Chateau d’If si Frioul. Pe urmele lui Monte Cristo.

DSC06340

Nu cred ca este cineva care sa fi citit Contele de Monte Cristo si sa nu isi fi dorit sa vada cu ochii lui inchisoarea in care a stat inchis pe nedrept Edmond Dantes. Intotdeauna m-am gandit, oare cum o fi acolo cu adevarat ? Chiar asa departe era de Marsilia? Chiar asa de izolati erau? De ce crima pe care o facuse era atat de oribila incat sa merite intemnitarea intr-un asemenea loc?

DSC06305

Aveam 14 ani cand am citit cartea. Apoi am inceput sa inteleg cum sta treaba cu detinutii politici, iar dupa ce am vizitat inchisoarea de la Sighet, Chateau d’If deja nu mi se mai parea ceva rupt din iad. Intre timp, am vizitat si inchisoarea din Phnom Penh unde Pol Pot ii trimitea pe toti cei care se opuneau regimului sau ii banuia ca se opunea. Chateau d If este pension de domnisoare in comparatie. Dar cu toate acestea, cand ajungi in Vieux Port din Marsilia si vezi ca o barca numita Edmond Dantes te asteapta, nu prea ai cum sa nu iti iei bilet si sa mergi pe urmele istoriei, fie si a literaturii.

DSC06309
DSC06235

Am ajuns si la Marsilia si am ajuns si la Chateau d’If. E ceva ce trebuie facut daca ajungi in orasul foceean. Desigur, este ceva turistic, iar ferrybotul nu este foarte ieftin (10 euro dus intors pana la Chateau d’If, 15 euro Chateau d’If si Insulele Frioul ) plus intrarea la Chateau d’If, care este clasat drept Monument National. Pentru studentii sub 26 ani este gratuit, iar pentru adulti in jur de 5 euro.

DSC06241

Ferrybotul spre Chateau d’If si Frioul este chiar pe colt in Vieux Port, vis a vis de Mcdonalds. Au curse cam odata la 30- 45 minute. Au curse si seara, dar nu mai poti vizita Chateau d’If.

DSC06243
DSC06247
DSC06242

Drumul pana la Chateau d’If dureaza putin, sub 20 minute. Acolo va recomandam sa va grabiti si sa nu faceti poze imediat cum va dati jos din barca, ci urcati repede si luati bilet de intrare. Se face coada de obicei, iar apoi trebuie sa stati in soare pana cand isi iau toti cei din barca bilet. Asa ca mai bine faceti poze la intoarcere cand oricum veti astepta sa vina urmatoarea cursa.


Chateau d’If

Ok. Suntem la Chateau d’If. Ce facem aici si ce este Chateau d If?

DSC06258

Insula If face parte din arhipelagul Frioul, mai exact insulele din largul Marsiliei sau insulele marseilleze. Insula If este cea mai mica si a fost considerata de strategii timpurilor drept o asezare buna pentru o fortareata care sa apere Marsilia de pirati si alti raufacatori. Strategii timpului nu au fost cei mai artisti, deoarece cand Vauban (cel mai mare strateg de fortificatii din Franta, celebru pentru Citadela din Besancon) a trecut pe aici, a spus ca este un dezastru si ca fortareata nu este buna de nimic. Pana la urma, Marsilia a ajuns sa fie aparata de alte fortarete, cum ar fi Saint Jean, asa ca Castelul de pe insula If a ajuns inchisoare. Si nu orice fel de inchisoare, ci una pentru detinutii politici. Asa ca daca te manca limba prea tare, ajungeai la Chateau d If. Ca fapt divers, ultimii prizonieri intemnitati aici au fost soldatii germani in Primul Razboi Mondial.

DSC06266

Cam de aceea a ajuns si Edmond Dantes aici. Pentru tradare. Numai ca Edmond Dantes nu avea nici o vina. Vina lui a fost aceea ca iubea pe Mercedes. Cine este Mercedes? Cititi cartea caci e destul de captivanta.

DSC06281
DSC06290
DSC06299

Francezii au inceput sa isi dea seama de potentialul turistic al locului cand inca era inchisoare. Dupa ce Dumas a publicat cartea in sec XIX se faceau excursii cu vaporasul pana in apropierea fortaretei in care chiar erau inchisi oameni. In secolul XXI, ni se arata chiar si celula in care a stat Edmond Dantes si au construit chiar si tunelul prin care el comunica cu Abatele Feria. Totul pentru o experienta autentica.

DSC06312

Ce mai e de zis despre Chateau d If. Merita spus ca sunt multi pescarusi si ca au niste fete foarte agresive. Pescarusii mei de Constanta care vin la geam sa ia ce le lasam de mancare sunt mult mai gentili. Am vrut sa ne plimbam in afara inchisorii, dar erau chiar foarte multi pescarusi, care de care mai vocali si care stateau de o parte si de alta a cararii uitandu-se cu o privire mortala spre tine.

DSC06273

O sa va plimbati prin Inchisoare, o sa faceti poze pe acoperis, o sa cititi si o sa aflati lucruri noi despre Alexandre Dumas (el era de origine caraibean, avea un ten tuciuriu) si despre inchisoare si apoi o sa va imbarcati spre Marsilia sau spre Frioul. Noi am zis ca poate merita sa dam 5 euro in plus pentru a mai vedea inca o insula asa ca ne luaseram biletul care includea si o vizita la Frioul.

DSC06338
DSC06350
DSC06347

Insula Frioul

  Ce facem pe Insula Frioul.? Pai facem plaja si ne plimba. Urcam pe stanci pana in varf sa vedem Marsilia si Chateau d’If din departare, vizitam niste fortificatii vechi si noi, iar punctul culminant, cel putin asa ar trebui sa fie, este un vechi spital. Spital nu e prea bine spus, mai degraba era un punct de control al imigrantilor. Un fel de carantina. Am fost si acolo si inca este in reamenajare.

DSC06374
DSC06407
DSC06397
DSC06387

   Plajele sunt dragute, dar apa era foarte rece cand am fost noi, asa ca ne-am plimbat si apoi am plecat repede spre Marsilia, unde am luat niste dulciuri din Piata Araba, iar apoi am mancat pastele pregatite de Dragos impreuna cu un vin rosu. Locatia? Vis-a-vis de Fortul Saint Jean, Parcul Pharo.

DSC06446

Cam asta a fost excursia noastra la Chateau d If si Insulele Frioul. Daca merita sau nu? Merita. Chateau d If. Frioul merita daca ai mult timp liber la dispozitie si vrei sa te relaxezi pe o plaja izolata. Daca nu, Chateau d’If e suficient.

DSC06360
DSC06353

Articole din Sudul Frantei

  1. Marsilia, orasul contrastelor.
  2. Parcul National Calanques, o minune a naturii.
  3. Chateau d’If si Frioul. Pe urmele lui Monte Cristo.
  4. Avignon, Orasul Papilor sau Altera Roma
  5. Nimes, Muzeu al Romanitatii
  6. Salon de Provence. Acasa la Nostradamus.
  7. Provence. Muzeul lavandei, satul Gordes si Abatia de la Senanque. Cu autostopul


Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.

Spor la calatorit!

Spor la calatorit!

elefant.ro
Traian

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment