Cum am primit viza de Rusia in 2018

A venit si momentul in care a trebuit sa fac si acest pas. Sa aplic pentru viza de calatorie in Federatia Rusa. Aceasta tara imensa, cu atat de multe locuri interesante de vizitat, atat de aproape, dar totusi atat de departe daca este sa ne luam dupa birocratia necesara pentru a obtine un permis de calatorie.

In luna Mai, am avut ocazia sa particip la un eveniment medical in domeniul tuberculozei, TB NET Academy in Sankt Petersburg, Rusia. Foarte bucuros am fost, va imaginati, in primul rand pentru ca am avut ocazia sa iau parte la un astfel de eveniment stiintific, dar si pentru ca se desfasura in Rusia, si nu oriunde, chiar in Sankt Petersburg. Lucrurile nu erau insa la fel de simple in ceea ce priveste viza. Pentru Rusia, ai nevoie de viza, care nu se poate obtine in aeroport, ci doar din timp la Ambasada dupa un proces oarecum simplu… Asa ca m-am pus la treaba si am inceput sa citesc cam ce trebuie sa fac.

Literatura blogurilor de calatorie ofera destule informatii, cum trebuie procedat, cat costa, unde trebuie sa ajungem, etcetera. Siteul MAE si siteul Ambasadei Ruse ofera informatii bune la randul lor, de unde aflam ca putem sa ne deplasam la Ambasada Federatiei Ruse pentru a aplica pentru viza, dar ca de ceva timp, un anumit Centru de Vise -VFS GLOBAL  vine in ajutorul nostru si ne poate facilita procesul de obtinere a unei astfel de vize.

Siteul Ambasadei nu specifica exact daca poti aplica oriunde vrei tu, ori la Centrul de Vise Rus ori la Ambasada, dar avand in vedere ca Centrul de Vise te mai taxeaza inca 25 dolari platibili in RON ( la cursul de 4.5 RON !!! ) era logic ca urma sa ma duc mai intai la Ambasada. Undeva pe site-ul ambasadei, specifica ca mai intai trebuie sa te programezi. Aici intervine schema… . Nu puteai gasi nici un loc liber in luna in curs, si nici nu puteai da mai departe, sa incerci pentru luna urmatoare. Deci, pe scurt, este un matrapazlac adevarat, ca la carte, facut pentru a te forta sa folosesti serviciile externe. Dar eu nu m-am lasat si m-am prezentat la Ambasada Rusiei intr-o zi de Vineri la ora 11 pentru a depune documentele pe care la pregatisem cu sfintenie.

Dupa ce reusesc sa intru in fortareta Ambasadei Federatiei Ruse de pe Soseaua Kiseleff, ajung intr-o incapere in care sunt din start intrebat daca am programare. Raspund ca nu si sunt politicos indrumat catre Centrul de Vise Rus aflat la 2 strazi mai incolo. Incerc sa ii arat domnisoarei blonde de la ghiseu ca nu merge aplicatia cu programarile, ea raspunzandu-mi scurt ca “ inseamna ca sunt ocupate toate”. Asa ca ies cu coada intre picoare din Ambasada si ma pun pe bancuta gandindu-ma ca ma va mai costa inca 100 lei distractia aceasta si urand tot binele din lume birocratiei din Ambasada.

Cat stateam eu si asteptam, au mai intrat 2 domnisoare in cautarea vizei rusesti. Le povestesc ce aflasem si eu, dar ele intra totusi, cine stie, poate vor avea noroc. Norocul nu a venit pentru ele, asa ca am plecat apoi impreuna spre Centrul de Vize aflat la 2 strazi distanta. Intamplarea face ca si ele sa fie 2 studente la Medicina care doreau sa ajunga la un Congres in Moscova.

La Centrul de Vize Rus am eu noroc si aflu ca sunt  scutit de  taxa Centrului de Vize de 25 dolari pentru ca eu nu aplicam pentru o viza turistica, ci pentru una tehnico-umanitara. Cel putin asta spunea hartia trimisa de la Insitutul de Pneumoftiziologie din St. Petersburg. Cu toate acestea, a fost nevoie sa mai aduc de la Spitalul din Bucuresti unde sunt angajat o adeverinta conform caruia sunt angajat in Romania, si cam asta a fost tot.

Viza am luat-o peste aproape 8 zile.

Pe scurt, impresia de la Centrul de Vise Rus este ca totul este mult mai comod, iar daca in alte articole scrise de alti calatori de acum cativa ani, unii incercau inca sa ia viza de la Ambasada si reuseau, acum nu vad cum ai mai putea aplica in cadrul Ambasadei si vei fi nevoit sa ajungi tot aici. Cu toate acestea, este mai comod asa, eviti personalul strain din cadrul Ambasadelor si ai de face cu domnisoare dragute care nu au nici un interes sa iti buna bete in roate, ci doresc sa te ajute. Contracost, bineinteles.

Haideti sa insiram documentele necesare pentru o viza turistica. Senzational, dar biletul de avion nu este necesar.

În vederea obținerii vizei turistice obișnuite cu o intrare sau cu două intrări este necesar să prezentați următoarele documente:

  1. Confirmare de primire a turistului de către organizația rusă care desfășoară activități turistice, ale cărei date sunt înregistrate în Registrul Federal Unic al operatorilor turistici; Aceasta invitatie este o formalitate, pe care o puteti obtine si singuri, de pe diferite siteuri internationale, unde puteti plati cam 15-20 dolari. Se poate intampla sa o obtineti gratuit si de la hotelul unde veti sta in Rusia, merita sa ii intrebati. Dar puteti sa o obtineti si de la Centrul de Vise Rus, unde veti plati tot cam aceeasi suma sau un pic mai mult.
  2. Pașaportul cu minim două pagini libere pentru viză, al cărui termen de valabilitate să fie mai mare de 6 luni de la data expirării termenului de valabilitate al vizei. De asemenea, este necesar sa prezentati copia primei pagini din pasaport; Nu aveti copie, nu este nici o problema. Personalul de la Centru va va face copie. Contra Cost.
  3. Formularul pentru viză, completat pe site-ul kdmid.ru, imprimat și semnat personal de către solicitant; Daca nu veti avea formularul la dumneavoastra, nu este nici o problema, cei de la Centrul de Vize il vor completa ei. Desigur, contra cost.
  4. Fotografie color 3,5х4,5 cm pe fundal alb, cu imaginea clară a chipului (din față), fără ochelari cu lentile fumurii și cu capul descoperit (cu excepția cetățenilor, care, din motive de apartenență națională sau religioasă, nu se pot fotografia cu capul descoperit); Va puteti face pozele si la Centru. Contra cost si un pic la suprapret.
  5. Pentru cetățenii următoarelor state: Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, China (numai pentru vize turistice), Cipru, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Iran, Irlanda, Italia, Islanda, Israel, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos, Ungaria – polița de asigurare medicală cu suma minima de asigurare de 30 000 EUR, valabilă  pe teritoriul Federației Ruse pe toată perioada călătoriei. Mare atentie!!! Asigurarea chiar trebuie  sa fie pentru 30.000 Euro, pentru ca altfel, o vor refuza. Desigur, va puteti face asigurarea tot la Centru.

 

Practic, daca aveti pasaportul la dumneavoastra, si stiti cand vreti sa plecati in Rusia, va duceti frumos la Centrul de Vise Rus si aplicati pentru viza. Va va costa mai mult, dar daca banii nu sunt o problema, ei va vor face toate hartiile fara ca voi sa va mai stresati.

Apropo, Viza costa 41 dolari si o obtineti in cam 10 zile  si 82 dolari daca o doriti rapid ( 1-3 zile ).

Pe vremuri, cand se aplica la Ambasada, taxa consulara de 41 dolari se platea la sediul ING Bucuresti, in zona intersectiei Calea Dorobanti cu Stefan cel Mare. Acum, se plateste in cadrul Centrului de Vize Rus, la acelasi curs minunat ( 1$=4.5 RON ).

 

Alte informatii preluate de pe siteul oficial al Ambasadei. https://romania.mid.ru/web/romania_ro/vize

In Romania, cu exceptia Bucurestiului, Centrul de vize mai functioneaza si in Constanta.

Cetatenii straini au dreptul de a depune actele necesare obtinerii de vize direct in misiunea diplomatica sau oficiul consular al Federatiei Ruse doar cu o programare prealabilă http://bucharest.kdmid.ru/queue-ro/.

Ceva curios!!! La momentul in care scriu acest articol aflu ca exista 2 companii carora rusii le-au externalizat acordarea vizelor. Ma rog, depunderea actelor si mangerierea aplicatiilor, caci tot rusii din Ambasada decid ce si cum.

Asadar, exista, Centrul de Vise Rus, cu siteul www.vhs-romania.com si adresa pe strada Emanoil Porumbaru, adica langa Ambasada, cel la care am fost eu.

Si mai exista Centrul de Vize pentru Rusia, VFS Global, cu adresa pe Calea Dorobantilor 56, cu siteul http://www.vfsglobal.com/russia/romania/

Eu am fost directionat de catre cei din Ambasada la acest Centru ( VHS Romania). Dar pe siteul Ambasadei Ruse, este specificat serviciul celor de VFS Global. Asa ca nu mai intelege nimeni nimic din toate combinatiile acestea. Important este ca viza se da usor, fara bataie de cap sau interviu ca in alte parti.

Astfel, eu am aplicat la VHS Romania, langa Ambasada Rusiei, foarte aproape de Monumentul Aviatorilor de pe Bulevardul omonim, deci cam asta a fost experienta mea. Cred ca si la ceilalti va fi cam la fel. O chestie curioasa insa. Uitandu-ma acum, iunie 2018, pe site-ul celorlalti, vad ca taxa consulara ar costa 46$, nu 41$ cum este specificat pe site-ul Ammbasadei si pe VHS Romania. Ori s-a marit de curand, ori e alta combinatie.

In final, va urez succes in primirea vizei pentru  Rusia, si va urez sa vizitati aceasta tara minunata, mai ales acum in timpul Campionatului Mondial de Fotbal, si mai ales acum cand este pace si nimic rau nu se intampla.

 

 

elefant.ro
Traian

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment