Dupa 3 zile in Praga in care ne-am simtit ca acasa gratie diasporei romanesti, inaintam incet , incet in Europa Centrala si ne apropiem de casa. Astfel ca ajungem in Polonia, aflandu-ne pentru prima data in aceasta tara cu care noi romanii ne comparam in ceea ce priveste istoria moderna. Stim cu toti ca leșii au mai multe autostrazi ca noi, iar asta ne supara tare.
Ca tot vorbim de autostrazi. Primul impact cu Polonia a fost cu autostrada care incepe de la granita Cehiei, acolo unde ne-a lasat minunatul tren LEO EXPRESS, si ne-a preluat minunatul autobuz LEO EXPRESS, cu un pret total de 20 Euro. Asadar, Praga – Cracovia 20 Euro. Un pret bun. Cum spuneam, luam contactul cu sudul Poloniei pe o autostrada corespunatoare, iar in 2 ore ajungem in Cracovia.
Aici realizam ca va mai dura pana vom vedea o statie de tren unita cu cea de autobuze intr-un mod atat de eficient si in Romania. Schimbam repede niste bani, ne lasam bagajele la depozit, iar apoi ne cumparam biletele de tren spre Prezmysl, la granita cu Ucraina. Dupa cum stiti, urma sa traversam Ucraina pentru a ajunge acasa.
Incepem plimbarea in Cracovia indreptandu-ne voios spre centrul istoric, unde dam de primul butic Info Center. Aici dam de niste poloneze, nici macar dragute, destul de suparate si obosite (vedeti, ne intoarcem spre casa), cu care incepem demersurile in a ne cumpara bilete pentru a 2a zi la Auschwitz. Urma sa stam 2 nopti in Cracovia, si aveam doar o singura zi in care sa vizitam lagarul nazist. Problema era cam asa. Sa intri si sa te plimbi prin Muzeul Lagar Memorial este gratis. Dar o faci singur. Fara ghid. Te plimbi pur si simplu prin complex. Daca vrei cu ghid, costa, dar este si mai interesant. Dar nu ar fi asta o problema. Voiam sa platim, numai ca locurile fusesera deja rezervate. Cele pentru tururile standard de 3,5 ore. Mai erau disponibile locuri doar la tururile de 6 ore, asa numitele, Ture de Studiu.
Pe scurt, am plecat de la fetele poloneze fara sa cumparam bilete si inca ne gandeam ce sa facem. Sa mergem gratis, sa platim biletul ( mai scump ) pentru turul mai lung. Pana la urma ne-am gandit, si am decis sa luat turul de 6 ore si nu am regretat. L-am platit online seara dupa ce ne-am consultat si cu gazda noastra de la Couchsurfing,
Si astfel, dupa o mica pauza la McDonald’s unde ne-am contactat la net si am luat legatura cu gazda noastra, am inceput plimbarea noastra in centrul Cracoviei. De la inceput va spun, aveam asteptari mari. Toata lumea ne spunea in sus si in jos ” Cracovia, Cracovia”. Poate a fost si faptul ca venisem dupa Praga, nu stiu, dar sa fiu sincer Liovul ma va impresiona mult mai mult. Aici va interveni Andreea sa va spuna ca ei i-a placut Cracovia. Nu zic nu, a fost dragut, dar intre Praga, Cracovia si Liov, la Cracovia m-as intoarce ultima data.
Venind dinspre Gara am intrat in oras prin dreptul unei vechi porti de aparare contra tatarilor numita Barbican. Chipesa constructie, nu am ce spune. De aici, am luat-o pe straduta comerciala pana in marea Piata a orasului ( Rynek Glowny ), care este cea mai mare piata medievala din Europa, unde ne-a intampina o biserica catolica inchinata Fecioarei Maria vizibila prin cam toate cartile postale, iar mai nou pe Instagram #krakow.
Imediat veti observa in mijlocul pietei o cladire imensa, frumoasa, renascentista, avand alaturi un turn cochet care a facut parte din fosta primarie demolata in 1820. Vorbim de fosta piata Centrala (Sukiennice) locul in care se vindeau si se cumparau lucruri intr-un mod acerb pe la 1500. Si acum se intampla acelasi comert, tot acerb, dar mai mult cu produse cu specific turistic.
Daca nu sunteti aici pentru magneti, exista si Galeria Nationala de Arta la etaj care poate fi o idee buna pentru cei care doresc sa isi clateasca ochii si cu altceva in afara de contentul Instagramului.
Poti petrece destul timp in acest loc, poti manca niste covrigi, poti inchiria o caleasca cu care sa descoperi orasul alaturi de partener intr-un mod romantic, sau poti sa te indrepti in continuare, urmand fluxul de oameni, pe o strada si mai turistica, unde te vor asalta tot felul de oferte de tururi catre Auschwitz si alte zone ale regiunii.
Ca o paranteza amuzanta. Scriind randurile de mai sus, ma gandeam, hai sa intru pe Wikipedia sa-mi reamintesc ce am vazut. Asadar, drumul pe care noi l-am urmat, si pe care l-am recomandat, este Drumul Regal, cel urmat de cel care avea sa fie incoronat. Unde avea sa fie incoronat? Stati aproape ca ajungem si acolo.
Castelul Wavel
Este considerat simbolul regalitatii si statalitatii poloneze. Cocotat pe un deal, chiar deasupra Vistulei, ofera o panorama frumoasa a orasului nou cu ale sale strazi largi si bulevarde flancate de cladiri somptuoase. Probabil un loc bun pentru o pauza și un picnic cu ceva merinde traditionale poloneze. Noi nu am facut asta, v-am spus doar mai sus, tocmai ce fusesem la Mc.
Daca va dati jos din tren pentru 2 ore si ajungeti sa vedeti aceasta zona si piateta principala prin care tocmai am trecut, puteti spune ca ati vazut nu numai Cracovia, dar si Polonia. De aici a fost condusa Polonia la un moment dat, iar tot aici sunt inmormantati multi eroi ai natiunii poloneze. Ultimii adaugati in Panteonul polonez sunt fostul Presedinte Lech Kaczyński si sotia sa ucisi in urma tragediei de la Smolensk, Rusia, cand avionul prezidential s-a prabusit. Se intorceau de la ceremonia de comemorare a miilor de ofiteri polonezi ucisi la ordinul lui Stalin in timpul celui de al doilea razboi mondial. Nu ma intrebati de teoria conspiratiei caci nu stiu nimic.
Kazimierz – cartierul evreiesc
Calatorind prin Europa Centrala, trebuie sa fii orb sa nu vezi cat de multe obiective turistice au treaba cu lumea evreiasca. De la Sinagogi la personalitati culturale (cum ar fi Kafka daca tot am plecat de curand din Praga) , mostenirea evreiasca este prezenta peste tot. Asa si in Kazimierz, sunt cateva sinagogi frumoase, impreuna cu stradutele lor micute si inguste. Pentru cine a vazut filmul Lista lui Schindler cu Liam Nesson in rol principal, ar putea fi interesat sa afle ca fabrica lui este peste rau de Kazimierz.
In Kazimierz am stat si noi pentru 2 seri, la o studenta medicinista din Norvegia de origine turca, dar nu putem spune ca am frecventat localurile din zona, care apropo, par foarte prietenoase si exact ce trebuie dupa niste zile umede de februarie.
Dupa 2 nopti in Cracovia, 1 zi petrecuta in intregime in Auschwitz, venea momentul sa plecam spre Liov si sa ne apropiem de Romania. Deveneam nerabdatori si partea cea mai frumoasa a calatoriei abia incepea.
Mic sfat pentru Cracovia: mergeti cu incredere la tururile gratuite organizate prin oras. Noi am fost cu acestia si a fost o experienta placuta, chiar daca a durat putin , pentru ca i-am prins pe final.
La final de articol, imi dau seama ca fotografiile din oras sunt chiar frumoase, de a dreptul spectaculoase as putea spune. Asadar, m-am razgandit, este de mers iar la Cracovia. Drum bun va uram si voua!
Lasă un comentariu