In luna Iunie, am decis sa plecam in prima calatorie in afara tarii. Initial nu planuisem sa plecam prea departe, dar deja ne plimbasem destul de mult prin tara dupa terminarea starii de urgenta, fusesem deja la mare si la munte, dupa cum va amintiti am fost in Muntii Retezat apoi in Muntii Macin si implicit in Dobrogea si la mare. Nu voiam sa conducem prea mult prin tara pentru doar cateva zile, am decis sa lasam asta pentru cand vom avea o vacanta de 1-2 saptamani, sa ne putem bucura mai bine. Aveam in jur de 4-5 zile la dispozitie si am decis sa testam granita cu Bulgaria.
Voiam de mult sa ajungem in zona orasului Kazanlak la mormintele tracice si nu numai. Pentru a ajunge aici am decis sa o luam pe pasul Shipka, pentru a ajunge la doua monumente extrem de interesante.
Pasul Shipka este un drum care traverseaza Muntii Balcani din Bulgaria, iar la o altitudine de 1150 m se afla Monumentul Libertatii Shipka. Aceasta zona se numeste Parcul Natural Bulgarka.
Batalia din Pasul Shipka si Monumentul Libertatii
In timpul razboiului Ruso-Turc intre 1877-1878, Pasul Shipka a fost sediul unor batalii date intre rusi, ajutati de bulgari, si Imperiul Otoman. Lupte deosebit reprezentate in acest tablou care face parte din muzeul din interiorul Monumentului Shipka
Monumentul a fost construit in 1934, arhitectura fiind influentata de monumentul Bataliei Natiunilor, din Germania, Leipzig.
Leul de bronz lung de 8 metrii si inalt de 4 metrii este cu adevarat impunator.
Inauntrul monumentului este un muzeu mult mai mare decat imi imaginam. Urci, urci si tot urci pana sus pe monument, la fiecare etaj fiind etalate elemente legate de istoria locului. Nu este obligatoriu sa intrii, dar a fost interesant. La parter este si un mormant dedicat celor care au murit aici, la fel ca la Monumentul de la Marasesti. Aici fiind tot un loc dominat de mesajul “Pe aici nu se trece!”
Constructia sovietica de la Buzludzha
Buzludzha este numele varfului din muntii balcani, aflat la inaltimea de 1432 m, pe care se afla aceasta interesata constructie, un real OZN. Se afla la est de Pasul Shipka, in drumul spre orasul Kazanlak.
In 1868 in acest loc s-a desfasurat ultima batalie dintre rebelii bulgari (condusi de Hadzhi Dimitar si Stefan Karadzha) in numar de 30 si forte ale Imperiului Otoman in numar de 700. Bulgarii au pierdut lupta, dar actiunile lor au inspirat Liberarea Bulgariei de catre Imperiul Otoman 10 ani mai tarziu. Hristo Botev (probabil stiti acest nume pentru ca este strada din spatele Spitalului Coltea – scriitor si revolutionar bulgar) si-a inspirat poemul Hadzhi Dimitar, din actiunile ce au avut loc aici. Puteti citi intreaga poezie aici.
“He’s alive, he’s alive! There on the Balkan Mountain
Drowning in his blood, groaning
A hero lies with a deep wound in his chest
A hero in his youth, in his prime…”
In 1891, aici a avut loc primul congres al Partiului Comunist Bulgar, practic un grup de socialisti condusi de Dimitar Blagoev s-au adunat in secret pentru a pune baza acestui partid. Pentru a comemora evenimentele de atunci s-a construit Monumentul Buzludzha. In 1989, o data cu caderea Uniunii Sovietice, acesta a fost parasit si se afla in ruine.
Noi ne-am plimbat in jurul constructiei, si ne-am uitat din toate unghiurile la ea, este interesanta. Vantul batea prin ruinele de fier si scotea sunete care creau o atmosfera tipica a locurilor parasite. Poate ca si atunci cand te plimbi prin Baile Herculane si te uiti la toate hotelurile parasite si te face sa traiesti tipuri trecute, sa iti imaginezi cum era pe vremuri. Asa si acest loc, marca atat de buna a arhitecturii brutalist sovietice, asa frumos descrisa in niste articole pe care le citeam. Aceasta denumire defineste atat de bine aceste constructii sovietice ce se pot intalnii in multe tari ale fostului URSS. Nu este prima constructie de genul pe care o gasim in Bulgaria.
Se pare ca inauntru are 510 m2 de mozaicuri care comemoreaza istoria Partidului Comunist Bulgar. Va dati seama despre ce timpuri vorbim. Noi nu am putut intra inauntru, zona este pazita de un jandarm, probabil pentru ai proteja pe cei atat de dornici sa se avante in astfel de constructii parasite si probabil pentru a proteja ceea ce a mai ramas din mozaic de vandalism.
Pentru cum arata monumentul in interior puteti urmari acest videoclip al trupei Kensington.
Sau acest videoclip al trupei finlandeze Haloo Helsinki!
Noi ne-am continuat calatoria spre orasul Kazanlak si Valea Regilor Traci. Despre ele in urmatorul articol!
Ca esti in drum spre litoralul bulgaresc indepartat sau Grecia, merita sa o iei pe acest drum daca vrei sa faci niste pauze interesante.
Speram ca v-a placut povestirea noastra. Ne puteti da un Like la Pagina de Facebook si un share la articol. De asemenea, va asteptam si pe pagina noastra de Instagram unde postam fotografii si alte povesti.
[…] ce am vizitat pasul Shipka si Buzludja, despre care am povestit, am ajuns in orasul Kazanlak. Am parcat in centru si trecand printr-un parc frumos amenajat am […]
[…] Pasul Shipka […]