Cadiz – Un oras inconjurat de ape. In bataia vantului in Andalucia.

 

Cadiz este un oras-port, un oras pescaresc, dar elegant si boem, un oras din cele despre care citesti in carti ca ar fi fost sursa de inspiratie pentru multi poeti si scriitori. Iti si imaginezi cum stai in locul lor pe faleza, la malul marii sau pe plaja si privesti barcile ancorate la mal, vezi pescarii plecand la munca lor de zi cu zi, iar tu te dedici creatiei tale inspirat de serenitatea locului.

Apoi te intorci spre oras, spre locul unde esti cazat, o iei pe stradutele stramte ale orasului vechi, treci de vechea piata plina de peste si fructe de mare, ajungi la mareata catedrala si in tot acest timp simti cum vantul iti sufla prin par si te racoreste in arsita de vara a Andaluciei. Cadiz este orasul in care vara din Andalucia nu mai pare atat de aspra. Un loc in care caldura torida din Sevilla nu are ce cauta, un oras al vantului. Briza marii combinata cu stradutele inguste care sunt un culoar pentru curgerea acesteia, fac din oras unul in care te poti plimba toata ziua, de dimineata pana seara, fara necesitatea stringenta pentru o siesta.

Locuind o luna in Sevilla, pe langa destinatiile clasice ale Andaluciei, nu puteam sa ratez acest oras-port deosebit, asa cum nu am ratat nici Gibraltarul. 2 destinatii must-see daca te aflii in apropierea Sevillei.

Ca sa-l intelegem mai bine, orasul acesta frumos este situat pe o peninsula lunga si ingusta care se intinde in golful Cadizului. Orasul are doar o iesire spre pamant si in rest este inconjurat de apa si ingradit de ziduri de aparare.

Eu am stat aici 2 zile in compania prietenilor mei internationali din grupul de schimb, din pacate nu am putut sa-l am si pe Traian cu mine, dar m-am gandit mereu la el, pentru ca atunci cand vine vorba de calatorii, faptul de a impartasi cu el minunile descoperite este clar o placere a vietii mele. Sper ca prin acest articol sa-l pot induce si lui, cat si voua starea pe care Cadiz mi-a dat-o mie.

Putina istorie

Cadiz este considerat a fi unul dintre cele mai vechi orase din Europa, fondat in 1100 î.H de catre fenicieni sub numele din Gadir ( cuvant tradus ca si “fortareata”). A devenit apoi un important port roman, pentru ca apoi sa aiba o istorie destul de obscura pana cand a fost recucerit de la musulmani de catre regele Alfonso X. Perioada maura nu a lasat aici urme ca si in celelalte orase andaluziene, dar a lasat insa perioada ce a urmat.

Adevaratul boom al orasului a fost in perioada descoperirii Americilor, atunci cand Columb a plecat de aici in cea de-a doua si a patra calatorie a sa spre Indii. Epoca de aur a orasului este urmare a faptului ca devenise un punct central in descarcarea marfurilor ce veneau dinspre Americi. A devenit atunci unul dintre cele mai instarite si cosmopolite orase din Spania, multe cladiri datand din aceasta perioada. Daca stau sa ma gandesc, tare imi aduce aminte de soarta altor orase port, precum Genova si Venetia.

Cum ajungem in Cadiz?

Cadiz se afla la aprox. 120 km departare de Sevilla, se ajunge foarte usor cu trenul cam intr-o ora si 50 de minute sau mai rapid cu o masina inchiriata sau BlablaCar.

Ce vizitam in Cadiz?

Multe. Noi am facut un tur ghidat gratuit cu cei de la Pancho Tours (https://www.panchotours.com/cadiz-free-tour) care ne-au plimbat pe la principalele destinatii turistice intr-o atmosfera foarte prietenoasa si plina de viata. Mai multe informatii despre de unde pleaca turul si ce veti vizita gasiti pe site-ul lor de masi sus.

Apoi a fost doar plimbare in voie. Plimbare in voie pentru care aveam atat de multe posibilitati.

Principalele puncte de atractie ale orasului sunt:

  1. Pietele orasului – Cadiz pare sa aibe unul dintre cele mai dens populate centre vechi din Europa, plin de stradute inguste ce se reunesc in piatete, precum – Plaza de MinaPlaza San AntonioPlaza de CandelariaPlaza de San Juan de Dios, and Plaza de España
  2. Piata San Antonio este considerate principala piata a orasului, aici se afla si Biserica San Antonio. 
  3. Piata Catedralei –  adaposteste si faimoasa Catedrala a orasului Cadiz constuita in 1260, arsa in 1596 si reconstruita in 1776. Imi amintesc ca este atat de mare catedrala incat tot incercam sa o prind pe toata intr-o poza si tot nu reuseam. Aceasta este considerate noua catedrala a orasului.
  4. Astfel in acesta ordine a ideilor, avem si vechea catedrala, reprezentata de biserica Santa Cruz, cea mai veche biserica din oras. Asezata pe faleza, este de o arhitectura in acelasi timp simplista,dar deosebita. 
  5. Piata San Juan de Dios adaposteste frumoasa cladire a primariei – Ayutamiento
  6. Piata de Mina – aici puteti gasi Muzeul din Cadiz care contine diverse piese din istoria de peste 3000 de ani a orasului, cat si tablouri ale lui Peter Paul Rubens.
  7. Piata Falla – adaposteste Marele Teatru Falla ( Gran Teatro Falla) care are vis-à-vis, pentru cei interesati, Facultatea de Medicina din Cadiz
  8. Turnul Tavira – cel mai inalt turn care inca ramane in picioare din intreagul grup de turnuri care impanzeau candva orasul cu scopul de a zari venirea navelor in port.
  9. Teatrul romandescoperit si excavat abia in 1980, este posibil unul dintre cele mai mari teatre romane construite vreodata, acesta fiind doar partial excavat. Construit undeva prin anul 1 d.H a fost abandonat prin secolul IV, iar apoi in secolul XIII o fortareata a fost construita de Alfonso X-lea deasupra sa. Teatrul roman din Cadiz este una dintre putinele structuri istorice din Hispania antica, mentionata de clasici timpurilor, precum Cicero sau Strabo.
  10. Plaza de las Floresse zice ca este piata cea mai colorata si animata din Cadiz.
  11. Mercado Central piata veche principala din orice oras spaniol poate fi foarte usor judecata ca si punct turistic important, iar piata din Cadiz nu face nici ea execptie.
  12. Faleza fortificata a orasului cu ale sale castele San Sebastian si Santa Catalinaeste de vis. Este o atractie in sine. 
  13. Plajele din Cadizorasul are mai multe plaje, una dintre cele mai frumoase fiind Playa de la Caleta.
  14. Restaurante cu specific marinaresc – la una astfel de restaurant am degustat si noi diverse fructe de mare si pesti pane intr-una din frumoasele piete ale orasului.

 In rest multe cladiri frumoase, care merita admirate in plimbari fara destinatie printre stradutele orasului. Printre cele mai populare cartiere sunt  El populo si La Vina.

Pentru final vreau sa va povestesc despre o excursie de jumatate de zi pe care o puteti face din Cadiz catre micutul orasel El Puerto de Santa Maria.

Dar mai intai sa va spun cum am ajuns eu din intamplare aici. Avand in vedere ca noi am fost un grup mare care pleca spre Cadiz, iar brusc toata lumea descoperise BlaBlaCar (in special datorita mie si Katei), brusc se rezervasera toate masinile pentru acea zi. Atunci, eu impreuna cu colega mea unguroaica Kata am decis sa facem ceva inedit. Am luat un BlaBlaCar catre oraselul El Puerto de Santa Maria de unde am luat un feribot cu 3 euro spre Cadiz. Calatoria dureaza 45 de minute si este minunata.

Dar sa va spun cat este de special acest oras descoperit din intamplare ca multe altele in calatoriile noastre. Orasul este cunoscut ca “Orasul celor o suta de palate”, desi doar putine dintre aceastea s-au mai pastrat. Orasul este cufundat in istorie, muzee si monumente. A fost resedinta mai multor cargadores ( comercianti bogati ) ce operau comertul Spaniei cu Americile. Aici Columb s-a intalnit in 1500 cu Juan de la Cosa, cel care a emis prima harta a lumii ce continea si linia coastei Noii Lumii.

Vazand cat de frumos este orasul, ne-am decis la fata locului sa il vizitam. Asa ca am vazut:

  • Biserica Mayor Prioral – unde am nimerit fix la o nunta .
  • Castelul San Marco – construit deasupra unei vechi moschei.
  • Vechea piata – care este absolut fascinanta.

Si multe, multe stradute interesante care ne-au vrajit cu farmecul lor aparte, pana ne-am suit pe feribotul spre Cadiz.

Avand in vedere toate aceste lucruri, cred ca o vizita in Cadiz si imprejurimi, cu plecare din Sevilla este o calatorie perfecta pe care nu trebuie sa o ratati. Va mai adaug niste poze, asa ca sa va mai vrajesc un pic.

elefant.ro
Andreea

Medic Boli Infectioase
Calator
Mama lui Bebe T.

View stories

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment