Cetatea Hotin la hotarul de pe Nistru.

Sa ajungem la Cernauti, Cetatea Hotin si Cetatea Camenița a fost un vis care nu a stat prea mult ascuns in capusorul nostru. Am vrut sa ajungem acum un 3 ani la Cernauti in Bucovina de Nord pentru a fi acolo pe 28 noiembrie, adica Aniversarea Unirii Bucovinei cu Romania. Nu am mai ajuns atunci in Ucraina pentru ca “multa zapada” si nu avea rost sa ne complicam. La ceva timp dupa, am plecat intr-o excursie in Europa Centrala si Est pe care o planificam de ceva vreme si am atins Cernautiul dinspre Liov, nu dinspre Suceava.

Cum nu aveam masina, am depins de transportul in comun in aceasta vacanta. Ucraina nu este Franta sa aibe programul fix al autobuzelor postat pe internet, asa ca depindeam de imprejurari. Fiind Sambata, nici nu avea rost sa asteptam pe marginea drumului vreun microbuz, asa ca am plecat de la Alivina si Dimitri din Priprut si am inceput sa facem cu mana. Astfel ca am mers cu autostopul din apropiere de Cernauti pana la Camenita si Hotin si inapoi. Cititi in curand cum a fost experienta.

Asa ca, daca aveti masina, atunci merita sa faceti inca 70 kilometri pentru a vedea 2 cetati superbe, Hotin si Camenita. Dar chiar si asa, sunt oameni care ofera tururi de acest fel pe care le puteti contracta in Cernauti in zona centrala (astfel a calatorit Anca – 1001 Calatorii ).

Hotin, hotarul de pe Nistru

Dimitrie Cantemir:  “…..în ziua de azi iaste vrednică de a se socoti cea mai frumoasă şi mai mare decât celelalte ale Moldovei”

Cetatea Hotin fost cea mai nordica cetate a Moldovei si daca ar fi sa ne luam dupa nuvela “Alexandru Lapusneanu” aici ar fi si locul in care domnitorul moldovean a murit otravit de domnita Ruxandra. Astazi nu mai gasesti domnitori moldoveni. Sau poti gasi cateodata in functie de ce are chef sa ti spuna ghidul cetatii. Se spune ca poti avea parte de o poveste diferita in functie de origine. La romani le spune ca cetatea este romaneasca, la ucrainieni le spune ce trebuie, la polonezi le spune altceva…

Carol II

In secolele XV-XVI, perioada de glorie a Moldovei, existau numeroase cetati care puteau apara tara. Hotinul, Soroca, Orhei, Tighina, cetatea Neamţului, Ţeţina, cetatea Suceavei, Crăciuna, Chilia şi Cetatea Alba. Mare parte din ele erau localizate pe Nistru, aceasta fiind granita Moldovei din vechime.

M-am straduit sa selectez cateva date despre cetate care pot sa va intereseze un pic. Sunt multe lucruri scrise despre cetate, iar istoria ei este foarte bogata si au fost multe batalii aici care au influentat mersul istoriei.

Se spune ca in acest loc ar fi fost construita initial o cetate de catre un rege dac (Miron Costin spune acest lucru), iar apoi a fost detinuta, de polonezi, de moldoveni, de turci si rusi si a tot fost plimbata de la unul la altul.

Nicolae Iorga spune ca cetatea in aproximativ forma ei actuala a fost construita de Alexandru cel Bun, ajutat fiind de mesterii italieni si lituanieni. Altii spun ca ea a fost construita de polonezi si apoi Mușatini au cucerit-o. Cert este ca Stefan cel Mare s-a chinuit vreo 2 ani pana sa o cucereasca de la polonezi. Dupa moartea lui a fost pierduta la un moment dat, dar recucerita de Petru Rares. Dupa aceea influenta turca a fost din ce in ce mai mare in Moldova si Hotinul a trecut in stapanirea turcilor. Pe la 1800, rusii ajung stapanii locului.

Merita amintit ca Cetatea Hotin face parte alaturi de Cetatea Camenita din cele 7 Minuni ale Ucrainei.

Cand ajungi la Hotin, nu ai cum sa nu iti dai seama ca locul acela era foarte important pentru geopolitica Europei. Valea Nistrului este abrupta si intelegi fara sa vrei ca aici ai o granita, ca dupa ce treci Nistrul se schimba lumea. Pe mine fascinandu-ma intotdeauna granitele naturale, adica munti, rauri etc, cand am trecut cu masina peste Nistru indreptandu-ne catre Camenitsa am avut o emotie cum am numai cand trec Dunarea la Cernavoda dupa ce n-am mai trecut pe acasa multa vreme.

Cum ajungi la Hotin

Pai daca ai GPS, te duce el. Daca nu ai, va trebui sa te dai jos din microbuz in localitatea Hotin sau masina soferului binevoitor care te-a luat la ocazie, si sa mergi cam 20 de minute. Mai exista si cateva indicatoare, dar destul de slabute. Ideea este sa o iei la vale. Spre Nistru. Cobori si tot cobori. Cred ca sunt cam 100 m diferenta de altitudine intre sosea, orasul Hotin si cetate.

Fortareata in chirilica

Incet incet, o sa vezi si cetatea. Exista si parcare pentru cei cu masina si destule babute care vand suveniruri. Avem un super magnet de la Hotin.

Platesti biletul iar apoi intri frumusel in cetate in complex. Ai grija sa ajungi pana pe la ora 17, caci la 18 se inchide. Cel mai frumos este sa te bucuri de privelistea cetatii de la departare. Nu as fi departe de a spune ca mi-am implinit un vis atunci cand am zarit Hotinul si raul Nistru la poalele lui.

Spectacolul este dat si de faptul ca din parcare nu vezi cetatea, ci un fel de constructie din piatra care probabil era un avanpost al cetatii, habar nu am exact. Dar dupa ce treci de poarta acelui avanpost, intri in cronicile lui Miron Costin.

Peretele cetatii care da inspre tinut are un aspect destul de heterogen si asta nu este de ieri de azi. Unele legende spun ca lacrimile soldatilor moldoveni macelariti de turci in cetate ar fi creat aceasta imagine, iar altele imita legenda lui Manole, spunand ca o fecioara a fost zidita de vie pentru a se asigura trainicia cetatii.

Prin cetate

Ca orice cetate, destul de golasa si pustie. Au disparut cavalerii si razesii lui Stefan cel Mare. O inchisoare la subsol si ceva tunuri, o fantana si un paraclis construit de Stefan cel Mare.

Cea mai faina parte din cetate sunt camerele in care mai vezi cate un portret de al unui domnitor Moldovean. In alta camera sunt oferite cateva date istorice si sunt prezente si poze cu regele Carol II in vizita la Hotin.

Nu ai motive sa stai prea mult timp inauntru. Preferi sa iesi afara si sa mai admiri cetatea inca odata inainte sa pleci spre casa.

Poate ca eram la apus, poate ca eram singuri acolo, dar stand asa frumos pe pajiste si uitandu-ne la cetatea asta veche si care inca dainuie nu am putut sa nu ramanem impresionati. Ca impresie artistica si emotionala, Hotin este peste Carcassonne.

Alte articole care merita citite daca vreti mai multe informatii despre Hotin. Moldovenii.md si Imperator Travel.

Daca tot ai ajuns la Cernauti in Ucraina, chiar este pacat sa nu ajungi la Cetatea Hotin. Un loc impresionant din prisma asezarii si istoriei sale.


12 zile prin Europa Centrala si de Est

  1. 12 zile prin Europa Centrala si de Est. Nurnberg, Praga, Cracovia, Auschwitz, Liov si Cernauti.
  2. Nurnberg cel medieval
  3. Nurnberg cel nazist
  4. Praga I. Despre cum am ajuns Low Cost in Praga si prima zi in oras.
  5. Praga II. Din nou prin Orasul Vechi, apoi la pas prin Orasul Mic si Palatul din Praga
  6. Praga III. O duminica frumoasa, dealul Petrin, Aleea de Aur si Cartierul evreiesc.
  7. Cracovia. Perla Poloniei pe repede inainte.
  8. Auschwitz. O incursiune.
  9. Cum am ajuns din Cracovia in Liov si o granita UE strabatuta la picior
  10. Ghid pentru calatoritul in Ucraina anului 2016
  11. Liov, o bijuterie in Ucraina. Turistic, prietenos si cu gazde minunate
  12. Oamenii din Cernauti, Bucovina de Nord
  13. Cetatea Hotin la hotarul de pe Nistru
  14. Orasul si Cetatea Camenita, Ucraina.

Spor la calatorit!

elefant.ro
Traian

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment