Daca ajungeti in Bucovina de Nord si va faceti timp sa ajungeti la Cetatea Hotin, este pacat sa nu mai mergeti 15km pana la Camenița Podoliei. Aici veti gasi un orasel micut, cu un centru istoric cochet, nealterat de perioada sovietica. Insa bijuteria regiunii este vechea cetate a Camenitei, o veche fortareata de granita a polonezilor, rivala Hotinului de peste Nistru.
Sa ajungem la Cernauti, Cetatea Hotin si Cetatea Camenița a fost un vis care nu a stat prea mult ascuns in capusorul nostru. Am vrut sa ajungem acum 3 ani la Cernauti in Bucovina de Nord pentru a fi acolo pe 27 noiembrie, adica de Aniversarea Unirii Bucovinei cu Romania. Nu am mai ajuns atunci in Ucraina pentru ca “multa zapada” si nu avea rost sa ne complicam. Peste 2 luni am plecat intr-o excursie in Europa Centrala si de Est pe care o planificam de ceva vreme si am atins Cernautiul dinspre Lviv, nu dinspre Suceava.


Cum nu aveam masina, am depins de transportul in comun in aceasta vacanta. Ucraina nu este Franta sa aibe programul fix postat pe internet, asa ca depindeam de imprejurari. Fiind Sambata, nici nu avea rost sa asteptam pe marginea drumului vreun microbuz si am inceput sa facem cu mana. Asa ca am mers cu autostopul din apropiere de Cernauti pana la Camenita si Hotin. Articolul despre peripetii va fi scris in curand.
Dar daca aveti masina, atunci merita sa faceti inca 70 kilometri pentru a vedea 2 cetati superbe, Hotin si Camenita. Merita spus ca Cetatea Camenita face parte alaturi de Cetatea Hotin din cele 7 Minuni ale Ucrainei.
Orasul Camenitsa Podoliei.
Numele de Camenita vine de la slavonul kamin care inseamna piatra, iar Podolia este regiunea. In limba locala, orasul se numeste Kamianets-Podilskyi, dar noi vorbim romaneste.




Centrul orasului vechi si Cetatea sunt dragute, dar inca se lucreaza la ele pentru a fi mult mai frumoase si mai turistice. Cam ca peste tot in lumea asta, centrul vechi este nou nouț.

Orasul vechi are o particularitate. Este situat pe un fel de limba de pamant separata printr-o vale imensa. Pe podul care face legatura intre cele 2 maluri ale raului Smotrich se organizeaza bungee jumping. La un moment dat cineva a si murit acolo, iar apoi au inchis afacerea. Intre timp au redeschis-o pe timpul verii, iar Alivina si Dimitri, spirite aventuroase, chiar au sarit acolo.








In oras este o biserica catolica care a fost transformata in moschee in perioada ocupatiei otomane, iar minaretul otoman inca mai dainuie. Langa biserica exista si un mic Arc de Triumf. Merita remarcata si statuia cu turistul tipic, acest “ruso-turista” dupa cum ne-au explicat gazdele noastre.
Vazut de sus, orasul vechi arata ca o lacrima ale carei margini sunt reprezentate de o vale imensa care se prelungeste printr-un pod spre o cetate care arata ca un mini-Carcassonne.
Cetatea Camenita
Arheologi spun ca daci sunt cei care ar fi pus bazele primelor asezari, dar mai apoi Camenita devine un fief al polonezilor, o cetate de granita a lor, aflata la concurenta cu Cetatea Hotin. In 1672, turci cuceresc si Camenita, iar in aproximativ 100 de ani, trece la rusi. Se spune ca atunci cand Sultanul Osman ar fi vazut cetatea, a fost impresionat de aspectul ei si a intrebat cine a construit-o. I s-ar fi raspuns ca Dumnezeu, asa ca el a spus, atunci Dumnezeu o va cuceri!









Legendele mai spun ca exista mult aur turcesc in valea raului Smotrich si ca exista un tunel care face legatura intre Cetatea Hotin si Cetatea Camenita.
Intrarea in cetate era destul de scumpa pentru salariile ucrainiene de la acel moment, dar pentru un cetatean UE suma era derizorie. Cu toate acestea, pe interior cetatea nu este extraordinara. Te plimbi prin ceva incaperi, vezi ceva expozitii, mai urci in anumite turnulete ale cetatii, vizitezi si pivnita care era inchisoare si cam atat. Cel mai interesant a fost sa tragem cu arcul. Pretul era derizoriu, cam ca orice activitate in Ucraina anului 2016.








Cu siguranta ca merita sa opresti in Camenita pentru a vizita orasul vechi si cetatea. Chiar daca nu ar fi cetatea, acest mini-Carcassone, acea vale-amfiteatru natural formata de raul Smotrich merita vazuta! Si poate faceti si bungee jumping!
12 zile prin Europa Centrala si de Est
- 12 zile prin Europa Centrala si de Est. Nurnberg, Praga, Cracovia, Auschwitz, Liov si Cernauti.
- Nurnberg cel medieval
- Nurnberg cel nazist
- Praga I. Despre cum am ajuns Low Cost in Praga si prima zi in oras.
- Praga II. Din nou prin Orasul Vechi, apoi la pas prin Orasul Mic si Palatul din Praga
- Praga III. O duminica frumoasa, dealul Petrin, Aleea de Aur si Cartierul evreiesc.
- Cracovia. Perla Poloniei pe repede inainte.
- Auschwitz. O incursiune.
- Cum am ajuns din Cracovia in Liov si o granita UE strabatuta la picior
- Ghid pentru calatoritul in Ucraina anului 2016
- Liov, o bijuterie in Ucraina. Turistic, prietenos si cu gazde minunate
- Oamenii din Cernauti, Bucovina de Nord
- Cetatea Hotin la hotarul de pe Nistru
- Orasul si Cetatea Camenita, Ucraina.
Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.
[…] Nu vreau să intru în prea multe detalii istorice. Mediciniștii Călători au scris un articol foarte bun aici: https://medicinistii-calatori.ro/cetatea-camenita-ucraina/. […]