articolul caci ne aduce aminte de inceputuri si o oarecare frumoasa inocenta.

Istanbul/Constantinopole  este cel mai mare oras din Turcia, orasul pe 2 continente, capitala a 3 imperii….bla bla bla. Ideea e ca e un oras mare, foarte mare, vechi, foarte vechi, plin de istorie, arheologie, moschei, turisti si localnici care ii fraieresc pe turisti. Asa sunt lucrurile si asa vor ramane multa vreme. 

In anii 60 70, orasul era capitala hippiotilor. De aici pornea faimosul Hippie Trail, adica de la Istanbul in India la New Delhi. Ce vreau sa spun este ca intr-o perioda, orasul chiar avea un aer deosebit si era o adevarata poarta a Orientului. Turistii erau personaje cu rucsac in spate, care aveau in gand sa ajunga la capatul lumii.  Acum orasul este o destinatie turistica de prima mana, turistii fiind in general blonzi, in pantaloni scurti si cu pielea rosie ca racul din cauza soarelui puternic.
 
Istanbulul atrage chiar daca nu l-ai vazut niciodata. Este Roma Europei de Est. Este ca o inima care pulseaza si transmite viata in Europa si Asia deopotriva. Ca sa va dati seama de importanta sa, unii greci inca il mai considera capitala lumii grecesti, iar in Grecia, pe indicatoarele rutiere scrie: Constantinopole (asa mi s-a zis, n-am vazut eu).
Acum ca am terminat poezia, sa spun si lucruri concrete.
 
Mi-am dorit demult sa ajung aici. Ma gandeam ca trebuie sa vad si acest oras. Oportunitatea a venit mai tarziu decat ma asteptam dar a venit. Stiam ca atunci cand va fi sa vizitez, va fi intr-un anume context, cumva intr-o calatorie. Istanbulul e ca Bucuresti Nord pt CFR. Oriunde vrei sa mergi cu trenul, trebuie sa treci pe acolo. 
 
Si as vrea sa vorbim in continuare de oportunitati si despre cum sa vizitezi locuri frumoase imbinand utilul cu placutul, cheltuind nu atat de multi bani precum un turist clasic.
 

Escala cu Turkish Airlines in Istanbul-Ataturk

Update 2020. Nu stiu in ce masura mai este viabila aceasta varianta acum. Aeroportul s-a mutat, este mai departe, trebie verificat cu compania aeriana. 
Hehe. Aceasta a fost prima noastra oportunitate de a vizita orasul, dar am ratat-o. Am ratat-o pentru ca eram foarte obositi la intoarcerea din Cairo si voiam sa mergem acasa la mama sa mancam si sa dormim. Nu vroiam sa mai stam prin alte orase.
 
Ideea principala este ca Turkish Airlines ofera un TUR al orasului Gratuit pentru cei care au escale lungi in Istanbul si zboara cu ei. Au 2 tipuri de tururi, unul de 12 ore, unul de 6. In acest tur este inclus transportul, ghid, intrarea la muzeele principale si o masa la restaurant. 
 
Este atat de frumos incat pare sa nu fie adevarat. 
 
Deci daca plecati in Egypt, Sudan, Dubai si orice alt fel de destinatii exotice prin Asia, aveti in considerare acest lucru. 
 
Mai ales ca Turkish pleaca din Bucuresti de dimineata devreme si poti incepe turul de dimineata si poti pleca apoi la urmatoarea destinatie dupa amiaza sau noaptea.
 

Stagii de practica de vara in cadrul Societatilor Studentesti de Medicina(SCOPE/SCORE)


Pentru ca suntem Medicinistii Calatori, trebuie sa ne referim in primul rand la stagiile de vara SCOPE-SCORE din cadrul IFMSA. IFMSA este organizatia mondiala a tuturor studentiilor la medicina de pe mapamond. Unul din primele proiecte si cel mai de succes de altfel, este acesta. In fiecare vara, studenti dintr-un centru universitar pleaca in alta tara timp de o luna pentru a vedea care e sistemul de invatamanat si pentru a descoperi o noua cultura. 
 
Medicinistii din Bucuresti si cei din Romania in general au acces la aceste stagii si pot pleca in diverse tari. Una din ele este Turcia. Unul din orasele din Turcia este Istanbulul. Deci puteti locui timp de o luna in Istanbul. Timp suficient pentru a descoperi un asemenea oras si a fuma narghilea in fiecare zi.  Defapt e cam scumpa narghileaua, vedeti voi.
 
Si chiar daca nu in Istanbul va avea loc stagiul, inevitabil veti trece pe acolo si nu aveti cum sa refuzati o plimbare pe Bosfor macar.
 
Pentru mai multe informatii despre aceste proiecte pentru studentii medicinisti, puteti intreba si contacta organizatia studenteasca de la voi din Facultate(SSMB, OSM etc).
 

Proiecte europene(Youth in Action, Erasmus+ etc)

Probabil pare greu de crezut, dar sa stiti ca UE da banii ONGurilor pentru ca tinerii din Europa sa se intalneasca si sa discute si sa isi largeasca orizonturile. Eu initial nu credeam ca UE plateste asa ceva, dar uite ca este adevarat.

La un proiect de acest fel, se intalnesc tinerii din cateva tari. In general cam 5 tari. Depinde de proiect ce tari, fiecare ONG isi face trainingul lui in locatia aleasa de el, subiectul ales de el etc.
 
Oricine poate participa la aceste proiecte, pana in varsta de 25 ani. 
 
Aceste proiecte europene se desfasoara de mai bine de 10 ani, iar pentru un participant inseamna urmatoarele:
  •  Cazare si masa gratuite pe perioada trainingului(de la 5 la 10 zile, depinde de proiecte). 
  • 70% decontare din transport. ( Update 2020: 100% decont dintr-o limita maxima)
  • posibil o excursie in zona
  • posibilitatea de a cunoaste oamenii de peste tot din Europa.
Dar trebuie tinut cont ca nu este ca o vacanta pur si simplu, esti obligat sa iei parte la activitatiile comune. In caz contrar, nu primeste banii de transport inapoi.
 
De ce am adus vorba despre acest lucru cand vorbeam de Istanbul. Turcii sunt unii din cei mai activi in realizarea de acest fel de proiecte, iar multe proiecte se desfasoara in Turcia. Nu neaparat in Istanbul, dar Turcia depinde de Istanbul destul de mult. O escala tot trebuie sa faci. Asa ca in timpul acelei escale, poti aloca o zi sau doua pentru a vizita orasul. Practic, ai ajuns la Istanbul pe gratis. 
Dar daca proiectul se desfasoara in Istanbul, atunci chiar ai dat lovitura.
 
Pentru cine e interesat, exista grupuri de Facebook cum ar fi: Exchanges Network si Youth in action pe care se dau anunturi legat de locuri libere pentru tinerii din Romania in aceste proiecte. 

Lucrezi la un hostel 

E un pic mai extrem pentru multi, dar Istanbulul are foarte multe Hosteluri in care poti lucra ca receptioner sau ceva de genul, ideea de baza fiind ca ai cazare gratuita. Valabil peste tot in Europa acest gen de job, nu numai in Istanbul.

Bisnita cu blugi

Imediat dupa Revolutie si deschiderea granitelor, multi compatrioti plecau in Turcia si cumparau produse si le aduceau in tara si acum sunt foarte fericiti. Desi situatia nu mai e asa de faina ca atunci, se pot incerca lucruri frumoase pentru cine e pasionat de aceste activitati. Ar fi bine sa stii limba sau sa mai fi cu un vorbitor de turca impreuna cu tine, caci altfel nu e bine.
 
Deci un alt mod de a calatori in Istanbul, de data aceasta in scop de business. 
 
Desi ultimele 2 idei sunt mai extreme si doar pentru pasionatii genului, sper ca am facut un scurt rezumat al ideilor pe care le aveam in cap. 

Daca mai aveti completari, pareri, contestatii sau idei in plus, le puteti posta la sectiunea de commenturi. 

elefant.ro
Traian

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments